Autor Wątek: Minecraft  (Przeczytany 13369 razy)

Offline Badalaman

• Gracze DM
Minecraft
« dnia: 2010 10 12, 09:12:35 »
A wiec odpalilem sobie gre Minecraft.
Za bardzo przekonany nie bylem, z opisow wynikalo ze gra bedzie nudna, jednak zebrala dobre opinie graczy z IX Kohorty, zobaczylem torrent 40 MB, prosty opis instalacji i zainstalowalem na zasadzie "co mi szkodzi".

Uruchomilem gre, odpalilem wiki by zorientowac sie jak wytwarzac przedmioty i zaczalem grac.
http://www.minecraftwiki.net/wiki/Crafting  )
Skonczylem nieco po 3 w nocy, jednak te 2,5 godziny snu sa extremalnym minimum.
Nie pamietam juz gry, ktora mialaby taka grywalnosc i tak mnie wciagnela.

Co do samej rozgrywki to mamy postac, w wygenerowanym dla nas swiecie (w single). Postac laduje tam "gola". Golymi lapkami mozemy kopac ziemie/gline i od biedy wyrobac nieco drewna. Z drewna robimy stol rzemieslniczy pozwalajacy robic inne rzeczy/narzedzia.
Narzedziami pracujemy szybciej, przy kopaniu kamienia/wegla/rudy sa juz niezbedne, sama ziemie mozna kopac rekami, rabanie drewna rowniez staje sie znaczaco szybsze siekiera.
Wazne tez porobic sobie skrzynie by tam trzymac dobytek, to co ma postac wypada z niej gdy padniemy - po zgonie wracamy do respawnu poczatkoweg, swiat sie nie zmeinia i wszystko co zrobilismy tam jest, takze skrzynie z ekwipunkiem i dom/twierdza.

Domostwo jest najwazniejsze, moze na rowni z kopalnia :P , albowiem w grze mamy cykl dnia/nocy. W nocy wylaza stwory, jak sie od nich nie odgrodzimy to nas unicestwia. Stad jak kopiemy ziemie to budujemy z niej pierwszy domek, badz conajmniej mur wysoki na 2 pola lub wiecej.
Tam chronimy sie na noc. W nocy wytwarzamy narzedzia, lub kopiemy w kopalni - mozna zaczac kopac w domku.

W dzien polujemy na zwierzeta, swinie daja mieso ( surowe odnawia 1,5 HP upieczone 3 lub wiecej) krowy skory (zbroje) kaczki/gesi piora do strzal.

Gra wciaga.
Bardzo.

P.S. Obecnie gram na wersji free, opis instalacji bylby tu pewnie inezgodny z regulaminem, w razie czego jest na forum IX Kohorty, dostepny bez rejestrowania w dziale Game Corner.

P.S.2 Oosby zwracajace w grach uwage na grafike raczej sobie nie pograja ;)

Offline Kox_Rox

Odp: Minecraft
« Odpowiedź #1 dnia: 2010 10 12, 12:28:38 »
Zerknalem na to jakies 3 tygodnie temu.. i faktycznie gra wymiata :)

Jednak po tygodniu dwoch zauwaza sie ze to jest jednak jeszcze wersja alpha, bo gdy zbuduje sie juz jakis domek, znajdzie drogi do glebin ziemi, wykopie najcenniejsze kruszce (diamenty, zloto), wytworzy najlepszy miecz, to w zasadzie pozostaje juz tylko bawic sie w budowanie jakiegos zamku, domkow na drzewie, podziemnych stacji kolejowych (tutaj jest jednak druga strona medalu, bo drugi tydzien bawilem sie w rozbudowywanie swojego "krolestwa".. Warto popatrzec na youtube, bo ludzie potrafia naprawde wymyslne i ciekawe konstrukcje stworzyc ;) ).

Czekam na kolejne updejty,(tworca niezle w sumie wyrabia z szybkoscia) no i na obiecany multiplayer :P
chociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #2 dnia: 2010 10 12, 15:11:15 »
Z tego co wiem, na tej wersji ktora jest dostepna torrentowo, dziala multi.
Tzn ktos moze postawic serwer i sciagnac tam innych graczy a nastepnie razem budowac i kopac.

Postaram sie to w najblizszym czasie obadac.
Poki co mam plan wymienic sciany z ziemi na kamienne w mojej glownej bazie wypadowej przeciw krowom i swiniom :)

Offline Kox_Rox

« Odpowiedź #3 dnia: 2010 10 12, 15:34:30 »
Ja sobie wymienilem na litą skałę, zeby nie bylo za latwo ;)

A co do tego multi z torrenta, to tez chyba obadam bo ciekaw jestem jak to moze wygladac..
chociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

Offline wr

« Odpowiedź #4 dnia: 2010 10 12, 15:48:22 »
Swego czasu graliśmy w betę Wurm Online z kilkoma ludzikami z DM np. z Simonem i Wilku.
Idea podobna, czyli można drążyć tunele i robić coraz bardziej skomplikowane narzędzia i konstrukcje, i było to od razu multi. Choć nie dało się budować dowolnych rzeczy z klocków jak w Minecraft, to i tak grało się przyjemnie. Zbudowaliśmy własną wioskę na końcu świata. Niestety gra się po pewnym czasie znudziła, a potem nastąpił koniec bety, i by gra była grywalna to trzeba było płacić abonament.

Offline Prorokpl

• Love is War
    • Radio Aoi
« Odpowiedź #5 dnia: 2010 10 12, 16:42:39 »
Ave joemonster ;p

Offline wr

« Odpowiedź #6 dnia: 2010 10 12, 18:37:01 »
Chwilę pograłem. Śmieszne i wciągające. :D

Offline Kox_Rox

« Odpowiedź #7 dnia: 2010 10 12, 19:52:58 »
Ciekawostka: Notch, gosc ktory tworzy Minecrafta byl takze jednym z tworcow Wurm Online.

Offline Bearg

• Gracze DM
« Odpowiedź #8 dnia: 2010 10 13, 09:00:09 »
 Musiałem postawić wieeeelki słupek, a nim posadziłem kwiatka, żebym mógł znaleźć chatę po śmierci :P Nie polecam zabijania zombii jak wpadnie na chate :/ Wysadziło mi drzwi i pół chałupy. Ogólnie ciekawa gra :)

Offline daCe

• http://www.dace.prv.pl/
« Odpowiedź #9 dnia: 2010 10 13, 09:25:31 »
Takze mialem podobny przypadek jak poprzednik ze nei moglem znalezc chaty ale nie po smierci ale wydrazylem za gleboki tunel. Mała rada jak ktos chce przeczekac noc a nie ma co kopac w domku, a przy alt tab gra wchodzi w tryb pauzy wystarczy kliknac na toolbox i mozna spokojnie alt tabowac

Offline Kox_Rox

« Odpowiedź #10 dnia: 2010 10 13, 12:21:08 »
Ja tez sie raz zapuscilem lodzia za daleko, i kompletnie sie zgubilem. Wpadlem jednak na pomysl zeby zbudowac szybko bardzo wysoka wieze.. i stamtad dojzalem moj oswietlony domek i droge do niego.. Czulem sie jak Bear Grylls :P

Offline Puzel

« Odpowiedź #11 dnia: 2010 10 13, 12:35:49 »
a ja nie umiem odpalic :D

McDevil

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 2010 10 13, 12:57:00 »
a ja nie umiem odpalic :D

Kobiety  ::)

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #13 dnia: 2010 10 13, 13:09:43 »
Erviviel, na forum IX kohorty jest szzcegolowa instrukcja gdzie co wklaic i co wlaczyc.
Jak to wykonasz to gra sie wlaczy.

Wysadzenie domku tez mnie spotkalo, wlacznie ze skrzyniami ;/
Dzis zbuduje kamienna wieze z kamiennym dziedzincem, zakladam ze zombie mi tam nie narobia juz szkod.

Zgubic tez sie zgubilem, zapedzilem sie za stadami krow :D, potem 2 dni i 2 noce probowalem isc w okreslona strone liczac ze wroce do jakichs znajomych stron, nic z tego - swiat jest ogromny, moze sie generuje bez kranca, niewiem.

Jak sie zyska lepsze skladniki mozna zbudowac kompas, wskazuje ponoc spawnpoint.

A z dobrych rad:
polecam posiadac zbroje skorzana oraz gotowe do szybkiego zjedzenia smazone mieso ze swini; niesamowicie zwieksza przezywalnosc w roznych przykrych spotkaniach.
Narzedzia kamienne sa wytrzymalsze i szybsze niz drewniane, kamienny miecz zadaje wiekszy dmg i tez jest wytrzymalszy.

pochodnie - nie wypalaja sie, mozna je zlozyc i ponownie zamontowac - mozna wiec smialo uzywac, a sa niezwykle przydatne.

Drzewa - mozna sadzic z sadzonek wypadajacych przy scinaniu drzewa badz niszczeniu jego zielonych galezi, po paru dniach wyrastaja, musza miec odpowiedni odstep, na wiki sa szzcegoly - tym samym zapas drewna jest nieskonczony, nawet w poblizu siedziyb + mozna sobie posadzic las.

Offline wr

« Odpowiedź #14 dnia: 2010 10 13, 14:49:22 »
Ponoć faktycznie teren się generuje bez ograniczeń, co jest rozwiązaniem genialnym.
Do tego jest to chyba pierwsza grą w którą grałem mająca algorytm oświetlenia związany z global ilumination (a dokładniej +  Radiosity) obliczany w czasie rzeczywistym. Przyjemnie popatrzeć na cienie mrocznych zakamarków.
A kompas faktycznie pokazuje respwn.