Autor Wątek: Legalność Freeshardów  (Przeczytany 1103 razy)

Offline Karcharot

• Gracze DM
Legalność Freeshardów
« dnia: 2010 01 20, 08:53:29 »
W większości wypadków nie chodzi o realia a o mentalność ludzi.

Noo.  i pisze to osoba która gra/grała na pirackim shardzie :D

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hipokryzja   polecam Ci Diab krótka lekturę.
« Ostatnia zmiana: 2010 01 21, 14:57:11 wysłana przez Aruvin »

Borry

• Gość
Legalność Freeshardów
« Odpowiedź #1 dnia: 2010 01 20, 08:55:48 »
Co do wplywu piractwa na ceny to uwazam ze im latwiej piracic tym nizsze ceny

Piracenie teraz sprowadza się do kliknięcia "download" i "nagrywaj". Piracenie 10-15 lat temu to była wyprawa na giełdę/bazar/stadion (często w sąsiednim mieście), by wybrać coś z bardzo ograniczonej oferty ruskiego, który za dobrze się nie orientował co sprzedaje. Jakoś nie zauważyłem drastycznego spadku cen (NIE względem pensji przeciętnego polaka).

@Karcharot

Problem w tym, że DM z UO ma wspólny jedynie silnik graficzny.

Offline Karcharot

• Gracze DM
Legalność Freeshardów
« Odpowiedź #2 dnia: 2010 01 20, 08:59:11 »
Mr. Borry

Nie zmienia to faktu, ze grając na DM w Ultime Online nie płacisz 40 czy tam 50 zł dla EAGames.

Jest to shard piracki i nic tego nie zmieni.  Nie kozysta tylko z silnika graficznego tylko ogólnie z całego silnika gry, którego pewne elementy zostały przerobione.

Nadal jest to piracenie i granie tutaj również pod piractwo podpada.

Dahak

• Gość
Legalność Freeshardów
« Odpowiedź #3 dnia: 2010 01 20, 09:07:34 »
Ziew... To twój jedyny argument? Więc może wróć do piaskownicy i wróć jak będziemy dyskutować na równym poziomie. Bo nie wiem czy wiesz, dyskutujemy chwilowo o piraceniu gier a nie kwestii legalności/nielegalności free shardów (których to status prawny wcale nie jest jasny).

Offline Aruv

• Administrator
Legalność Freeshardów
« Odpowiedź #4 dnia: 2010 01 20, 09:30:26 »
A to nie jest przypadkiem tak, że emulatory pola są ogólnie dostępne i tak długo jak ktoś kupi oryginalną Ultimę od EA, a więc zapłaci za wyżej wymieniony silnik i inne informatyczne pierdoły, to wszystko jest okej? Nie pobieramy żadnej opłaty, zatem nie mamy zysków z "pracy" twórców.
Abonament za gre to przede wszystkim obsługa 24/7, niezawodność serwerów i gwarancja stałych nowości i stabilności gry.

Gdyby to wszystko było tak niesamowicie nielegalne jak mówicie, to EA dawno wystrzeliłoby swoich prawników w stronę takich gigantów jak UOPvP czy Defiance.
« Ostatnia zmiana: 2010 01 20, 09:34:14 wysłana przez Aruvin »

Offline Tinerot

• Ekipa DM
Legalność Freeshardów
« Odpowiedź #5 dnia: 2010 01 20, 10:13:48 »
Z tymi freeshardami to można się spierać. Bo tak naprawdę od strony DMa (załóżmy że stoi u mnie w domu) wygląda to tak:

Ja:
1. Ściągam POLa i instaluję u siebie (jest legalny)
2. Ściągam Ultimę i instaluję ją u siebie (jest legalna - ze strony EA)
3. Uruchamiam POLa

Ty:
1. Ściągasz Ultimę i instalujesz ją u siebie (jest legalna - ze strony EA)
2. Łączysz się do mnie

Generalnie sprawa jest śliska. Można oczywiście w umowie licencyjnej gry napisać o nielegalności freeshardów, ale tutaj znowu pojawia się wątpliwość czy taki zapis jest prawnie usankcjonowany (czyli, jeśli nie piszę poprawnie, bo prawnikiem nie jestem: czy naprawdę w świetle prawa można tak sobie zastrzec) i czy można o coś takiego ścigać sądownie.

W praktyce najpotężniejszą obroną MMO jest kod trudny (niemożliwy?) do zemulowania, ogromna stabilność serverów, milion dodatków i generalnie jak największa atrakcyjność oficjalnej wersji gry.
« Ostatnia zmiana: 2010 01 20, 10:18:05 wysłana przez Tinerot »

Dahak

• Gość
Legalność Freeshardów
« Odpowiedź #6 dnia: 2010 01 20, 10:16:03 »
Ale to panowie, na osobny temat ;) . Co najwyżej można wydzielić by topicu o Xboxie nie śmiecić ;) .

Will

• Gość
Legalność Freeshardów
« Odpowiedź #7 dnia: 2010 01 20, 10:59:26 »
Aruvin z Tinerotem nabrudzili to teraz po sobie posprzątają :P .

Offline Tinerot

• Ekipa DM
Odp: Legalność Freeshardów
« Odpowiedź #8 dnia: 2010 01 20, 11:43:34 »
Już. ;)

Offline cQ

« Odpowiedź #9 dnia: 2010 01 20, 14:09:05 »
freeshardy sa nie legalne dyskusja na ten temat byla pare lat temu i ea wyraznie powiedzialo ze free shardy sa nie legalne
przyklad lineage 2 :) ile shardow zamknelo fbi ? tyle ze chyba granie na freeshardach jak narazie jest "legalne" w sensie nie ma na to paragrafu :) stawianie shardow i udostepnianie ich jest nie legalne prawnie oczywiscie
tyle ze dopuki nie czerpiesz z tego korzysci finansowych doputy EA dla przykladu nie przyjdzie i nie kaze ci go zamknac.
sam POL to coz program ktory nasladuje orginalny serwer EA. czyste piractwo prawda? oprogramowanie EA jest chronione prawami autorskymi i kopiowanie ich i ich rozwiazan bez zgody autora jest nie legalne. zreszta juz byla ta dyskusja pare lat temu i twoprcy Pola lub innego emu mieli problemy z EA swojego czasu ale to bylo 100 lat temu i nie pamietam.
dla mnie coz dopuki nie ma kasy doputy bedzie piractwo tego sie zmienic nie da ale mozecie zmienic mentalnosc i nie sciagajcie wszystkiego jak leci byle miec. utrzymujcie zdrowe ratio pirat - orginal hehe :P bo np taka metallica nie odczuje ze ktos ukradl im 100 tys plyt ale mniejsze zespoly moga zniknac juz po 1 albumie....
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. (Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury)

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #10 dnia: 2010 01 20, 22:48:38 »
oczywiscie cq, tylko aruvin wyjasnil to idealnie w swoim poscie. to jest nielegalne, tylko nie da sie tego udowodnic. a raczej jest legalne poprzez dziury w umowie kazdej kopii ultimy online. obydwaj nie macie racji, obydwaj macie racje. zreszta po co do tego jakies teorie spiskowe dopisywac? ten shard byl przerobiony w takim stopniu, ze chyba tylko nazwa oryginalna z niego zostala.

Offline krewetek

« Odpowiedź #11 dnia: 2010 01 21, 00:20:40 »
- tworzenie i korzystanie za pomoca silnika Ultimy Online z free shardow jest niezgozdne z "terms of service" ktore chcac nie chcac akceptujemy podczas instalacji gry.
- modyfikacja plikow binarnych .exe wymaganych do uruchomienia klienta tak aby wspolpracowal z prywatnymi serwerami (kazdy to robi przy laczeniu z DM'ka) jest niezgodne z "terms of service" ktore chcac nie chcac akceptujemy podczas instalacji gry.
- lamanie "terms of service" i korzystanie z gry jest juz lamaniem prawa, wykroczeniem lub przestepstwem (w zaleznosci od kraju) i w zwiazku z tym mozna to podpisac pod tzw. piracenie

Czepiajac sie - nie lamia prawa osoby ktore serwer postawily i go hostują (dopoki nie korzystaja z zadnych plikow, w przypadku lineage'a bylo inaczej bo serwery ciagnely dane z plikow klienta) Prawo lamia osoby ktore sie za pomoca zmodyfikowanego klienta z oryginalnej gry pod niego podpinaja. Aczkolwiek nie pamietam ale pol chyba tez wymagal oryginalnych plikow (mapy, stratics'ow itp) a wtedy to lipa.

Cos w ten desen

Dziekuje, dobranoc.

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #12 dnia: 2010 01 21, 06:58:38 »
A wiec Diabellus jestes PIRATEM !
Twa grzeszna dusza splonie w piekle na stosie z pirackich plyt i takie tam !

P.S. Wszyscy jestesmy kryminalistami i wrogami publicznymi praworzadnego spoleczenstwa  8)

Przyjemne uczucie ;)

Offline dejw999

« Odpowiedź #13 dnia: 2010 01 21, 14:36:23 »
A ja zamówiłem oryginalną gre ;( cieszycie sie?

Offline cQ

« Odpowiedź #14 dnia: 2010 01 21, 14:50:34 »
heh sie dyskusje zrobily :) nie wiem czemu tak strasznie wam to przeszkadza ze istnieja orginalne gry
powiem tak nie mam nic przeciwko piracerniu ale wole miec orginaly
po 1 ladnie wyglada na polce po 2 jesli nikt nie kupi gry nie bedzie drugiej czesci bo producent stwierdzi po co sie meczyc skoro nikt jej nei kupil zacznijmy uprawiac truskawki aa i panie zenku przykro mi ale musze pana zwolnic rozumie pan recesja.... ("W ostatnim czasie z wydawniczym gigantem pożegnało się łącznie 600 pracowników, co miało związek ze stratą 310 mln dolarów, jaką EA odnotowało w ostatnim kwartale fiskalnym. To bardzo zły znak, że kojarzony z tasiemcowymi seriami mało oryginalnych gier gigant notuje stratę wtedy, gdy stawia na naprawdę dobre, nowe produkcje, takiej Dead Space.")
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. (Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury)