Autor Wątek: kościół  (Przeczytany 1619 razy)

Offline AbelarD

• Gracze DM
kościół
« dnia: 2011 02 27, 18:04:24 »
http://www.youtube.com/watch?v=dAKdqc2AGOE
miłego oglądania i przemyśleń

Offline wr

Odp: kościół
« Odpowiedź #31 dnia: 2011 02 28, 20:19:36 »
1. Polska nie jest krajem świeckim, ale wyznaniowym.
Elementy państwa wyznaniowego
 - materialne uprzywilejowanie hierarchów religijnych jednej, państwowej religii w porównaniu z innymi grupami społecznymi
 - uprzywilejowanie jednej instytucji wyznaniowej w porównaniu z innymi instytucjami działającymi w państwie (m.in. poprzez finansowanie z budżetu państwa)
 - dostosowanie praw stanowionych przez władze państwowe do interesów instytucji wyznaniowej (m.in. poprzez podejmowanie decyzji państwowych zgodnych z doktrynami religii państwowej)
 - represyjna polityka wobec religii innych niż religia państwowa i ich wyznawców
By Wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84stwo_wyznaniowe

Spełniamy wszystkie te punkty, nawet ten ostatni – spróbujcie zarejestrować w Polsce jakąkolwiek inna religię.

2. KK ciągnie z naszych podatków rocznie miliardy. Ile tych miliardów, tego złodzieje (politycy, ich urzędnicy, i hierarchowie KK) nie podadzą. Nasz kraj jest rozkradany przez KK od ponad 1000 lat, wcześniej zastraszanie i mordowanie ogień z mieczem  a obecnie manipulacja polityczna i wyłudzanie od społeczeństwa. Żadna mafia nie może poszczycić się takim dorobkiem jak KK, ale lud jest dalej głupi i kupuje to, chociaż coraz więcej osób się wyłamuje wraz ze z wzrostem edukacji i dostępu do informacji.

Offline Tinerot

• Ekipa DM
« Odpowiedź #32 dnia: 2011 02 28, 21:01:52 »
"Okradają nas sk***ny, kradną miliardy od tysiąca lat ale nie wiem ile ani jak i nie podam Ci tej informacji, k***w na nich ze mną!".

Pomyliłem to forum z onetem?
« Ostatnia zmiana: 2011 02 28, 21:19:57 wysłana przez Tinerot »

Offline ^_^

« Odpowiedź #33 dnia: 2011 03 01, 02:56:15 »
Tematy religijne i polityczne powinny być banowane z miejsca ;<

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #34 dnia: 2011 03 01, 07:53:16 »
Ja nie proboje przekreslac histori ani roli kosciola w niej.
Ja po prostu jestem wrogi religiom bo szkodza obecnie ludziom.
Manipuluja, wciskaja ciemnote, wtracaja sie w sprawy panstwa i tworzenie prawa i jeszcze wyciagaja kase.

Co do wchdozenia z butami, to KK wchodzi w moje, wiec czemu mialbym pozostac bierny?

P.S. Jestem wrogi kazdej religi, tak wszelkim katolickim, islamskim i kazdym innym. Wszystkie robia dokladnie to samo - proboja narzucac swoje poglady i prawa innym osobom.

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #35 dnia: 2011 03 01, 09:30:54 »
najbardziej zawsze denerwowało mnie to, ze wiecej jest w szkolach godzin religii niż gografii, chemii, fizyki, historii czy innych bardzo ważnych przedmiotów.
Religia niech wróci do kościołów, w szkołach może być co najwyżej etyka.

Offline Tinerot

• Ekipa DM
« Odpowiedź #36 dnia: 2011 03 01, 09:50:58 »
Godzina w tygodniu?

Offline Felixor

• Gracze DM
  • Pyskacz
« Odpowiedź #37 dnia: 2011 03 01, 10:01:17 »
Nie Tin ;) etyka po 5 min na przerwach ;)
"Strach to krzyku jest drugie oblicze, sumieniem moim jest gniew..."
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

Offline Rey

• Gracze DM
  • Zacny Naven`yer
    • http://reynevan.ovh.org
« Odpowiedź #38 dnia: 2011 03 01, 10:02:48 »
karcharot wystarczy zmienic profil w szkole. ;)

Manipulacja, opium dla mas to wg mnie jest teraz w mediach.
Wiara w KK. Wrzucanie na tace. To MOJ wybor a nie czyjas perswazja.

Komus blizszy jest buddyzm, ateizm etc droga wolna ale bez rozpychania sie lokciami bo "moja prawda jest mojsza".
Wr skad masz te dane o miliardach "kradnietych z podatkow" czy czasem nie ulegles sam manipulacji?

KK nie jest doskonaly zgadzam sie z tym bez dwoch zdan.
Tylko wy nie podajecie konstruktywnej krytyki. Mam wrazenie, ze zalezy wam na samym wdeptaniu w ziemie.
licho: "cieszę się ze są i marudy, gdyby nikt nie marudził martwilibyśmy się że coś zrobiliśmy źle" ;]

Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

mirqxx: "a już myślałem, że nic głupszego nie będzie a tu proszę"

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #39 dnia: 2011 03 01, 10:30:18 »
Godzina w tygodniu?
gdy chodzilem do gimnazjum (pare lat juz minelo) religi byly 2h tygodniowo, geografii, chemii, fizyki i zdaje sie ze historii tez po 1h tygodniowo.

Gdy chodziłem do liceum, religii nadal miałem 2h , chemii, fizyki, geografii czy biologii nadal mniej/tyle samo tygodniowo i w dodatku tylko przez 2 lata! (zalezy oczywiście w której klasie bo wiadomo ze to sie zmienia, chociaz religii zawsze mialem 2h tygodniowo)

wiec wybacz, ale uważam że dużo większy pożytek byłby z przekazania tych 2h na jeden z przedmiotów "przydatnych" np dla humana historie, wos czy polski, a dla ścisłych w zależności co tam mają.

nie wiem ile dokladnie tygodni chodzi się w ciągu roku do szkoły, ale pewnie jest to z minimum 35 tygodni.. przez3 lata daje to około 210h? w tyle dodatkowych godzin na historii naprawdę mozna zrobić mase PRZYDATNEGO materiału.

Cale szczęście kościół się na studia jeszcze nie wpierdzielił.
« Ostatnia zmiana: 2011 03 01, 10:32:40 wysłana przez Karcharot »

Offline DragoN

« Odpowiedź #40 dnia: 2011 03 01, 12:06:53 »
Godzina w tygodniu?
gdy chodzilem do gimnazjum (pare lat juz minelo) religi byly 2h tygodniowo, geografii, chemii, fizyki i zdaje sie ze historii tez po 1h tygodniowo.

Gdy chodziłem do liceum, religii nadal miałem 2h , chemii, fizyki, geografii czy biologii nadal mniej/tyle samo tygodniowo i w dodatku tylko przez 2 lata! (zalezy oczywiście w której klasie bo wiadomo ze to sie zmienia, chociaz religii zawsze mialem 2h tygodniowo)

To do bardzo dziwnych szkół chodziłeś.. szczególnie gim gdzie nie miałeś nawet po 2 histy geo itp ;)
Dziewczyną się zajmij a nie UO :<
Dziewczyna nie order, nie ucieknie.

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #41 dnia: 2011 03 01, 12:41:11 »
ja nikogo nie chce tu oczerniac, ale zdaje sie na to co widzialem w swoim rodzinnym miescie. jeden ksiadz ladowal w szpitalu, bo mu pupe zszywali (raz nawet w sylwestra), bo sie z panem od wf-u za bardzo zblizyl. w drugiej parafii proboszcz uzyl noza, bo przegral w pokera z wikarym samochod i sie zdenerwowal. w nastepnej parafii stary proboszcz z nowym dookola kosciola sie ganiali, bo staremu nie odpowiadala msza mlodego. we wsi obok mlody proboszcz skrzetnie posuwal mloda nauczycielke, nawet chyba sobie zrobili dzidziusia, bedzie z nich wspaniala para. nic nie mam do kosciola, nadal jego glowne dogmaty sa po stronie moralnosci i ucza co dobre i co zle. tylko ludzie co tam siedza sa tak jakby "przeterminowani".

Offline Wol

• Gracze DM
  • Lupus Heterofobius
« Odpowiedź #42 dnia: 2011 03 01, 14:00:33 »
ghg to jest tak zwany OJCIEC duchowny:P  ten z osttaniej wsi:P

Offline Snibril666

« Odpowiedź #43 dnia: 2011 03 01, 14:05:37 »
Rowniez w gimnazjum mialem 2h religii, a np. 1 godzine geografii. W liceum byly rowniez 2h religii, ale przynioslem pismo od rodzicow, ze nie bede uczeszczac na religie, niestety nie chcialo sie nikomu robic dla nas etyki, wiec bylismy 2h do przodu w tygodniu ;>

Offline dMN

• Pedobear funclub
« Odpowiedź #44 dnia: 2011 03 01, 14:31:38 »
Moda na ateizm. Moderatorów boli jak ktoś komuś od chujów wynazywa i banami rzucają a kilka osób w tym temacie obraża inne wyznania "bo tak", ludziom się to nie podoba ale wciąż 0 odezwu. Moda na brak tolerancji wśród administracji? Jak ja potrafię trzymać sztamę z x wyznaniem będąc y wyznania w realu i wzajemnie się  szanować, to tak tutaj nazywanie jakiejś wiary "sektą" jest burackie. Nie jestem szczególnie religijny, więc proszę bez zbędnych komentarzy. Niemniej jednak sądzę, że na forum z poziomem i zasadami - temat, w którym dyskusja zmienia się w odpieranie ataków - powinien zostać sprowadzony do porządku.
Lubieu grać w gry <3

McDevil

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: 2011 03 01, 19:51:56 »
Ateizm to również wiara. Jedni wierzą w byt nadprzyrodzony, zwany Jahwe, Bogiem, Budda etc. kolejni zaś w niego nie wierzą. Jednak wszystkie owe wiary są podobne, mają pewne założenia, prawa, przekonania, rożne organizacje (Kościoły, Meczety lub całkowity brak tychże wśród ateistów). Ale do rzeczy, bardzo nie podoba mi się fakt, iż ktoś z premedytacją wrzuca linki nt. jakiejś religii które ją oczerniają. Wchodząc na to forum oczekuje informacji nt. UO, lub ewentualnie w offtopie na tematy neutralne. Każdy wie jak kończą się rozmowy na temat polityki, czy właśnie religii. Każdy ma swoje przekonania, i jeśli jest dorosłym człowiekiem, to zazwyczaj są one wykształcone na tyle, iż każdy z osobna jest ich pewny.  Dyskusje na ten temat, mogą przebiegać w dwojaki sposób. Albo miłą przyjazna rozmowa, porównywanie pewnych zagadnień, lub totalna pyskówka kto jest gorszy, i dlaczego ktośma wierzyć w "Boga", "nie-Boga" czy zwisającą oponę na starym drzewie.
Wiem, że ateizm jest ostatnio cool, itp. lecz to forum nie jest miejscem na dyskusje religijne imo.
Sam osobiście nie zgadzma sięz  obecną polityką kościoła katolickiego, ale to nie znaczy że muszę rozpowiadać na głos, że jestem np. ateistą, bo nie jestem. Ludzie w większości przyjmuj, że jeśli ktoś potępia kościół to jest ateistą, co jest oczywistym błędem, ale nie o to chodzi. Chodzi mi o to, że takie tematy jednak nie powinny pojawiać się na tym forum, ponieważ zawsze będą występować konflikty na tym gruncie, i apeluję do moderatorów, by zrobili porządek z tematem.