Autor Wątek: Netbook.  (Przeczytany 1266 razy)

Offline krewetek

Netbook.
« dnia: 2010 04 12, 19:39:53 »
Hejka,

jako ze ostatnimi czasy spalil mi sie laptopik przywieziony ze stanow HP'ka Pavilion, nosze sie z zamiarem kupna nowego urzadzonka, tym razem czegos lekkiego i sprawnego w stylu netbooka. Czy sa jakies firmy/marki/modele ktore moglibyscie mi polecic? Potrzebuje na tym odpalil office'a czasem jakies visual studio i tyle

Na czym mi zalezy:

- bardzo dlugi czas trzymania baterii;
- niska cena :)
- mala waga

Jakbyscie podawali swoje typy dajcie znac dla czego (a nie "bo ja taki mam" :P)

Z gory dzieki

Offline Aion

Odp: Netbook.
« Odpowiedź #16 dnia: 2010 04 13, 13:28:11 »
mcbook pro - wszystko  inne co czytam co CI  proponuja nawet nie zblizy siedo mcbooka pro pod wzgledem czasu trzymania baterii wagi ( z cena chyba gorzej)

Bardzo się mylisz. Najdłużej obecnie trzyma Dell (modelu nie pamiętam) ponad 9h przy standardowym obciążeniu - MCBook około 8,4h przy identycznym obciążeniu. Niestety MCBooki zabijają ceną i awaryjnością na pozionie Gateweyów, Aristo itp. firm "krzak".

milo,ze mowisz o bateriach "Bomba"Della.
Dell wydal mnostwo pieniedzy na odszkodowania spowodowane wybuchajacymi bateriami
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

thx raaban i zath :D! hehe w realnym swiecie trudno o kogos z tak wielkim sercem i malutkim rozumkiem jak wasze :)

Offline bragl

• http://www.bragl.110mb.com/
« Odpowiedź #17 dnia: 2010 04 13, 13:32:53 »
Nie tylko Dell, HP i Lenovo też. Chyba biorą od jednego chińczyka ;).
Stronka z programami by me: http://www.bragl.110mb.com/

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #18 dnia: 2010 04 13, 17:10:14 »
dzis w jednym ze szwabskich programów było o cacku zwanym "we pad"

tansza i i ponoć lepsza alternatywa dla "i pad'a"   w sprzedaży już niedługo za około 450 euro.

Offline Glabhonhair

• Gracze DM
« Odpowiedź #19 dnia: 2010 04 13, 17:58:44 »
Wooooo a powiedzcie jeszcze lepiej wybrac model 938KDWWC-9283FTPE czy TPSSR43-11102938475 ?? mam ogromny dylemat

Offline Lynch

• Gracze DM
    • Wings of Kynareth
« Odpowiedź #20 dnia: 2010 04 13, 22:17:40 »
938KDWWC-9283FTPE bym wybrał... Ale jeszcze lepszy jest od niego 789KDCPPSSIJ-LLAGE3456 :)

Offline AsY!um-

• Administrator
  • That's what she said.
    • http://www.dm-uo.pl/
« Odpowiedź #21 dnia: 2010 04 13, 23:37:05 »
Wooooo a powiedzcie jeszcze lepiej wybrac model 938KDWWC-9283FTPE czy TPSSR43-11102938475 ?? mam ogromny dylemat

Dylemat to ma autor wątku. Także proszę kierować dyskusję w stronę jego problemu ;)
16:09:08
jakie masz kompetencje czy jakos tak na dm tylko skrypter czy cos wiekszego ?

- Skąd wziąłeś ośmiornicę? U nas w mięsnym przecież nie ma.
- Siedziało w studni mówiło, że nazywa się Cthulhu

Offline krewetek

« Odpowiedź #22 dnia: 2010 04 14, 08:30:07 »
macbooka na pewno nie kupie. jak dla mnie wyrzucone pieniadze.

a co do netbookow to czytajac wypowiedzi tu i na innych forach zaczalem sie zastanawiac czy jednak nie kupic normalnego lapka tylko z mala matryca...

ech, zycie jest sztuka wyboru :)

Offline Avenavo

« Odpowiedź #23 dnia: 2010 04 14, 12:40:15 »
moze inaczej, powiedz jaka kwote mozesz przeznaczyc maksymalnie? wtedy bedzie latwiej pomoc
Wódkę ciurkiem tak

Borry

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 2010 04 14, 22:13:44 »
dzis w jednym ze szwabskich programów było o cacku zwanym "we pad"

tansza i i ponoć lepsza alternatywa dla "i pad'a"   w sprzedaży już niedługo za około 450 euro.

Oficjalne www WePada składa się z jednej (słownie: JEDNEJ, informacji o możliwościach preorderu nie liczę) strony w 1/3 składającej się z odnośnika do fanklubu na facebooku, natomiast strona producenta nie ma nawet wersji angielskiej (przynajmniej nie mogłem się doszukać) szprechając do nas po niemiecku. Biorąc pod uwagę, że mamy 2010, a targetem produktu jest osobnik używający nowinek i korzystający z sieci to takie zachowanie plasuje się gdzieś pomiędzy "tragedia", a "żenada".

A to, że będzie tańszy i lepszy wcale nie gwarantuje mu sukcesu. Ile potrafisz wymienić odtwarzaczy MP3 lepszych i tańszych od iPoda? Myślę, że wiele, ale to właśnie do niego są przystosowane np. stacje dokujące w niektórych modelach samochodów itd.

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #25 dnia: 2010 04 15, 16:01:14 »
Borry bo to projekt niemiecki przeznaczony głównie na rynek niemiecki.

zawsze mówicie ze trzeba się uczyć angielskiego, oni Wam mówią uczcie się niemieckiego ;P

Nie twierdze tez wcale że będzie bardziej popularny niż ipad (w to szczerze mowiac wątpie, bo wiele jes przykladow gdy produkt gorszy i drozszy mimo wszystko jest popularniejszy)
Napisalem jedynie że może wartoby bylo sie czyms takim zainteresowac

lekkie to to jest, jakis tam dysk ma (jesli chodzi tylko o prace z dokumentami to wystarczajacy), wyeliminowano podstawowy(moim zdaniem) minus ipada czyli brak usb, sam ekran jest nieco większy, procesor szybszy i nie pamiętam co tam jeszcze.

Jako minus sami podali że na poczatku z cała pewnością nie będzie tylu dostepnych programów jak na ipada bo te sa liczone juz w tysiącach ale z czasem moze nawet i to się wyrówna.

W cenie wychodzi zdaje się coś koło 200 dolców taniej (musimy w końcu porównywać do ipadów z dostępem do netu, bo wepad ma to w każdym modelu zdaje się, ipad ma równiez modele bez takiej opcji ;> )

Offline lazzio

• Gracze DM
  • Kekekeke
« Odpowiedź #26 dnia: 2011 11 24, 16:37:32 »
PODCZEPIAM SIE DO TEMATU:

zastanawiam sie ostatnio nad netbookiem
wymagania:
-dobra bateria
-bede na nim glownie pisal np. wyklady
-wlasciwie nic bardziej "szalonego"
-do 850zl.

i tu:
http://allegro.pl/acer-one-aod257e-n570-2gb-320gb-bt-wifi-bialy-etui-i1950040057.html
czy
http://allegro.pl/asus-eee-pc-1005pxd-n455-2gb-250gb-led-mat-bialy-i1941009782.html
czy tez.. (polecajcie)

Pytania:
Czy bateria Litowo-jonowa, 6-komorowa, 4400 mAh daje rade? Jak to wyglada w praktyce?
Na co zwracac uwage przy zakupie tak malego komputera?
Na aukcjach widze czesto netbooki z karta pamieci zamiast dysku- wg mnie odrazu odpadaja. Czy sie myle?
Planuje używać win7

Offline Spider

• Gracze DM
« Odpowiedź #27 dnia: 2011 11 25, 19:53:41 »
Akumulatory akurat sporo lapków ma podobne. Liczy się bardzo pobór prądu przez procka / płytę / dysk.
Na co zwracać uwagę? W sumie zależy, co chcesz na nim robić. Do oglądania filmów w HD (sporo netbooków ma teraz HDMI, więc można je podłączyć do telewizora) przyda się średniej jakości zintegrowana grafika, żeby odciążyć trochę procka. Procki na dobrą sprawę większość ma podobne i w codziennych zastosowaniach raczej nie widać różnic. Jako że teraz wszystko pod Win 7 chodzi, to przyda się obowiązkowo 2 GB ramu.

Ja pewnie będę kupował po nowym roku coś takiego:
- procek AMD Brazos - wolniejszy od Intela, ale lepsza grafika i lepiej współpracuje
- wyjście HDMI - podpięcie telewizora / monitora
- matowy matryca (!) - chyba nie ma nic gorszego od ekranu odbijającego nawet światło żarówki
- czas pracy na baterii - wiadomo, na obciążeniu od 4 h w górę (warto uważać, bo te wszystkie dopiski 11 h pracy na baterii itp. są najczęściej podawane w bezczynności i na pełnym obciążeniu potrafi niektóry sprzęt paść po 2-3 godzinach)
- waga < 1,3 kg
- Touch-Pad i klawiatura (warto zajrzeć do jakiegoś sklepu i sprawdzić interesujący nas model, bo nie każdemu każdy zestaw podchodzi - ja np. na lapku siostry pracować nie potrafię, bo IMO Touch-Pad i przyciski pod nim chodzą tragicznie, ale ona uważa zupełnie na odwrót)
- obudowa - większość modeli jest wykonana dosyć dobrze i nie wypaczy się podczas transportu, ale nie wszystkie (warto też sprawdzić, czy obudowa jest błyszcząca, bo wtedy widać ślad po każdym dotknięciu)

Uff, się rozpisałem. Dzisiaj średnio mam czas, ale w weekend może coś poszperam i jakiś polecę.

Offline lazzio

• Gracze DM
  • Kekekeke
« Odpowiedź #28 dnia: 2011 11 26, 23:41:07 »
Troche poszperalem i z tego co widze w moim przedziale cenowym to:
http://allegro.pl/asus-eee-pc-1005pxd-n455-2gb-250gb-led-mat-bialy-i1941009782.html
bylem w media markt i klawiatura spisuje sie calkiem dobrze; co do aukcji- matryca matowa, 2 gb ram, bateria 4400 tylko zastanawia mnie to:    2048 MB (SODIMM DDRAM3, 1066 MHz (taktowane 667 MHz), maks. 2 GB) ^^ WTF:D czyli ddr2?