Autor Wątek: Mass Effect 2  (Przeczytany 1377 razy)

Offline dejw999

Mass Effect 2
« dnia: 2010 01 27, 08:22:22 »
Grałem, przeszedłem, polecam namocniej jak można. Gra wciąga niebywale na wyższych poziomach trudności. Sporo misji pobocznych. Dużo opcji dialogowych, które mają wydzwiek w pozniejszych rozmowach. Póki co widzę same plusy. Wad większych nie znalazłem. Grał ktoś?

Offline lazzio

• Gracze DM
  • Kekekeke
Odp: Mass Effect 2
« Odpowiedź #16 dnia: 2010 01 27, 16:26:14 »
Ja się boje do tego usiąść, bo magisterki przez to nie napiszę. Zagrałem 20 minut i już uwielbiam.
pamietam jak Cie namawialem do 1ki, a Ty sie tak opierales xD

-akurat w tym tytule nie przeszkadza mi ze gra idzie w strone strzelanki. nim wiecej akcji tym lepiej.

-Wr;d zagiąłeś mnie tym stalkerem xD pewnie nie tylko mnie:P
« Ostatnia zmiana: 2010 01 27, 16:28:16 wysłana przez lazzio »

Offline wr

« Odpowiedź #17 dnia: 2010 01 27, 16:28:01 »
ME to nawet pełnoprawny crpg nie jest, bo brakuje mu kilku rzeczy by takim był
- ekwipunku. Bez możliwości zbierania przedmiotów. Świat przedstawiony w jeszcze większym stopniu przypomina dekorację a nie interaktywne otoczenie. Dodatkowo ja osobiście lubię zbierać w rpg’ach różne ciekawe i przydatne rzeczy.
- umiejętności i statystyki postaci są maksymalnie wykastrowane
- misje wymagają intelektu przeciętnego konsolowca (czyt. - w ogóle nie wymagają)
- szczątkowa ilość lokacji do eksplorowania (nie liczę planet które sobie można co najwyżej pooglądać z orbity)
Więc jak dla mnie jest to strzelanka z elementami rpg i to dość słabymi.

Niestety przemysł growy przestawił się na target konsolowy, bo jest dużo więcej konsumentów a więc i zysku. Przez to gry są tworzone pod szympansy potrafiące naraz przycisnąć kilka klawiszy, no i by było jeszcze kolorowo, i z dynamiczną akcją. Więc następne szachy jaki zrobią na komputer będą widziane zza pleców pionka, będą dynamiczne, a by grać to będzie wystarczyło naciskać ciągle jeden przycisk a komputer za nas wykona właściwy ruch. ;)

Offline ethanoll

• Ekipa DM
« Odpowiedź #18 dnia: 2010 01 27, 17:05:55 »
Nie grałem w pierwszą cześć. Mogę od razu wziąć na warsztat dwójkę, czy nie warto?
Księstwo Ocllo: Zapuść korzenie na wyspie urodzaju!
Zapraszamy na oficjalny kanał miasta: #bp

Offline dejw999

« Odpowiedź #19 dnia: 2010 01 27, 17:12:23 »
możesz, ale wg mnie dla lepszego wrażenia należałoby przejść 1, która też jest super.

Dahak

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 2010 01 27, 17:14:04 »
Dodatkowo z tego co można wyczytać w sieci, granie bez save'a z 1 powoduje duże narzucenie fabularne :) .

Offline Girv

• Gracze DM
  • Życie to gra... z Biedronki
« Odpowiedź #21 dnia: 2010 01 27, 17:34:36 »
yh w takim razie aż się prosi żeby odkopać 1 i przejść jeszcze raz zanim siądę do 2  ;)

Dahak

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 2010 01 27, 17:37:33 »
No i pamiętaj żeby zostawić sobie gdzieś save na trzecią część ;) .

@ wr:

Wiesz - jeśli się upierasz, to Fallout 3 też nie jest czystej krwi cRPG tylko strzelanką z elementami :) . Stalkera pominę w ogóle...
« Ostatnia zmiana: 2010 01 27, 17:56:58 wysłana przez Diabellus »

Offline LooZak

• Japan woman lover <3
« Odpowiedź #23 dnia: 2010 01 27, 18:13:18 »
Alescie mnie nakrecili paskudy. W jedynke gralem moze doszedlem do polowy watku fabularnego. Robilem pobczne ile sie tylko dalo. Szkoda, ze przy odinstalowywaniu, majac na dzieje ze save'y zostana, niestety poszly sie kochac. No nic, Bedzie trzeba znow zaczynac jeszcze raz, ale i tak nie mam nic przeciwko. ^^ Przynajmniej jakos minie czas do tego 29 stycznia khe khe.

Will

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 2010 01 27, 22:16:15 »
Właśnie. Do ludzi, którzy zaczeli.

Nie miałem save'ów z jedynki. Zatem narzucono mi fabułę: Kaidan nie żyje, stara Rada Cytadeli (czy jak się tam zwali po polsku) nie żyje, pozwoliłem ich zabić. Są to akurat wybory, które zrobiłem w jedynce :D , ale i tak ciekawi mnie czy komuś narzucono inną fabułę?

BTW: tak, lepiej zagrać najpierw w jedynkę. Obydwie gry stanowią fabularną całość.

Offline Kox_Rox

« Odpowiedź #25 dnia: 2010 01 28, 01:14:51 »
probowalem. slaba gra jak dla mnie.
chociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

Offline cQ

« Odpowiedź #26 dnia: 2010 01 29, 12:48:09 »
wr no coz bedziesz wiecznie nieszczesliwy fallout 3 moze mial ogromny swiat ale byl nudny ;] fabula to podstawa ! ME2 dostaje opinie na poziomie 9 - 10 i juz jest pretedentem do rpg roku ;] ja sam zasiade dopiero po wplacie w lutym :(
EDIT: te crpg co opisales juz zastapily mmo wiec po co mi mmo single player jak mam mmo :D bach ciach !
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. (Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury)

Offline lazzio

• Gracze DM
  • Kekekeke
« Odpowiedź #27 dnia: 2010 02 03, 22:05:44 »
Gra ukończona. Polecam każdemu:) Grałem bez save'a, zastanawiam się jak by potoczyły się wątki z żyjącą radą i Wrexem.

Offline Valderin

« Odpowiedź #28 dnia: 2010 02 04, 23:46:56 »
u mnie Wrex przezyl ale jakos w zasadzie poki co nic sie z nim nie dzieje poza tym ze wymienili jego imie pare razy..;) ale malo gralem to moze pozniej cos bedzie..

tylko ta polonizacja...argghhhhh mogli zrobic kinowke;/

Offline Vlad_R

• Gracze DM
« Odpowiedź #29 dnia: 2010 02 25, 11:09:26 »
skonczylem 2ke

szkoda ze obecne gry sa coraz krotsze ;/

akcja wciaga, rozwoj postaci jest smiechowy

podobal mi sie scanner i wydobywanie surowcow - ale po kilku planetach to sie zrobilo zbyt nudne

ogolnie 4=/5  takie oderwanie na chwile od uo