Autor Wątek: League of Legends, w skrócie LoL  (Przeczytany 153593 razy)

Offline Tinerot

• Ekipa DM
League of Legends, w skrócie LoL
« dnia: 2010 04 03, 00:19:11 »
Z okazji downa, przerwy świątecznej i generalnie ogromnego lenia skorzystałem z linka danego przez współlokatora i...pozytywnie się zaskoczyłem ;)

LoL EU North-East: http://eune.leagueoflegends.com
LoL EU West: http://euw.leagueoflegends.com
LoL US: http://na.leagueoflegends.com

Nazwałbym to mega-uproszczonym warcraftem (nie mylić z wowem), w którym sterujemy tylko i wyłącznie herosami. Jak dotąd projekt obsługuje tylko dwie mapy - jedna na 3 osoby, druga na 5 osób w każdym teamie. Wybieramy swojego wymarzonego herosa (tych jest akurat sporo, ja widzę 48) spośród początkowych 10 "temporarily available" i klikamy "play". Wrzuca nas do kolejki i w ciągu minuty [testowane zarówno rano, jak i wieczorem, także o 4 w nocy ;)] możemy sobie pograć.

Gra zależnie od obranej postaci wymaga albo nie wymaga zbytniego myślenia. Generalnie chodzi o to, żeby razem z nadchodzącymi falami minionów stojących po naszej stronie rozpieprzyć bazę przeciwnika. Miniony z obu stron rzucane są w odstępach czasowych i walczą ze sobą oraz z herosami przeciwnika. Nie możemy ich kontrolować.

Mamy do wyboru sporo sprzętu i utilsów za zabijane miniony oraz wrogich herosów [w każdej grze kupuje się od nowa]. Nasza postać ma swoje specjalne umiejętności, blabla. Nie ma podziału na klasy jako takiego, każda postać jest wyjątkowa ;)

Za zdobyty influence ze zwycięstw [lub porażek] możemy odblokowywać nowe postaci oraz skiny do nich. Jak ktoś nie ma cierpliwości zbierać influenca, może zapłacić i dostanie to samo. Nie stwierdzono niczego, co można dostać tylko za kasę. Najdroższe z charów do odblokowania to jakieś 50 wygranych gier, z czego powiem tyle, że w moim mniemaniu (po zaledwie półtora dnia gry) nie są lepsze od tańszych postaci.

Polecam wypróbowanie, może nie przykuje na tygodnie, ale gra się przyjemnie. Rozgrywka 3v3 to od 15 do 40, 50 minut. ;)

Edit: W powyższym tekście wprowadzam w błąd. Za RP (pieniądze) są do kupienia skiny do postaci które nie dają boostów tylko wyglądają oraz IP oraz XP - boosty, które przyspieszają zdobywanie XP (do max lvl 30) i IP (bez limitu). ;)
« Ostatnia zmiana: 2011 09 18, 01:51:27 wysłana przez Tinerot »

Offline Colgate

• Gracze DM
Odp: League of Legends, w skrócie LoL
« Odpowiedź #931 dnia: 2010 09 03, 10:39:25 »
Sztyvny, z madred`s bloodrazorem jesteś w stanie w early/mid game złożyć niemalże każdego, serio. Oczywiście musisz mieć runy armor penetration + cooldown red. + masteries 21/0/9 najlepiej. Mimo, że dmg output jest na poziomie ~120, to mając ten item + buff z lizarda (nie wspomnę już o zielonym z wilka) jesteś w stanie wykręcić naprawdę kosmiczny dmg. Nie zapominaj o potędze passive bloodrazora (dmg od % życia wroga - więc tanków też łajasz). Moim zdaniem najlepszy start to właśnie szpon + berserker buty.  A co do potów, to jak Ci wygodniej. Ja biorę 5 i lizard spada na 2 lvlu, potem górny las bardzo szybko. Czasem wbijam lvl 6 jako pierwszy na mapie.
Exit Light
Enter Night!

Offline Sztyvny

« Odpowiedź #932 dnia: 2010 09 03, 11:15:12 »
Czyli najpierw razory, potem berserkery, dokonczyc bloodrazora i pozniej wedle potrzeby. Zobaczymy jak sie sprawdzi. Jesli nie, sprobuje z phantomem i infinity.

A jak mnie futrzak wkurzy, to po prostu wroce do twitcha i bezstresowej masakry wrogich teamow.

Offline Mekmar

• Gracze DM
« Odpowiedź #933 dnia: 2010 09 03, 11:56:16 »
cold a jaki build oraz itemki powinien miec Morderkeiser ?

Offline Aruv

• Administrator

Offline Sztyvny

« Odpowiedź #935 dnia: 2010 09 03, 12:33:22 »
Zawsze mowilem, ze wybrali mu zle imie. Powinien sie zwac Sonic  ;D

Mordek to bardzo specyficzna postac. Ni to tank, ni dmg dealer, ni postac na AP. Podstawa to walka na wrogich creepach i naladowana tarcza. Jesli dopadna cie bez tego, to zazwyczaj jestes trupem. Nigdy tym nie gralem, ale osobiscie robilbym go chyba w lekkiego tanka z hp (sunfire, frozen mallet) i moze jakims sprzetem do ability + hp (moze triforce jako podstawowy item?).

Offline Pollack

• Gracze DM
« Odpowiedź #936 dnia: 2010 09 03, 13:29:12 »
Najczesciej gram Morda full dps build 27/0/3 albo 21/9/0 czy tam tez 21/6/3. Runy roznie - mix ability power / health regen / magic res. Za to itemy robie na tanka. Bo to wlasnie jest taka mila hybryda.

Nazw nie pamietam dokladnie - ale na poczatek zawsze biore za 225 golda health regen z omena (tarcza) i 6 potkow. Jak mam solo lane - to nie wracam zanim nie uzbieram z 1500 (wtedy belt za 1100 + buty). Dalej to juz skladam do konca Omena, +3 buty (nie masz stuna - wiec dobrze byc szybszym) lub +2 magic res (zalezy od skladu). Potem warmong zazwyczja (Morde ma malo hp w porownaniu do innych tankow) - dalej roznie zaleznie od tego jak sie gra uklada - zbroja angel (duzy ar + res) / lub /i zbroja Nature (speed / res / hp regen) - w innym wypadku czasem kupuje Rylai Scepter - wole to bardziej od mlotka - wszak mam duzo skilli / maly cd na nich (slow w tym wypadku dziala tez na nasze ulti - co czesto pozwala zlapac uciekiniera).

Mozna na start rozwazyc tez spirit's visage - tanie hp regen + cd reduction - wszystko wazne dla Mordy. Sporadycznie ta zbroje reactive - chyba ze w teamie jest duzo fizycznych.

Naladowana tarcza to podstawa - dlatego dobrze miec przyzwoity dmg. Jesli dasz rade proboj dorwac solo lane - bardzo pomaga - mozna spokojnie samemu bronic wiezy vs 2 - bo likwidujesz creepy szybciej niz Janna.

Dodatkowo lubie robic (niestety) mocny harass od samego poczatku ze skilla "E" - co niestety w wypadku skladnie grajacych 2v1 - czasem boli - ale zawsze jest frajda - jak grajac 1v2 zepchniesz ich pod wieze, outlevelujesz i dodatkowo im to wieze jeszcze zniszczysz (majac naladowana tarcze mozna wjezdzac pod wieze - odpalac hita na zasieg i wrocic bez straty HP - tarcze zaraz i tak uzupelnimy).

« Ostatnia zmiana: 2010 09 03, 15:15:58 wysłana przez Pollack »

Offline Colgate

• Gracze DM
« Odpowiedź #937 dnia: 2010 09 03, 14:01:23 »
Ja zupełnie inaczej. Robię tanka, w early/mid. Zaczynam od Regrowth pendant (oczywiście flat hp quint + flat hp sealsy). Potem farmimy do 1k golda -> buty  +3. Potem już robimy Warmog`s armor. Dalej zazwyczaj guardian angel. Już wtedy ciężko ubić mordka (passive+hp+def+magic res). I teraz już pewnie dochodzimy do late game. Wtedy można wpakować atma impaler (ladny boost do dmg) i ewentualnie bloodthirstera jeśli jeszcze mało. Aha i w early/mid jeżeli mają team złożony z większości AP to zamiast GA proponuję force of nature. Potem GA i dalej to samo. Najlepiej mi się tak gra. Masteries 0/21/9 (bardzo ważny w utility experience gain +%, bo morde to jeden z lepszych farmerów). Można z tym buildem bez problemu junglować.
Exit Light
Enter Night!

Offline lazzio

• Gracze DM
  • Budować..Budować..
« Odpowiedź #938 dnia: 2010 09 03, 15:22:53 »
Dodam jeszcze ze build colgate robi dobry dps i czesto sie spotykam ze potrafi pokonac 3 przeciwnikow na raz.

Offline cieniu

• Gracze DM
« Odpowiedź #939 dnia: 2010 09 03, 15:31:54 »
Ktos tam pytal o junglowanie WW. Polecam: http://leaguecraft.com/strategies/guide/3252-one-simple-guide-for-warwick.xhtml (szczegolnie filmik na YT ladnie to obrazuje).

Co do Metal Mastera:

Ignite + Ghost jako summonery. Runy magic penetration, Hp per Lv, flat cooldown i flat hp na duzych.

Buduje sie go roznie, w kazdej grze inny build. Buty zawsze sorcerer. Jak maja przewage meele to raduin. Gdy casterzy to nature force. Po zbudowaniu tych dwoch itemow patrzysz znowu na team przeciwnika i na kille. Jak idzie ci bardzo dobrze zbuduj malai (nie wiem czy dobrze nazwe pamietam, ta ksiega co stackuje AP za kille). Jak idzie srednio, to buduje kolejny item pod przeciwnika. Fajna jest rozdzka co daje 500hp, slowa po ability power, czesty wybor u mnie.

Ogolnie itemy tak widze:

Stackowanie sunfire capes jest okey, fajnie dziala z nasza tarcza (to cos co sie kreci wokol ciebie i robi DMG).
Rozdzka ktora daje AP, MR i aure obnizajaca przeciwnikom MR - fajne jak masz chociaz jednego castera i oni tez maja.
Raduin i Force of Nature jako core itemy w zaleznosci co maja przeciwnicy.
Guardian Angel - gdy masz malo zgonow. Daje wszystkiego po trochu, a ponadto uniq jest niesamowity.

No i podstawa - walka na lane zapewnia ci przewage. Walisz obszarowo z wszystkich ability, ladujesz tarcze caly czas bijac wroga, a gdy ma okolo 1/3hp do 1/2hp wrzucasz ulti i ignite napierajac z wszystkiego co masz. Wiekszosc wpada w panike, ulti regeneruje ci ladnie zycie, a kiedy przeciwnik padnie rozkazujesz duchowi bic co tam maja najlzejsze albo idziesz na wieze - duch tankuje a ty ja wykonczysz (na 6lv duch + twoja tarcza ladowana na minionach ktore sobie przyjda pozwala rozwalic turreta biorac na klate 0-2 strzaly). Naturalnie trzeba uwazac zeby cie nie zgankowali.

Z innych rzeczy ktore warto wiedziec jako mord:

Ulti na najciezszego tanka podczas ganku moze uratowac ci zycie. Nikogo tym nie zabijesz, ale regen zycia cie utrzyma jak uciekniesz.
Atakowanie duchem przeciwnika pod wieza skonczy sie tym ze turret zacznie strzelac do ciebie. Trzeba to brac pod uwage. Czesto gdy stoje pod turretem i jest tam tez przeciwnik to rozkazuje duchowi bic wieze i sam tez to robie. Gdy duch pada albo przeciwnik zaczyna mnie bic na tyle ze robi sie niebezpiecznie, po prostu odchodze - duch dalej bije wieze. Gdy przeciwnik mnie goni uciekam dalej - po pewnym dystansie duch sie teleportuje do ciebie, rzucasz go wtedy na wroga i wykonczasz. Jak przerzuci sie na ducha to wracam i dalej bije wieze.

Obecnie teraz wygrywam glownie wlasnie mordenem - EZa mi troche za bardzo znerfowali i mimo ze nadal da sie nim grac, to moim zdaniem stracil ten polot co wczesniej. Zbieram na WW, jak byl dostepny to przyjemnie nim sie gralo, a podoba mi sie jego life steal z passiva ktory z itemami moze czynic cuda.
GG: #1429913
IRC: cieniu

Offline Nimrod

« Odpowiedź #940 dnia: 2010 09 03, 19:27:50 »

Obecnie teraz wygrywam glownie wlasnie mordenem -

Ja obecnie aktualnie teraz na chwilę obecną w tym momencie pogrywam sobie teemo, ale słabo mi nim idzie.

Offline Aruv

• Administrator
« Odpowiedź #941 dnia: 2010 09 04, 02:10:30 »

Dzisiejsza gra z LV i Tośkiem. :P
Przy czym my dopiero zaczynamy, bo tu widzę wszyscy na 30. ;)

Offline Vlad_R

• Gracze DM
« Odpowiedź #942 dnia: 2010 09 04, 11:07:26 »
5vs4 ?

Offline dMN

• Pedobear funclub
« Odpowiedź #943 dnia: 2010 09 04, 11:29:46 »
5vs4 przez godzine i 10 minut? Wth? Dobrzy przeciwnicy.
Lubieu grać w gry <3

Offline lazzio

• Gracze DM
  • Budować..Budować..
« Odpowiedź #944 dnia: 2010 09 04, 11:34:12 »
Dlaczego zakryles itemy?

Offline Aruv

• Administrator
« Odpowiedź #945 dnia: 2010 09 04, 15:00:01 »
Nie zakryłem, jak robiłem PS to mi migało smiesznie okienko. ;)
A przeciwników wylosowało nam z wyższymi poziomami i byli o wiele lepiej wyskilowani od nas. :p