Autor Wątek: Zasady Fenixa  (Przeczytany 1460 razy)

Offline DzikiHL

• Gracze DM
  • Ten od Buccaneer's Den
Zasady Fenixa
« dnia: 2010 08 29, 16:20:40 »
Witam serdecznie
Pochodzi z: http://forum.dm-uo.pl/index.php/topic,462.285.html Strona 20, post numer 293
Cytat: Tinerot
Wspólne wysiłki  Ducka ,  Adoniego  i Tina zakończyły się dodaniem sześciu nowych przedmiotów do speclootu. Są nimi:

:arrow: Woda Swiecona, która pozwala na wskrzeszanie zwierząt i ludzi prawie bez ograniczeń,
...

Pochodzi z : http://forum.dm-uo.pl/index.php/topic,18020.0.html Strona 1, post numer 6
Cytat: mae
... Woda swiecona mozesz wskrzesic zwierzaka dowolna ilosc razy. Nie tylko dwa...

Skąd nagle zmiana zasad Feniksa?
Fenix należy od najbardziej trudnych do zdobycia mobków, najbardziej pracochłonnych. Wymaga 2 skilli na 100, do tego magika aby w ogóle mieć możliwość go oswoić. W zamian otrzymujemy coś co ciekawie wygląda, w ogóle nie przydaje się w pvp i dość mocno pomaga w pve.

Jakim prawem kolejne udupienie? Bo jak inaczej można to nazwać?
Nasz feniks był utrzymywany w dobrych warunkach, nie był wskrzeszany częściej niż co 24h. Zdarzyło mu się upaść kilka razy odkąd jest w naszym posiadaniu. W końcu upadł na dobre i nagle ekipa po spojrzeniu w skrypt mówi że może być wskrzeszony tylko raz a poprzednie wskrzeszenia były bugiem?

Czy to nie jest przesada?
Buccaneer's Den - dawniej Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Offline shaman

• Gracze DM
Odp: Zasady Fenixa
« Odpowiedź #31 dnia: 2010 08 30, 10:09:28 »
Czyli to ze mozna wskrzesic zwierzaka dwa razy jest zamierzone ?
Woda swiecona mozesz wskrzesic zwierzaka dowolna ilosc razy. Nie tylko dwa.

PS: Chcialbym zauwazyc, ze wraz ze zwiekszajaca sie iloscia rodzajow "slabego speclootu" wypada coraz mniej wody swieconej. Ja (kiedy gram) zbieram dziennie jakies 5-10 farbek, mixow przemiany, a wode to jedynie od swieta, niestety.

Do niedawna widmaki można było wskrzeszać wodą święconą nieskończoną ilość razy, o tej zmianie też nikt nie napisał.

Widmak: Grupa widmowych stworzeń. Widmowe wierzchowce może dosiąść tylko postać posiadająca 45 punktów Zręczności. Wyjątkiem są widmowy kirin i widmowy jednorożec - wymagają 50% Oswajania Ukrywanie się przy ich pomocy dostępne jest tylko dla Arcymistrzów Ukrywania. Widmowe stworzenia wskrzesić można tylko i wyłącznie przy pomocy wody święconej.

Nie jest napisane, że tylko raz.
« Ostatnia zmiana: 2010 08 30, 10:12:43 wysłana przez shaman »

Offline Tinerot

• Ekipa DM
« Odpowiedź #32 dnia: 2010 08 30, 10:11:23 »
Każdy kto używał wody święconej wie o tym, że widmaka można było wskrzesić wodą święconą tylko raz. Zagnieździł się w tym bug, osoby wykorzystujące go oddawały raz wskrzeszonego widmaka do tresera i po wyjęciu go był "czysty" i możliwy do wskrzeszenia ponownego.

Mam za dowód skrypt wody sprzed poprawy buga, który przyznam ze wstydem (gdyż nie przewidziałem buga) ja napisałem.

Bez oddawania widmaka do tresera nie dało się go wskrzesić wodą święconą dwa razy.

Chcesz ode mnie teraz wymagać egzekwowania kary dla wszystkich wykorzystujących ten bug? Mogę się zastanowić nad zdobyciem odpowiednich dowodów i wymiarem kary (a konkretnie to wielu kar), ale chyba nie o to w temacie chodzi?
« Ostatnia zmiana: 2010 08 30, 10:17:39 wysłana przez Tinerot »

Offline shaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #33 dnia: 2010 08 30, 10:17:52 »
o przepraszam cie bardzo ale sam wskrzesiłem ze 3 razy widmaka na polu walki. Jakiś czas temu, zawsze byłem przekonany, że wodą święconą można wskrzeszać tyle razy ile wód ma się przy sobie.
Swoją drogą może i masz racje, Jesteś gmem, masz dostęp do statów, skryptów wewnętrznych. Masz większe pole do popisu, jeżeli chodzi o  rozstrzyganie spraw. Osobiście proponuje następujący kompromis.

Feniks jeżeli chodzi o wskrzeszenie zachowuje się jak widmak.
Tylko ustawić możliwość wielokrotnego wskrzeszania przez wody święcone zwierzaków kategorii Widmaków.
« Ostatnia zmiana: 2010 08 30, 10:22:43 wysłana przez shaman »

Offline Tinerot

• Ekipa DM
« Odpowiedź #34 dnia: 2010 08 30, 10:22:40 »
To dla mnie nowość. Być może w takim razie kruczek krył się gdzieś indziej, teraz już nieważne bo został naprawiony za co uprzejmie dziękuję pomocnej dłoni. Pewnie tym razem to Ty masz rację a ja zgrzeszyłem zbyt małą liczbą testów po wprowadzeniu itemu. Założenia jednak były inne, w zmianie również zaznaczyłem, że wskrzeszanie wodą nie jest kompletnie pozbawione ograniczeń.

A co do kompromisu, to niech to ktoś decyzyjny.
« Ostatnia zmiana: 2010 08 30, 10:25:20 wysłana przez Tinerot »

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #35 dnia: 2010 08 30, 10:24:54 »
Dosyc Tin, bo tutaj nikomu nie dogodzisz, a zabierasz nam tylko swoje cenne skryptogodziny. ;)

Offline Zywol

« Odpowiedź #36 dnia: 2010 08 30, 10:37:05 »
już  chyba wszystko zostało wyjaśnione, szkoda tylko [sory Tin :P] ale jakiś gm dal trochę ciała i wprowadził zmianę o której nawet nikomu nie powiedział w newsie. fenio to nie kon aby taka zmiana która jednym słowem trochę zmieniła sytuacje feniksa nie wprowadzić w newsie, dobrze ze tylko jeden mobek zagina w czasoprzestrzeni nim się dowiedzieliśmy ;)

co do samej sytuacji no to cóż feniks potrzebował na dobra sprawę 300% a nie 200 jak ktoś pisał, bo aby na nim śmigać musisz mieć i wetke, bo za dużo slotow potrzebuje no i magola do tamy aby osowic i w razie spłoszenia oswoić ponownie, wiec nie każdy mógł sobie na takie coś pozwolić, pisanie ze nie było sensu uwalać dobrego mobka tylko dlatego ze nie każdemu się chciało koxsac tamy i wetki mija się z celem. pozostaje zamknąć temat i się z tym pogodzić :)

może w zamian dajcie więcej jak 1 resp tego moba który na dobra sprawę nie jest już taki niezniszczalny i megaY0 ;)
"Jeśli wierny jest na prawdę wierny swemu bogowi to załatwi sobie asyl w mieście gdzie świątynia stoi lub będzie żył na wygnaniu, prześladowany."

Logika DM'a ;)

Offline mae

• Administrator
« Odpowiedź #37 dnia: 2010 08 30, 11:47:38 »
Ta moja wypowiedz tak chetnie cytowana i wyrwana z kontekstu powstala, kiedy wcale nie bylem ekipantem (poczatek lutego), a cytujecie ja jak jakies oficjalne oswiadczenie.
Mekmar pytal o kombo wskrzeszenie weta/dru + woda. Poniewaz jestem i bylem swiecie przekonany o tym, ze mekmar zna i znal zasady tyczace sie wskrzeszania widmakow, nie widzialem sensu, by mu o tym wspominac. Widmaka nie da sie resnac szam/dru, wiec jasnym bylo, ze mowa jest o zwyklych mountach.
Problem jest zawsze jakies 40cm od monitora.