Autor Wątek: LoL vs HoN vs Dota [wydzielony]  (Przeczytany 3987 razy)

Offline Diacon

LoL vs HoN vs Dota [wydzielony]
« dnia: 2010 05 23, 15:03:15 »
Poki co i LoL i HoN to fail :
- zbyt latwa farma kasy , uproszczone dobijanie creepow , utrudnienie w blokowaniu fal , niemozliwosc wciagania creepow w las i masa innych ...  jest duzo mniej opcji kontroli przebiegu gry a co za tym idzie duzo mniej rzeczy na ktora trzeba zwracac uwage czyli gra jest poprostu prostsza i mniej wymaga od gracza .
- poziom graczy w LoLku i Honie jest smieszny (  w Honie duzo noobow odpadlo odkad gra jest platna )
- brak turnieji na poziomie
- mała liczba graczy lol 30-40k platny hon 20-30k ( dota LG + Garena to srednio 250k ludzio online z czego polowa to skilowe klany a nie plebs )
- wszystko co jest w tych grach procz drzewka w lolu zostalo skopiowane z doty skile , itemy , postacie niestety zostalo to zrobione w marny sposob ( zrypany balans )  

Jedyny plus Lola i Hona to rejoin do gry ( obie ) i statystyki ( hon )

Podsumowujac chcecie grac for fun ? : LoL
Chcecie grac for fun z niezla grafa na sredniompoziomie ? : hon
Chcecie pograc na wysokim poziomie gdzie nie liczy  sie grafa tylko skill : Dota ( LG vip )

W dote gram odkilku lat , przerobilem i Lola i Hona ( hona mam nadal oplaconego ) i 90% meczy gram na Dota LG ze wzgledu na jakosc tych meczy bo w meczach powyzej 2000 pkt nie ma noobow , leverow , plebsu .

http://www.youtube.com/watch?v=A8sJUwQZ0lo
« Ostatnia zmiana: 2010 05 23, 15:40:43 wysłana przez Diacon »

Offline kamiś

• Gracze DM
  • think different
    • http://two.xthost.info/mefi/
Odp: LoL vs HoN vs Dota [wydzielony]
« Odpowiedź #46 dnia: 2010 05 28, 19:51:34 »
Jako ze w dote grałem wieki temu to porównam tylko LoL i HoN.
Oczywiscie wole HoNa, i kto twierdzi ze grafika w HoNie nie jest na wysokim poziomie to chyba nigdy nie odpalił tej gry na max detalach z x16 teksture filtering.
Co do mechaniki po zagraniu w HoNa LoL wydał mi się drętwy, wolno wszystko leci, wolno sie animuje, bla bla bla. W HoNie przez pierwsze 50 gier jest chaos, potem już wiesz czyja grafika cie niszczy i masz wszystko pod kontrolą. Pozatym, z tego co widziałem, w LoLu za kase możesz sobie jakieś tam pierdolki ulepszajace twoje konto i mozliwosci kupowac, to ja wole hon qw ktorym wszyscy placa rowno i maja to samo.

Offline wr

« Odpowiedź #47 dnia: 2010 05 28, 20:24:55 »
W DoT’ę nie grałem i nie zamierzam raczej (poczytawszy o minusach) ale pewnie ma ona jakieś zalety i może być fajna gdy się od niej zaczynało, a nie od LoL’a pozbawionego jej minusów. Tyle że niestety Diaconie nie robisz pozytywnej reklamy DoT’cie/towi bo z uporem fanatyka nie przyjmujesz do wiadomości że DoT może mieć jakiś wady, a LoL zalety, co świadczy raczej o tym iż jesteś zaślepiony tym modem. a nie że DoT jest dobry pod jakimkolwiek względem. A człowiek zaślepiony z byle gówienka potrafi się cieszyć i je chwalić. Do tego jakiś straszne kompleksy widzę leczone pogardą dla „innowierców” czy nawet rzadziej grających graczy DoT – „plebs, leszcze”, a to też niezbyt dobrze reklamuje DoT’ę jako grę dla zakompleksionych małych ludzików próbujących zaistnieć i coś znaczyć w świecie poprzez całodzienne siedzenie w jakiejś grze... W LoL’u spokojnie mogę sobie pograć 1-2 mecze dziennie i nikt tu nikogo nie wyzywa przez to od plebsu, bo ludzie się dobrze bawią, o co chyba chodzi...

Offline Svennson

« Odpowiedź #48 dnia: 2010 05 28, 21:17:16 »
wr.. nie pisze sie dot.. zawsze jest dota to skrot od "defence of the ancients"
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

Offline Vlad_R

• Gracze DM
« Odpowiedź #49 dnia: 2010 05 28, 23:08:52 »
ja sie przesiadlem z uo na lola i narazie jest mi dobrze ;d nie mam czasu na wiele grania w tygodniu , grafika mi sie podoba , gra jest latwa prosta i przyjemna i nie oczekuje od niej bog wie czego
wystarczy ze sobie przyjemnie spedze czas

w dote nie bede gral na bank bo ogladalem te mozliwosci i mnie to nie pociaga
hon wyglada graficznie moze i ladnie na max detalach, ale ten chaos mnie odrzucal , moze potem faktycznie to wyglada znosnie i sie czlowiek nie meczy milionami kolorow migajacymi w monitorze

Offline Diacon

« Odpowiedź #50 dnia: 2010 05 29, 15:46:07 »
Wr :

Minus doty - jakosc grafiki , brak rejona po discu koniec nie ma wiecej wad .

Minusy LoLa - uproszczona na maxa rozgrywka , 40% opcji na kontrole gry , itemow , bohaterow , lagujace servery , wysoki delay jak na taki typ gier i na dzien dzisiejszy bugi .

Minusy HoNa - Zmiany w zasiegu , zmiany w ATS , MVS , maly disbalans , brak turnieji z prawdziwego zdazenia .

Plusy doty - najwieksza ilosc bohaterow , nawieksza ilosc przedmiotow , idealny balans , najwiecej graczy  , wysoki poziom rozgrywek , najwieksza ilosc opcji , kilka miedzynarodowych lig , platne turnieje .

Plusy LoLa - rejoin , drzewko talentow .

Plusy Hona - rejoin , tempo gry ( dokladnie tak jak mowiles wr po honie LoL to jak pokaz slaidow imo w dote tez sie dziwnie gra ale nie az tak ) najlepsza grafika ( troszke za duzo zasmiecajacych obszarowek ale ogulnie jest ok ) , najlepszy system meczowy ( dla solo , temow ) , polaczenia ( dzielenie stref na kraje , rejony - minimalizacja pingu do 30-50 i delay jak na dobrej ligowce w docie ) , odwzorowanie doty w 90% ( gdyby tylko nie zrypali kilku drobiazgow prawie wszyscy by sie przezucili z doty na hona ) , w tym momencie ma najwieksze szanse na przyciagniecie duzej ilosci topowych graczy .

Podsumowujac dota wymaga najwiecej od gracza ktory gra nie po to zeby ogladac grafike , hon jest czyms pomiedzy jakoscia a efektywnoscia , LoL jest gra w ktora nie bedzie gral nikt kto cos osiagnol w docie lub honie z prostej przyczyny to krok w tyl , ona jest spoko dla kogos kto wlasnie zaczol i nie szuka wymagajacej rozgrywki .  
 Jesli Icefrog i Valve szybko nie wydadza nowej wersji doty HoN moze przejac duza czesc graczy ( robiona od zera nowa gra z skopiowana dota na platforme zrobiona pod nia specialnie i utrzymanie jej na Steamie ) . Jesli bedzie wygladac tak jak pisza to nie bedzie miala sobie rownych ( projekt juz jest mocno zaawansowany ) bo to bedzie poprostu dota z silnikiem Half-lifa 2 czyli zupelnie inna liga mozliowosci niz firemki typu S2 czy RIOT .
« Ostatnia zmiana: 2010 05 29, 15:49:52 wysłana przez Diacon »

Offline wr

« Odpowiedź #51 dnia: 2010 05 29, 15:57:59 »
No i to teraz miało to jakiś sens. :)
Choć ja tam zostanę może i przy gorszym LoL’u, ale za to nie muszę poświęcić  pół dnia na dobę dzień w dzień by móc w to dość dobrze grać.
 W grach teraz dla mnie jest ważna szybka satysfakcja, a długotrwałe budowanie z mozołem czegoś zostawiam realowi...

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #52 dnia: 2010 05 29, 16:06:10 »
nie ma turniejow w lolu? nawet razer wzial sie za sponsorowanie turniejow lola, wiec cos zaczelo sie dziac. co praktycznie 2 tygodnie dochodza nowe championy oraz gra na biezaco jest ladnie balansowana (jesli zachodzi taka potrzeba). jedyne czego brakuje w lolu to tak naprawde map 4v4, 6v6, 8v8, 9v9. po 30 lvl powinny byc mapy dla silniejszych graczy oraz dalszy rozwoj postaci (nie tylko IP), mogliby dodac nowe skiny do postaci, ktore maja tylko po jednym i nowe tryby rozgrywek (deathmach, teamplay, one man standing).

co do 40% uproszczenia to nie wiem, czasami wlasnie w prostocie jest sila. mi sie podoba hud w lolu, latwy dostep do umiejetnosci, ulti, czarow. kilka smaczkow z gry typu: ww tanczy jak mj. ;) cala gra tylko z pozoru wydaje sie prosta, jest naprawde duzo mozliwosci rozwoju postaci, drzewek (att, def, mag), w miare szybkie "ogarnianie" gry.

nadal na 30 lvl jest co robic. dosztukuje jeszcze 2 purpurowe runa na t3 i zaczynam testowac nowe champy.

Offline mrkaczor512

« Odpowiedź #53 dnia: 2011 05 14, 19:19:38 »
JEŚLI BĘDĄ ZAWODY W LOLA to  mam team ( US ) . Nick w grze Krigannes. kontakt takze gg 702636.
Chetnie pomoge w organizacji jak cos. Prosze o info na gre/gg czy beda zawody.

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #54 dnia: 2011 05 14, 21:15:47 »
chlopie teraz turniejow jest multum. :D esl, go4lol, eliminacje wcg juz sie koncza chyba, co tydzien cos sie dzieje. scena z lola to nie to, co bylo rok temu. ;) zwlaszcza, ze lol jest jedna z niewielu gier w wcg.