Autor Wątek: League of Legends, w skrócie LoL  (Przeczytany 153589 razy)

Offline Tinerot

• Ekipa DM
League of Legends, w skrócie LoL
« dnia: 2010 04 03, 00:19:11 »
Z okazji downa, przerwy świątecznej i generalnie ogromnego lenia skorzystałem z linka danego przez współlokatora i...pozytywnie się zaskoczyłem ;)

LoL EU North-East: http://eune.leagueoflegends.com
LoL EU West: http://euw.leagueoflegends.com
LoL US: http://na.leagueoflegends.com

Nazwałbym to mega-uproszczonym warcraftem (nie mylić z wowem), w którym sterujemy tylko i wyłącznie herosami. Jak dotąd projekt obsługuje tylko dwie mapy - jedna na 3 osoby, druga na 5 osób w każdym teamie. Wybieramy swojego wymarzonego herosa (tych jest akurat sporo, ja widzę 48) spośród początkowych 10 "temporarily available" i klikamy "play". Wrzuca nas do kolejki i w ciągu minuty [testowane zarówno rano, jak i wieczorem, także o 4 w nocy ;)] możemy sobie pograć.

Gra zależnie od obranej postaci wymaga albo nie wymaga zbytniego myślenia. Generalnie chodzi o to, żeby razem z nadchodzącymi falami minionów stojących po naszej stronie rozpieprzyć bazę przeciwnika. Miniony z obu stron rzucane są w odstępach czasowych i walczą ze sobą oraz z herosami przeciwnika. Nie możemy ich kontrolować.

Mamy do wyboru sporo sprzętu i utilsów za zabijane miniony oraz wrogich herosów [w każdej grze kupuje się od nowa]. Nasza postać ma swoje specjalne umiejętności, blabla. Nie ma podziału na klasy jako takiego, każda postać jest wyjątkowa ;)

Za zdobyty influence ze zwycięstw [lub porażek] możemy odblokowywać nowe postaci oraz skiny do nich. Jak ktoś nie ma cierpliwości zbierać influenca, może zapłacić i dostanie to samo. Nie stwierdzono niczego, co można dostać tylko za kasę. Najdroższe z charów do odblokowania to jakieś 50 wygranych gier, z czego powiem tyle, że w moim mniemaniu (po zaledwie półtora dnia gry) nie są lepsze od tańszych postaci.

Polecam wypróbowanie, może nie przykuje na tygodnie, ale gra się przyjemnie. Rozgrywka 3v3 to od 15 do 40, 50 minut. ;)

Edit: W powyższym tekście wprowadzam w błąd. Za RP (pieniądze) są do kupienia skiny do postaci które nie dają boostów tylko wyglądają oraz IP oraz XP - boosty, które przyspieszają zdobywanie XP (do max lvl 30) i IP (bez limitu). ;)
« Ostatnia zmiana: 2011 09 18, 01:51:27 wysłana przez Tinerot »

Offline Alkus

• Gracze DM
Odp: League of Legends, w skrócie LoL
« Odpowiedź #826 dnia: 2010 08 02, 19:09:07 »
Ale to fakt, ja widze, co sie dzieje na solo game. Ostatnio, na szczescie, zaczalem grywac z mojej dziewoji bratem - on gra olafem, ja fiddlesticksem i calkiem fajne combo wychodzi (choc obaj nie mamy zajebiscie duzo hp, ale potezny dmg mozna z tego wyruchac ;)). I niestety, na ostatnie 3 mecze, 2 gralismy 4vs5 (jeden konczac nawet 3vs5) i to byl placz, nie gra. Prawda jest, ze jezeli jest ze 3 graczy ogarniajacych, to da sie to wszystko jakos ulozyc i wyjsc obronna reka. Ale juz w 2 jest w cholere ciezko. Taki bynajmniej moje zdanie.
niestety, a moze stety, LoL jest bardziej wymagajaca teamplayu gra, niz sie wydaje ;)
the only thing worse than evil is apathy.

Offline Pollack

• Gracze DM
« Odpowiedź #827 dnia: 2010 08 02, 21:37:49 »
Hmm Soraka to jest zbanowana w jakichs 90% ranked games..:)

Pytanie: ranked team game - przykladowo na 5v5 trzeba miec 5 graczy? Czy mozna wejsc z dwoma - a reszta jest dociagana w jakis magiczny sposob? Z tym ze wtedy nie rozumiem jak mialby sie trafic na przyklad ten 5 przy 2&2 na przyklad. Plus grajac tak - ma sie na 100% przeciw sobie team premade 5? Jak to wogole teraz wyglada z gra w teamie na ranked?

Offline lazzio

• Gracze DM
  • Budować..Budować..
« Odpowiedź #828 dnia: 2010 08 02, 23:24:42 »
Mozna wejsc z 2oma osobami, reszte jakos w magiczny sposob dobiera. Natomiast co do przeciwnego teamu to nie wiem czy dobierze tez 2 osoby premade a reszta solo, czy moze sie trafic 2vs5

Offline Thiass

• Gracze DM
« Odpowiedź #829 dnia: 2010 08 03, 08:23:53 »
Przy ranked na 5 vs 5 musisz zebrac 5 graczy
Masz tez opcje solo 5 vs 5 wtedy dobiera i tobie i druzynie przeciwnej pozostale 4

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Offline Alkus

• Gracze DM
« Odpowiedź #830 dnia: 2010 08 03, 09:45:43 »
Wczoraj poprawilem sobie widowiskowo humor 2 wspanialymi wygranymi. Ale jednak, zeby to rozegrac dobrze, trzeba bylo skolowac druzyne z friendow. Inaczej to sie zupelnie nie oplaca. Ludzie, nie majacy pojecia o herosach wbijaja sie i kombinuja, kombinuja.. Eh.. szkoda gadac.

Ale z tego wszystkiego pytanie - na jakiej zasadzie dobierani sa przeciwnicy? Jest jakis rating, w obrebie ktorego znajduja sie gracze i tylko posrod nich dobiera do meczy, czy jest to weryfikowane lvlami?
the only thing worse than evil is apathy.

Offline Pho3niX

• Bandzioch
« Odpowiedź #831 dnia: 2010 08 03, 10:34:54 »
Generalnie zauważyłem taką prawidłowość:

Członkowie drużyn A i B mają podobne levele +/- 3. Do każdego członka w drużynie A jest dobierany członek w drużynie B. Dobieranie drużyn odbywa się przeważnie w przedziałach 1-10/10-20/20-30, ale nie jest to regułą.

Najgorsze losowania są przy levelach 30, które nie są sobie równe... Nie jest brana pod uwagę liczba zwycięstw. Wtedy trafiają się 30 levelowcy z 160 win'ami i 30 levelowcy z 700 win'ami.

"Wiedźmy pośród nocy, wiodą mnie ku rogatemu księżycowi
Otwieram mą złą duszę by wzmocnić mą mroźną nienawiść
Zimny oddech czarnego serca wypełnia wszystko
Pogańskie skrzydła niosą mnie nad pałacem zła"

szelq

• Gość
« Odpowiedź #832 dnia: 2010 08 03, 14:01:49 »
.
« Ostatnia zmiana: 2010 08 03, 14:19:44 wysłana przez szelq »

Offline Thiass

• Gracze DM
« Odpowiedź #833 dnia: 2010 08 03, 14:45:57 »
A przypadkiem nie weszlo to ze rankowe mozna grac dopiero na 30 lvl?

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Offline Girv

• Gracze DM
  • Życie to gra... z Biedronki
« Odpowiedź #834 dnia: 2010 08 03, 15:05:22 »
weszło

Offline Sztyvny

« Odpowiedź #835 dnia: 2010 08 04, 12:31:19 »
Nie wiem kto z riota wpadl na pomysl, ze treningow nie mozna grac samemu, tylko conajmniej 2 osoby... Do tej pory czesto wlasnie na treningach testowalem champa, zanim zdecydowalem sie uzyc go w meczu. Spora czesc ludzi pewnie podobnie. A teraz? Co druga gra, to ktos "Im playing this first time", zaliczajacy zgon za zgonem...

Offline ^_^

« Odpowiedź #836 dnia: 2010 08 04, 12:51:22 »
właśnie kupiłęm sobie vladimira i musze przyznać że całkiem  ciekawa jest to postać ;d dość miło się gra, ale póki co jeszcze nie wiem jaki build optymalny jest  ;d jakieś propozycje?;d

Offline timon

• Gracze DM
  • ^^"
« Odpowiedź #837 dnia: 2010 08 04, 14:56:10 »
wiem ze temat osob grajacych przewijal sie juz conamniej 10 razy, ale chcialbym dowiedziec sie kto jeszcze pogrywa i na jakims servie
ja gram na us, i chetnie pogral bym z kims znajomym a nie z jakims radomami - wole grac 3v3 niz 5v5

co do vladimira to jeszcze nie spotkalem sie z osoba ktora potrafila by nim grac na wysokim poziomie, przypomina mi on lucznika na dm - dobry do denerwowania jednak po pewnym czasie jedyny skill jakiego uzywa to ten do spowalnia i UCIEKANIA
Cytat: Daltar
Tin, a nie mówiłem, że lepiej udupiać? Wtedy płacz jest przynajmniej uzasadniony :cool:

Offline Colgate

• Gracze DM
« Odpowiedź #838 dnia: 2010 08 04, 15:07:02 »
właśnie kupiłęm sobie vladimira i musze przyznać że całkiem  ciekawa jest to postać ;d dość miło się gra, ale póki co jeszcze nie wiem jaki build optymalny jest  ;d jakieś propozycje?;d

Zaczynasz z amplifying tome + 1 health pot. Farmisz mid do czasu, aż będzie stać Cię na sorc bootsy. Później z tomu budujesz soulstealera. Dalej zbierasz na zhonya`s ring albo void staff (jeśli stackują MR w przeciwnym teamie). Później rylais scepter i zazwyczaj jest gg.

Vlad to doskonała postać na solo mid lane. W pierwszej kolejności max Transfusion - na 5 lvlu ten skill jest tak kosmicznie niezbalansowany, że aż miło popatrzeć. 2.5s cooldown (z runami u mnie), dmg 250 bazowego+ap ładnie skalowany i lifesteal, oraz - co najlepsze - NO COST! Masakra. Mam 11 gier Vladem, 9 wygranych, K/D ratio 81%, więc jest szaleństwo. Polecam, fajna postać :) W żadnym razie nie uciekamy, z ultimatem można zdziałać cuda, towerdiving z sanguine pool to spacer.

A, zapomniałem - gram na US, nick Raincry.
Exit Light
Enter Night!

Offline Pollack

• Gracze DM
« Odpowiedź #839 dnia: 2010 08 04, 15:57:58 »
Sztyvny - 2 osoby na trening spowodowane byly natlokiem ludzi w ostatni weekend (double IP) - i serwery nie wytrzymaly presji. Jak do tej pory z practicem nie mialem problemu - dolaczasz sie do jakiejs juz zalozonej gry lub zakladasz wlasna i chwilke poczekasz. Dziala to raczej sprawnie.

szelq

• Gość
« Odpowiedź #840 dnia: 2010 08 04, 16:02:23 »
Us, nick; Szelq.