Autor Wątek: prowokacja  (Przeczytany 477 razy)

Offline zel

• Gracze DM
prowokacja
« dnia: 2010 08 29, 20:03:38 »
Jakie najsilniejsze moby można obecnie sprowokować? Jeżeli ktoś był by wstanie podać klika przykładów to był bym wdzięczny.

Edycja:
A jak ktoś był by wstanie powiedzieć jak to wygląda na 100% a jak z jakimś dobrym magikiem to było by super ;)
« Ostatnia zmiana: 2010 08 29, 20:08:15 wysłana przez zel »
Cytat: "Shunt"
Cytat: "Thor"
DM to trudny shard
Raczej DM to shard trudnych ludzi.  :wink:

Offline Mortim

Odp: prowokacja
« Odpowiedź #1 dnia: 2010 08 30, 15:17:25 »
  Za wszelkie rozpiski co mozna sprowokowac i od ilu (i z jaka szansa) w stylu tej dla oswajania kazdy posiadajacy te umiejetnosc bedzie wdzieczny :). Jak ostatnio "cos mocniejszego" prowkowalem - to maly smok, przy 96 skilla wychodzilo raz na ~15 prob, podobnie krol gorskich troli, prastarty beholder itp. Wyglada na to, ze gorskie odmiany troli i ettinow maja takie same progi jak ich bardziej powszechne odpowiedniki na "starym ladzie".

Jak na moj gust mozna by to zbalansowac troche - w razie czego sluze pomoca przy testowaniu.

Offline Alkus

• Gracze DM
« Odpowiedź #2 dnia: 2010 08 30, 16:11:34 »
kiedys prowadzilem dyskusje na ircu z PiKiSu bodaj i ogolnie doszlismy do wniosku, ze caly system prowokacji nalezy przebudowac od podstaw. Generalnie, zwazajac na to, jaka jest roznica pomiedy uzytecznoscia chocby i uspokajania, a prowokowania, to jest to troche smieszne. Wydaje mi sie, ze fajnie byloby generalnie nie tyle tylko zweryfikowac aktualna tabelke, ale tez i sprobowac stworzyc wersje optymalna dla ewentualnych zmian idacych w tym kierunku. Takie jest moje zdanie ;) Ale ogolnie bard potrzebuje z leksza zmian - pomimo faktu, ze piesni dzialaja calkiem dobrze, jest kilka mankamentow. Problem jednak w tym, ze, o ile mi wiadomo, wiele z tych bledow jest nie do przeskoczenia; patrz chocby problem z arkuszem - swego czasu rozmawialem z Gwailem i o ile pamietam, niemoznoscia jest ustabilizowanie tego pomyslu, choc nie mam pojecia, jakie jest na to teraz zapatrywanie skrypterow.
Specjalista od barda (przynajmniej ze strony technicznej), zawsze byl Tinerot, wiec warto jego troszeczke o to pomeczyc ;)
the only thing worse than evil is apathy.

Necro

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2010 08 31, 22:22:30 »
kiedys prowadzilem dyskusje na ircu z PiKiSu bodaj i ogolnie doszlismy do wniosku, ze caly system prowokacji nalezy przebudowac od podstaw. Generalnie, zwazajac na to, jaka jest roznica pomiedy uzytecznoscia chocby i uspokajania, a prowokowania, to jest to troche smieszne. Wydaje mi sie, ze fajnie byloby generalnie nie tyle tylko zweryfikowac aktualna tabelke, ale tez i sprobowac stworzyc wersje optymalna dla ewentualnych zmian idacych w tym kierunku. Takie jest moje zdanie ;) Ale ogolnie bard potrzebuje z leksza zmian - pomimo faktu, ze piesni dzialaja calkiem dobrze, jest kilka mankamentow. Problem jednak w tym, ze, o ile mi wiadomo, wiele z tych bledow jest nie do przeskoczenia; patrz chocby problem z arkuszem - swego czasu rozmawialem z Gwailem i o ile pamietam, niemoznoscia jest ustabilizowanie tego pomyslu, choc nie mam pojecia, jakie jest na to teraz zapatrywanie skrypterow.
Specjalista od barda (przynajmniej ze strony technicznej), zawsze byl Tinerot, wiec warto jego troszeczke o to pomeczyc ;)

Alkus, pozytywnie mnie zaintrygowałeś - pokwapiłbyś się o rozwinięcie tej pierwszej myśli z Twojego posta, oczywiście, w dziale z propozycjami? Jestem naprawdę bardzo ciekaw tego, co wymyśliliście w tym kierunku ;)

Offline Alkus

• Gracze DM
« Odpowiedź #4 dnia: 2010 08 31, 23:09:14 »
Wiesz, problem lezy w tym, ze wydaje mi sie, ze poki bard dziala dobrze - tj. wygrana walka z piesniami, ktore nakladaja sie na blessy (co nie jest takie proste technicznie), to z wieksza zmiany nie beda dosc postepowe. Niestety, fakt jest taki, ze ogolnie sytuacja prowokacji i uspokajania, jako umiejetnosci samych w sobie jest nieco traktowana po macoszemu (w porownaniu z tym, jak potrzebne sa piesni; watpie, zeby ktos sie ze mna nie zgodizl, ze wiekszosc bardow ma uspokajanie i prowokacje dlatego, ze to jest wymog do dzialania piesni, a nie dlatego, ze te umiejetnosci sa urocze). Abstrahujac od nowej tabelki prowokacji - podstawa byloby wowczas obnizenie z leksza progu prowokacji roznych gatunkow zwierzakow, przy rownoczesnym narzuceniu jakichs ograniczen nan + bonusy idace z posiadania tego skilla. Kazdy powie, ze podstawowym bonusem sa wowczas piesni barda. Nie kwapie sie, aby zgodzic sie z tym pomyslem(jakkolwiek nalezy pamietac, ze aby grac piesni barda, procz skilla nie potrzebne jest zupelnie nic), jednak poki co wieksze zmiany nie sa po prostu potrzebne.
W moim pomysle, sama gra bardem wymaga troche wiecej niz 3 skilli, aby oczywiscie czerpac caly jego potencjal. Bard otrzymuje spece, a raczej otrzymuja je konkretne umiejetnosci - tak jak niegdys przy prowokacji dzialalo zrzucanie z konia. Piesni sa dodatkiem do muzykalnosci i, oczywiscie, sa zalezne od uspokajani i prowokacji, jednak w moim pomysle, zzeraja okreslona pule energii, jednak ich dzialanie jest troszeczke inne. W tym momencie, bardem nie moglby byc kazdy, dorzucajac sobie np. 2 skille na piesni pozytywne jako dodatek do czegostam, ale wymagaloby pelnego poswiecenia. Oczywiscie, taka mozliwosc daej wchodzilaby w gre - przeciez to ultima, ale wowczas bard mialby okreslone mozliwosci. to wymaga jednak pewnej przebudowy calego systemu muzykalnoci, prowokacji i uspokajania.

Poki co, jedyna propozycja jest taka, zeby od poczatku opracowac tabele prowokacji dla barda - tj. wiem, ze teraz da sie spokojnie grac bardem solo, jednak w swoim wyobrazeniu kreowalem nawet postac, ktora, przy odpowiednim skillu i technice, moglaby nie tylko byc wsparciem, ale odpowiednim charakterem solo. Co mam na mysli - w tym momencie, maja okolo 6x% skilla, mozesz bawic sie w szczuroczleki. Gdyby obnizyc sam prog prowokowania szczuroczlekow, a przez to sam prog prowokacji silniejszych szczuroczlekow by sie zmniejszyl, przy odpowiednim skillu jaskinie pelne szczuroczlekow moglyby byc robione przez jednego barda. Mniej-wiecej, przelicznik plasowalby sie w pozycji 12-17% roznicy miedzy postacia z bojowka.

Na razie, mam wrazenie, bard jest zabawka w zwartej grupie starszych graczy. Za czasow, kiedy zaczynalem, abstrahujac, ze byly to skille czysto klimatyczne, nie tak to dzialalo ;) A niewiele sie zmienilo - wiec albo w jedna, albo w druga strone.
the only thing worse than evil is apathy.

Offline mae

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 2010 09 01, 14:51:22 »
Specjale, ktore zostana wprowadzone w najblizszym czasie, to takze reforma summonow.

PS: Z tego, co widze, da sie prowokowac wszystkie smoki, demony, straznikow mapy licha, demona. Wiec chyba nie jest tak zle? Trzeba miec dosc sporo skilla. To troche boli, bo magiki. Ale prowokatorow jest tak duzo, ze pewnie macie ich sporo ;>
« Ostatnia zmiana: 2010 09 01, 15:03:54 wysłana przez mae »
D.:
   lajka do dziisaj na orbicie okoloziemiskiej lata