Autor Wątek: Rozwoj serwera  (Przeczytany 2166 razy)

Offline Felixor

• Gracze DM
  • Pyskacz
Rozwoj serwera
« dnia: 2011 08 13, 20:22:33 »
Pewnie wszyscy zauwazyli ze w ostatnim czasie rozwoj serwera totalnie umarl. Ja jednak na liscie ekipantow widze sporo osob. Czym wiec jest spowodowany zanik rozwojowy?
Tak tak wiem ze sa wakacje. Ale po wakacjach bedzie inne usprawiedliwienie - praca,szkola,dziewczyna,chlopak,pies,kot,chomik,szynszyl itp itd. Czy caly czas rekrutacja do ekipy jest otwarta? Czy moze lista ekipantow sie zmniejszyla tylko www nie jest zaktualizowana? Nie chce uzywac stwierdzenia "wezmy sie i zrobcie" wiec pytam o rekrutacje.
"Strach to krzyku jest drugie oblicze, sumieniem moim jest gniew..."
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

Offline Zywol

Odp: Rozwoj serwera
« Odpowiedź #76 dnia: 2011 08 29, 09:10:05 »
kel to kozak był, jak miałeś z nim dobry kontakt to miałeś dobrze, wiec raczej nie chcemy kelopodobnych na dmie ;P
wilq fakt zawsze był, lekki no life jak gmował ;D
corv na admina może i tak bo jako gm mało go widywałem ;P
a paragony goferka to najlepiej zrobione moby na dm, wiec czyny mówią same za siebie [ale przy dzisiejszym balansie ten miecz krwawy w rekach 9x 9x był by mega przegięciem hyh] 
"Jeśli wierny jest na prawdę wierny swemu bogowi to załatwi sobie asyl w mieście gdzie świątynia stoi lub będzie żył na wygnaniu, prześladowany."

Logika DM'a ;)

Offline Gofer

• Gracze DM
  • Ojciec, Maruda, Podcaster
    • Księgarnia Internetowa PIĘKNA KSIĄŻKA NET
« Odpowiedź #77 dnia: 2011 08 29, 09:21:30 »
Czy ja wiem? Ten miecz miałby taki plus, że byłoby za czym gonić - 1:1 tak przegięcie, ale raczej nikt by z nim samopas nie wyszedł. Zresztą skoro gracze tak się go bali, ze go do kosza wrzucili :D
  . . . 

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #78 dnia: 2011 08 29, 10:56:48 »
Co do rozwoju, to jakis czas temu napakowano zmian, nowych klas itp.
Teraz trzeba pewnie cala mase czasu i skryptogodzin by to wszystko dopracowac, zeby nie powiedziec wybalansowac.

Sa skrypterzy? Chetni poswiecic mase czasu za free ?;)

P.S. Mieszacie tez dwie kwestie: pozyskiwania nowych graczy i utrzymania obecnych.
Do utrzymania obecnych faktycznie moga sie przydawac "zmiany" przynajmniej dla osob lubiacych wciaz cos koxac ;)
Dla nowych graczy te nowosci niemaja znaczenia. UO-DM juz jest niezwykle rozbudowana gra z masa mozliwosci. Zanim ktos nowy by to wszystko "przeszedl" to ma gry na lata. A jak go nie zainteresuje to co jest dostepne to nowa klasa czy czar nic tu nieda.
Tu raczej problemem moze byc to ze shard jest systematycznie "balansowany" pod skoxanych juz graczy. Ceny wszystkiego, w tym domow itp - kiedys nowy gracz szybciej mogl sie cieszyc z gry.

Offline Ari

• Gracze DM
« Odpowiedź #79 dnia: 2011 08 29, 11:18:15 »
nie potrzeba rewolucji ale chociazby wprowadzic jakies ciekawe i zroznicowane respawny nowe mobki itp opisane chociazby w dziale zalozonym przez Mae mysle jak i moi znajomi ze juz takie zmiany znacznie poprawia checi i grywalnosc wprowadzajac cos swiezego. Duzo nie potrzeba bo balans w miare istnieje i klasy sa dopracowane. Czytajac tez newsa i po wypowiedzi thazira min zmniejszenie miast - wszystko to dziala jednak budujaco i zachecajaco.

Przydalo by sie tez kilku nowych i swiezych gmow wiadomym jest ze te kilka obecnych osob aktywnych nie pociagnie tego wszystkiego bo poprostu nie beda w stanie bez wzgledu na zaangazowanie czy checi.

Offline Zywol

« Odpowiedź #80 dnia: 2011 08 29, 13:42:55 »
nie potrzeba gmow tylko skrypterow, nikt nie będzie poświęcał xh swojego czasu dla gry w której nie będzie nowości ;)
jest na rynku tyle gier do dyspozycji, co trzyma nas przy uo? różnorodność i nowości do odkrycia, przynajmniej mnie. bez newsa nie będzie logowania.
"Jeśli wierny jest na prawdę wierny swemu bogowi to załatwi sobie asyl w mieście gdzie świątynia stoi lub będzie żył na wygnaniu, prześladowany."

Logika DM'a ;)

Offline Will

• Gracze DM
« Odpowiedź #81 dnia: 2011 08 29, 14:33:34 »
A ja bym rozważył inną opcję...

Mówicie "nie ma skrypterów"... Sam jestem z zawodu programistą i za nic nie miałbym ochoty po godzinach jeszcze poznawać nowej semantyki i ogólnie oskrypt by wprowadzać zmiany. Są to rzeczy po prostu mi zbędne w życiu zawodowym i szkoda mi w to inwestować. Niestety POLa nie programuje się w C# i mało komu potrzebne jest takie doświadczenie. Można zatem rozważyć czy nie dałoby rady w ograniczonym stopniu uczynić kod open-source'owym. Zachować dla siebie pewien nienaruszony "core", a resztę oddać środowisku pod obróbkę. Wiem, że to byłby odważny dość krok, ale mądrze przeprowadzony mógłby dać wymierne korzyści.

A tak już uderzę w inną nutę:

IMO powinniście się cieszyć, że serwer jeszcze chodzi ;) . Serio. To jest ewenement w skali kraju chyba, że takie amatorskie przedsięwzięcie dalej działa dzięki dobrym chęciom kilku osób i sobie radzi. Gdyby nie oddanie Asyluma w tym ciężkim okresie to sam nie wiem co by było. Dla mnie największym problemem DMki jest w tej chwili właśnie brak dobrej bazy na GMów (może teraz się to zmieniło, nie wiem). Nie udzielam się od jakiegoś czasu, ale ostatnimi razy jak się udzielałem to był problem na wskazanie osób, które faktycznie spełniłby odpowiednie kryteria i które można by zaciągnąć do pracy. Brakuje osób odpowiedzialnych, godnych zaufania i z chęcią do poświęcenia swojej własnej gry na rzecz innych.
Cytat: Lindi
Jak gracze rpg muszą żyć z pk to niech gracze pvp żyją z rpg.

Offline Aetas

« Odpowiedź #82 dnia: 2011 08 30, 17:25:22 »
wilq, nigdy grosza nie zaplacilem nikomu z ekipy :-), a sominiego dostalem, nie kupilem moj drogi, ponad to, somini mial staty 9/9 wiec dostalem konto z postacia o 5 statow nizsze a nie zawyzone. szerokiej drogi uszatku.

ps. masz przelozonych w realu, wbrew ich woli zrobisz cos jak ci zabronia? nie wydaje mi sie, bo owszem zostaniesz wylany na zbity pysk. tutaj nie bales sie kary wiec miales w dupie zdanie ludzi ponad toba. buzka!

nanuk. ///Mpower !

Offline Hexin

• Gracze DM
« Odpowiedź #83 dnia: 2011 08 30, 18:38:49 »
Bylem z sominim w gildii do czasu kiedy przestał definitywnie grac sprzedając swoje konto. Wiadomo, ze nikt Ci raczej nie udowodni tego, ale po co pieprzyc glupoty?
Rozumiem, ze royal tez otrzymywałeś bezinteresownie od pewnego hojnego darczyńcy?;)
Troszkę powagi..

Offline Ari

• Gracze DM
« Odpowiedź #84 dnia: 2011 08 30, 18:43:43 »
ciagniecie takie syfy nie wiem po co w tym temacie. Co do licha i wilqa nie mam pojecia o co poszlo dokladnie i mnie to nie interesuje. Patrze na jedna wazna rzecz w ich przypadku a mianowicie skutecznosc i dzialanie - aktywne a nie widniejace ;) jako @. Wiadome ze sam Asylum z małą garstka tego nie pociagna dlatego przydało by sie kogoś jeszcze dobrać.

Online Korgail

« Odpowiedź #85 dnia: 2011 08 30, 19:25:23 »
Dziękujemy za cenne uwagi, z pewnością weźmiemy je sobie do serca.
Zapewniam, że cała ekipa pracuje w miarę możliwości i można zobaczyć tego efekty: wystarczy otworzyć oczy. Niestety nie jesteśmy w stanie i nigdy nie będziemy sprostać wymaganiom wszystkich graczy - ludziom się nie da dogodzić.
Dziękuję również za wyrażenie opinii nt. siebie samych i tak dalej.. i tak dalej.
Temat zamykam głośno mówiąc: DM nie upada. Poszukajcie nas w grze, nie w EasyUO.

Dodam jeszcze w imieniu zespołu Fabularnego, że czeka was sporo zabawy, która w sumie już się zaczęła. Wystarczy być aktywnym i czujnym.