Autor Wątek: Przygody na DM.  (Przeczytany 1427 razy)

Offline gh0uligh

• Gracze DM
  • see hero, kill hero
    • Lora Garbalucha
Przygody na DM.
« dnia: 2010 08 29, 19:49:58 »
Ostatnio ogladalem sobie jakze trywialny film pod tytulem Van Helsing i juz w niecalych 10 minutach filmu zaczalem swoim strasznie uzaleznionym umyslem porownywac sytuacje, ktora miala miejsce w tym filmie do naszego wspanialego shardu. Mianowicie w tej wspanialej scenie w niszczejacym mlynie  z walajacymi sie butelkami po Absyncie u gory stal sobie Twor trzymajacy swojego stworzyciela, czyli doktora Frankensteina a pod spodem spore stadko wiesniakow zaczelo owy wczesniej wymieniony mlyn podpalac. Wszystko to okraszone niezwykle pompatyczna muzyka oraz ta szerokopojeta dynamika sytuacji tragicznej. Teraz z poziomu osoby, ktora podobno jest tutaj po to, by robic szerokiemu gronu graczy zadania (a nie tylko odpowiadac na prv lub pw z bluzgami oraz zdaniami "moja postac zablokowala sie") probowalem sobie ta klasyczna scenke wyobrazic na dm.

A zatem tutaj nastepuje:
-budowa mlynu na potrzeby scenki
-postawienie sporej ilosci npc pod mlynem
-znalezienie komendy na stworzenie ognia na potrzeby scenki
-zwerbowanie 2 dodatkowych scenarzystow (jeden podklada ogien, jeden rzuca obelgi z "tlumu npc", ja zas placze na pietrze tworem stworzonym przez doktora, az zawala sie wieza)
-zniszczenie wiezy, ewentualnie pozostawienie zgliszcz i dopalajacych sie szczatek mlyna

Teraz naszla mnie kolejna mysl, ktora coraz czesciej kielkuje mnie w glowie. "Czy gracz widzacy scenke w grze ja opisze komukolwiek lub ewentualnie opowie na forum w dziale przygody?". Nie bylo arta, dla niego scenka mogla trwac od 10 do 15 minut, w zaleznosci jak szybko wszyscy my, czyli scenarzysci bedziemy wstukiwac komendy, co czasem bywa trudne. Nie wazne, gracz widzial scenke, 15 minut wyjete z zycia postaci, jesli zainteresowal sie cala. Pozniej ruszyl dalej przed siebie i...

I wlasnie? Co dalej? Wiekszosc zadan opisywanych jest przez samych scenarzystow na naszym forum w dziale fabula. Teraz to jakies bite milion pincset stron jednego tematu o zadaniach i wydarzeniach. Te najmniejsze sa w ogole nie opisywane (takie, jak te z wiedzma i wrozeniem), ale nadal stron w zadaniach w temacie przybywa. Tylko... gdzie one sa ze strony graczy? Czytajac same suche fakty na potrzeby nastepcow przychodzi mi jedna mysl. Dlaczego musimy byc tacy zamknieci w barykadach swoich podgrup. Wszystkie podgrupy, ktore maja swojego opiekuna musza z nim i tylko z nim wspolpracowac na potrzeby szerokopojetej fabuly, poprzez szacunek dla historii shardu oraz naszych poprzednikow. Wszystko pozamykane, ladnie poszufladkowane. Wiemy jak wygladal Elrohir elfi (lub nie), wiemy juz dlaczego domy mrocznych elfow walcza ze soba tylko *emotami* oraz dlaczego Chaos, Order, Cove, itd, itd... Dlaczego?

Ja osobiscie usunalbym wszystkie podgrupy klimatyczne, historie mozna spisywac w jednym temacie w dziale przygody. Organizacyjne rzeczy ustalalbym w grze i tylko w grze. Moze to zaciekawiloby graczy do szukania swoich opiekunow w grze, bo kazde z nas (pisze tu o sobie rowniez, bo sam tak robie niestety juz i zlapalem sie na tym kilka razy) siedzi i czeka na dupie na wpis na podforum co do daty kolejnego zadania i jest wielki klimat, ktory gracze juz sobie wczesniej na forum opisali, a w uo trzeba go niestety "od...walic" (ze sie tak wyraze).

Boli mnie szkielet przygod, w ktorych jest wiecej organizacji na forum miedzy opiekunami, niz tych przygod w samej grze. Naprawde chcialbym sie za to wziasc, odbebnic te swoje pomysly na przygody z podania, ktore wyslalem Aruvinowi, ale...

Nie wazne, przejdzmy do konkretow.

Prosbe mam do Was i w tej prosbie zawartych jest kilka pytan:

Czego oczekujecie od swojego opiekuna?
Co tak naprawde Was interesuje w tej grze?
Co rozumiesz poprzez slowa "ciekawa przygoda"?
udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.

Offline Karcharot

• Gracze DM
Odp: Przygody na DM.
« Odpowiedź #16 dnia: 2010 08 31, 22:29:44 »

Szeroko pojętego zaangażowania w życie grupy którą się zajmuje.  Chodzi tutaj zarówno o grę jak i irc oraz forum.
Nigdy nie będę poważnie traktował gma który nie integruje się ze swoją grupą także poza grą.

Robienie przekrętów, zarabianie po to zeby potem to rozdać, zmiennosc, no i moze jeszcze klimat (jak czaasem spotkam) i pvm ?

Jak to mówią.. troje to już tłok.
Żadna przygoda NIGDY nie będzie mnie w stanie powalić i zmusić do tego żeby myśleć o niej nie będąc nawet przy komputerze jeśli uczestniczy w niej ktoś więcej niż osoba prowadząca questa/eventa i ja.
Jeśli uczestniczą w niej tylko dwie niezbędne osoby (prowadząca oraz uczestnicząca) to nawet z największej kichy można zrobić coś ciekawego.

Offline Rudus

• Ekipa DM
  • Szara Eminencja
    • Takie tam...
« Odpowiedź #17 dnia: 2010 08 31, 22:29:54 »
Lui to jest wlasnie najtrudniejsze....

Pytam sie wampow - kogo moga wampy w zamku posluchac (w wypadku np zebrania)
odp : nikogo.
Wiec trzeba stworzyc jakiegos nowego "opiekuna".

Zapoznanie sie z historia? No .... tak jasne... ale skad ? Jedynym zrodlem informacji sa gracze - ja bardzo prosilbym graczy zeby udzielili mi rad. (pozdro dla Thiassa, ktory od razu wrzucil cos od siebie jak sie tylko pojawilem :])
Ethanoll o ocllo
hrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

http://nihai.deviantart.com/

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #18 dnia: 2010 08 31, 22:46:08 »
z wampami problem jest taki ze wiekszość starszych juz nie gra przez to nie ma jakby dla młodych przykładu i biega po zamku neonat jakby to byl plac zabaw ;)
Rudi ty wiesz ze ja zawsze chetnie z toba pogadam pomoge w miare możliwości i pamięci do tego co było. Do wampirów potrzebny jest silny charakter i ręka zeby dać klapsa jak sie zaczyna samowolka. Może czas przypomniec wampiróm o kodexie vampirica? o tradycjach rodu? o konstytucji wampirów? bo zapominaja teraz ze wampir to cos wiecej niz przegieta klasa do pvp daje duze mozliwosci rpg i rozwoju postaci, stworzenia na powrót wielkiego imperium jakim dawniej był zamek.

Co sie z nami stało moje drogie wąpierze? gdzie ten klimat co byl kiedys ta radość z logowania gdy barwy Vitae zasiadają przy stołach w banku, szelest purpurowych płaszczy gdy zblizało sie polowanie...Ja bardzo za tym tęsknie. Tak bardzo że przestane chyba grać bo to tylko strata czasu teraz.

Rudus, pomóż nam.

Offline Rudus

• Ekipa DM
  • Szara Eminencja
    • Takie tam...
« Odpowiedź #19 dnia: 2010 08 31, 23:06:53 »
Obywatelu pomoz sobie sam...

Jesli grupa nie potrafi sama sie odnalezc, to jak ja (ktory nie zna tej grupy) moglbym miec jakikolwiek wplyw na nia?

Trzeba zaczac spogladac na funkcje qm-a jako na "pomocnika" a nie "zaprowadz-mnie-za-raczke"
Obecnie na serwerze za "grupy" ktore (niestety) sa tak skaszanione przez wewnetrzne konflikty graczy, pvp, wojny, starszych zamrozonych marudnikow, ze zaden qm nie chce ich dotknac. Jak ja moge posylac kogos do pracy kiedy wiem przez co on bedzie musial przejsc jak pomyli sie w literowaniu imienia jakiegos starego bostwa ktore wyznaje 2 graczy na serwie  bo reszta grupy ma to gdzies...

Ethanoll o ocllo
hrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

Offline kwiatek

• Gracze DM
« Odpowiedź #20 dnia: 2010 09 01, 07:02:44 »
Mi się podobają questy Rudusia, potrafi zrobić quest, w którym nie chodzi o wybicie myljarda mobów tylko, a i tak zabawa jest dobra ;]

Offline Diabeł

• Gracze DM
    • RPGowy blog Diabła
« Odpowiedź #21 dnia: 2010 09 01, 09:38:36 »

Ano oczekuje znajomości klimatu danej grupy i chociaż trochę historii. Oczekuje że będzie wspierał nasze działania (nie ma to jak środek klimacenia i wiedzieć że GM wspiera choćby głupią emotką z góry).

To pytanie jest ciężkie. Gram sobie trochę pvm, ale nie powiedział bym że to wciągająca rozgrywka. Najbardziej interesują mnie wspólne zgromadzenia i tworzenie jakiegoś kawałka historii DM.

Ciekawa przygoda, to przygoda z pomysłem. Posiada dobre podłoże fabularne i pozwala przynajmniej części graczy którzy biorą w niej udział rozwinąć skrzydła. I wcale to nie oznacza, że przygoda typu "przynieś to, czego strzeże ten strażnik" musi być nudna. Jeśli jest zrobiona z pomysłem, to nawet prosty H&S jest ciekawy.

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #22 dnia: 2010 09 01, 13:14:41 »
zatem jaki sens w obecnej chwili ma przyznawanie opiekunów dla grup ktore sie rozpadły? wampirów juz nie ma niech kazdy idzie w swoja strone i przylaczy sie do tych w ktorych towarzystwie sie odnajduje i gra tak jak chce

Offline Diabeł

• Gracze DM
    • RPGowy blog Diabła
« Odpowiedź #23 dnia: 2010 09 01, 13:21:27 »
Ale burzymy wtedy zamek :> .

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #24 dnia: 2010 09 01, 13:30:29 »
a prosze bardzo

Offline Lindi

• Gracze DM
  • Nitrogliceryna
« Odpowiedź #25 dnia: 2010 09 01, 16:17:32 »
udostępnie spirytus do podpalenia zamku xD
"koń amazonki fabularnie jest tak z nią zżyty że w gdy ona pada to jemu pęka serce z żalu."  :D

Offline Rudus

• Ekipa DM
  • Szara Eminencja
    • Takie tam...
« Odpowiedź #26 dnia: 2010 09 01, 16:28:45 »
Chcialbym zaprzeczyc ale nie potrafie.

Tu kazdy siedzi sam. I kazdy robi sam dla siebie to co chce.
Moglbym zrobic Qlest ale max przyjda 2 osoby, bo pozostale 2 nie maja czasu sie lognac/sa zamrozone a inne 4 nienawidza tych pierwszych 2...
Ethanoll o ocllo

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #27 dnia: 2010 09 01, 17:35:12 »
proponuje przeniesc te rozmowe a nasze podforum lub otwarta dyskusje na irc bo ghg sie wkurzy za chwile za spam

Offline gh0uligh

• Gracze DM
  • see hero, kill hero
    • Lora Garbalucha
« Odpowiedź #28 dnia: 2010 09 01, 17:55:07 »
Wszystkie posty w tym temacie sa dla mnie wazne. ;)
udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #29 dnia: 2010 09 01, 18:01:52 »
nie chce ci teraz załazic za skore GHG skoro taki drazliwy jestes... ;)

Moze inne wampiry sie wypowiedza byłoby niezmiernie miło...
Kasta praktycznie nie istnieje, gracie wiecej seciami (pozdro vesper) nie ma zatem komu robic questow i Rudus ma zwiazane ręce ;<

Ja proponuje dwa rozwiazania. albo sie jednoczymy i gramy wspolnie albo tupiemy nozkami i rezygnujemy z dziedzictwa krwi i zamku i kazdy bawi sie jak chce i nikt do nikogo nie ma pretensji z jaka grupa sie zwiaze

Offline Wol

• Gracze DM
  • Lupus Heterofobius
« Odpowiedź #30 dnia: 2010 09 01, 18:22:15 »
Liki zcekaja na opiekuna;P