Autor Wątek: Filmy warte obejrzenia  (Przeczytany 7757 razy)

Offline Svennson

Filmy warte obejrzenia
« dnia: 2010 03 23, 21:59:20 »
Zalozenia, zero spamu, wymieniamy od myslnikow filmy z krotkim opisem. Jedynie filmy NAPRAWDE GODNE OBEJRZENIA, WON Z MUMINKAMI ITP. Ewentualne komentarze do filmow prosze wrzucac z innymi propozycjami.

-The pacific(wojenny)- 2 odcinkowy  filmik produkcji HBO, naprawde gleboka i smutna opowiesc o wojnie z japoncami, pod G.. czyms ;] ci ktorzy ogladna beda wiedzieli o co chodzi

-Anamorph(kryminal) - seryjny morderca tworzacy ze zwlok swoich ofiar prawdziwa sztuke oraz detektyw go tropiacy, film zaliczany przezemnie do tych tematow ciezszych

-Kokoda(wojenny)- w porownaniu do pacific... ehh nie no po prostu filmik jest naprawde godny polecenia

-but manitou(komedia)- Parodia westernu, naprwade idzie sie posmiac. Glownym potyw polega na znalezieniu skarbu.. ^^ wiecej nie mowie

-wolna chata(komedia)-dwoch braci zostaje samych w domu, ojciec sie ich wypiera bla bla bla, chce zeby sie usamodzielnili z jakim stkutkiem ? :D przekonajcie sie sami ^^, duzo smiechu no i ich matke gra peggi z bundych ^^

-sierota(horror?)-malzenstwo adoptuje z sierocinca dziewczynke, z ktora maja pare perypetii ;>

-pingwiny z madagaskaru(komedia)- ogladac koniecznie po polsku, 12 odcinkow, te z krolem julianem szczegolnie wymiataja. Dostepne takze w wersjach watch online:>

-Agora- Głeboki film o tym jak to chrzescijanie zgnietli, wszelka nauke, logike oraz kreatywnosc w Aleksandrii. Film pokazujacy cala nature pieknego biaglego baranka.

Od teraz tytuł wątku brzmi: "Filmy warte obejRZenia".
« Ostatnia zmiana: 2010 03 24, 17:17:00 wysłana przez ethanoll »
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

Offline Aion

Odp: Filmy warte obejzenia
« Odpowiedź #16 dnia: 2010 03 24, 11:33:31 »
Jesli juz taki temat to szkoda ze nie odzielono seriali od filmow.

REC (inny tytuł kwarantanna) (czesc 1, 2 jeszcze nie widzialem) - horror, wiekszosc akcji dzieje sie w kamienicy odcietej od swiata kwarantanna, ze wzgledu na stwierdzana u jednego z mieszkancow chorobe. Akcja jest pokazana z perspektywy kamery ekipy telewizyjnej, krecacej material o pracy strazakow.

ej moment ;D
REC - ogladaliscie ten film na komputerze, w telewizji albo na DVD (nie w kinie)
Polecam - zobaczycie wowczas jak kiepsko dobrana jest glowna bohaterka.
W KINIE NA NEGQATYWIE AUDIO JEST  odpowiednio spoziomowane

a klulcz do koszmary w moim mniemaniu jest na tym samym poziomie co
- wzgorze maja oczy 1(1 - 70s),2
- wrong turn (nie wiem jak to po polsku sie nazywalo o )
- wox house (dom woskowych cial)

ooo z takiej popcornowej-horrowej papki podobal mi sie film Amitivile (nie wiem jak to sie pisalo ale chyba kazdy bedzie wiedzial) z Rayanem Raynoldsem :)
« Ostatnia zmiana: 2010 03 24, 12:09:14 wysłana przez Aion »
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

thx raaban i zath :D! hehe w realnym swiecie trudno o kogos z tak wielkim sercem i malutkim rozumkiem jak wasze :)

Offline muja

« Odpowiedź #17 dnia: 2010 03 24, 11:58:08 »
American History X
Some say the end is near.
Some say we'll see armageddon soon.
I certainly hope we will.

Necro

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 2010 03 24, 12:00:36 »
Kubrick(nie wiem czy tak go się pisze, nie chciało mi się sprawdzać) - Mechaniczna Pomarańcza(A Clockwork Orange) - Dramat sajns fikszyn - nie powiem o czym jest, bowiem każdy z moich znajomych odnajduje w tym filmie swoje własne drugie dno. Imho jedno z arcydzieł kina.

Lynch - Głowa do ścierania(eraserhead) - SR - piękny "mindfuck", film po dziś dzień ciągle kręci mi się po głowie ;)

Jensen - Jabłka Adama - Dramat(?) - po tym filmie aż chce się żyć ;)

Offline Aion

« Odpowiedź #19 dnia: 2010 03 24, 12:09:46 »
aaaaaaaaaaaaa

mechaniczna pomarancza aaaaaaaaaa :)

stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

thx raaban i zath :D! hehe w realnym swiecie trudno o kogos z tak wielkim sercem i malutkim rozumkiem jak wasze :)

Offline spot

• Gracze DM
  • Kelzak
« Odpowiedź #20 dnia: 2010 03 24, 13:14:53 »
http://oda.do.radosci.filmweb.pl/

Trzech reżyserów, trzy historie, trzy wizje jednej - polskiej rzeczywistości. Bohaterami historii są młodzi ludzie z różnych środowisk i regionów. Ich losy splatają się w jednym miejscu - autobusie do Londynu.

Śląsk
Po wielomiesięcznym pobycie w Anglii Aga wraca w rodzinne strony. W domu zastaje niewesołą sytuację - ojcu grozi utrata pracy, w kopalni właśnie trwa strajk, matka straciła pracę w zakładzie fryzjerskim. Aga postanawia zainwestować zarobione w Anglii pieniądze we własny salon fryzjerski...

Warszawa
Michał wygrywa radiowy konkurs hip-hopowy. Ojciec Marty, jego dziewczyny, postanawia wysłać córkę na studia do Londynu. Michał próbuje przekonać Martę, aby nie wyjeżdżała. Komplikacje rodzinne Michała i upokorzenia ze strony ojca Marty, niezadowolonego z ich znajomości, doprowadzają do awantury między Michałem i Martą. Dziewczyna nie chce go znać...

Pomorze
Wiktor po studiach wraca na domu na prowincji. Mieszka z rodzicami, pracuje w wędzarni ryb. Jego koledzy to Rysiek - pijaczek i Eryk, życiowa ofiara. Wiktor nie może dłużej mieszkać w rodzinnym domu, matka chce wynająć jego pokój turystom. Po awanturze z szefem, który zalega z wypłatą, Wiktor rezygnuje z pracy w wędzarni. Eryk proponuje mu wyjazd za granicę. Nie wiadomo, skąd ma pieniądze, ale chce pokryć koszty wyjazdu...
Keep trollin' trollin' trollin' trollin'!

"Whitney Phillips, a PhD student at the University of Oregon, studied trolls for her doctorate. She says they are mostly men in their 20s and early 30s, usually college-educated and intelligent."

Offline Estel

• Gracze DM
  • Courage is immortal.
« Odpowiedź #21 dnia: 2010 03 24, 14:25:41 »
Łzy Słońca(o oddziale Navy Seals) , oraz Helikopter w Ogniu(o operacji w Mogadiszu w 1993) - warto zobaczyć chociażby ze względu na muzykę Hansa Zimmera. Właściwie polecam wszystkie filmy z muzyką tego autora (choć myślę że raczej niema osób które by nie widziały Gladiatora czy Ostatniego Samuraja).
Ja polecam osobiście filmu z Brucem Willisem, Nicolasem Cagem, Jetem Li.
<-click

Offline tomzoR

« Odpowiedź #22 dnia: 2010 03 24, 14:55:21 »
Fight Club - thriller psychologiczny, bardzo ciekawy, intrygujący i czasem trochę dziwny film, naprawdę wart polecenia :)
Jeux d'enfants - Angielski tytuł "Love me if you dare", bardzo fajny film o przyjaźni i miłości (wcale nie nudny), szokujący koniec
Pulp fiction - klasyk ;p
Dzień Świra - komediodramat polski, świetnie przedstawiony temat, a teksty wyjątkowo zabawne
Se7en - też polecam, jak już ktoś to zrobił

Mroczny

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 2010 03 24, 16:38:52 »
"Monthy Python - W poszukiwaniu swietego Graala"Monthy Python - In search for the holy Grail  -  Komedia - krol Artur zbiera rycerzy do tej nadanej mu przez Boga misji.

"Wladca Pierscieni" Lord of the rings - bo nikt jeszcze nie podal (chyba ;D ).

"Ksiega ocalenia" The book of Eli - dla fanow Fallouta.

"Mad Max" Mad Max - jak wyzej.

Offline arab

• Gracze DM
  • Zakamuflowany Niemiec
« Odpowiedź #24 dnia: 2010 03 24, 17:15:50 »
Kompania Braci [10 odcinkow]- opowiada losy Kompanii E pułku piechoty spadochronowej podczas II wojny światowej.. naprawde POLECAM :)

Offline bzykmaster

Odp: Filmy warte obejrzenia
« Odpowiedź #25 dnia: 2010 03 24, 17:33:41 »
Donnie Darko, See No Evil, Rezerwat, Cleaner, Requem For A Dream, No Country For Old Man, Lord Of War, One Flew Over The Cuckoos Nest, A Time To Kill, Dead Poems Society, Angel Heart, The Fountain, Green Mile, The Shawshank Redemption

Opisów nie dawałem, po prostu uważam, że godne polecenia.

lpd

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 2010 03 24, 17:48:42 »
Shutter Island :) Prześwietny

Offline Adi

« Odpowiedź #27 dnia: 2010 03 24, 17:49:57 »
-Powder Blue
-Felon
-Obywatel Milk
-Red Cliff (1 i 2 część)
-Shining
-2001: A Space Odyssey
-Lars and the Real Girl

i wiele innych.

szelq

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 2010 03 24, 17:52:39 »
Alvin i Wiewiórki wersje PL  ;)
American Pie
Sherlock Holmes
« Ostatnia zmiana: 2010 03 24, 17:54:48 wysłana przez szelq »

Offline Vilku

• help-dm
« Odpowiedź #29 dnia: 2010 03 24, 17:53:00 »
Jako aktor byl taki sobie ale rezyser z niego niezly , Clint Eastwood ostatnimi czasy mi sie bardzo podoba wiec polecam Rzeke tajemnic i Listy z Iwo Jimy a przy okazji Sztandar chwały chociaz juz nie jest taki dobry . Co do seriali to uwielbiam SG Atlantis , ogolnie wszystkie sf lykne  ;D.... aha tak przy okazji ma ktos moze Seaquest w linkach bo nigdzie tego znalesc nie moge .
rzemiosło górą , reszta to tylko drobny dodatek

Offline Antek

• Gracze DM
« Odpowiedź #30 dnia: 2010 03 24, 18:09:25 »
Obejrzałem już od groma filmów, podczas mojego krótkiego żywota... a wam polece tytuły dla każdego kinomana obowiązkowe-:
-K-PAX
-American Beauty
-Shawshank Redemption
-American History X
-Unbreakable

Wspominam te stosunkowo niedawno powstałe... bo gdybym o klasyce się miał wypowiadać, to trochę by mi zajeło  ;D

Z seriali to:
Rodzina Soprano- cud dla fanów klimatu ala La Cosa Nostra.
Scrubs- niektórzy znają jako "Hoży Doktorzy" z telewizji- chociaż polecam wersję z napisami... jak dla mnie lektor psuje 70% klimatu.