Autor Wątek: Black Prophecy - MMO SF oparte o mikroplatnosci  (Przeczytany 1290 razy)

Offline Badalaman

• Gracze DM
Black Prophecy - MMO SF oparte o mikroplatnosci
« dnia: 2011 03 25, 07:58:00 »
A wiec ruszyla europejska wersja gry Plack Prohecy.
Start nastapil 23.03.

Link do storny glownej.
http://www.blackprophecy.com/

W grze wcielamy sie w pilota mysliwca kosmicznego (przynajmniej narazie tym latam, niewiem czy beda potem wieksze statki, ale mam wrazenie ze dostepne dla graczy nie).
Pierwsze wrazenia z gry mam pozytywne. Ale poki co mam zaledwie 3 lvl i gralem moze 2 godziny.

Z tego co widzialem sklep za real kase to sa bonusy do expa czy szybkosci wykonywania rzemiosla, nie wyglada to zle na poczatek.

Jakby co gram na serwerze angielskojezycznym, nick jak nie trudno zgadnac Badalaman ;)
Poki co nie widzialem wybiru strony konfliktu, albo jakos to ominalem albo nastapi po kilku lvlach. Gdyz gra oferuje zarowno pve jak i pvp.

Offline Papa Smerf

• Gracze DM
  • Come to Papa
Odp: Black Prophecy - MMO SF oparte o mikroplatnosci
« Odpowiedź #1 dnia: 2011 03 25, 08:56:14 »
Badyl masz zdecydowanie za dużo wolnego czasu. Zawyżasz średnią krajową.
"Feel the burn of the mists. Master them. They will devour your enemies"

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #2 dnia: 2011 03 25, 09:06:27 »
Bo ja wiem, nie narzekalbym majac wiecej ;)

Ale ta gre sledzilem jakis czas.
Potencjalnie wydawala mi sie interesujaca i po samej premierze nadal wyglada niezle  8)

A czas to neibawem mi pochlonie World of Tanks.

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #3 dnia: 2011 03 25, 09:37:29 »
troche sporo waży, no ale zasysam.

czegos takiego wlasnie szukalem.. freelancer czy tam starmagedon, ale online :D

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #4 dnia: 2011 03 25, 09:54:31 »
Klient ma chyba ok 5-6 gb, potem jeszcze patche z 200-300 mb. To "normalne" MMO , wiec wazy jak normalna gra ;)

P.S. Co do gier tego typu online to jest wlasnie freelancer discovery mod. Mod zmienia calosc gry, tzn daje kampanie single i gre multi w czasach kilkanascie lat po zakonczeniu fabuly freelancera.
Jest tez duzy prv serwer tegod moda takze mozna grac. Jak wroce do domu dodam link do sotrny "jak to zainstalowac", ale ogolnie potrzeba czysta instalacje freelancera (obojetne czy legal czy pirat, i tak mod sie nainstalowuje na wersj niescrackowana) i narzedzie do instalacji moda i same pliki moda.

Offline Svennson

« Odpowiedź #5 dnia: 2011 03 25, 10:19:18 »
gralem w bete...
ogolnie slabe strasznie, opisze ja jedynie zdanie "WoW w szacie graficznej eve.."
« Ostatnia zmiana: 2011 03 25, 10:37:49 wysłana przez Svennson »
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

Offline dawiss

• Gracze DM
« Odpowiedź #6 dnia: 2011 03 25, 17:58:29 »
Z gier pvp w kosmosie, moge obok eve polecic Allegiance. Gra moze nie wyglada imponujaca, ale daje mase zabawy.
http://www.freeallegiance.org/

Offline wr

« Odpowiedź #7 dnia: 2011 03 25, 20:45:04 »
Też grałem z miesiąc temu w betę. I faktycznie straszna słabizna nie dorastająca do pięt Eve Online. Ba, to już stary dobry „Frontier” (a nawet „Elite”) oferuje tysiąc razy więcej w tej materii mimo że są single player...

Offline Rudus

• Ekipa DM
  • Szara Eminencja
    • Takie tam...
« Odpowiedź #8 dnia: 2011 03 26, 13:44:16 »
Fascynuje mnie jak mozna taka gre porownac do Eve...

To tak jakby zestawic Heroes of Might&Magic z Dark Messiah of Might&Magic...

Niby to samo... ten sam swiat a jednak chyba troche sie roznia prawda?

Pomine w tym momencie moje bardzo krytyczne nastawienie do eve i stwierdze po prostu ze Eve to gra bardzo statyczna - statki po prostu stoja obok siebie i napieraja czym sie da.
Black Prophcy to raczej gra holdujaca powszechnemu przekonaniu ze PILOCI statkow kosmicznych musza wykazac sie tym czym wykazywali sie piloci samolotow. Niczym jedi z nadludzkim refleksem i blah bla bla...

Eve to gra zupelnie podobna do Wowa w moim odczuciu a BP to jednak cos innego - tu zabawa polega na zrecznosci, a nie na dobrym ulozeniu makr i mocnym wyposazeniu postaci.

Innymi slowy - zupelnie inne gry dla innych ludzi.
Ja wole BP nawet jesli ma nie dorastac do piet Freelancerowi (ktory byl super) bo po prostu w Eve denerwowuje mnie sposob prowadzenia walk.

Ethanoll o ocllo
hrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

http://nihai.deviantart.com/

Offline wr

« Odpowiedź #9 dnia: 2011 03 26, 14:02:31 »
Ja w Eve pograłem kilka miesięcy i mi przeszło, bo zaczęło przypominać to chodzenie do pracy... ;) A porównałem na zasadzie złożoności świata, a zwłaszcza sprzętu jaki mamy do dyspozycji. W BP mam dosłownie JEDEN mały stateczek który możemy tylko upgradować modułami, co mnie dość mocno zniechęciło.

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #10 dnia: 2011 03 26, 21:25:37 »
Bo mysliwiec to wlasnie "jeden maly stateczek" ;)
A tu pilotujemy mysliwiec kosmiczny a nie gwiazde smierci.

Offline Rudus

• Ekipa DM
  • Szara Eminencja
    • Takie tam...
« Odpowiedź #11 dnia: 2011 03 26, 23:19:27 »
Dokladnie - nie kazdy lubi bujac sie jakims paskudnym kolosem.

Niektorzy wola male szybkie stateczki :>
Ethanoll o ocllo
hrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

Offline Herpin

• Kusalaglupagus
« Odpowiedź #12 dnia: 2011 03 27, 08:08:58 »
Eve to gra zupelnie podobna do Wowa w moim odczuciu a BP to jednak cos innego - tu zabawa polega na zrecznosci, a nie na dobrym ulozeniu makr i mocnym wyposazeniu postaci.

WUT?!

Jedyna gra podobna do EvE jest narazie (a raczej eve podobne jest do niej :P ) UltimaOnline...
Jedynie stare dobre UO moze konkurowac z sandboxem jakim jest EvE...
Porownac WoW-a do EvE to jak... ahh szkoda słow kurde :P

BP jest wlasnie bardziej WoW-owy... masz z dupy instancje gdzie nikt Cie nie moze dopasc (Fuck Yeah, instancje sa dla cipek! prawdziwe koxy farmia podczas PvP :P ), latasz jednym stateczkiem, który w bardzo ubogi sposób możesz sobie modyfikowac.... ale jak ktos lubi FPS-y w przestrzeni kosmicznej z zamknietym swiatem to gra jest stworzona dla niego ;]

Walki w EvE statyczne? :D
* Herpin rozwala sie na wyrku i kmini jak statek o dlugosci 1km i masie 100mln kg kreci baczki pod stacja...

Ta EvE jest statyczne... powiedz to pilotom dramieli :D

Offline Mielu

« Odpowiedź #13 dnia: 2011 03 27, 09:48:03 »
100 mln kg na której planecie? Bo chyba nie w przestrzeni? Równie dobrze może ważyć 100 kg ;)

Offline Rudus

• Ekipa DM
  • Szara Eminencja
    • Takie tam...
« Odpowiedź #14 dnia: 2011 03 27, 11:22:45 »
Wybacz mosci Herpinie ja wiem, ze rozni ludzie maja rozne pojecie slowa "statyczne"

Dla mnie statycznie oznacza : moj statek stoi w miejscu przyjmuje hity (bo nie moge zrobic uniku/beczki chyba ze gdzies tam jest skill "unik") i strzela czym popadnie we wroga...

To serio dla mnie jest strasznie nudne .... jestem dzieckiem wychowanym na symulatorach LOTU (tak gdzie sie lata i trzeba sterowac statkiem powietrznym/kosmicznym :>)

Pierwsza wlasciwie gra w jaka gralem byl Wing Commander IV (kosmiczny symulator lotu) pozniej Strike Commander (symulator mysliwca), a pozniej juz tylko gorzej konczac dzis na Evochron Mercenary i X3: the Threat.

Zeby nie bylo, mowiac ze Eve jest podobne do WoWa - nie mialem na mysli samej mechaniki odkrywania swiata, prowadzenia polityki czy innych pierdol zwiazanych z sandboxem.
Mialem raczej na mysli to ze cala zabawa sprowadza sie do tego ze twoj awatar (postac/statek/duszek/krowa - cokolwiek) podpelza do awatara innego gracza na odleglosc pozwalajaca na walke i zaczyna sie mordercze klikanie majace na celu zaladowanie najlepszego combosa wczesniej ustalonych makr i przy okazji obrone wlasnego tylka innym zestawieniem makr...
Nie mozesz w zadnej chwili zrobic szybszego ruchu myszka ktory sprawilby ze zrobilbys unik dzieki swej umiejetnosci koordynacji oko-reka - dlatego dla kogos takiego jak ja, kto uwielbia symulatory to po prostu nudne.

Edit - PS. Eve to po prostu bardziej taki Homeworld, zas BP to klasyczny symulator.
Ethanoll o ocllo