Autor Wątek: nowy komp - wasze opinie.  (Przeczytany 956 razy)

Offline nico

• Gracze DM
nowy komp - wasze opinie.
« dnia: 2010 08 27, 11:21:21 »
http://www.komputronik.pl/index.php/product/91322/Komputery_PC/Komputery_Komputronik_Okazje/Komputronik_Sensilo_SR_400_7HP_C004_.html

Siema. Co sądzicie o takim kompie. Mój się sypie staruszek.

* Oprogramowanie: Microsoft Windows 7 Home Premium 32bit PL
    * Oprogramowanie: ESET Smart Security - licencja na 180 dni
    * Oprogramowanie: Nero 8 Essentials
    * Procesor: Intel Core i5 750 2,66 GHz BOX
    * Płyta główna: Asus P7P55-M
    * Pamięć RAM: 2x DDR3 2GB 1333MHz
    * Karta graficzna: GeForce with CUDA GTS 250 - 1GB
    * Dysk twardy: 500 GB SATA II
    * Napęd optyczny: DVD+/-RW
    * Karty Flash: "All in One"
    * Obudowa: Chieftec BD-02B-SL
    * Zasilacz: ATX 405W
    * Myszki: Logitech (optyczna, przewodowa)
    * Klawiatury: standardowa Komputronik
    * Dodatki: Instrukcja obsługi komputera
    * Wentylator: 92mm

Ci5 750 | RAM: 4GB | HDD: 500GB | NV GTS250 | 7HP
Koniec świata przełożony z przyczyn technicznych...

Offline Vilku

• help-dm
Odp: nowy komp - wasze opinie.
« Odpowiedź #16 dnia: 2010 08 27, 14:36:41 »
Dodam tylko ze na plycie Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H  (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN, IEEE-1394) mam DualCore AMD Phenom II X2 Black Edition 555, 3200 MHz (16 x 200) i do tego maly ATI Radeon HD 5600 Series  (512 MB) . W te gry co teraz mam i w przyszlosci bede miec smiga mi to pieknie wszystko . Zasilacz sobie OCZ 600W wstawilem bo mialem procka podkrecac , ale nie mam chlodzenia jeszcze wiec narazie wsio w orginalu jest :)
rzemiosło górą , reszta to tylko drobny dodatek

Offline lazzio

• Gracze DM
  • Budować..Budować..
« Odpowiedź #17 dnia: 2010 08 27, 15:46:55 »
jak wyżej:
-dysk twardy 1TB albo 1.5TB to grosze obecnie w porównaniu do innych czesci
-system 64 bitowy koniecznie
-karta graficzna -> lepszy GF albo Radeon (sa tansze i z reguly bardziej glosne)
-DLACZEGO KOMPUTRONIK? mysle ze znajdziesz nawet w osiedlowym sklepie komputerowym lepsze ceny a jak nie to Vico

Offline bragl

• http://www.bragl.110mb.com/
« Odpowiedź #18 dnia: 2010 08 27, 17:50:33 »
No, awaryjne są strasznie. Tak bardzo że ja mam 3 lata i nie miałem żadnego zgrzytu. I wśród znajomych nie słyszałem o tym żeby procek im się zwalił. Więc bez takich bajek tutaj. Jak pracowałem w serwisie ilość wymienionych AMD była podobna do ilości wymienionych Inteli.

Nie znaczy to jednak, że nie są. Sam znam przypadki usmażenia się Inteli, nie mniej jednak % awarii w stosunku do sprzedawanych ilości działa na niekorzyść AMD.
Stronka z programami by me: http://www.bragl.110mb.com/

Offline nico

• Gracze DM
« Odpowiedź #19 dnia: 2010 08 27, 18:16:35 »
1. dysk 500GB jest wystarczający : system + soft + gry a pliki typu filmyHD, ... to mam na dyskach zew. USB.
2. grafika nie ma d11 ale jest 256 bitowa, cichy wentylator, i z tego co słyszałem jest wystarczająca nawet na najnowsze gry.
Oczywiście nie odpale sobie gry z ogromną rozdziałką i nie wiadomo z jakimi detalami ale ta grafa to ok 500zł a jakakolwiek rozsądna ATI o podobnych parametrach to 1000 zeta min. A to już nie ta klasa komputera.
3.Zasilacz dobry jak na owe parametry a w obecnych czasach dodatkowe dyski montuje się z zewnętrznym zasilaniem.
4. raid na 2 dyski jest zbędny w obecnych czasach. Nie będę projektował wielkich grafik a przegranie kilka filmów HD to parę min.
4. komputronik to nie sklep gdzie kupuje a tylko gotowy opis.

Offline Marv

• Outsider
« Odpowiedź #20 dnia: 2010 08 28, 03:10:44 »
1. dysk 500GB jest wystarczający : system + soft + gry a pliki typu filmyHD, ... to mam na dyskach zew. USB.
2. grafika nie ma d11 ale jest 256 bitowa, cichy wentylator, i z tego co słyszałem jest wystarczająca nawet na najnowsze gry.
Oczywiście nie odpale sobie gry z ogromną rozdziałką i nie wiadomo z jakimi detalami ale ta grafa to ok 500zł a jakakolwiek rozsądna ATI o podobnych parametrach to 1000 zeta min. A to już nie ta klasa komputera.
3.Zasilacz dobry jak na owe parametry a w obecnych czasach dodatkowe dyski montuje się z zewnętrznym zasilaniem.
4. raid na 2 dyski jest zbędny w obecnych czasach. Nie będę projektował wielkich grafik a przegranie kilka filmów HD to parę min.
4. komputronik to nie sklep gdzie kupuje a tylko gotowy opis.

To po co Ci byly opinie dt tego kompa, jak wszystkie najrozsadniejsze uwagi wlasnie sam zanegowales ?
There's nothing to lose, when noone knows Your name...

Offline nico

• Gracze DM
« Odpowiedź #21 dnia: 2010 08 28, 05:47:30 »
Ja napisałem co ja się doczytałem ale to nie znaczy ze mogę się mylić i cenie sobie wasze uwagi.
Ja nie składam kompów na co dzień a sprzęt zmienia się z dnia na dzień.

Offline quendin

« Odpowiedź #22 dnia: 2010 08 28, 08:26:03 »
Nico jeśli już ta grafika to zasilacz do niej o mocy minimum 450W (minimum 26A dla 12V). Reszta wygląda fajnie tylko, jeśli to nie będzie problemem dla Ciebie, dorzuć ze 2-4 gb ramu i od razu wsiądź na WIN 7 64-bity.
Brazylijscy naukowcy wykryli, że ludzie z niskim poziomem IQ czytają posty na forum trzymając rękę na myszce

nie... już za późno na zdejmowanie :)

Offline DzikiHL

• Gracze DM
  • Kasztelan Buccaneer's Den
« Odpowiedź #23 dnia: 2010 08 28, 09:03:16 »
On tam dał przecie 4 GB ramu, spokojnie starczy na dzisiejsze potrzeby, szczególnie że to ddr3.
O mocniejszym zasilaczu bym pomyślał, sam mam modecom volcano 550 W i przynajmniej po podkręcaniu tego i owego nic mnie nie zaskoczyło.
Buccaneer's Den - dawniej Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Offline Diabeł

• Gracze DM
    • RPGowy blog Diabła
« Odpowiedź #24 dnia: 2010 08 28, 09:17:24 »
Właśnie - na bank musisz mieć 64 bit jeśli chcesz korzystać z tych 4 GB ramu. System 32 bitowy zaadresuje ci tylko 3 GB.

Tak samo kwestia zasilacza. Jeśli kupujesz zasilacz na styk, musisz się liczyć z tym, że to będzie pięta achillesowa tego sprzętu. Zasilacze mają to do siebie, że wraz z czasem użytkowania, spada ich moc. Chociażby dlatego lepiej mieć lekki zapas mocy.

Offline MK

• Gracze DM
« Odpowiedź #25 dnia: 2010 08 28, 11:05:35 »
Jedyne do czego miał bym się przyczepić to zasilacz. Może ci nie wyrabiać :/

Offline Rey

• Gracze DM
  • Zacny Naven`yer
    • http://reynevan.ovh.org
« Odpowiedź #26 dnia: 2010 08 29, 10:58:23 »
Z zasilaczow polece Tagan. TG500-U33 jakies dwa lata temu kupilem.
Jest to pierwszy zasilacz z ktorym nie mam zadnych problemow.
licho: "cieszę się ze są i marudy, gdyby nikt nie marudził martwilibyśmy się że coś zrobiliśmy źle" ;]

Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

mirqxx: "a już myślałem, że nic głupszego nie będzie a tu proszę"

Necro

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 2010 08 30, 20:57:05 »
Zasilacz to kwestia oczywista w tym sprzęcie, a od siebie polecam pomyśleć nad obudową i płytą główną. Dlaczego? To najrzadziej wymieniane elementy w komputerze - może nie mają wybitnego wpływu na rzeczywisty stan sprzętu, ale warto pamiętać, że za kilka lat, po wymianie kilku elementów mogą okazać się kulą u nogi. O ile (moim zdaniem, a specem nie jestem, o czym muszę wspomnieć) płyta główna w tym zestawie jest całkiem w porządku o tyle w obudowę można jakiśtam fragment wypłaty wpakować, bo obudowa to nie tylko walory estetyczne - to także miejsce na podzespoły, pokaźny magazyn kurzowego dywanu, chłodzenie i tłumienie hałasu, a w krytycznych wypadkach także ochrona dla kiszek które tkwią wewnątrz no i pamiętać należy także, że obudowa nie jest elementem, który się psuje. Jeżeli teraz zainwestujesz w naprawdę dobrą obudowę(to kwestia bardzo indywidualna) to gdy za powiedzmy sześć lat kupisz całkiem nowy zestaw będziesz mógł go z czystym sumieniem wepchnąć w starą, dobrą obudowę wyższej klasy, bo tu technologia znacząco się nie zmienia i Twoja obudowa wysokiej klasy pewnie już na zawsze będzoe obudową z górnej półki.

Tak, wiem - bełkoczę - to tylko mój stosunek do tych dwóch elementów i nie musicie się ze mną zgadzać ;)

Offline timon

• Gracze DM
  • ^^"
« Odpowiedź #28 dnia: 2010 09 04, 21:07:53 »
nie bede wypowiadal sie co do kompa ale napisze co do dysku. Posiadam dysk 60 GB i zajetego miejsca mam okolo 25 GB wiec naprawde nie wiem o co wam chodzi.
Cytat: Daltar
Tin, a nie mówiłem, że lepiej udupiać? Wtedy płacz jest przynajmniej uzasadniony :cool:

Offline DzikiHL

• Gracze DM
  • Kasztelan Buccaneer's Den
« Odpowiedź #29 dnia: 2010 09 04, 21:37:23 »
Przy win7 sam system wymaga partycji w okolicach 50 GB...
Buccaneer's Den - dawniej Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM