Ateizm to również wiara. Jedni wierzą w byt nadprzyrodzony, zwany Jahwe, Bogiem, Budda etc. kolejni zaś w niego nie wierzą. Jednak wszystkie owe wiary są podobne, mają pewne założenia, prawa, przekonania, rożne organizacje (Kościoły, Meczety lub całkowity brak tychże wśród ateistów). Ale do rzeczy, bardzo nie podoba mi się fakt, iż ktoś z premedytacją wrzuca linki nt. jakiejś religii które ją oczerniają. Wchodząc na to forum oczekuje informacji nt. UO, lub ewentualnie w offtopie na tematy neutralne. Każdy wie jak kończą się rozmowy na temat polityki, czy właśnie religii. Każdy ma swoje przekonania, i jeśli jest dorosłym człowiekiem, to zazwyczaj są one wykształcone na tyle, iż każdy z osobna jest ich pewny. Dyskusje na ten temat, mogą przebiegać w dwojaki sposób. Albo miłą przyjazna rozmowa, porównywanie pewnych zagadnień, lub totalna pyskówka kto jest gorszy, i dlaczego ktośma wierzyć w "Boga", "nie-Boga" czy zwisającą oponę na starym drzewie.
Wiem, że ateizm jest ostatnio cool, itp. lecz to forum nie jest miejscem na dyskusje religijne imo.
Sam osobiście nie zgadzma sięz obecną polityką kościoła katolickiego, ale to nie znaczy że muszę rozpowiadać na głos, że jestem np. ateistą, bo nie jestem. Ludzie w większości przyjmuj, że jeśli ktoś potępia kościół to jest ateistą, co jest oczywistym błędem, ale nie o to chodzi. Chodzi mi o to, że takie tematy jednak nie powinny pojawiać się na tym forum, ponieważ zawsze będą występować konflikty na tym gruncie, i apeluję do moderatorów, by zrobili porządek z tematem.