Autor Wątek: World of Tanks (narazie closed beta)  (Przeczytany 7777 razy)

Offline Badalaman

• Gracze DM
World of Tanks (narazie closed beta)
« dnia: 2010 07 17, 18:39:02 »
Trwaja beta testy gry online World of Tanks.

strona gry: http://www.worldoftanks.com/

Jest tam join beta, kto chce moze zlozyc aplikacje o klucz. Ja otrzymalem swoj kilka dni temu.

Jak wskazuje nazwa gry kierujemy w niej czolgami (a takze artyleria oraz antytankami).
W becie dostepnych jest kilka map na ktorych tocza sie bitwy. Bitwa trwa az zniszczy sie wszystkie wrogie pojazdy badz zdobedzie baze.

Kilka filmików:
http://www.youtube.com/watch?v=hJd9iCbpwuI&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=xpDrzmzIUaE&feature=player_embedded

Po paru dniach zabawy moge powiedziec ze gra sie bardzo przyjemnie. Sa dostepne czolgi niemieckie i rosyjskie.

Zaczynamy gre z lekkim badziewiem, wiec nei warto pchac sie na pierwszego, bo wiekszosc bitwy obejrzycie juz z kamer pozostalych przy zyciu graczy :)
W walce zdobywamy kase i expa. Za expa wynajdujemy lepsze elementy pancerza, dziala, silniki itp. Za kase je kupujemy, a potem takze lepszy pojazd.
Kase wydajemy tez na amunicje i naprawy pojazdu.

Mamy tez koszary z zalogami, do kazdego typu czolgu trzeba osobnych ludzi - podczas bitew szkola sie i dzialaja sprawniej (np szybciej zwieksza sie dokladnosc celowania itp).

Polecam obadac gierke, poki co zapowiada sie ciekawie.
Choc jest tez "free to play" czyli za pewne rzeczy trzeba bedzie zaplacic badz poswieci wiecej czasu na ich darmowe zdobycie. Tak jest z zaloga, kupujac czolg za free dostajemy zaloge z podstawowego kursu z 25%wyszkoelniem, za kase standardowa z gry mozemy kupic lepszaych z 50% wyszkolenia a za golda z 75%.
Podczas bety codzienie dostajemy 150 golda, niewiem jak bedzie w finalnej wersji, mozliwe ze gold trzeba bedize kupowac.

Offline Kox_Rox

Odp: World of Tanks (narazie closed beta)
« Odpowiedź #1 dnia: 2010 07 17, 18:42:15 »
czytalem o tym. bardzo zawsze liczylem na tego typu gierke.. no coz, i licze ze to wypali ;)
chociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

Offline Vilku

• help-dm
« Odpowiedź #2 dnia: 2010 07 18, 15:16:23 »
Badyl jak masz w grze ? po polrocznym graniu powiem ze nawet fajnie sie jezdzi . Troche jest jeszcze bledow i nadal to beta , ale powoli sie rozkreca . Maja dojsc jeszcze amerykanie i kilka innych nacji . Wszyscy czaekaja na zakladanie klanow i handelek , ponoc wojny klanowe i zdobywanie terenu maja byc fajne . Ja zaczynalem na cb ruskim , pozniej byla ob no i teraz cb na europe . Podziele sie doswiadczeniem zebyscie mieli latwiej :
expa dostaje sie za dmg , zniszczenie i odkrycie

gra sie czolgami , niszczycielami i haubicami . te ostatnie po wcisnieciu shift maja celowanie z gory ( osobiscie mam hummela i stwierdzam ze to wredne sprzety )

jak jest duzo haubic na mapie nie zatrzymywac sie na dluzej , one tylko na to czekaja i juz bedzie po was .

podstawowa zaloga ma 25% wyszkolenia ale wraz z nowym sprzetem mozna ja przelozyc jesli stwierdzicie ze staruszkiem nei bedziecie jezdzic ( prawym na zaloganta i retrain na nowy sprzet ) nie bedziecie zaczynac od nowa ( traci sie jakies 20% ale to i tak lepsze niz zaczynanie z zielona zaloga )

Lekkie jest piekne i niech was nei drazni ze wchodzac maluchem na mape z ciezkimi nic nei mozecie ustrzelic , na tych mapach lekki sprzet robi za scauta i odkrywa wroga ( wykozystac trzeba szybkosc i manewrowosc ) przy odrobinie szczescia odrazu nei zginie i nawet sporo expa za odkrycie bedzie , no i szukac samotnych haubic bez ochrony to takie mieso armatnie z bliska

po przekroczeniu 100% wytrenowania mozna zrobic nastepna specjalizacje dla zaloganta (szybsza reperacja , gaszenei pozarow itp )

golda narazie jest 150 na dzien , wystarczy odbyc 1 bitwe i dostajemy , radze wam przeznaczyc go na premium (250 golda na 1 dzien 1250 na tydzien i 2500 miesiac ) zobaczycie roznice w expie i kasie jaka jest za walke .

Powodzenia w boju zyczy  grajcew075    ;D ;D
rzemiosło górą , reszta to tylko drobny dodatek

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #3 dnia: 2010 07 18, 16:36:15 »
W grze mam tak jak zwykle mam w grach ;)
Badalaman  8)

Offline Vilku

• help-dm
« Odpowiedź #4 dnia: 2010 07 18, 18:18:43 »
Aha i jeszcze jedno , najlepiej miec kilka pojazdow . Jesli jeden nam rozwala opuszczamy bitwe i zaczynamy nastepna innym sprzetem , nie musimy wtedy czekac na koniec ( czo w najlepszym wypadku trwa kilka minut ) a exp i kasa leci z kilku naraz .

Offline wr

« Odpowiedź #5 dnia: 2010 07 20, 22:44:37 »
Zacząłem grać. Fajne. :) Nick: ArkusPL

Offline lazzio

• Gracze DM
  • Budować..Budować..
« Odpowiedź #6 dnia: 2010 07 21, 08:11:18 »
nie dostalem od kilku dni zaproszenia;/

Offline Vilku

• help-dm
« Odpowiedź #7 dnia: 2010 07 21, 08:58:20 »
Na tlen i o2 nie dochodzi , gmail bez problemow przyjmuje  ;D

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #9 dnia: 2010 07 21, 09:39:02 »
Do rejestracji w grach czy na roznych forach wysylajacych potwierdzenia ogolnie gmail wydaje sie byc najlepszy.
Wszystko zawsze dociera i nic nie odrzuca.

P.S. Vilku ma calkowita racje z wykupem premium za gold - to najkorzystniejsze wydanie zlota, duzo efektywniejsze niz bezposrednia zamiana na credyty.

Choc oznacza to tez, jesli utrzymaja obecne zasady, ze wykup konta premium bedzie dawal duza przewage w oficjalnej wersji gry.
Zobaczymy jakie beda ceny i czy zrobia cos pod europe wschodnia czy jedne ceny dla calej gry - wtedy standardowo drozej.

Offline wr

« Odpowiedź #10 dnia: 2010 07 22, 06:51:09 »
Gra się fajnie (na ten czas nawet kox w uo zawiesiłem ;)). Ale...
- Haubice są za celne, imo powinny mieć większy rozrzut.
- Mapki są za małe. Można dojechać do bazy wroga w kilkadziesiąt sekund
- W regularnej bitwie lekki czołg praktycznie nie wstrzeli się w przeciwnika bo nie spenetruje mu pancerza, co sprowadza grę do zwiadu – czyli przejechania tych kilkudziesięciu sekund pod bazę wroga, licząc że pojeździmy jeszcze drugą minutę nim w nas coś walnie (zazwyczaj raz). ;) I tak wiele wiele bitew.

Aktualnie zbieram na średni czołg (brakuje mi 70k kredytów) odwalając ten zwiad, a drugim starszym czołgiem  w bitwie rekrutów nawet nieźle się bawiąc zestrzeliwując coś. :)

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #11 dnia: 2010 07 22, 11:37:58 »
Lekkie czolgi to zwiad + mozliwa likwidacja wrogiej artyleri, jak niema ochrony.
No i walka z innymi lekkimi czolgami i antytankami - lekki czolg jest na tyle szybki i zwrotny ze mozna sie utrzymac poza zasiegiem antytanka - pod warunkiem ze jest to pojedynek a nie walka z wieloma pojazdami naraz.
No i z tego co widze to z lekkich efektywny jest Leopard wykoxany, te posrednie w drzewku rozwojowym za wiele nie zdzialaja.

No i podstawa przy wynajdywaniu i zakupie lepszych pojazdow to premium acc. Zaluje ze powydawalem sporo golda na wymiane za kredyty. teraz zbieram by moc wykupic tydzien premium.
Aby dostac godla (150 na dzien - podczas bety oczywiscie, w finalnej wersji gold bedzie platny za real kase) wystarczy odbyc jedna bitwe danego dnia.

W finalnej grze pewnie bedzie wiecej map i trybow bitew. Teraz jest beta.
Co do malych map to ich plusem jest szybki kontakt i walka. Minusem to ze jakiejs zlozonej strategi sie nie zastosuje.
Zobaczymy jak bedzie gdy beda klany i bedzie sie korzystalo z komunikacji itp.

Offline wr

« Odpowiedź #12 dnia: 2010 07 23, 05:35:58 »
Założyłem kanał – POLAND (po lewej stronie na dole w –channels – wpisać i „search” , wpisać ,wcisnąć, i dołączyć), - więc wbijać! :)

Po upgradowaniu działka w średnim czołgu już coś zacząłem rozwalać w regularnej bitwie.  :P Zamiast drugiego czołgu zacząłem używać haubicy, by życie w WoT miało smaczek. ;)
Zbieram punkty na następny z dzewka średni czołg, oraz kredyty. Gra się fajnie. :)

Offline wr

« Odpowiedź #13 dnia: 2010 07 24, 09:40:41 »
Pograłem, ale starczy. Jednak ta gra jest darmowa tylko z pozoru. Znaczy jest, ale tylko gdy się chce pograć małymi czołgami, lub pierwszymi 2 średnimi. Potem mamy do wyboru, albo kupować kredyty za golda (czyli bulić realną kasę), albo jeździć tymi mniejszymi czołgami by zarobić na naprawę większego. Bo już przy drugim średnim czołgu (mój PzKpfw IV) koszt jego naprawy + ammo to około 3k kredytów. A przegrana bitwa to niecałe 3k do przodu. Naprawa takiego Tygrysa to ponoć 11k...
Wiec póki nie zrobią tak by koszta naprawy + ammo był niższy niż kasa z bitwy (nawet przegranej i bez zestrzeleń) to ja sobie odpuszczam.

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #14 dnia: 2010 07 24, 16:06:05 »
WR chyba nie doczytales najwazniejszej rady: za golda nie kupuj kredytow tylko premium acc ;)
Wtedy masz wieksza kase i expa za walke.

W sumie tez jezdze PzKpfw IV, rozwinietym maksymalnie i niemam problemow z naprawa czy amunicja, chyba zeby totalnie wtopic bitwe i dac sie zniszczyc zanim sie cokolwiek zrobi - nawet bez premium acc, a obecnie zbieram golda na wykupienie dluzszego premium wiec czeka mnie z 2 tygodnie bez premium.
Najlepiej sie tutaj wychodzi na antytankach, naprawa jest tania w stusunku do zysku z bitwy, przynajmniej jeszcze przy Hetzerze.
Co do samego PzKpfw IV to mam ok 7-9 k z dobrze rozegranej bitwy, bez premium.

Co do silniejszych czolgow to masz calkowita racje - albo masz premium acc i grasz spokojnie i sie rozwijasz albo grasz za darmo i:
a) jestes uber wymiataczem, roznosisz sam polowe przeciwnikow - wowczas tez grasz spokojnie i stac cie na naprawy i ammo
b) niejestes uber wymiataczem i musisz dorabiac na slabszych sprzetach na naprawe i ammo do lepszych, no i na zakup lepszych czesci i nowych pojazdow.

Po uruchomieniu pelnej wersji gry niebedzie juz tez darmowego golda dodawanego codziennie - to tylko na bete - bedzie trzeba za zloto placic prawdziwymi pieniedzmi, najpewniej na zasadzie mikroplatnosci.

To wszystko jasno pisza wydawcy gry na jej forum. Ma to byc pod tym wzgledem MMO na wlasciwie takich samych zasadach jak inne obecne "free MMO".
Jak nie zmienia proporcji tego co mozna za credyty a tego co trzeba za gold to i tak bedzie sie WoT niezle prezentowal na tle innych "free MMO". Tylko premium acc wymaga regularnych oplat  w goldzie i dokupywania czasu jego trwania.
Miejsce w koszarach, dodatkowe sloty na pojazdy, czy same pojazdy sa trwale. Jak je wykupisz za gold to masz je bez limitu czasowego.