Autor Wątek: League of Legends, w skrócie LoL  (Przeczytany 180843 razy)

Offline Tinerot

• Ekipa DM
League of Legends, w skrócie LoL
« dnia: 2010 04 03, 00:19:11 »
Z okazji downa, przerwy świątecznej i generalnie ogromnego lenia skorzystałem z linka danego przez współlokatora i...pozytywnie się zaskoczyłem ;)

LoL EU North-East: http://eune.leagueoflegends.com
LoL EU West: http://euw.leagueoflegends.com
LoL US: http://na.leagueoflegends.com

Nazwałbym to mega-uproszczonym warcraftem (nie mylić z wowem), w którym sterujemy tylko i wyłącznie herosami. Jak dotąd projekt obsługuje tylko dwie mapy - jedna na 3 osoby, druga na 5 osób w każdym teamie. Wybieramy swojego wymarzonego herosa (tych jest akurat sporo, ja widzę 48) spośród początkowych 10 "temporarily available" i klikamy "play". Wrzuca nas do kolejki i w ciągu minuty [testowane zarówno rano, jak i wieczorem, także o 4 w nocy ;)] możemy sobie pograć.

Gra zależnie od obranej postaci wymaga albo nie wymaga zbytniego myślenia. Generalnie chodzi o to, żeby razem z nadchodzącymi falami minionów stojących po naszej stronie rozpieprzyć bazę przeciwnika. Miniony z obu stron rzucane są w odstępach czasowych i walczą ze sobą oraz z herosami przeciwnika. Nie możemy ich kontrolować.

Mamy do wyboru sporo sprzętu i utilsów za zabijane miniony oraz wrogich herosów [w każdej grze kupuje się od nowa]. Nasza postać ma swoje specjalne umiejętności, blabla. Nie ma podziału na klasy jako takiego, każda postać jest wyjątkowa ;)

Za zdobyty influence ze zwycięstw [lub porażek] możemy odblokowywać nowe postaci oraz skiny do nich. Jak ktoś nie ma cierpliwości zbierać influenca, może zapłacić i dostanie to samo. Nie stwierdzono niczego, co można dostać tylko za kasę. Najdroższe z charów do odblokowania to jakieś 50 wygranych gier, z czego powiem tyle, że w moim mniemaniu (po zaledwie półtora dnia gry) nie są lepsze od tańszych postaci.

Polecam wypróbowanie, może nie przykuje na tygodnie, ale gra się przyjemnie. Rozgrywka 3v3 to od 15 do 40, 50 minut. ;)

Edit: W powyższym tekście wprowadzam w błąd. Za RP (pieniądze) są do kupienia skiny do postaci które nie dają boostów tylko wyglądają oraz IP oraz XP - boosty, które przyspieszają zdobywanie XP (do max lvl 30) i IP (bez limitu). ;)
« Ostatnia zmiana: 2011 09 18, 01:51:27 wysłana przez Tinerot »

Girion

• Gość
Odp: League of Legends, w skrócie LoL
« Odpowiedź #46 dnia: 2010 04 06, 14:38:30 »
Dziesiec przykazan tej gry to:

1. w grze 5 na 5 kupuj na poczatku butle many, zeby sie nie cofac (tylko na poczatku).
2. Nigdy nie bij do 4-6 levelu wrogich minionow. Stoj spokojnie za nimi, az twoje miniony sie uporaja. Expa dostajesz bedac jedynie w poblizu, a do 6 levelu i tak masz z nich gowno. Dopiero po 6 lvl-owym powerupie mozna zaczac cos tam ubijac.
3. Zawsze stoj za swoimi minionami, nie wychylaj sie.
4. Nigdy nie uzywaj cech na minionach. Staraj sie uzywac czegos na dystans non stop na przeciwniku chowajac sie za minionami. Za pierwszym razem zabierzesz mu 1/6 energii, ale za 4 razem juz bedzie sie cofal pod wieze.
5. NIGDY nie stoj w miejscu, biegaj zygzakami. Pamietaj rowniez, ze jako tank lub dps w zwarciu biegajac nie atakujesz.
6. Uwazaj na krzaki, nie daj sie tam wciagnac. Walka w krzakach jest trudna, zwlaszcza ze zwykle przeciwnik ma lepsza widocznosc, bo juz tam stoi.
7. Jesli masz lvl 10 lib mniejszy to NIGDY nie biegnij za linie minionow pod wiezyczka. Wieza jest 4 razy silniesza niz DPS w tej grze i wybiera zawsze 1 cel, ktory jest wysuniety najdalej.
8. Naucz sie cofac pod swoja wieze, nie lataj jak pala na przeciwnika, bo do 6 lvl to i dps nikogo nie zabije 1 na 1, chyba ze nuba.
9. Nie zapomnij o runach (miksowanie daje lepsze runa, niz te ktore masz do kupienia). Ustaw sobie rowniez dobrze skille pod postac.
10. Nigdy nie lekcewaz przeciwnika. Dps o 2 lvl slabszy z dobrym buildem z basic skillami na atak moze miec combo nawet do 4 ciosow na dystans. Wiec w chwile cie spowolni, wrzuci 4 strzaly i zatlucze jak psa.

Nie zgodze się z Tobą, miniony trzeba mić odrazu, dobijac te naslabsze by miec kase. Najwazniejsze to kupic szybciej itemy do biegania i dpsu niz przeciwnik.
Miniony zawsze daja expa wiecej jak sam je bijesz, jak bronisz bazy mozesz uzywac skilow na minionach, ja jako nunu uzywam prawie zawsze skilow na minionach bo co 6 czy tam 8 cios mam za darmo skill, a jak nie ma wroga to bez sensu zeby sie marnowal a wtedy szybszy push jest. Itemy kupuje się pod postac i styl grania tą postacią - jeżeli mag to AP jeżeli assasin to attack,life steal jezeli tank to armor/hp
Osobiście miałem każdego champa procz shena i stwierdzam ze nie ma wiekszej roznicy pomiedzy nimi jak sie umie grac to kazdy z kazdym 1vs wygra. Zasada numer 1 tej gry to "lepiej uciec niż zginąć" zasada numer 2 to kto szybciej zrobi first blood ten dostaje 300 gp wiecej i kto ma wyzszy level pierwszy i nie jest lamą to wygrywa. Ale generalnie taktyka i zgranie w zespole i doborze skladu jest uber wazne.

Offline Vlad_R

• Gracze DM
« Odpowiedź #47 dnia: 2010 04 06, 16:03:40 »
zalezy jaka postacia Ghg , np Raze mozna od poczatku dobijac aoe i wiecej kasy leci + xp

moj nick Vlad R

wczoraj godzine meczylem 3vs3 mimo ze w sumie gralismy 2vs2 bo w kazdym teamie bylo po jednym kamperze

Offline dejw999

« Odpowiedź #48 dnia: 2010 04 06, 16:44:41 »
dziś kupiłem wersje pudełkową:p grajcie na eu a nie us

Girion

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 2010 04 06, 16:48:58 »
wersja Europe jest w wiekszości zarządzana przez GOA najgorszego lame producenta gier online w historii gier komputerowych
czy musze coś jeszcze dodawać?

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #50 dnia: 2010 04 06, 17:35:15 »
na eu sa lagi, nie ma mowy zebym sie przestawil.

Offline chaosspacemarine

• enemies, we need enemies!
« Odpowiedź #51 dnia: 2010 04 06, 18:08:04 »
powiem tak, ze to najlepsza gra w jaka gralem w przeciagu ostatnich 6 lat ;]

Offline dejw999

« Odpowiedź #52 dnia: 2010 04 06, 18:43:51 »
kto ma lagi ten ma lagi, gram na eu i ani razu nie miałem, a co do zarządzania to nie wiem o co chodzi. Padl serwer to podniesli w 15 minut, a było po polnocy.

Offline Marv

• Outsider
« Odpowiedź #53 dnia: 2010 04 06, 19:02:44 »
dziś kupiłem wersje pudełkową:p grajcie na eu a nie us

Cos konkretnego wiecej daje zakup ?
There's nothing to lose, when noone knows Your name...

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #54 dnia: 2010 04 06, 19:17:27 »
Padl serwer

to u goa normalne. na us nigdy serwer nie padl. jak gralem w warhammera i robilismy po 6 warbandow to padal serwer co 15 minut. ale o gustach sie nie dyskutuje. ;)

Necro

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 2010 04 06, 21:06:17 »
Ja dziś odpaliłem na eu dla porównania i mam pingi rzędu 20 ;)

Girion

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 2010 04 06, 21:18:45 »
jezeli pingi maja dla ciebie znaczenie to znaczy ze nie masz zielonego pojecia o tej grze ;)

Necro

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 2010 04 06, 21:22:58 »
jezeli pingi maja dla ciebie znaczenie to znaczy ze nie masz zielonego pojecia o tej grze ;)

nie mają - to miała być taka różnica, jedyna którą zauważyłem.

edit:
Z resztą prawda jest taka, że nubię kosmicznie :P

Offline Marv

• Outsider
« Odpowiedź #58 dnia: 2010 04 06, 22:17:18 »
Na jak dlugo jest te pare champow dostepnych ?
There's nothing to lose, when noone knows Your name...

Offline chaosspacemarine

• enemies, we need enemies!
« Odpowiedź #59 dnia: 2010 04 06, 22:35:04 »
nie wiadomo, ale zdaje mi sie, ze tydzien, ale lekka reka zdazysz sobie kupic w tym czasie jakiegos za punkciki ;)

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
« Odpowiedź #60 dnia: 2010 04 06, 23:09:43 »
ja juz mialem 3,5k na clowna i kupilem... stracha na wroble. ;)