Autor Wątek: Netbook.  (Przeczytany 1266 razy)

Offline krewetek

Netbook.
« dnia: 2010 04 12, 19:39:53 »
Hejka,

jako ze ostatnimi czasy spalil mi sie laptopik przywieziony ze stanow HP'ka Pavilion, nosze sie z zamiarem kupna nowego urzadzonka, tym razem czegos lekkiego i sprawnego w stylu netbooka. Czy sa jakies firmy/marki/modele ktore moglibyscie mi polecic? Potrzebuje na tym odpalil office'a czasem jakies visual studio i tyle

Na czym mi zalezy:

- bardzo dlugi czas trzymania baterii;
- niska cena :)
- mala waga

Jakbyscie podawali swoje typy dajcie znac dla czego (a nie "bo ja taki mam" :P)

Z gory dzieki

Offline Gorgian

• Gracze DM
Odp: Netbook.
« Odpowiedź #1 dnia: 2010 04 12, 20:08:12 »
Samsung Nc10  albo, nc110, nc120, nc130, nc150

tak by moj brat doradzal jako ze siedzi w tej branzy

Offline AsY!um-

• Administrator
  • That's what she said.
    • http://www.dm-uo.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 2010 04 12, 20:14:00 »
Asus eeePC z win7 starter (nowe modele mają naprawdę długi czas pracy na baterii), albo msi wind u100-u120 (te mają gorszą wydajność na bateriach).

Dlaczego:
- bo taki mam/miałem,
- bo nie ma co tu dużo pisać, praktycznie każdy komputer typu netbook jest oparty na tej samej platformie czyli procesor intel atom ;)

Chyba, że chcesz wydać dużo pieniędzy to jakieś sony/dell, chociaż tutaj to wątpię, żeby ktoś  bawił się takimi cudeńkami. ;)
« Ostatnia zmiana: 2010 04 12, 20:16:34 wysłana przez AsY!um- »
16:09:08
jakie masz kompetencje czy jakos tak na dm tylko skrypter czy cos wiekszego ?

- Skąd wziąłeś ośmiornicę? U nas w mięsnym przecież nie ma.
- Siedziało w studni mówiło, że nazywa się Cthulhu

Offline Soszek

• Ekipa DM
  • Reformator
« Odpowiedź #3 dnia: 2010 04 12, 20:34:59 »
Ja mam samsunga NC10.

Jeśli będziesz pracować w office, to bateria starczy Ci na długo.
Od biedy i Ultime, czy "hirołsy" odpalisz. :)

"Knowledge demands sacrifice."

Girion

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2010 04 12, 20:42:09 »
Lenovo - dlaczego? bo koreańskie, bo dobre, bo trwałe, bo mam, bo miałem bo będę miał.

Offline Antek

• Gracze DM
« Odpowiedź #5 dnia: 2010 04 12, 21:01:54 »
Mam często do czynienia z Asusami, serią eee- i muszę przyznać że na mojej liście netbooków są chyba najwyżej. - długi czas trzyma bateria, klawiatura całkiem sprytnie upchnięta i osiągi całkiem niezłe- największym plusem natomiast jest cena, bo to jedne z najtańszych netbooków w stosunku cena:jakość.
Korzystam od czasu do czasu z modelu N330- 320GB, 5h pracy, poręczny, całkiem gustowny ;D
Dla mnie to właściwie jedyne słuszne rozwiązanie jeśli o netbooki chodzi, bo ponad miniatury cenie sobie laptopy i PC'ty, więc zawsze jest pod ręką, ale prawdziwego kompa nie zastąpi.

Aha... zapomniałem dodać że mimo małej rozdziałki da się popykać chociażby w CS'a, albo jak przedmówca mnie uprzedził- w gry typu UO, Heroes, które nowością nie pachnął. Acz dłuższe wpatrywanie się w 12 cali może nieco frustrować.
« Ostatnia zmiana: 2010 04 12, 21:05:12 wysłana przez Anthar »

Offline Avenavo

« Odpowiedź #6 dnia: 2010 04 12, 21:16:03 »
http://www.2w1.pl/produkt-sony-vaio-vgn-fw51mf-p8700-6gb-16-4-full-hd-500gb-bd-r-ati-hd4650-1gb-win7-home-premium-18801.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-04&utm_content=18801

Sony Vaio seria FW, fakt ze nieco wiekszy bo to jednak 16,4 cala, aczkolwiek maszyna niesamowita, sam posiadam takie cacko i moge polecic w 100%, mialem do wyboru lapa z ekranem led, lecz 2 lampowa matryca LCD daje niesamowity efekt, matryca oczywiscie full HD rozdzielczosc 1920 x 1080. Laptop ma bardzo fajny "Dizajn" a na klawiaturze pisze sie bosko, a przy okazji nie wpadaja do niej okruchy i wszelakiego rodzaju zarcie. 6 giga ramu wraz z winda 7 64 bity daje na prawde kopa, a i procesor nowej generacji jest wart uwagi, faktem jest to ze Vaio jest teoretycznie laptopem multimedialnym ktory ma doskonale predyspozycje do ogladania filmow w dobrej jakosci, posiada naped "blurej" i jak wczesniej napomnialem jest zdecydowanie lepszy od ekranow led, mialem dwa laptopy obok siebie, ten ma owiele lepsze barwy od swojego konkurenta, uzytkuje go juz dobre 4-5 miesiecy i jedynym minusem jaki zauwazylem to 3 sloty usb w jednym miejscu obok siebie
Wódkę ciurkiem tak

Offline bragl

• http://www.bragl.110mb.com/
« Odpowiedź #7 dnia: 2010 04 12, 21:25:13 »
Ostatnio stałem przed podobnym wyborem. Sam netbook to poroniony pomysł, lepiej kup coś ultralekkiego z matrycą 14-15".
Oczywiście zdecydowanym liderem w tej klasie jest Samsung. Asusa odradzam, ze względów na cenę. Jest na nie ogromny popyt, za czym idzie cena nieco wyższa jak u konkurencji.
Omijałbym za to szerokim kołem Lenovo, HP, Compaq i Sony.

No i obczaj sobie ten ranking na wp: http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,10-laptopow-najdluzej-pracujacych-na-baterii,wid,12121746,wiadomosc.html
« Ostatnia zmiana: 2010 04 12, 21:28:12 wysłana przez bragl »
Stronka z programami by me: http://www.bragl.110mb.com/

Offline AsY!um-

• Administrator
  • That's what she said.
    • http://www.dm-uo.pl/
« Odpowiedź #8 dnia: 2010 04 12, 23:28:10 »
http://www.2w1.pl/produkt-sony-vaio-vgn-fw51mf-p8700-6gb-16-4-full-hd-500gb-bd-r-ati-hd4650-1gb-win7-home-premium-18801.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-04&utm_content=18801

Sony Vaio seria FW, fakt ze nieco wiekszy bo to jednak 16,4 cala, aczkolwiek maszyna niesamowita, sam posiadam takie cacko i moge polecic w 100%, mialem do wyboru lapa z ekranem led, lecz 2 lampowa matryca LCD daje niesamowity efekt, matryca oczywiscie full HD rozdzielczosc 1920 x 1080. Laptop ma bardzo fajny "Dizajn" a na klawiaturze pisze sie bosko, a przy okazji nie wpadaja do niej okruchy i wszelakiego rodzaju zarcie. 6 giga ramu wraz z winda 7 64 bity daje na prawde kopa, a i procesor nowej generacji jest wart uwagi, faktem jest to ze Vaio jest teoretycznie laptopem multimedialnym ktory ma doskonale predyspozycje do ogladania filmow w dobrej jakosci, posiada naped "blurej" i jak wczesniej napomnialem jest zdecydowanie lepszy od ekranow led, mialem dwa laptopy obok siebie, ten ma owiele lepsze barwy od swojego konkurenta, uzytkuje go juz dobre 4-5 miesiecy i jedynym minusem jaki zauwazylem to 3 sloty usb w jednym miejscu obok siebie

DM powstaje na VAIO VGN-FW11E, przynajmniej jego część. Ale ten laptop raczej nie podchodzi pod wymagania autora wątku. ;)
16:09:08
jakie masz kompetencje czy jakos tak na dm tylko skrypter czy cos wiekszego ?

- Skąd wziąłeś ośmiornicę? U nas w mięsnym przecież nie ma.
- Siedziało w studni mówiło, że nazywa się Cthulhu

Offline Istari

Offline Sakubh

• Gracze DM
« Odpowiedź #10 dnia: 2010 04 13, 00:05:22 »
Miałem samsunga nc10, bateria trzymała 4h przy maksymalnym obciążeniu, w trybie eko około 6h. Parametry do ceny uważam za bardzo dobre. Teraz jest jakaś nowsza wersja która trzyma o 2h dłużej ale nie pamiętam nazwy modelu. 10 cali w dzisiejszych czasach to trochę mało ;P Na twoim miejscu zastanawiałbym się nad jakimś co najmniej 12 calowym lapkiem :)
Gracze dla serwera czy serwer dla graczy?

Offline Jackob

« Odpowiedź #11 dnia: 2010 04 13, 00:51:01 »

DM powstaje na VAIO VGN-FW11E, przynajmniej jego część. Ale ten laptop raczej nie podchodzi pod wymagania autora wątku. ;)

fakt fajne zabawki tez mam vgn`a i podpisuje sie pod wypowiedzią Asyla.

Dzieki za Topic , zawsze troche wiecej informacji w szarych komorach.

Krewetek powodzenia w szukaniu.

Pzdr

Offline Avenavo

« Odpowiedź #12 dnia: 2010 04 13, 01:24:55 »
sry nie doczytalem do konca topicu, wyrwalem sie z pomoca a nie zauwazylem jakie sa wymagania :P
Wódkę ciurkiem tak

Offline Aion

« Odpowiedź #13 dnia: 2010 04 13, 12:50:12 »
Hejka,

jako ze ostatnimi czasy spalil mi sie laptopik przywieziony ze stanow HP'ka Pavilion, nosze sie z zamiarem kupna nowego urzadzonka, tym razem czegos lekkiego i sprawnego w stylu netbooka. Czy sa jakies firmy/marki/modele ktore moglibyscie mi polecic? Potrzebuje na tym odpalil office'a czasem jakies visual studio i tyle

Na czym mi zalezy:

- bardzo dlugi czas trzymania baterii;
- niska cena :)
- mala waga

Jakbyscie podawali swoje typy dajcie znac dla czego (a nie "bo ja taki mam" :P)

Z gory dzieki

mcbook pro - wszystko  inne co czytam co CI  proponuja nawet nie zblizy siedo mcbooka pro pod wzgledem czasu trzymania baterii wagi ( z cena chyba gorzej)
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

thx raaban i zath :D! hehe w realnym swiecie trudno o kogos z tak wielkim sercem i malutkim rozumkiem jak wasze :)

Offline bragl

• http://www.bragl.110mb.com/
« Odpowiedź #14 dnia: 2010 04 13, 13:02:51 »
mcbook pro - wszystko  inne co czytam co CI  proponuja nawet nie zblizy siedo mcbooka pro pod wzgledem czasu trzymania baterii wagi ( z cena chyba gorzej)

Bardzo się mylisz. Najdłużej obecnie trzyma Dell (modelu nie pamiętam) ponad 9h przy standardowym obciążeniu - MCBook około 8,4h przy identycznym obciążeniu. Niestety MCBooki zabijają ceną i awaryjnością na pozionie Gateweyów, Aristo itp. firm "krzak".
Stronka z programami by me: http://www.bragl.110mb.com/