Autor Wątek: HoN  (Przeczytany 1248 razy)

Offline kamiś

• Gracze DM
  • think different
    • http://two.xthost.info/mefi/
HoN
« dnia: 2010 09 30, 11:04:18 »
Io, ma ktos konto na HoNie? Ma ochote pograc? Zapraszam do pisania w topicu.
HoN nick: mef

Online growin

• Gracze DM
Odp: HoN
« Odpowiedź #1 dnia: 2010 10 01, 17:01:55 »
Ja mam, ale nie grałem już parę miechów.
Z graczy uo bawiących się w hon'a znam jeszcze sin'a.
Mieliśmy(mamy chyba wciąż) klan zrzeszający znajomych, parę osób z erepublik, z uo, znajomi z reala ;)

Jak chcesz pograć z Polakami, to odezwij się do: sinuch, Faraon, roucz, ja grałem pod nickiem growin, ale raczej nie spotkasz już mnie w grze:)

Offline Alkus

• Gracze DM
« Odpowiedź #2 dnia: 2010 10 01, 17:11:31 »
czym to sie rozni od lola?

Edit: Generalnie, pobieznie przegladnalem strone i jest to aktualnie jakas alternatywa LoLa, absolutna kopia. Albo LoL jest kopia HoNa. Postaci maja nawet identyczne zdolnosci, jedynie maja inny model. I podzielone jest na dwie zwalczajace sie frakcje. Tak, jakby tworcy LoLa i HoNa byli identyczni, ale po drodze sie poklocili i rozlamali na dwie firmy, ktore chcialy wyjsc z tego samego zalozenia. Hm...
« Ostatnia zmiana: 2010 10 01, 17:23:14 wysłana przez Alkus »
the only thing worse than evil is apathy.

Offline kamiś

• Gracze DM
  • think different
« Odpowiedź #3 dnia: 2010 10 01, 23:24:14 »
Obie te gry wywodza sie z doty, Z tym że hon jest bardziej dynamiczny, i ładniejszy graficznie. No i sa też wprowadzane rzeczy nowe, nie tylko porty z doty. Pozatym, w porownaniu z dota, nie wiem jak z lolem jest lepszy balans itp

Offline Sadi666

• Gracze DM
    • http://www.topory.fora.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 2010 10 02, 00:01:02 »
Ekhm.. a o czym mowa  ::)?

Offline Aiwass

« Odpowiedź #5 dnia: 2010 10 02, 08:24:31 »
Jak dla mnie to DoTa i tak byla najlepsza ! :)

Offline Vlad_R

• Gracze DM
« Odpowiedź #6 dnia: 2010 10 02, 12:12:26 »
wpierw gralem w lola, potem sprobowalem hona i ... totalnie nie moglem sie przegryzc mimo ze probowalem
ani grafika, ani dynamika (ktorej imo nie widzialem w honie) ani postacie - totalnie za mna ta gra nie przemawia

moze za malo sie staralem

Offline kamiś

• Gracze DM
  • think different
« Odpowiedź #7 dnia: 2010 10 04, 10:55:24 »
Vlad_r, powiem Ci, że mailem podobnie a właściwie całkowicie odwrotnie, grałem w hona, skonczyła się beta, zainstalowalem LoLa bo kumpel powiedzial ze to to samo w sumie, nie dało rady. Niby te gry to to samo a jednak nie.

Borry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 2010 10 04, 11:20:12 »
Ekhm.. a o czym mowa  ::)?

O tym, że HoN i LoL są tak podobne, bo wywodzą się z Dota. Proste, prawda?

Offline Alkus

• Gracze DM
« Odpowiedź #9 dnia: 2011 06 24, 09:26:12 »
Hello, ludziki.
Zauwazylem, ze HON ma tez clienta na maca i zamierzam sprobowac.
Jakies tipsy dla poczatkujacego? Zwlaszcza d tych, ktorych grali i w LoLa i w HoNa, jak wiele sie roznia, co jest takie same etc.
Przy okazji spytam sie o taktyke i build dla postaci - najbardziej interesuje mnie kung fu panda, bo jestem mala dziewczynka i mam slabosc do panda misiow :P

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #10 dnia: 2011 06 24, 12:29:15 »
slyszalem, ze w HoN jest tylko jeden carry. prawda li to?

Offline Colgate

• Gracze DM
« Odpowiedź #11 dnia: 2011 06 24, 12:33:02 »
Założenie to samo, 5vs5, dota-like mapa, jungla. Krótko mówiąć, LoL jest "bardziej przyjazny", troszeczkę łatwiejszy na początku. W obu grach chodzi o to samo - trzeba grać zespołowo i nie NAFEEDOWAĆ!11one. Pierwsza różnica - nie ma summoner spells (żadnych ghostów i flashów, ignajtów i smajtów), polegasz tylko na tym co ma postać. Druga różnica - nie ma masteries, run, czysta DotA. I dalej - HoN jest nieco bardziej dynamiczny, postacie poruszają się szybciej, umiejętności są potężniejsze, ale kosztują też więcej many - ergo można niemal niszczyć wroga na 1 combo nawet na 3-4 lvlu, ale zostaniesz bez many na długo i jesteś mniej użyteczny (trzeba wracać do bazy biegiem, bądź kupić kamień teleportacji, który na początku kosztuje sporo - nie ma guzika 'b'). Stuny są bardziej denerwujące - trwają dłużej i zadają spore obrażenia, ultimate`y ucinają głowy, podpalają i generalnie NISZCZĄ WSZYSTKO (są zdecydowanie mocniejsze - wyobraź sobie Veigara z LoLa i jego ultimate - wiele postaci w HoNie ma podobne - klik --> BUM --> dziura w ziemi, ale mają bardzo długie cooldowny i kosztują w cholerę many).

Autoattack jest silniejszy i zabiera pokaźne ilości życia. Miniony biegają szybciej, zabijają się również nieco sprawniej niż w LoLu (co utrudnia last-hitting). Większy nacisk gra kładzie właśnie na zarabianie na minionach - dają stosunkowo dużo pieniędzy i osoba zaprawiona w znęcaniu się nad stworkami jest w stanie dogonić postacie z dobrymi statami zrobionymi na killach. Jest bardzo ważna opcja deny - możesz zabić swojego miniona, gdy zostanie mu <20%hp, uniemożliwiając zarabianie przeciwnikowi. To samo dotyczy własnej wieży.

Junglowanie jest o wiele, wiele trudniejsze - creepy są bardziej zróżnicowane i możliwe jest tzw. creep stacking, ale to już wyższa szkoła jazdy i musisz pooglądać filmiki, bądź się dopytać.

Grafika jest trochę "poważniejsza", kolorystycznie nieco bardziej mroczna i rozmyta, co wpływa na rozgrywkę - nie ma konkretnych "korytarzy" jak w LoLu, można korzystać z przejść między drzewami, chować się w cieniu. Teren jest zróżnicowany - gdy postać ranged stoi przed wzniesieniem, ma o wiele większą szansę na spudłowanie podczas strzelania do wroga na górce (do minionów też - dochodzi ponadto line of sight). Gra jest przez to wszystko moim zdaniem trudniejsza, wymaga trochę więcej skupienia.

Ostatnio pojawił się wbudowany w grę poradnik - już na mapie, gdy otwieramy sklep, obok pojawia nam się ramka z najpopularniejszymi buildami dla konkretnej postaci, zarówno skill order jak i item build, więc wszystko wygodnie i na miejscu (co jest strzałem w dziesiątkę w tej grze), ponadto szeroki dział recommended, na pewno z tym kłopotu teraz nie ma. :-) Warto natomiast pamiętać, że w podstawowym sklepie nie wszystko jest - na mapie są 2 miejsca, gdzie stoją 'secret shops' - tam kupujemy elementy potężniejszych przedmiotów z końcówki gry.

Pokrótce tyle, sporo różnic, kwestia co się komu podoba. Polecam sprawdzić i przekonać się na własnej skórze co pasuje bardziej.

slyszalem, ze w HoN jest tylko jeden carry. prawda li to?

Różnie, na początku ludzie grają czymkolwiek, w LoLu przecież też w low ELO games ludzie biorą czasem 5x carry. Natomiast w bardziej poważnych, turniejowych grach raczej 1-2 carry, 1-2 support (bardzo ważne klasy - moim zdaniem o wiele bardziej ich obecność jest widoczna)/tank, jungler
« Ostatnia zmiana: 2011 06 24, 12:39:13 wysłana przez Colgate »
Exit Light
Enter Night!

Offline Alkus

• Gracze DM
« Odpowiedź #12 dnia: 2011 06 24, 13:53:35 »
Ae co z tym Kung fu panda? :P

Online growin

• Gracze DM
« Odpowiedź #13 dnia: 2011 06 24, 15:49:57 »
Widziałem jak ludzie grali pandą jako dps, widziałem jak tank.
Ogólnie jestem raczej noobem, gram for fun, już dawno znudziły mi się gry normalne, bawię się tylko w casuale (więcej golda, nie tracisz go gdy giniesz). Nie wiem czy tak jest tylko w casualu, ale ostatnio zmienili coś ze sklepami, większość (jak nie wszystkie) itemy możesz kupić na spawnie.
Żeby stackować mooby musisz wyciągnąć je ze spawna i trzymać poza spawnem (który musi być w tym czasie zacieniowany) w chwili pojawienia się (czyli pełne minuty).

Panda jest dobrym herosem, jego ulti miażdży w 1n1 (jak Cię złapie to musisz czekać do końca).
Ogólnie recomended jest bardzo fajne i dla takiego nooba jak ja wystarczy ;)

aa, jak jeszcze nie kupiłeś gry to skorzystaj z mojego refera, dostanę gold za który można kupić avatarki itp ;P - wysłałem na prv.

Ostatnio odblokowane zostały skiny - nie wiem czy tylko w casualach, czy wszędzie, ale trochę to mnie zryło, bo sobie ciulałem punkciki na parę skinów, a tu każdy biega:/

Offline Alkus

• Gracze DM
« Odpowiedź #14 dnia: 2011 06 24, 18:34:37 »
oh! to wyslij mi, wyslij (nie dostalem jeszcze wiadomosci:<), to ogarne sobie miska :)