Autor Wątek: World of Tanks (narazie closed beta)  (Przeczytany 7781 razy)

Offline Badalaman

• Gracze DM
World of Tanks (narazie closed beta)
« dnia: 2010 07 17, 18:39:02 »
Trwaja beta testy gry online World of Tanks.

strona gry: http://www.worldoftanks.com/

Jest tam join beta, kto chce moze zlozyc aplikacje o klucz. Ja otrzymalem swoj kilka dni temu.

Jak wskazuje nazwa gry kierujemy w niej czolgami (a takze artyleria oraz antytankami).
W becie dostepnych jest kilka map na ktorych tocza sie bitwy. Bitwa trwa az zniszczy sie wszystkie wrogie pojazdy badz zdobedzie baze.

Kilka filmików:
http://www.youtube.com/watch?v=hJd9iCbpwuI&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=xpDrzmzIUaE&feature=player_embedded

Po paru dniach zabawy moge powiedziec ze gra sie bardzo przyjemnie. Sa dostepne czolgi niemieckie i rosyjskie.

Zaczynamy gre z lekkim badziewiem, wiec nei warto pchac sie na pierwszego, bo wiekszosc bitwy obejrzycie juz z kamer pozostalych przy zyciu graczy :)
W walce zdobywamy kase i expa. Za expa wynajdujemy lepsze elementy pancerza, dziala, silniki itp. Za kase je kupujemy, a potem takze lepszy pojazd.
Kase wydajemy tez na amunicje i naprawy pojazdu.

Mamy tez koszary z zalogami, do kazdego typu czolgu trzeba osobnych ludzi - podczas bitew szkola sie i dzialaja sprawniej (np szybciej zwieksza sie dokladnosc celowania itp).

Polecam obadac gierke, poki co zapowiada sie ciekawie.
Choc jest tez "free to play" czyli za pewne rzeczy trzeba bedzie zaplacic badz poswieci wiecej czasu na ich darmowe zdobycie. Tak jest z zaloga, kupujac czolg za free dostajemy zaloge z podstawowego kursu z 25%wyszkoelniem, za kase standardowa z gry mozemy kupic lepszaych z 50% wyszkolenia a za golda z 75%.
Podczas bety codzienie dostajemy 150 golda, niewiem jak bedzie w finalnej wersji, mozliwe ze gold trzeba bedize kupowac.

Offline quendin

Odp: World of Tanks (narazie closed beta)
« Odpowiedź #46 dnia: 2010 08 20, 16:50:59 »
Jeżeli chcesz grać SPG to na chwilę obecną tylko niemieckie, ale Wespe sobie olej. Więc Sturmpanzer II -> Grille -> Hummel. Niemieckie SPG są szybsze, zwrotniejsze od rosyjskich, szybciej namierzają i przeładowują od rosyjskich. Do tego ich drzewko jest krotsze więc szybciej można się powozić czymś naprawdę mocnym :)

W pełnej wersji, gdy już będą wojny klanów, podejrzewam że rosyjskie SU-14 wróci do łask bo jednak 1860 dmg przy wysokiej penetracji będzie nie do pogardzenia ;)
Brazylijscy naukowcy wykryli, że ludzie z niskim poziomem IQ czytają posty na forum trzymając rękę na myszce

nie... już za późno na zdejmowanie :)

Offline wr

« Odpowiedź #47 dnia: 2010 08 21, 22:13:31 »
Ble, nie cierpię SPG!  :P Zwłaszcza gdy staram się nie rozwalić mojego czołgu, bo koszt średni naprawy po rozwalce to 15K, nie licząc ammo uzupełnienia. ::/
Z rad dla artylerii to – nie stać w miejscu, ale trzymać się z tyłu za główną grupą forsującą natarcie. Plusy są dwa - i pomaga się w natarciu, a więc powiększa szansę na wygrana bitwę, i nie zostaje samemu na tyłach na pastwę byle zwiadowcy. :)

Offline quendin

« Odpowiedź #48 dnia: 2010 08 22, 09:00:12 »
Nie na wszystkich mapach można zastosować tą taktykę. Tak naprawdę sprawdza się ona tylko w Karelii. Najlepiej wybrać sobie jakieś oddalone miejsce, w krzakach na brzegu planszy i nigdy ale to nigdy nie strzelać ani nie ruszać się jak w pobliżu pojawi się scout. Do tego dobrym pomysłem jest wykupienie modułu dającego 25% do kamuflażu oraz załogę szkolić w kamuflażu.

Są mapy gdzie artyleria jest niestety skazana na zagładę: Himelsdorf (tu można się tylko gdzieś zbunkrować licząc na łut szczęścia) i Ensk (tu też trzeba liczyć na szczęście bo żeby móc strzelać trzeba trzymać się brzegu mapy a jeśli zostaniemy tam sami to jesteśmy już dymiącą kupą złomu ;) )

PS. A tak BTW to pod jakimi nickami gracie? Mój to Driam tradycyjnie.
Brazylijscy naukowcy wykryli, że ludzie z niskim poziomem IQ czytają posty na forum trzymając rękę na myszce

Offline wr

« Odpowiedź #49 dnia: 2010 08 24, 14:19:11 »
A ja znów przesiadka na niemieckie czołgi. :D IS-3 ma niestety cienkie działo to 100mm, dps taki jak 3 lvl słabszy KV, za to znów działo 122mm jest kompletnie nieopłacalne –ponad 10k za ammo co bitwę. Do IS-4 mi się nie chce koxac, więc kupiłem VK3061H i chce dobić do Tiger II, który ma i lepsze działo i tanie w utrzymaniu. :)

Offline wr

« Odpowiedź #50 dnia: 2010 08 27, 08:58:33 »
Do 1 września mają trwać prace związane z przenoszeniem serwerów, więc na ten czas WoT EU będzie nieaktywne – info dla tych co chcieliby pograć i nie mogą połączyć się z serwerem.

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #51 dnia: 2010 09 02, 08:54:18 »
Od wczoraj mozna wojowac czolagami  8)

Tak jakby ktos nie wiedzial ;)

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #52 dnia: 2010 09 02, 09:53:59 »
i 5k golda za darmo :D

Offline quendin

« Odpowiedź #53 dnia: 2010 09 02, 18:57:47 »
Dla tych, którzy mają problemy ze stroną albo szybkością połączenia, alternatywny link wrzucony przez enerto44 z 1st PAD:
http://www.megaupload.com/?d=5XFE0W00

Offline wr

« Odpowiedź #54 dnia: 2010 09 02, 20:03:15 »
Znów coś dłubią z grą, więc tymczasowo DOWN.
Póki co zdołałem 3 bitwy stoczyć moim nowiuteńkim Mausem, i generalnie gra się nim fajnie, problemem jest niestety to że takich czołgów na mapie teraz jest mnóstwo, więc nie jest on niezniszczalny. ;)

Offline cug

• Gracze DM
« Odpowiedź #55 dnia: 2010 09 03, 10:19:56 »
ano teraz pozabierali czołgi ale oddali exp i kase na nie wyłożoną i bez problemu można lepsze maszyny kupic. Ja oczywiście źle rozłożyłem expa a mimo to jestem sporo na plus. Bardzo dużo artylerii teraz widzę.

Offline Bloobik

« Odpowiedź #56 dnia: 2010 09 04, 13:34:40 »
Pare slow odemnie (gram od wczoraj, wiec pewnie wiele z tych rzeczy jest dla was oczywiste):

Arty: imho jak mi sie trafia same med i kevi tanki we wrogiej druzynie to da sie zyc. Czlowiek postrzela, pobawi sie i jest gicior. Ale jak jest kupa lekkich czolgow to od razu zrushuja baze i wezma sie za mordowanie Arty i AT (na wlasne czolgi nie ma co liczyc bo najczesciej robia to samo tylko druzynie przeciwnej).
Wespe vs StuG: imho StuG, szybciej i celniej strzela, nizszy profil. Ammo sie szybko niestety konczy.
BTW: Moze mi ktos rzucic pr0 tipem: jak polowac na szybko przemieszczajace sie jednostki? (czasem uda mi sie dobrze wstrzelic z wyprzedzeniem, ale moje "motion prediction" lezy i kwiczy;)

Czolgi: Chwilowo bujam sie na Panzer IIIA, z 5cm dzialem i ammo HE (AP posysa) da sie nawet cos ustrzelic. Zabawa czolgiem najbardziej mi tutaj odpowiada (chociaz poczatkowo chcialem isc w arty, ale szybko mi przeszlo), kwestia przyzwyczajenia, zeby nie zatrzymywac sie na dluzej jak 10 sekund w jednym miejscu, ani nie hasac po otwartych terenach

AT: Po pierwszych paru bitwach na PzJgr I odrzucilo mnie kompletnie od tego, ale z drugiej strony jak widze co PzJgr II robia za syf wsrod lekkich i srednich czolgow to chyba sie skusze (i z tego co zauwazylem maja chyba szerszy kat ostrzalu. Na pierwszym, ustawic sie tak zeby w cos trafic jest niezla zrecznosciowka)

Ogolnie gra fajna, ale obawiam sie ze skonczy jak NavyField. Zaczna wypuszczac nowe 'bonus' pojazdy (czyli za drobna oplata) o coraz lepszych osiagach i efekt bedzie (jak w NF), ze 90% graczy bedzie korzystac z samych najwyzszych tierow (najpewniej czolgow i AT), a reszta bedzie probowala jakos nabic expa zeby wyjsc poza pierwsze 3 tiery.

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #57 dnia: 2010 09 04, 13:55:15 »
gram od samego poczatku niemeicka artyleria, od wczoraj hummelem.

co do lekich tankow..

najczescie potrzebuja z 10 celnych strzalow zeby mnie ubic.. ja w tym czasie potrzebuje 1 zeby ich rozwalic.
jak widzisz ze sie ktos zbliza, przelaczasz sie na widok standardowy i celujesz.. jest blisko to strzal i pozamiatane :)

co do celowania w szybkie cele..

no tu musisz wbic skilla gracz, innej rady nie ma.  musisz wyczuc swoja maszynke.  ja najczesciej ustawiam sie kilka ekranow na przewidywalnej trasie i czekam az bedzie najlepsza celnosc, jak jest kilka centymetrow (w zaleznosci od odleglosci od Ciebie) strzelasz..  przy odrobinie szczescia trafiasz w gasienice i koles ma pozamiatane :)

zadnymi AT ani tankami nie gralem wiec nic nie powiem na ten temat:)

Offline quendin

« Odpowiedź #58 dnia: 2010 09 04, 16:37:04 »
Arty: imho jak mi sie trafia same med i kevi tanki we wrogiej druzynie to da sie zyc. Czlowiek postrzela, pobawi sie i jest gicior. Ale jak jest kupa lekkich czolgow to od razu zrushuja baze i wezma sie za mordowanie Arty i AT (na wlasne czolgi nie ma co liczyc bo najczesciej robia to samo tylko druzynie przeciwnej).
Wespe vs StuG: imho StuG, szybciej i celniej strzela, nizszy profil. Ammo sie szybko niestety konczy.
BTW: Moze mi ktos rzucic pr0 tipem: jak polowac na szybko przemieszczajace sie jednostki? (czasem uda mi sie dobrze wstrzelic z wyprzedzeniem, ale moje "motion prediction" lezy i kwiczy;)
Po pierwsze to szybko nauczysz się olewać szybko przemieszczających się scoutów, szkoda na nich amunicji która jest droga i za wiele jej nie zabierasz (do hummela pestka kosztuje 1020 kredytów i możesz zabrać chyba 16 sztuk). Jeśli chciałbyś się bawić w niemiecką SPG to dążysz do Hummela, załogę szkolisz na 100% i jako perki wybierasz każdemu Kamuflarz a do tego dokupujesz moduł zmniejszający o 25% szansę na wykrycie.
Chowasz się w głęboko w krzaki i widząc nadjeżdżającego scouta po prostu przestajesz strzelać i czekasz aż pojedzie sobie dalej swoją drogą ;)

Czolgi: Chwilowo bujam sie na Panzer IIIA, z 5cm dzialem i ammo HE (AP posysa) da sie nawet cos ustrzelic. Zabawa czolgiem najbardziej mi tutaj odpowiada (chociaz poczatkowo chcialem isc w arty, ale szybko mi przeszlo), kwestia przyzwyczajenia, zeby nie zatrzymywac sie na dluzej jak 10 sekund w jednym miejscu, ani nie hasac po otwartych terenach
Musisz się nauczyć żeby, grając śernim czołgiem, nie zatrzymywać się na dłużej niż na 5 sek, inaczej padniesz ofiarą arty albo tank destroyera w przeciągu mgnienia oka ;) Grając ciężkim czołgiem dla odmiany nie pędzisz do przodu tylko z rozwagą posuwasz się do przodu wypatrując wroga i przystając tylko na strzał.

AT: Po pierwszych paru bitwach na PzJgr I odrzucilo mnie kompletnie od tego, ale z drugiej strony jak widze co PzJgr II robia za syf wsrod lekkich i srednich czolgow to chyba sie skusze (i z tego co zauwazylem maja chyba szerszy kat ostrzalu. Na pierwszym, ustawic sie tak zeby w cos trafic jest niezla zrecznosciowka)
TD to już działka dla cierpliwych i przewidujących :) Potężne działo i słaby pancerz to przepis na kitranie się w krzakach i strzelanie na długie dystanse.

Ogolnie gra fajna, ale obawiam sie ze skonczy jak NavyField. Zaczna wypuszczac nowe 'bonus' pojazdy (czyli za drobna oplata) o coraz lepszych osiagach i efekt bedzie (jak w NF), ze 90% graczy bedzie korzystac z samych najwyzszych tierow (najpewniej czolgow i AT), a reszta bedzie probowala jakos nabic expa zeby wyjsc poza pierwsze 3 tiery.
Na razie nie ma w planach wypuszczanie bonusowych tanków i widząc ich strategię to te które już są w grze niczym nie zachwycają a nawet powiedziałbym że to łatwe fragi. Na pewno wejdzie jeszcze pełne drzewko czołgów amerykańskich i poszerzone będą, istniejące już drzewka, rosyjskie i niemieckie. A wątpię żeby w przyszłości wszyscy korzystali z czołgów najwyższych tierów bo raz że są strasznie drogie w utrzymaniu to nie każdemu będzie odpowiadał styl gry na nich i pozostanie przy MT czy TD.

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #59 dnia: 2010 09 05, 10:09:59 »
Bloobik, co do artyleri to popatrz sobie na drzewko rozwoju i pozniejsza szybkostrzelnosc.

Bedziesz mial z 3-4 strzaly na minute, badz przy innych dzialach niespelna 2. Czyli przeladowanie po 15-30 sekund.
To wymusi inna specyfike walki niz pierwszymi artyleriami.

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #60 dnia: 2010 09 05, 10:31:03 »
gdyby ktos potrzebowal arty do gry to nick Karcharot

gram grillem i hummelem