Autor Wątek: xbox360 vs ps3  (Przeczytany 2151 razy)

Offline cQ

xbox360 vs ps3
« dnia: 2010 03 19, 17:20:40 »
zakladam nowy watek zeby nie smiecic kolega z ps3 topica
osobiscie uwazam ze roznia sie tylko grami podaje specyfikacje obydwu konsol:
XBOX360
Custom IBM PowerPC-based CPU:
# 3 symmetrical cores running at 3.2 GHz each
# 2 hardware threads per core; 6 hardware threads total
# 1 VMX-128 vector unit per core; 3 total
# 128 VMX-128 registers per hardware thread
# 3 symmetrical cores running at 3.2 GHz each
# 1 MB L2 cache

CPU Game Math Performance:
# 9 billion dot product operations per second

Custom ATI Graphics Processor:
# 500 MHz
# 10 MB embedded DRAM
# 48-way parallel floating-point dynamically-scheduled shader pipelines
# Unified shader architecture

Polygon Performance:
# 500 million triangles per second

Pixel Fill Rate:
# 16 gigasamples per second fillrate using 4X MSAA

Shader Performance:
# 48 billion shader operations per second

Memory:
# 512 MB GDDR3 RAM
# 700 MHz DDR
# Unified memory architecture

Memory Bandwidth:
# 22.4 GB/s memory interface bus bandwidth
# 256 GB/s memory bandwidth to EDRAM
# 21.6 GB/s front-side bus

Overall System Floating-Point Performance:
# 1 TFLOP

Storage:
# Detachable and upgradeable 20 GB hard drive
# 12X dual-layer DVD-ROM
# Memory unit support starting at 64 MB

I/O:
# Support for up to 4 wireless game controllers
# 3 USB 2.0 ports
# 2 memory unit slots

Optimized for Online:
# Instant, out-of-the-box access to Xbox Live features, including Xbox Live Marketplace for downloadable content, Gamer Profile for digital identity and voice chat to talk to friends while playing games, watching movies or listening to music
# Built in Ethernet Port
# Wi-Fi Ready: 802.11 A, B and G
# Video Camera Ready

Digital Media Support:
# Support for DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-DA, CD-ROM, CD-R, CD-RW, WMA CD, MP3 CD, JPEG Photo CD
# Stream media from portable music devices, digital cameras, Windows XP PCs
# Rip music to Xbox 360 hard drive
# Custom playlists in every game
# Windows Media Center Extender built in
# Interactive, full screen 3D visualizers

HD Game Support:
# All games supported at 16:9, 720p and 1080i, anti-aliasing (dodam od siebie ze 1080p pojawilo sie w ostatniej wersji klocka)
# Standard definition and high definition video output supported

System Orientation:
# Stands vertically or horizontally

Customizable Face Plates:
# Interchangeable to personalize the console

----------------------------------------------------------------------------
SONY PS3
CPU: Cell Processor

PowerPC-base Core @3.2GHz
      1 VMX vector unit per core
      512KB L2 cache
      7 x SPE @3.2GHz
      7 x 128b 128 SIMD GPRs
      7 x 256KB SRAM for SPE
      * 1 of 8 SPEs reserved for redundancy
      Total floating point performance: 218 GFLOPS

GPU: RSX @550MHz

1.8 TFLOPS floating point performance
      Full HD (up to 1080p) x 2 channels
      Multi-way programmable parallel floating point shader pipelines

Sound:

Dolby 5.1ch, DTS, LPCM, etc. (Cell-based processing)

Memory:

256MB XDR Main RAM @3.2GHz
      256MB GDDR3 VRAM @700MHz

System Bandwidth:

Main RAM -- 25.6GB/s
      VRAM -- 22.4GB/s
      RSX -- 20GB/s (write) + 15GB/s (read)
      SB -- 2.5GB/s (write) + 2.5GB/s (read)

System Floating Point Performance:

2 TFLOPS

Storage:

Detachable 2.5" HDD slot x 1

I/O

USB Front x 4, Rear x 2 (USB2.0)
      Memory Stick standard/Duo, PRO x 1
      SD standard/mini x 1
      CompactFlash (Type I, II) x 1

Communication:

Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T) x 3 (input x 1 + output x 2)
      Wi-Fi IEEE 802.11 b/g
      Bluetooth 2.0 (EDR)

Controller:

Bluetooth (up to 7)
      USB 2.0 (wired)
      Wi-Fi (PSP)
      Network (over IP)

AV Output

Screen size: 480i, 480p, 720p, 1080i, 1080p
      HDMI: HDMI out x 2
      Analog: AV MULTI OUT x 1
      Digital audio: DIGITAL OUT (OPTICAL) x 1

Disc Media:

CD PlayStation CD-ROM, PlayStation 2 CD-ROM, CD-DA, CD-DA (ROM), CD-R, CD-RW, SACD, SACD Hybrid (CD layer), SACD HD, DualDisc, DualDisc (audio side), DualDisc (DVD side)
      DVD: PlayStation 2 DVD-ROM, PlayStation 3 DVD-ROM, DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW
      Blu-ray Disc: PlayStation 3 BD-ROM, BD-Video, BD-ROM, BD-R, BD-RE

--------------------------------------------------------------

tylko sie nie pozabijac :)
« Ostatnia zmiana: 2010 03 19, 17:22:46 wysłana przez cQ »
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. (Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury)

Offline kamiś

• Gracze DM
  • think different
    • http://two.xthost.info/mefi/
Odp: xbox360 vs ps3
« Odpowiedź #1 dnia: 2010 03 19, 17:31:16 »
ale po co zaczynasz flamewar?
Wszyscy wiedza że PS3>XBOX360 oraz w przyszlosci PS3>XBOX720. :P
Palić XBOXy!

Offline cQ

« Odpowiedź #2 dnia: 2010 03 19, 17:33:58 »
kamis po to zebys mi powiedzial dlaczego? osobiscie lubie obydwie konsole ale mam dosc ludzi co mowia palic xboxy albo palic ps3 a nawet nie potrafia argumentowac. topic albo umrze albo bedzie flamewar albo nic sie nie stanie :) tylko jesli mowisz ze ps3 jest lepsza (olejmy dodatki i gry) i ze xbox nie moze rownac sie sprzetowo z ps3 powiedz czemu ?
EDIT: wlasnie do mnie cos dotarlo jak will wspomnial o sedze dremcast. po specyfikacjach mozna dojsc do wniosku ze obie konsole sa podobne ps3 mocny procesor xbox szybkie gpu itp itd ale mysle ze tak naprawde to wszystko zalezy od ludzi piszacych na nie oprogramowanie. na czasy segi dreamcast ta konsola byla uwierzcie lub nie sprzetowo cudenkiem. zabilo ja polityka firmy i tworcy mieli zwiazane rece az wkoncu zrezygnowali z pisania na nia programow. tak samo bedzie z xklockiem i ps3. to sa obydwie maszyny ktore ogranicza wyobraznia ludzi piszacych na nie programy. byc moze ps3 zdominuje rynek a moze xbox cos wymysli i on zdominuje? moze projekt nathal bedzie takim cudem ze zdeklasyfikuje wiii i ps3? a moze bedzie kolejny nie wypal kosztujacy 100USD? a moze jakas firma wpadnie na cos i stworzy cos pod ps3 co zdeklasyfikuje rywali?
Nintendo Wii moim zdaniem pokazalo ze to nie grafika i super maszyny sa najwazniejsze jesli chodzi o granie. moze tych gier az tak wiele nie ma ale grajac z kumplem w tenisa co ma grafike jak ze ps2 bawilem sie tak dlugo az odpadly mi rece :) wiec to nie sprzet zadecyduje ale tworcy programow na nie ;)
« Ostatnia zmiana: 2010 03 19, 17:57:54 wysłana przez cQ »
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. (Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury)

Offline licho

• Gracze DM
« Odpowiedź #3 dnia: 2010 03 19, 20:32:52 »
Xbox>ps
bo:

na Xboxsa jest Virtua Fighter po pierwsze, a po drugie ja mam xboxa, a wszystko co ja mam jest najlepsze :)
A wasze porównania grafik mnie nie interesują bo i tak mam nadal telewizor kineskopowy więc tej grafiki i tak nie widzę.
O!
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Offline cQ

« Odpowiedź #4 dnia: 2010 03 20, 02:51:13 »
Xbox>ps
bo:

na Xboxsa jest Virtua Fighter po pierwsze, a po drugie ja mam xboxa, a wszystko co ja mam jest najlepsze :)
A wasze porównania grafik mnie nie interesują bo i tak mam nadal telewizor kineskopowy więc tej grafiki i tak nie widzę.
O!
hehe o wkoncu jakis powazny powod!

Offline Kamcza

« Odpowiedź #5 dnia: 2010 03 20, 07:33:15 »
Gram i na tej i na tej. Bez roznicy. PS3 ma niby BRaya ale uzylem raz i stwierdzam ze to nic rewelacyjnego.
Za to wiem, ze nie zamienilbym konsolki na zadnego kompa, nawet nie wiem jak wydajnego.

Will

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 2010 03 20, 09:15:10 »
Gram i na tej i na tej. Bez roznicy. PS3 ma niby BRaya ale uzylem raz i stwierdzam ze to nic rewelacyjnego.
Za to wiem, ze nie zamienilbym konsolki na zadnego kompa, nawet nie wiem jak wydajnego.

J/w. Choć częściej korzystam z BR. PC sux. Jak się cieszę, że już nigdy nie będę zadawał sobie pytania "a czy mój PC spełnia wymagania".

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #7 dnia: 2010 03 20, 09:59:58 »
wygralo nintendo wii ze swoim super padem i "party games". ;)

Offline Avenavo

« Odpowiedź #8 dnia: 2010 03 20, 12:40:44 »
Xbox360 > PS3

- Bo tansza konsola i gry
- Lepiej wykonany pad, w padzie na PS'a nie mam jak ulozyc malych palcow gdy go trzymam, nie ma na nie miejsca, przez co po dluzszej grze dretwieja i wkur***
- Nie kazda gra na PS3 jest zrobiona lepiej graficznie, spojrzcie jaka jest roznica miedzy Falloutem na X'a a na PS3, X wygrywa w tym pojedynku

PS3 zapowiada iz wyciaga tylko maly procent swojej mocy wydajac gry i ze pobije X'a na maxa, pytanie tylko, dlaczego tez mocniejsza maszyna wydaje czasem gorsze wersj gier niz te na X'a? Dlaczego nie wyda tego cuda ktorego nigdy nie zobaczymy na X'ie?
Wódkę ciurkiem tak

Dahak

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 2010 03 20, 13:38:59 »
Xbox>ps
bo:

O!

PS3>Xbox
Bo:
Na PS3 jest God of War 3, a po drugie ja mam PS3 a wszystko co mam jest lepsze od tego co ty masz.
I żal mi ciebie że grasz na kineskopie. W związku z tym co napisałeś wyżej uważasz że kineskop jest lepszy od LCD/plazmy? :D

Jeśli użyłeś BR tylko raz to znaczy że grałeś tylko raz?;>
A co do kompa - no tak, przecież na konsoli jest tyle strategii zajebistych.. ;]

PS3 zapowiada iz wyciaga tylko maly procent swojej mocy wydajac gry i ze pobije X'a na maxa, pytanie tylko, dlaczego tez mocniejsza maszyna wydaje czasem gorsze wersj gier niz te na X'a? Dlaczego nie wyda tego cuda ktorego nigdy nie zobaczymy na X'ie?

Napisz to. Wierz lub nie, ale nauczenie się obsługiwania w pełni dostępnej technologii trochę trwa....
« Ostatnia zmiana: 2010 03 20, 13:41:51 wysłana przez Diabellus »

Offline cQ

« Odpowiedź #10 dnia: 2010 03 20, 16:45:06 »
oby sie nie spoznili bo nowy xbox czyli konsola 3 generacji zostala zapowiedziana na ok 2013r ;p

Offline kamiś

• Gracze DM
  • think different
    • http://two.xthost.info/mefi/
« Odpowiedź #11 dnia: 2010 03 20, 22:11:15 »
Y... a Uncharted 2, Killzone 2, God of War 3, Heavy Rain i niedlugo Gran Turismo 5?

Gry wydane na PS3 i XBOXa musza byc gorsze na którejś konsoli. Przewaznie taka gra jest tworzona na Xbox a potem portowana na PS3. Dlatego grafika nie jest lepsza, a czasem troche gorsza.

Offline cQ

« Odpowiedź #12 dnia: 2010 03 21, 02:26:19 »
to nie tak kamis tekstury grafika silnik jest ten sam potem tylko robia kod pod systemy
nie ma tak ze robia gre na jedna konsole i przerabiaja kod
robia grafike tekstury silnik i pisza dwa kody

Dahak

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 2010 03 21, 09:58:59 »
to nie tak kamis tekstury grafika silnik jest ten sam potem tylko robia kod pod systemy
nie ma tak ze robia gre na jedna konsole i przerabiaja kod
robia grafike tekstury silnik i pisza dwa kody
A myślisz czasami? Ta sama tekstura może być różnie wyświetlona dzięki kodowi. I to między innymi przez to powstają porty ;]

Mroczny

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 2010 03 21, 10:16:39 »
X>PS

1. Bardziej ekonomiczna, wieksza dostepnosc artykulow.
2. Mniej japonska
3. Wiekszy potencjal: Microsoft > Sony
4. Wieksza ilosc uzytkownikow
5. Wieksza mozliwosc ulepszen
6. Na X jest Dead or Alive i Gears of War.

PS ma mozliwosc wiekszych osiagow, ktorych nie wykorzystuje. To tak jakby kupic monitor wyswietlajacy 200 klatek na sekunde podczas gdy ludzkie oko rejestruje okolo 100.

No i oczywiscie PC > konsole. Osiagami i wszechstronnoscia.