Autor Wątek: Łucznik... Mity, Ledendy .... itp  (Przeczytany 1193 razy)

Offline DragoN

Łucznik... Mity, Ledendy .... itp
« dnia: 2010 07 29, 07:24:55 »
Jak to jest z tym łucznikiem? Ciągle widuje łuczników w grze, Chodzą na PvM od małego do wielkiego. Jedni twierdzą, że są niezastąpieni ... inni, że nie ma jak tym grać...

Jak to jest naprawdę ? Szczerze powiedziawszy odkąd jestem na DM to są płacze, o to jaki on słaby, jak nic nie może zrobić, że najgorsza klasa itp ... a Ciągle pojawiają się nowi ... Nie widuje za wielu zmian ... Dzisiaj się dowiedziałem że 'nieskoxany mag w szacie bez mixów i wierzcha' jest lepszy niż łucznik ( zapewne w zbrojce z mixami i na wierzchowcu ) ... Jaka jest prawda ? Łucznicy ( Dragart tylko ? ) to DMowe płaczki ? czy ten łucznik seryjnie posysa na całej linii i nie ma dla niego zbawienia ?
Dziewczyną się zajmij a nie UO :<
Dziewczyna nie order, nie ucieknie.

Offline Thiass

• Gracze DM
Odp: Łucznik... Mity, Ledendy .... itp
« Odpowiedź #1 dnia: 2010 07 29, 07:39:05 »
Pisalem juz nie raz:

Do pvm lucznik to bardzo fajny dodatek z racji dmg jaki robi - w momencie gdy np taki exo konczy mane to pada... nie trzeba bawic sie z dobiciem i regenem.
Kolejnym plusem pvm jest spowolnienie moobka co przy luku ktory ma sporo inta mocno upraszcza tankowanie mooba.

W pvp jest kilka trikow ktore obecnie daja niezlego kopa i pozwalaja grac calkiem sensownie ale jakie to sa sztuczki pisac nie bede ;)
W kazdym razie bieganie z ciezka kusza i liczenie na to ze sie kogos zabije to raczej nie jest to co lucznik ma robic  ;)

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Offline cug

• Gracze DM
« Odpowiedź #2 dnia: 2010 07 29, 07:59:43 »
Też uważam, że łucznik to dobry dodatek.
Spowolnienie - bardzo fajne, szczególnie jeżeli mobki nie zwalniają już na zakrętach. Jednak żeby mobek był cały czas spowolniony to musisz mieć łucznika z 51 inta i każdy spec trafić.
Dmg - daje dodatkowy dmg nie plątając się pod nogami płycie.
Odciąganie - też mu ładnie wychodzi o ile ktos potrafi biegać.
Wskrzeszanie - nie przerywając ostrzału może przywrócić do żywych kogoś z teamu.

Jednak wszystko powyższe (i każdy inny plus o którym teraz nie pamiętam) da się jakoś zastąpić lub nie jest niezbędne i tu największy problem łucznika (moim zdaniem). Łucznik to dobry dodatek, ale gdy trzeba dzielić 3xk złota ze smoka to już wielu minimalizując "koszty" a maksymalizując "zyski" woli iść bez łucznika.

Na pvp nie znam się.

edit: niedawno słyszałem bardzo ładne zdanie - Łucznika bierze się z grzeczności  ;)
« Ostatnia zmiana: 2010 07 29, 08:04:55 wysłana przez Cuguar »

Offline Savek

• Gracze DM
  • A-Team (Pijany ghul)
« Odpowiedź #3 dnia: 2010 07 29, 08:05:28 »
Szczerze: mnie się łucznikiem gra bardzo fajnie. Owszem są miejsca gdzie w pojedynkę za żadne skarby nie pójdę ale wystarczy dobrać odpowiednio lokację do sprzętu/statów/umiejętności. Uprzedzę pytania: tak mam też tamera z weterynarią co daje mi mega kopa w pojedynkę. Łucznika mam w zasadzie od początku tej postaci zrobiłem go bez leczenia! wszystko kwestia dobrego łącza i pomysłowości. Po dodaniu speca spowolnienie jest naprawdę przyjemnie. W teamie daje całkiem sporo szczególnie po zmianach repety. Co do pvp: nie używałem poza sporadycznymi sytuacjami gdy trzeba było bronić gratów i co ciekawe wszyscy bagatelizują zdolności łucznika co jest jak by nie było sporą zaletą.  ;D
Ktoś powiedział, że gdyby milion małp stukało w klawiatury przez milion lat w końcu której udałoby się napisać wszystkie dzieła Shakespeare’a. Dzięki Naszej Klasie wiemy, że to kompletna bzdura

Offline Zyzio

• Ekipa DM
  • .kill
« Odpowiedź #4 dnia: 2010 07 29, 08:12:06 »
Lucznik jest dobry. Wystarczajaco dobry zebym go nie zgrzybil dla skrytobojcy chociaz od zawsza marzylem o tym skillu na DM. To po prostu specyficzna klasa uzupelniajaca, chociaz czysty podobno tez sobie radzi. Po zmianach w AR kolczugi i wprowadzeniu napiersnika to naprawde niebo a ziemia w porownaniu do tego sprzed roku. Mam hybryde.

PS. Bola nie dziala, jak nizej. No i u hybrydy na to niedzialanie jest 3sekundowy delay ;)
« Ostatnia zmiana: 2010 07 29, 08:27:16 wysłana przez Zyzio »
KANDYDACI NA DROWA *CLICK* W OBRAZEK

Offline Hexin

• Gracze DM
« Odpowiedź #5 dnia: 2010 07 29, 08:12:51 »
Lucznik to dodatek dla grupy, nic wiecej. Zyskał miano posysacza DMowego, poniewaz 1 na 1 nie zabijesz nikogo (no chyba, ze przeciwnik zalozyl bagniaka/zelazo). Przydaje się jednak w grupie i chyba tylko dlatego jeszcze go trzymam. Niedawno na pk latalo 5 lucznikow. Ja, mist, amelia, borgil, etthard. 3 ostatnich juz skasowalo tego skilla. Bola praktycznie nie dziala. Z pvm jest podobnie, co zreszta napisal moj poprzednik. Lepiej juz isc bez lucznika, taniej wyjdzie. Na dodatek przyjmij, że pucha + mag zabija sporo mocnych mobków takich jak smoki, zuki runiczne itp, bez wysiłku. Ani łuk+mag ani luk+plyta tego nie zdziała.
Szczerze nie polecam, sporo mobków nie zabijesz jesli ich nie wymanujesz (wojem je zatłuczesz), zas w pvp mozna się zdenerwować, kiedy biegniesz za kims, kto ma krytyke, trafiasz go a on i tak zdazy się zaleczyc do full hp za pomocą in mani ;)
PS. nie zebym plakal na lucznika, sam go mam i narazie nie planuje wyrzucic.

Offline Mekmar

• Gracze DM
« Odpowiedź #6 dnia: 2010 07 29, 08:41:32 »
Da sie zabic lukiem 1 na 1 maga ale wymagana jest odpowiednia kombinacja broni i beltow/strzal(oczywiscie trzeba odmanic maga), da sie zabic lukiem woja ale trzeba spelnic kilka warunkow.
Bylem swiatkiem jak pucha 9/8 padla z lukiem 8/7, ale pucha nie miala tarczy, walka trwala z 20 minut, i poszly 2 kryty z rzedu + wszystkie belty dobijajace trafione w plytowca. Dac sie da, jednak pucha gonila dalej gdyby nawrocila pewnie by przezyla. Ta sytuacje mozna nazwac naprawde mega fartem, bo raczej nikt sie 20 minut nie bije z lukiem. Co do maga spalac mane ukrywac sie i bezproblemu mozna go zabic.

Offline Hexin

• Gracze DM
« Odpowiedź #7 dnia: 2010 07 29, 09:23:32 »
Bez problemu to mag moze dac paraliz i uciec pod swoich. Zreszta jak widac, nawet puchę bez tarczy połozyc graniczy z cudem. Jak zalozy jeszcze przegieta tarczę to nie mam pytan. Tak więc DragoN zainwestuj w puszkę albo maga.

Offline DragoN

« Odpowiedź #8 dnia: 2010 07 29, 09:28:08 »
Hexin nie inwestuje ani w łuka ani w puszkę ;) po prostu jestem ciekaw jak wygląda ta sytuacja ;)
 I widzę że zdania są lekko podzielone ... bo do PvM się przydaje ale nie jest niezbędny
Dziewczyną się zajmij a nie UO :<
Dziewczyna nie order, nie ucieknie.

Offline Spider

• Gracze DM
« Odpowiedź #9 dnia: 2010 07 29, 09:57:31 »
Jak ktoś nie umie, to nawet berka w bagiennej z 2h ciężko położyć ;)
Nie jest to skierowane do nikogo konkretnie, ale "w powietrze", bo niektórzy nie doceniają łucznika :P

Offline Thiass

• Gracze DM
« Odpowiedź #10 dnia: 2010 07 29, 10:06:46 »
Taa i nikt nie wspomni o trutych beltach ktore strzelaja czasem za mocno  ;)

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Offline Hexin

• Gracze DM
« Odpowiedź #11 dnia: 2010 07 29, 10:18:13 »
tak to juz jest, jak ma sie 100 trucia;]

Offline Zyzio

• Ekipa DM
  • .kill
« Odpowiedź #12 dnia: 2010 07 29, 12:13:13 »
ale bez tej setki zatrute belty to zenada straszna. Jak na cos co sie aplikuje na grot i po wystrzeleniu znika to powinna byc wieksza szansa na udane zatrucie przeciwnika. To nie to samo co ostrze na ktorym ona trwa i trwa.
KANDYDACI NA DROWA *CLICK* W OBRAZEK

Offline Dragart

• Gracze DM
« Odpowiedź #13 dnia: 2010 07 29, 21:40:57 »
Jak lucznik umie grac to zabije plyte, ale jak plyta umie grac to nie padnie od lucznika  ;D To samo mozna powiedziec o magu, lucznik nie ma takiej celnosci w maga zeby tamten nie mogl rzucic parala i zwiac ort relem. Pozatym strzaly lucznika nie przerywaja czarow.
Tylko, ze jak lucznik ma resa to nie ma szans zeby mag go ubil.

Dragon, to co pisalem odnosilo sie do pvm. Luczniok jest przydatny itp, ale nie jest niezbedny. mag jest niezbedny, bo ktora plyta pojdzie na cokolwiek bez prota i odwolywania ? Woj jest niezbedny bo magowie na pvm zwykle chodza pieszo  ;D
Lucznik sie przydaje ale jest zbedny, bo plyta sobie z wyrmem stoi w meiscu, a celnosc jet teraz taka ze na wyrma trzeba brac magik do luka + 15 zeby specem trafic.
Lucznik robi dps ? Ale szamn tez madps pszczolami, a woj z dwureczna ma 3 razy wiekszy dps od lucznika b celnosc maja liczona tak samo.
Ja lucznikem ubilem plonacego demona, ale woj tez ubije plonacego i duzo wiecej, bo ma tarcze . Czyli ubije wszystko co wybiega, a wybiega znacznie wjecej niz lucznik.

Gram lucznikiem ponad 3 lata i gdybym teraz zrobil seconda maga 6/6/6 skoxanego w miesiac, to bym wiecej zdzial na pvm z plyta niz tym lucznikiem ktoego koxalem 3 lata. Taka jest prawda i tego nikt nie podwazy.

No ale luczni to inna klasa, tak samo jak lik czy berek nie pasuje poprostu to obecnego systemu pvm.

P.S. Ja nie placze na lucznika, tylko porownuje do placzacych magow ktorzy ze statmi 6/5/6 ida na wyrma albo exo i placza ze padaja bo nie maja resa.

Offline maly

« Odpowiedź #14 dnia: 2010 07 29, 22:52:27 »
lucznik jest w miare dobry do pvp dobrze denerwuje magow ja ma sie belty trute  ale nie wiem moim zdaniem on jakies dziwne byly bo nieraz zdazalo nawet sie  15 beltow musialem strzelic aby zatruly... jak ma sie zatruwanie moze lepiej ale ja nie mialem
luk dobry na dobijanie jest jak kto po kombie ucieka lub cos w tym stylu
ale oglnie ja luka bez widma bym nie polecal bardziej zywotny jest ;p duzo rzeczy mozna uniknac i latwiej wtedy z magiem jest ;p

co do pvm z ta nowa kusza samopowtarzalna na mooby podobno dosyc ladnie jest ale to tylko na te lepsze pvm jak sie z kims idzie bo trzeba w miejscu stac - sam nie sprawdzalem bo mnie nie kreci pvm

ogolnie ja mowie ze lucznik jest grywalny i nie odchyla sie tak daleko od innych klas jak kiedys
« Ostatnia zmiana: 2010 07 29, 22:57:07 wysłana przez maly »
Bijcie masterczułki!