Autor Wątek: Dwarf Fortress  (Przeczytany 5949 razy)

Necro

• Gość
Dwarf Fortress
« dnia: 2010 02 09, 17:35:03 »
W życiu każdego gracza przychodzi moment, gdy odnajduje pewną grę – nie koniecznie z górnej półki, która zapisuje się głęboko w jego pamięci. To ta gra, do której gracz wielokrotnie wraca, wspomina z sentymentem i mimo że aktualnie jest poza kolejnym sezonem młócenia w swoją ulubioną, nadal o niej opowiada przy sobotnim popołudniowym piwku.
W moim przypadku jest to Dwarf Fortress.
Zapewne wielu z was miało do czynienia z różnymi grami typu roguelike(Rogue, ADOM, Moria, Nethack) oraz grami typu citybuilder(na przykład podam tu serię simcity) – Roguelike to genialna mieszanka zarówno jednego, jak i drugiego.
Twórcy to pasjonaci klimatu, którzy tworząc grę skupili się jedynie na ekonomii mocno inspirując się także Warhammerem. Między bogiem a prawdą – gra praktycznie nie posiada żadnej grafiki. W moim przypadku nie była to żadna przeszkoda, bo mnogość możliwości jakie oferuje sprawia, że brak grafiki jest jedynie polem do manewru dla wyobraźni.

O co tak naprawdę chodzi w grze? W skrócie – skomplikowany generator w pierwszym momencie zarżnie wam procesor budując oryginalny świat, w którym będziecie mogli rozegrać pewnie i kilkanaście tysięcy rozgrywek. Generator ustala takie szczegóły jak fauna i flora danego fragmentu terenu, która jest oczywiście oparta o generowane w ten sam sposób warunki klimatyczne, dopływy rzeczne, ukształtowanie terenu czy odległość od innych cywilizacji. Owy generator buduje także historie takowej krainy – wymyśla bohaterów, różne, różniaste dzieje... Po dłuższej chwili otrzymujecie pixelowatą, bardzo różnorodną mapę...
Teraz tworzycie drużynę siedmiu odważnych krasnoludów, nazywacie ją po swojemu, nadajecie imiona krasnoludom i wybieracie ekwipunek dla nowych kolonizatorów – piwo, więcej piwa, trochę jedzenia, ze dwa kilofy i piwo. Nazwy też są generowane – mamy zestaw wyrazów, sufixów i prefixów z których budujemy nazwę, która następnie zostaje tłumaczona na język krasnoludzki – moja klimaciarska drużyna została ochrzczona jako Alechanted. Po skomplikowanym wyborze kilku z kilkudziesięciu umiejętności drużyny wybieramy miejsce dla nich w stworzonym wcześniej świecie i rozpoczynamy grę.
Naszym celem jest zbudowanie krasnoludzkiej twierdzy – wydaje się prozaiczne, nieprawdaż? Jednak mamy do wykorzystania na początku tylko siedem krasnoludów, dziewiczy teren, ubogie systemy wodne, kilka przedmiotów. Już od nas zależy, czy zbudujemy wielkie krasnoludzkie podziemia, czy zgrabny naziemny forcik. Czy będzie handlować, czy wojować... Czy fortecę zbudujemy z drewna bukowe, sosny... a może z któregoś z ponad 50 minerałów, które możemy zdobyć? Wybrać należy też dietę dla krasnoludów, rodzaj trunków jakie będą pić i jakim rzemiosłem będą głównie się zajmować... Możliwości jest obrzydliwie wiele.
Z czasem Twoje wybory będą przynosiły różne konsekwencje. Krasnoludy żyjące podziemią dostaną fotofobii, z racji wyrobów z drewna nie będą chciały z nimi handlować elfy, a fort będzie tak bogaty, że przyciągnie w jego okolice wstrętne gobliny, które będą chciały złupić Twoje imperium. Krasnoludy będą się rodzić, rozwijać, chorować, umierać... Niektórzy zostaną mistrzami rzemiosła, inni legendarnymi wojownikami – jak w każdej cywilizacji powstaną jednostki szczególnie uzdolnione... A to świat fantasy – tutaj dzieje się więcej, a nawet więcej niż więcej – jako przykład podam tu mojego górnika. Pewnego dnia ruszył do kopalni i opętał go demon – Krasnal rozebrał się do naga, zabił kilka kotów, pobił jednego krasnoluda a następnie wykradł z wielkiego magazynu kilkanaście kryształów soli by następnie udać się do warsztatu, gdzie przez wiele tygodni tworzył... Demoniczną, ćwiekowaną solniczkę z soli! Były też w innej twierdzy antyreumatyczne kalesony z kocich skórek ;)
Co najważniejsze... to przecież jeden mały procent tej gry.

Gra jest na tyle spokojna, że można zajmować się nią jaka tamagotchi – z doskoku, trzymając ją wolno na pasku by raz na jakiś czas przejrzeć sukcesy nowego miasta, wydać nowe polecenia i wrócić do ultimy... No i jest w pełni darmowa :D

Kilka Screenów:

Istnieje możliwość wgrania także prostych grafik, dla osób o nieco wyższych wymaganiach:

A po necie chodzą plotki o czymś takim:

Downoland:

Wersja Oryginalna:

http://www.bay12games.com/dwarves/

Wersja z lekką oprawą graficzną:

http://mayday.w.staszic.waw.pl/df.php

Offline Bearg

• Gracze DM
Odp: Dwarf Fortress
« Odpowiedź #31 dnia: 2012 02 06, 11:05:08 »
 Problem rozwiązałem już jakiś czas temu, tylko u mnie jak nie zadeklaruje im z której zbrojowni mają wziąć te strzały to nie wezmą i jak będzie przypadek gdy np. mam 5 oddziałów każdemu przydzieliłem po 250 strzał, a w zbrojowni jest 700 to oni już mają problem bo mimo ze na raz biorą po 25 to i tak nie wezmą. Dlatego teraz daje im małe przydziały i robię jedną zbrojownie tylko na strzały.
 Ta gra ciągle mnie zaskakuje, na nowej wersji ofortyfikowałem się z KAŻDEJ możliwej strony, zrobiłem mosty zwodzone, i to tak ze mapę podzieliłem na 3 części. Jak jakiś goblin chciał się do dostać do fortecy to musiał wejść do części 1 która była na górze, przez część 3 która była w dolinie i myślałem, że nijak nie da się tego obejść. To po pewnym czasie zaatakowały mnie gobliny na nietoperzach, jaskiniowych jaskółkach i ŁOSIOPTAKACH.
 Obecnie nie gram, ale lubię często wracać do tej gry bo ciągle zaskakuje.
 PS: Fosa nie jest już taka fajna jak przyjdzie hydra, ciekawi mnie tylko czy potwór typu hydra jest wstanie tak samo przejść przez rwącą rzekę jak przez stojącą wodę w fosie.

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #32 dnia: 2012 02 07, 21:41:18 »
udalo się komus znależć tą trzecią wersje graficzną? ;>

mam ochotę w to pograc, nawet gdzies wersje pl widzialem

Offline krewetek

« Odpowiedź #33 dnia: 2012 02 07, 23:04:36 »
Bearg:

No, łosioptaki potrafią przy****dolić...

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
« Odpowiedź #34 dnia: 2012 02 08, 00:45:57 »
Zacząłem grać - zgubiłem się podczas robienia nazwy :D Jestem za głupi na taką grę

"Nie ma sensu z nim dyskutować, kto się kmiotem urodził rycerzem nie zdechnie." - Raaban

"vibo idz sobie do piaskownicy popyskuj kolezankom" - La

Offline Savek

• Gracze DM
  • A-Team (Pijany ghul)
« Odpowiedź #35 dnia: 2012 02 08, 06:02:35 »
Akcja z wczoraj: dwa ataki w przeciągu godzinku do tego z dołu mi wylazły dwa antyczne potwory. Jakimś cudem udało mi się to pozamiarać. Pułapki roxają! Straciłęm natomiast w walkach z potworami połowe najlepszego składu. Krasnale były tak przybite, że zaczeły wpadać w tantrum i berseker. Efekt mimo, że straty w atakach niewielkie bo tam 6-8 chłopa poszło do piachu to poźniej krasnale zaczeły mi się same wybijać! i ze 160 łebków zostało 120 i wyłączyłem gre bo sie ... . Umie ktoś temu przeciwdziałąć?
« Ostatnia zmiana: 2012 02 08, 07:24:09 wysłana przez AsY!um- »
Ktoś powiedział, że gdyby milion małp stukało w klawiatury przez milion lat w końcu której udałoby się napisać wszystkie dzieła Shakespeare’a. Dzięki Naszej Klasie wiemy, że to kompletna bzdura

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #36 dnia: 2012 02 08, 07:38:19 »
spirytu im! ;)

Offline Vorster

« Odpowiedź #37 dnia: 2012 02 08, 11:30:45 »
Co sie uśmiałem to się uśmiałem czytając co poniektóre teksty ;o)) Jakby sie pojawiła polska wersja to to poprosze o link ;o))

Offline Puzel

« Odpowiedź #38 dnia: 2012 02 08, 15:49:02 »
Co sie uśmiałem to się uśmiałem czytając co poniektóre teksty ;o)) Jakby sie pojawiła polska wersja to to poprosze o link ;o))

Też na to czekam, bo ile pamiętam to nie umiałem w to grać :(.

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
« Odpowiedź #39 dnia: 2012 02 08, 16:11:17 »

Też na to czekam, bo ile pamiętam to nie umiałem w to grać :(.

No cóż, ja też :D

"Nie ma sensu z nim dyskutować, kto się kmiotem urodził rycerzem nie zdechnie." - Raaban

Offline Savek

• Gracze DM
  • A-Team (Pijany ghul)
« Odpowiedź #40 dnia: 2012 02 08, 19:08:38 »
No bez angielskiego się nie obejdzie. Ale średnio- słaby powinien wystarczyć. Wiki jest w miarę czytelne po angielsku rosyjsku i chyba francusku. Bez niego wiele rzeczy jest nie do przejścia. Jest kilka poradników po polsku na youtube tylko dzieciak ma z 10 lat i strasznie pluje na mikrofon ale da się z tego coś pożytecznego wyłapać.  Zdecydowanie polecam df wciąga jak czarna dziura.
Ktoś powiedział, że gdyby milion małp stukało w klawiatury przez milion lat w końcu której udałoby się napisać wszystkie dzieła Shakespeare’a. Dzięki Naszej Klasie wiemy, że to kompletna bzdura

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
« Odpowiedź #41 dnia: 2012 02 08, 19:34:15 »
Savek, akurat mój angielski w tym momencie wystarczy na "szlacheckie" dogadanie się z Angolem :P W moim przypadku nie chodzi o sam angielski tylko o mnogość opcji występujących w DF

Offline krewetek

« Odpowiedź #42 dnia: 2012 04 24, 05:44:21 »
Wrocilem sobie do tematu tym razem z wiekszym zacieciem :)

Gra jest mega.. :P

Powiedzcie tylko, przy budowie nowych fortow jak robicie miejsce pod farmy to nawadniacie wiaderkami (pool zone) czy robicie podkop pod rzeke, floodgate na dzwignie i "dopelniacie" woda tak aby podlalo wszystko ladnie? Ostatnio ogarnalem sobie ten drugi sposob i po pewnym czasie musialem opuscic fortece. Jeden z krasnali wpadl w szal i zanim zbrojna gromada do niego dobiegla to oczywiscie machnal mi dzwignie i pol fortecy woda zalalo...
Niby mozna wypompowac, ale juz mi sie nie chcialo :P
Szkoda ze do pomp nie ma mozliwosci zbudowania systemu rur...

A co do aquifer'ow (warst pod ziemia z woda), to albo przy embarku wyszukiwac za pomoca "f" stref bez tego uprzykrzacza, albo kombinowac z kontrolowanym cave'in'em i kopaniem przez taka zapadnieta ziemie. Podobno sie da.

Offline Bloobik

« Odpowiedź #43 dnia: 2012 04 24, 10:55:43 »
Wrocilem sobie do tematu tym razem z wiekszym zacieciem :)

Gra jest mega.. :P

Powiedzcie tylko, przy budowie nowych fortow jak robicie miejsce pod farmy to nawadniacie wiaderkami (pool zone) czy robicie podkop pod rzeke, floodgate na dzwignie i "dopelniacie" woda tak aby podlalo wszystko ladnie? Ostatnio ogarnalem sobie ten drugi sposob i po pewnym czasie musialem opuscic fortece. Jeden z krasnali wpadl w szal i zanim zbrojna gromada do niego dobiegla to oczywiscie machnal mi dzwignie i pol fortecy woda zalalo...
Niby mozna wypompowac, ale juz mi sie nie chcialo :P
Szkoda ze do pomp nie ma mozliwosci zbudowania systemu rur...

A co do aquifer'ow (warst pod ziemia z woda), to albo przy embarku wyszukiwac za pomoca "f" stref bez tego uprzykrzacza, albo kombinowac z kontrolowanym cave'in'em i kopaniem przez taka zapadnieta ziemie. Podobno sie da.

Jezeli jest mozliwosc to szukam pokladow gliny lub/i piasku. Od razu sa traktowane jako zyzne i nie trzeba nawadniac.
Jak juz musze nawadniac, to z lenistwa ofc uzywam rzeki, z tym ze nieuzywane tamy zastawiam drzwiami, a w przypadku magmy murem. Latwiej rozbic mur niz wypompowac magme z kilku poziomow ;D

Rury sa in progress: beda po ksiestwach. Narazie na tapecie sa wozki gornicze i tory.

Najprostszy sposob na opanwanie af to oszlifowac skale. Problem zaczyna je jak af siedzi w glinie lub piasku ;]
Jezeli siedzisz na embarku z af, to warto stawiac drzwi co jakis czas. nawet jak cie zalaje to tylko kawalek.

Jezeli o mnie chodzi to jestem wielkim fanem embarkow w evildomach najlepiej lodowych i koniecznie z wulkanem (bez wulkanu tez sie da, ale wtedy wytapianie "goblinite" jest troche utrudnione;)

Offline Bloobik

« Odpowiedź #44 dnia: 2012 04 24, 11:37:24 »
Savek, akurat mój angielski w tym momencie wystarczy na "szlacheckie" dogadanie się z Angolem :P W moim przypadku nie chodzi o sam angielski tylko o mnogość opcji występujących w DF

Jezeli twoj angielski jest taki jaki mowisz, to nie powinienes miec problemu z tym (pomijajac fakt ze nie jest to osobnik angielskojezyczny)

http://www.youtube.com/watch?v=5NB_-LvZJyY&feature=g-user-u

Kilka serri, kazda dla innego fortu. Gosciu troche zamotany, ale oglada sie w miare przyjemnie i mozna sie podstawi i paru fajnych trickow nauczyc. Co do reszty: must_have_wiki: http://df.magmawiki.com/ (tylko patrzec na wersje do ktorej sie odnosi artykul - obecna jest oznaczona jako DF2012)

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
« Odpowiedź #45 dnia: 2012 04 24, 12:04:36 »
Dzięki Bloobik. Akurat obejrzeć nie mogę, problemy z netem :(