Autor Wątek: Gdzie jest krzyż?  (Przeczytany 3878 razy)

Offline Mekmar

• Gracze DM
Gdzie jest krzyż?
« dnia: 2010 08 22, 23:13:21 »
Gdzie jest krzyź?

Offline Bazyli

• Gracze DM
  • Cove
Odp: Gdzie jest krzyż?
« Odpowiedź #16 dnia: 2010 08 23, 08:44:37 »
a slyszeliscie jakie sa propozycje pomnika zamiast krzyza? ja slyszalem ze chca Poniatowskiemu do konia dolaczyc dorozke w ktorej beda siedzieli sp. Lech i Maria...
Quot capita, tot sensus...

Kanal miasta: #cove

Offline Aion

« Odpowiedź #17 dnia: 2010 08 23, 09:16:21 »
chociaz to offtopic to moze zamknijmy ten topic.
Taka troche wiocha i ferment
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

Offline Prorokpl

• Love is War
    • Radio Aoi
« Odpowiedź #18 dnia: 2010 08 23, 09:29:48 »
Gdzie jest Mariusz?? *skanduje*

Offline Zyzio

• Ekipa DM
  • .kill
« Odpowiedź #19 dnia: 2010 08 23, 09:32:44 »
Badyl masz racje, ale czesciowo. Media temat podkrecaly, ale on sam sie nie stworzyl. To ze oszolomow spod krzyza relacjonowano tylko ich podniecilo, ale media tam tych ludzi nie postawily. A temat jest interesujacy, to ze banda fanatykow moze zastraszyc palac prezydencki podczas gdy kazde inne tego typu zgromadzenie spacyfikowanoby szybko i bez rozglosu.

Uwazam ze akurat elektorat dla ktorego priorytet to krzyz i tak nie glosuje na PO, dlatego tchorzostwo niektorych politykow tym bardziej mnie irytuje. Rzygac mi sie chce ta cala polityka, Jarek z ta swoja cyniczna gra, Bronek z tym byle sie nie narazic. O zgrozo jak juz mi sie Palikot wydaje normalny to nie jest dobrze.
KANDYDACI NA DROWA *CLICK* W OBRAZEK

Offline Aion

« Odpowiedź #20 dnia: 2010 08 23, 09:37:22 »
temat jest zalosny jak i brak zdecydowanych reakcji jest zalosny.
BOR/POLICJA etc powinni dawno juz - wziac i wywiezc krzyz.

W koncu po cos mamy instytucje, ktore konstytucjonalnie moga uzywac sily jako elemntu utrzymania demokratycznosci.
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

Offline gh0uligh

• Gracze DM
  • see hero, kill hero
    • Lora Garbalucha
« Odpowiedź #21 dnia: 2010 08 23, 18:15:45 »
W dniu katastrofy w Smolensku przed palacem prezydenckim postawiono prosty, drewniany krzyz. Setki tysiecy ludzi przychodzily przez wiele dni, by w tym miejscu zapalic znicz upamietniacy smierc ludzi, ktorzy zgineli podczas tej katastrofy. Przychodza do dzisiaj, bo znicze wciaz plona. I nagle jakis urzednik zorientowal sie, ze nie stoi na swoim miejscu i szpeci widok z okien palacu prezydenckiego. Tu sie zaraz odezwali euroentuzjasci o tym, ze Warszawa europejska ma byc, ze nie tylko krzyzami ulice swoje ma znaczyc. Pozniej podniesli glos entuzjasci PO, ze to walka polityczna jest, ze ludzie tego w odruchu serca i dla pamieci nie zrobili (jak ten na Kasprowym, juz zeby daleko nie szukac), albo setki tych, ktore mijamy na rozstajach drog lub w miejscach wypadkow drogowych. Albo te w Gdansku przy stoczni, albo te na Placu Mickiewicza w Poznaniu...

Ja nawet jestem przyjac ta opinie wielkich znawcow, tych warszawskich architektow - estetow, ktorzy nie widza tego wielkiego przybytku intelektualnej rozkoszy potocznie zwanego Palacem Kultury im. Jozefa Stalina, a dostrzegaja poprzez ten krzyz zaklocenie porzadku "estetycznego" na trakcie Krakowskiego Przedmiescia. Nawet chetnie wyslucham argumentu, ze marsz gejow i lesbijek, ktory sie niedawno odbyl w Warszawie jest wyrazem otwarcia i tolerancji. Tylko dlaczego tolerancja ma obejmowac tylko mniejszosci seksualne, a nie wiekszosci wyznaniowe (do ktorych w tym wypadku nie naleze, ale jestem tolerancyjny i cenie sobie tradycje, w ktorych sie wychowalem)?

Na koniec: Cala Polska dyskutuje obecnie, co z tym krzyzem zrobic. Nie przypominam sobie jednak, by podobna dyskusja miala miejsce w zwiazku z budowa meczetu w Warszawie. Wtedy, bez spolecznych konsultacji, decyzja urzednika warszawskiego magistratu zgode wydano i... juz. Dzis trwa "spoleczna dyskusja" (jesli mozna to tak w ogole nazwac) nad krzyzem, a jakos nie czytalem podobnych komentarzy nad polksiezycem. I to wszystko w kraju, gdzie kazdy wstydzacy sie krzyza krzyzem na tym swiecie byl witany i w ten sam sposob bedzie zegnany.

Tyle mam do dodania od siebie, po czym temat otwieram.
udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #22 dnia: 2010 08 23, 19:12:55 »
Ja uwazam ze jakby zostawili ten krzyż w spokoju tam gdzie jest to wkoncu ktos by go ukradł dla jaj i problem sam by sie rozwiazał ;)

jestem zwolenniczka pomniku upamietniajacego wszystkie ofiary katastrofy nie tylko pare prezydencką.
Pomnik powinien byc skromny i znaczący np w kształcie wieńca który Lech Kaczyński miał złozyć w lesie katyńskim. a w srodku niego tablica z krotka notka o tym co sie stalo dla przyszłych pokolen i tyle

Offline Vilku

• help-dm
« Odpowiedź #23 dnia: 2010 08 23, 19:31:58 »
Mi jako szukającego swojego miejsca w świecie wiary jakoś ciężko pojąc jak można się o kawałek drewna tak wykłócać . Co do pomnika , niby czemu akurat tam ? nikt tam nie zginął , nikogo nie zabito , ot po prostu miejsce pracy i zamieszkania kilku osób które zginęły w wypadku . Pomniki ( wyłączając pomniki Lenina , Stalina i innych tego typu dyktatorów ) i krzyże stawia się przeważnie w miejscu śmierci , zagłady lub miejscu upamiętnienia jakiegoś tragicznego wydarzenia . Czy pod pałacem coś takiego się stało żeby tam pomnik stawiać , osobiście śmiem wątpić , tablica w zupełności wystarczy żeby przypomnieć innym ze składano tam hold poległym .
Co do samego krzyża to jak jeden z klechów powiedział ze ludzie powinni wyrażać swoje emocje w sposób jaki uważają za słuszny w miejscu gdzie chcą , odrazu bym mu pod kościołem postawił gwiazdę Dawida i ciekawe czy tez by był tak otwarty na symbole gdziekolwiek stawiane przez kogokolwiek .
A w ogóle dlaczego tego prezydenta ma upamiętniać pomnik a nie np gen. Sikorskiego , który tez zginał w katastrofie a zrobił o wiele więcej dla kraju niż ten Pan .
rzemiosło górą , reszta to tylko drobny dodatek

Offline gh0uligh

• Gracze DM
  • see hero, kill hero
    • Lora Garbalucha
« Odpowiedź #24 dnia: 2010 08 23, 20:09:53 »
Co do kosciola jako instytucji mialem sie nie wypowiadac publicznie, ale w tym wypadku zrobie wyjatek. Moim zdaniem kosciol juz dawno powinno sie przeorganizowac, by nie bylo takich kwiatkow, jak ten z Watykanem oraz Rydzykiem (a raczej brak wplywu kosciola na takiego biznesmena, jakim jest Rydzyk). Do tego nie podoba mi sie, ze kosciol nie placi podatkow, jako instytucja jak kazda inna. Biorac pod uwage dotychczasowe osiagniecia od lat dziewiecdziesiatych to kosciol dziala na mnie negatywnie (licze lata po upadku komunizmu w Polsce, bo za czasow komunizmu kosciol zrobil duzo dobrego i spoleczenstwo wspieral, tak samo za czasow II wojny swiatowej).

Z punktu widzenia wiary to odczuwam ogromny powiew hipokryzji, gdzie kazdy krytykuje te starsze osoby, ktore tak walcza o ten krzyz (gdzie publicznie osoby mlode zartuja sobie wsrod rowiesnikow z moherowych beretow, ale wiekszosc idac na obiad do babci potrafi ja wysluchac i przemilczec argumenty, z ktorymi sie nie zgadza lub grzecznie im przytakuje). Nikt nie patrzy na te starsze osoby z perspektywy tego co bylo, poniewaz nigdy tego nie przezyly. Za czasow wojny lub komunizmu takie osoby laczyla wspolna wiara i dawala nadzieje, to ze wojna lub dyktatura sie skonczyly nie znaczy, ze nagle przestana wierzyc i miec nadzieje. Te wartosci, za ktore kiedys umierala ich rodzina i bliscy sa nadal razem z nimi, nawet jesli beda miec zaawansowanego Alzheimera.

Moze z tym krzyzem jestem subiektywny, ale uwazam ze postawiono go pod palacem prezydenckim, poniewaz w katastrofie zginela glowa panstwa. Niestety nie da sie przeniesc Smolenska do Polski i rozumiem to, ze w katastrofie zginelo 96 osob, jednakze tu wybor padl akurat na charakterystyczne miejsce. Zaloba moze trwac tyle, ile ludziom potrzeba. Skad pochodze gdy umiera jedno z rodzicow lub malzonek/malzonka przyszywa sie czarny pasek na ubraniu w miejscu serca na rok czasu, by oddac zmarlemu szacunek.

O kaczynskim, czy Komorowskim nie bede sie wypowiadal, poniewaz ile osob na swiecie, tyle opinii o czlowieku. Ja na Kaczynskiego glosowalem za pierwszej kadencji, teraz glosowalem na Jaroslawa, poniewaz nie zgadzam sie z polityka PO. Przyznaje szczerze, ze mialem chwile zwatpienia i myslalem nad oddaniem glosu na JKM, lecz rozsadek wzial gore.

A co do opinii kosciola, jaki przytoczyles to musisz zrozumiec, ze telewizja nie pokaze Ci ksiedza, ktory bedzie mowil z sensem, poniewaz jest nudny. Lepszy jest ksiadz, ktory wywoluje emocje.

Tragedie tego typu zawsze budzily kontrowersje, mozna rzucic przykladem chociazby ksieznej Diany, ktora zginela w wypadku samochodowym i miala swoich zwolennikow, jak rowniez przeciwnikow.
udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.

Offline licho

• Gracze DM
« Odpowiedź #25 dnia: 2010 08 24, 10:34:29 »
Ghg, przypomnij mi jedną rzecz.
Ty nadal mieszkasz w UK?
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Skalaboss

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 2010 08 24, 10:50:08 »
Ghg po kim jak po kim ale po tobie sie nie spodziewałem głosowania na Jarka...

Offline cug

• Gracze DM
« Odpowiedź #27 dnia: 2010 08 24, 11:00:21 »
W pełni zgadzam sie z Ghg. Szkoda ze jednak nie glosowales na JKM. W drugiej glosowałem teraz na Jarka mimo ze daleko mi do jego pogladow. I co?

Skalaboss

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 2010 08 24, 11:07:55 »
I nic. Masz takie prawo. Stracony głos. Trzeba być na prawde slepym albo głupim zeby popierać Jarka widząc co robi i jak robi. Ten człowiek potrafi jedynie niszczyć i brudzić. Przemiana Jarka najbardziej mnie zniszczyła :D.
« Ostatnia zmiana: 2010 08 24, 11:10:21 wysłana przez Skalaboss »

Offline Hexin

• Gracze DM
« Odpowiedź #29 dnia: 2010 08 24, 11:22:05 »
Skalaboss, w czym jest taki wspanialy Bronek, ze na niego glosowales? Zalożę się, że nawet o nim wczesniej nie slyszales. Wystawili nagle pionka, naglosnili w mediach za kase panstwa 2 ludzi i takie barany poszly glosowac miedzy kaczorem a komorowskim "bo inni i tak nie wygraja". Az dziw bierze, ze tak łatwo manipuluje się ludzmi. Ja glosowalem na JKM, potem jak mialem wybierac miedzy mafią PO a mafią PiS zdacydowałem nie glosować.
Polecam przejrzeć na youtube kilka filmików z JKM, facet jest nieco szurnięty, ale mówi do rzeczy i nie owija w bawełnę. Może prezydentem nie powinien zostać, bo by wywołał 3 wojnę światową, ale powinien mieć na tyle duże poparcie by wystartować w 2giej turze. Tymaczem znalazly się tam pionki wypromowane przez media.

Skalaboss

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: 2010 08 24, 11:45:49 »
Skalaboss, w czym jest taki wspanialy Bronek, ze na niego glosowales? Zalożę się, że nawet o nim wczesniej nie slyszales. 

Nie słyszec to ty mogłeś swiezo po maturce :D. A JKM to oszołom jakich mało. Zeby nie było ujadania. Obejrzałem prawdopodobnie wiecej filmików i przeczytałem więcej informacji o JKM niż większosc jego zwolenników. Czlowiek ma poronione pomysły, które weszły by w życie może w XiX wieku, jest przeciwny Unii Europejskiej i w dodatku sepleni i nie da sie słuchać jego wystąpień dłuzej niz 10 minut. Człowiek który kobiety ma za nic, człowiek, który na wizji wyzywa ludzi od żydów, komuchów, sbeków i pedałów smierdzących gównem. TO miałby być mój prezydent ? Nie kpij