Akumulatory akurat sporo lapków ma podobne. Liczy się bardzo pobór prądu przez procka / płytę / dysk.
Na co zwracać uwagę? W sumie zależy, co chcesz na nim robić. Do oglądania filmów w HD (sporo netbooków ma teraz HDMI, więc można je podłączyć do telewizora) przyda się średniej jakości zintegrowana grafika, żeby odciążyć trochę procka. Procki na dobrą sprawę większość ma podobne i w codziennych zastosowaniach raczej nie widać różnic. Jako że teraz wszystko pod Win 7 chodzi, to przyda się obowiązkowo 2 GB ramu.
Ja pewnie będę kupował po nowym roku coś takiego:
- procek AMD Brazos - wolniejszy od Intela, ale lepsza grafika i lepiej współpracuje
- wyjście HDMI - podpięcie telewizora / monitora
- matowy matryca (!) - chyba nie ma nic gorszego od ekranu odbijającego nawet światło żarówki
- czas pracy na baterii - wiadomo, na obciążeniu od 4 h w górę (warto uważać, bo te wszystkie dopiski 11 h pracy na baterii itp. są najczęściej podawane w bezczynności i na pełnym obciążeniu potrafi niektóry sprzęt paść po 2-3 godzinach)
- waga < 1,3 kg
- Touch-Pad i klawiatura (warto zajrzeć do jakiegoś sklepu i sprawdzić interesujący nas model, bo nie każdemu każdy zestaw podchodzi - ja np. na lapku siostry pracować nie potrafię, bo IMO Touch-Pad i przyciski pod nim chodzą tragicznie, ale ona uważa zupełnie na odwrót)
- obudowa - większość modeli jest wykonana dosyć dobrze i nie wypaczy się podczas transportu, ale nie wszystkie (warto też sprawdzić, czy obudowa jest błyszcząca, bo wtedy widać ślad po każdym dotknięciu)
Uff, się rozpisałem. Dzisiaj średnio mam czas, ale w weekend może coś poszperam i jakiś polecę.