Autor Wątek: Łucznik... Mity, Ledendy .... itp  (Przeczytany 1200 razy)

Offline DragoN

Łucznik... Mity, Ledendy .... itp
« dnia: 2010 07 29, 07:24:55 »
Jak to jest z tym łucznikiem? Ciągle widuje łuczników w grze, Chodzą na PvM od małego do wielkiego. Jedni twierdzą, że są niezastąpieni ... inni, że nie ma jak tym grać...

Jak to jest naprawdę ? Szczerze powiedziawszy odkąd jestem na DM to są płacze, o to jaki on słaby, jak nic nie może zrobić, że najgorsza klasa itp ... a Ciągle pojawiają się nowi ... Nie widuje za wielu zmian ... Dzisiaj się dowiedziałem że 'nieskoxany mag w szacie bez mixów i wierzcha' jest lepszy niż łucznik ( zapewne w zbrojce z mixami i na wierzchowcu ) ... Jaka jest prawda ? Łucznicy ( Dragart tylko ? ) to DMowe płaczki ? czy ten łucznik seryjnie posysa na całej linii i nie ma dla niego zbawienia ?
Dziewczyną się zajmij a nie UO :<
Dziewczyna nie order, nie ucieknie.

Offline Estel

• Gracze DM
  • Courage is immortal.
Odp: Łucznik... Mity, Ledendy .... itp
« Odpowiedź #16 dnia: 2010 07 30, 12:03:47 »
A zatem:
Boli że musi być odległość zachowana -> poruszasz się -> gorzej trafiasz.
DMG (przynajmniej na początku bo na takim stopniu jestem) to masakra, mam 6/6, 9x taktyki, 5x luku, 8x antki, luk exp ohii i grizzlie pada na około 60 moich strzałów (w sumie czy trafię czy nie, bo wyciągam z niego ~30 strzał czyli około połowy).
Łuku refleksyjnego nie założy się spełniając nawet 5/5 bo piszę że za mała umiejętność, od ilu jest? Jeszcze nie odkryłem ;)
Płytowego napierśnika też się nie włoży na początku bo to również zależy od umiejętności.
Łuk mam dla klimatu, i jaki by nie był i tak go będę miał ;)

pozdrawiam :)
<-click

Offline Spider

• Gracze DM
« Odpowiedź #17 dnia: 2010 07 30, 12:22:08 »
Ciężka kusza i refleks jest od 80 skilla (jest to chyba napisane na www).

Offline Antek

• Gracze DM
« Odpowiedź #18 dnia: 2010 07 30, 19:42:34 »
Na pvp: wysysanie many, wybijanie broni.

Łuk może zabić maga, jeśli ten tylko ucieka przed nim, albo akurat trafi na maga który nie ma many, ani mikstur many.
Dodatkowo bardzo problematyczna jest truta łuka... Albo wypijasz hektolitry miksów many, albo musisz uciec i medytować.

Łucznik jest upierdliwy, jeśli dobrze gra- magom nieco zaszkodzi, a jeśli usiądzie taki na Ciebie, jeśli właśnie dostałeś combo- możesz nie nadążyć z leczeniem.

Jako dodatek do PvP fajny, lecz pewnie potrafi zdenerwować.- Na solo pvp się nie nadaje.

Offline zel

• Gracze DM
« Odpowiedź #19 dnia: 2010 08 02, 10:02:19 »
Może patrze wybiórczo ale jak czytam ten temat to utwierdzam się w swoim przeświadczeniu, że łucznik to nie jest dobra klasa, a "dobry dodatek". Łucznik nie walczy dobrze, a "dobrze denerwuje". I nawet nie jest niebezpieczny tylko "upierdliwy".

Łucznika chyba łatwiej jest porównać do bard (wspomagacza) niż do woja czy maga (samodzielnych klas). Mimo to jest to skill mająca swój urok. Przeznaczona jest  jednak głownie dla hardcorowców i pasjonatów.

Taka moja subiektywna opinia... i wstyd się przyznać, ale wbrew zdrowemu rozsądkowi poważnie rozważam powrót do łucznictwa.
Cytat: "Shunt"
Cytat: "Thor"
DM to trudny shard
Raczej DM to shard trudnych ludzi.  :wink:

Offline Zyzio

• Ekipa DM
  • .kill
« Odpowiedź #20 dnia: 2010 08 02, 10:06:23 »
Zgodze sie, skill ma cos w sobie. Z drugiej strony kiedy ma sie inna bojowke i trafi cel a nastepnie goni go z kusza to dopiero wychodzi ze to wsparcie jest uzyteczne.
KANDYDACI NA DROWA *CLICK* W OBRAZEK

Offline Spider

• Gracze DM
« Odpowiedź #21 dnia: 2010 08 02, 10:17:54 »
Pvm - owszem, wsparcie (z tego, co ostatnio widziałem, to całkiem dobre - krytyki przy zestackowanym dmg są całkiem niezłe).
Pvp - jak najbardziej możliwe jest solo pvp. Jedyną rzeczą, która ostro denerwuje, to trafialność w woja z tarczą (nie dość, że hity go łaskoczą, to jeszcze trafia się 1/10).

Offline spot

• Gracze DM
  • Kelzak
« Odpowiedź #22 dnia: 2010 08 02, 10:20:07 »
Problemem lucznika jest to, ze ta klase jest cholernie ciezko zbalansowac. Bola (we mnie wchodzila za kazdym razem przy 72 dexa bazowego i ar kolo 70; nie dysponuje statsami lucznikow, ktorzy ladowali we mnie bole. Wierze w minimum 50% szans w moim wypadku), atakowanie w dystansie czesto wymaga tylko umiejetnego biegania (nie bagatelizuje potegi biegania, uwazam, ze to najwazniejszy element dobrej gry). Hity moga byc za slabe, albo przesadzone. Lucznika, ktory dobrze opanowal bieganie mozna dogonic, albo nie. Jesli sie go dogoni - padnie, jesli go nie dogonisz, czeka cie dlugi, frustrujacy bieg, o nieustalonej dlugosci. Lucznik unika starcia jak moze. Wkurza bardziej, niz shadow mag, bo ten drugi musi sie zatrzymac przynajmniej na moment, by wycastowac cos ofensywnego (duzy dmg, ale wieksze ryzyko zgarniecia ciosow na klate). To jest w magu dobre, a u wiecznie biegajacego lucznika niesamowicie wkurza.
« Ostatnia zmiana: 2010 08 02, 10:22:34 wysłana przez spocik »
Keep trollin' trollin' trollin' trollin'!

"Whitney Phillips, a PhD student at the University of Oregon, studied trolls for her doctorate. She says they are mostly men in their 20s and early 30s, usually college-educated and intelligent."

Online timon

• Gracze DM
  • ^^"
« Odpowiedź #23 dnia: 2010 08 03, 00:19:42 »
gralem lucznikiem 3 lata ciesze sie ze bylem berekim potem behem a teraz pucha. Ciesze sie dlatego ze juz nie jestem lucznikiem bo wszystko co bylo fajne w tej klasie zostolo z czasem "zbalansowane"
Cytat: Daltar
Tin, a nie mówiłem, że lepiej udupiać? Wtedy płacz jest przynajmniej uzasadniony :cool:

Offline Robinton

• Gracze DM
« Odpowiedź #24 dnia: 2010 08 03, 05:30:15 »
ciekawe, jeśli wszystko w łuku jest takie zbalansowane, to dlaczego po kombie taki łuk siada na tobie i tylko zastanawia sie czy dobije cie na tym czy na następnym ekranie ;)

imo jest to właśnie całkiem ok teraz dograne, dla osoby, która lubi rolę backupa, mniej głównej siły (chociaż dragart nas pocisnął ostatnio :< )