Autor Wątek: Wybory - JKM  (Przeczytany 2036 razy)

Offline Will

• Gracze DM
Wybory - JKM
« dnia: 2011 08 15, 21:33:52 »
Cześć.
Zbliżają się wybory i postanowiłem się odrobinę w nie zaangażować na rzecz organizacji zwanej "Nowa Prawica", która jest partią, znanego sporej części Was, Janusza Korwin-Mikke. Wiem, że sporo osób z tego forum także jest zainteresowanych tą tematyką stąd chciałem przypomnieć, że zaczyna się zbieranie podpisów w celu rejestracji partii w październikowych wyborach. Zapraszam na stronę http://www.nowaprawica.org.pl - tam znajduje się program, druk do zbierania podpisów i lista koordynatorów, którym te listy można podesłać. Zachęcam do wpisywania się na listy i zachęcania bliskich.

Nie mam na ogół nawyku zbytniego angażowania się w politykę, ale pierwszy raz od dawna jest realna szansa przełamania monopolu partii socjalistycznych (czyli wszystkich, które są aktualnie w Sejmie) i zaistnienia opcji prawdziwie wolnościowej na scenie politycznej. Zainteresowanie tematem jest w Internecie duże stąd walczymy o każdy głos, bo patrząc na wybory prezydenckie 2010 jest realna szansa na wejście do Sejmu. A to już coś... Zatem zachęcam do zainteresowania się tematyką i polecam profil JKM na FB.
« Ostatnia zmiana: 2011 08 17, 21:30:42 wysłana przez Will »
Cytat: Lindi
Jak gracze rpg muszą żyć z pk to niech gracze pvp żyją z rpg.

Offline wr

Odp: Wybory - JKM
« Odpowiedź #1 dnia: 2011 08 15, 21:48:09 »
Ja tam go lubię, znaczy jako błazna. :D
Korwin jest wzorem wytrwałości. Pomimo tego, że od dwudziestu lat niczego nie wygrał to nie poddaje się i nadal startuje we wszystkich możliwych wyborach przegrywając je z kretesem, ale nigdy z własnej winy. Najczęściej odpowiedzialne są media manipulujące wyborcami, partie polityczne robiące mu czarny piar i pani Beata spod siódemki. Bożyszcze Wykopu niezbyt często pojawia się w telewizji, ale jak już się to stanie to jest to wielki sukces. Jego wizyty najczęściej ograniczają się do masakrowania lewaka nazywając go gnuśnym komuchem w odpowiedzi na pytanie o politykę socjalną. Pojawiałby się częściej, ale na skutek zmowy, spisku i intrygi grupy trzymającej władzę jest mu to uniemożliwiane. Według swoich wyznawców jest on wybrańcem.
  ;D

Offline Will

• Gracze DM
« Odpowiedź #2 dnia: 2011 08 15, 21:52:11 »
Sporo w tym prawdy, ale akurat najmniej patrzę na jego osobę, a bardziej na pogląd na państwo.
Cytat: Lindi
Jak gracze rpg muszą żyć z pk to niech gracze pvp żyją z rpg.

Offline Gucio

• Gracze DM
« Odpowiedź #3 dnia: 2011 08 15, 22:06:48 »
*polewa dla Willa*

Ave Korwin!

Offline MK

• Gracze DM
« Odpowiedź #4 dnia: 2011 08 15, 22:12:46 »
Jasne, że za korwinem, a nie za kłamcami

Offline Spider

• Gracze DM
« Odpowiedź #5 dnia: 2011 08 15, 22:14:46 »
Oby nie. Może niektóre hasła są chwytliwe i trafiają do tłumu, ale już sam program jest ze sobą sprzeczny. Pokrótce o każdym z punktów programu:

1. Podatki i tak mamy stosunkowo niskie. Dobrowolne składki emerytalne? OK, ale co z osobami, które przez 30 lat będą miały to w dupie, a później obudzą się z ręką w nocniku? Jasne, ich wina, ale co wtedy zrobić z MILIONAMI ludzi bez dachu nad głową i możliwości wyżywienia się? Niech sobie umierają na ulicach?

2. Mogę się po części zgodzić. Ale jeśli chodzi o edukację, to powinna być jak najbardziej obowiązkowa. Inaczej ponad połowa społeczeństwa nie przeskoczy ponad podstawówkę. No chyba że chcemy podziału na elitę i klasę robotniczą, którą można bez problemu manipulować.

3. Po części za, ale tu jest cienka granica pomiędzy zbytnią biurokracją, a chaosem w państwie na skutek jej braku.

4. Większość zakazów jest wprowadzona z pewnego racjonalnego powodu.

5. Piękne i chwytliwe hasło. Ale nic poza tym. Bo na czym zaoszczędzą? Socjalka? To zaczną ludzie przymierać głodem i tak nas zaszczują fundacje ochrony praw człowieka, że się nie pozbieramy. Poza tym... Patrz pkt. 1 - obniżymy podatki = zwiększymy dzurę budżetową. Na dzień dzisiejszy nie da się zrównowazyć budżetu - potrzebne jest do tego przynajmniej z 8 lat intensywnych zmian, ale w zupełnie innym kierunku, niż to proponuje pan JKM.

6. Mamy wolność słowa i działania. Ale nie zapominajmy, że nasza wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Chcemy dążyć do tego, żeby można było każdego zmieszać z błotem i jeszcze podpisać się pod tym własnym nazwiskiem? Ja na pewno nie.

7. Środki z prywatyzacji raczej nie starczą na uregulowanie zobowiązań wobec emerytów (jeśli nie będzie to zasilane również z innych rzeczy). Ponadto zmniejsza to po części dochody państwa przeznaczane na inne cele - patrz pkt. 5.

8. Niestety lub stety, musimy podporządkowywać się regulacjom UE. Owszem, można wyjść z Unii, ale nie chciałbym doczekać tego momentu (no chyba że zdążyłbym się wyprowadzić daleko stąd).

9. To w końcu autonomia czy nie? Obecnie samorządy mają już władzę w pewnych kwestiach. Można to jeszcze trochę rozszerzyć, ale bez szaleństwa, bo powstaną państwa w państwie walczące ze sobą o zasoby. Skończy się na przepychankach między województwami a państwem - państwo ograniczy jedną sprawę, to samorządy wykombinują co innego, żeby osłabić sąsiadów i samemu dobrać się do kapitału. I odnośnie kapitału zostaje jeszcze kwestia finansowania regionów przy takiej "autonomii".

10. Zmiana systemu kar - jestem za. Kara śmierci - może mam radykalne poglądy, bo też jestem za, ale... Polski na karę śmierci NIE STAĆ. Prawo międzynarodowe zobowiązuje do przestrzegania ściśle określonych procedur. Dawno minęły czasy, kiedy kara śmierci oznaczała powieszenie na drzewie albo kulkę gdzieś przy murze. W USA przeprowadzano szczegółowe badania - jeden wyrok skazujący na śmierć to zajęcie minimum na 5 lat dla sądów i koszt 2-20 MILIONÓW dolarów. Czyli zabicie 1500 morderców kosztowałoby tyle, ile rocznie Polska przeznacza na edukację w całym kraju.

Offline DzikiHL

• Gracze DM
  • Ten od Buccaneer's Den
« Odpowiedź #6 dnia: 2011 08 15, 22:21:35 »
Will, jak wrócisz na DM do czynnej gry i ekipy, ok ?
Buccaneer's Den - dawniej Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Offline Pollack

• Gracze DM
« Odpowiedź #7 dnia: 2011 08 15, 23:43:24 »
JKM - dawno dawno temu w jakichs wyborach prezydenckich na niego nawet zaglosowalem. Niestety polityka mu nie sluzy - bo wiekszosc jego pogladow ewoluuowala w strone jakiejs utopii. Co nie zmienia faktu ze sie z nim w kilku punktach zgadzam.

@ Spider & 10 punkt. Pamietaj ze ten koszt - to nie jest koszt vs brak kosztu. Jako alternatywe masz utrzymywanie zawodnika przez xx lat (wymiar US), plus apelacje przez czas trwania wyroku (czyli dodatkowe koszty administracyjne) & inne koszty. Zestawiajac to razem nie specjalnie chce mi sie wierzyc zeby to bylo "nieoplacalne". Poza tym procedury zawsze mozna uproscic..:) Zreszta w tej materii akurat "zadowolajaca" opcja jest dozywocie - byle realne - bez praw laski i innych tego typu bonusow.

Offline cug

• Gracze DM
« Odpowiedź #8 dnia: 2011 08 16, 00:06:26 »
Spider:
1. Nie wiem czy piszesz do nas z raju podatkowego ale u nas to podatki nie są niskie. Dla mnie niskie podatki to ogólnie nie przekraczające 10% tego co zarabiam. Co do ubezpieczeń. Jak przez 30 lat maja to w dupie to... z głupota nie wygrasz. Poza tym człowiek człowiekowi bardziej pomoże bez pośrednictwa urzędników.
Obecnie nikt nic sensownego i tak nie dostanie z tego obecnego "ubezpieczenia".
2. Studiować nie ma obowiązku a większość to robi także słaby argument.
3. Biurokracje należy ograniczyć, większość urzędów zlikwidować, a państwo powinno zajmować się tym do czego je stworzono (np. obrony swoich obywateli).
4. Zakładać tak można tylko czy tak jest? Koncesje to kolejny sposób na wyciąganie kasy od obywateli (opłaty za koncesje) i niepotrzebna ingerencja urzędnika w rynek.
5. Tu Cię zaskoczę ale obniżenie podatków nie musi powodować obniżenia wpływów do budżetu a prawdopodobnie to zwiększy przez prosty mechanizm. Jest sobie sklep. Właściciel sam w nim pracuje bo przez obecne obciążenia nie opłaca mu się kogokolwiek zatrudnić. jak masz niskie podatki to może i 2 osoby sobie zatrudnić i jeszcze na tym wyjść na plus. Zamiast jeden osoby 3 zapłacą podatek. I co najważniejsze im niższe podatki tym mniejsza "szara strefa".
Oszczędzą przede wszystkim na urzędnikach, później socjalce. Do tego prywatyzacja i zaprzestanie dokładania do różnych przedsiębiorstw, szpitali, komunikacji czy innych które w rękach prywatnych jeśli serio są potrzebne to zarabiają!
6. Co innego cenzura (nasz kochany urzędnik stwierdzający że to jest dobre a to to nie i lepiej tego nie pokazywać obywatelowi), a co innego to co Ty piszesz.  Właśnie im chodzi o to by naszą wolność ograniczała jedynie wolność innych, a nie cenzura.
7. Państwo to nie biznesmen więc nie powinien prowadzić jakiegokolwiek biznesu. Z założenia pomyłka bo jak Kowalski ma rywalizować na rynku z państwem - RP? Środków z prywatyzacji raczej wystarczy na emerytury.
8. Ale tam nikt nie mówi o wystąpieniu tylko o dążeniu do przywrócenia UE jej pierwotnego sensu jako obszaru wolnego handlu i swobodnego przemieszczania się obywateli, bez instytucjonalnej nadbudowy i biurokratycznych absurdów
Grecja jest dość daleko i dłużej w UE, może tam uciec?  ;)
9. Autonomia nie suwerenność. A co do tych państw w państwie, wojen, walki o zasoby itd. to nie mów o tym Niemcom bo myślę, że mogą się obrazić.
10. Chciałbym zobaczyć te wyliczenia bo wybacz ale wątpię żeby taniej było utrzymywać przez całe dożywocie najgorszych z najgorszych niż wykonać karę śmierci.

I taka ogólna uwaga, mimo że lubię Korwina to apeluję byśmy zaczęli patrzeć na to co, a nie kto mówi.
« Ostatnia zmiana: 2011 08 16, 11:39:37 wysłana przez cug »

Offline Spider

• Gracze DM
« Odpowiedź #9 dnia: 2011 08 16, 05:57:47 »
1. 10 %? Zrobić się da, ale wtedy za wszystko będziesz płacił. W porównaniu z innymi krajami mamy niskie podatki. W krajach skandynawskich jest to około 50 %, o ile mnie pamięć nie myli.

Na resztę może odpiszę później, bo teraz lecę do roboty ;) Ogólnie polityka pana JKM skierowana jest dla ludzi raczej zamożnych, którzy na obecnym systemie więcej tracą niż zyskują. Ale nie zapominajmy, że w naszym kraju mamy jednak większość tych biedniejszych.

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #10 dnia: 2011 08 16, 06:43:57 »
Hasla JKM sa nierzeczywiste. Nawet bardziej niz obietnice Donalda z PO ;)
Bez znaczenia czy sie one komus podobaja czy nie.
On rzuca sloganami bez zadnego rzeczywistego planu ich wprowadzenia.
Do tego porusza kwestie zmian na tyle powaznych ze konieczna byalaby zmiana konstytucji oraz oczywiscie wystapienia z UE.
JKM nie bierze tez pod uwage sytuacji miedzynarodowej - Polska to nie  potega gospodarczo-militarna z wlasnmi surowcami, przemyslem i potezna doskonale uzbrojona armia.

Offline Wol

• Gracze DM
  • Lupus Heterofobius
« Odpowiedź #11 dnia: 2011 08 16, 08:12:19 »
o_O. to jest chory facet. jak on by doszedl do wladzy to albo by go ktos zastrzelil albo polske by zaatakowali. w sumie co by bylo moze i dobre. bylaby szansa ze slonsk znow bylby niemiecki<marzyciel>.
Ja coraz bardziej zastanawiam sie czy nie isc na lewice glosowac....

Opcjonalnie z dwoch oszolomow wybralbym Palikota i jego partie ktora tez ma ciekawy program

Offline sin

• Gracze DM
« Odpowiedź #12 dnia: 2011 08 16, 08:17:11 »
Do tego porusza kwestie zmian na tyle powaznych ze konieczna byalaby zmiana konstytucji oraz oczywiscie wystapienia z UE.
Me gusta!

Wolan - skoro jestes taki proniemiecki, to przeciez zawsze mozesz wyjechac ;-). A glosowac na lewice, po tym, co zrobila ona z zachodnia Europa i Skandynawia... to jest dopiero chore. ;-)
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.

Offline DzikiHL

• Gracze DM
  • Ten od Buccaneer's Den
« Odpowiedź #13 dnia: 2011 08 16, 08:46:56 »
bylaby szansa ze slonsk znow bylby niemiecki<marzyciel>.
Chyba cie gniecie :D. Jeśli masz na myśli "autonomię" to sam nie masz pojęcia o co w niej chodzi, z resztą jak większość ludzi.

Myślę, że za czasów JKM po raz pierwszy od dawien dawna doszłoby do zamachu na rządzących i przejęcia władzy przez lud. Może z tego tłumu w końcu wysunąłby się jakiś "młody" i poprowadził to Państwo tak jak należy.

Niestety jestem zdania, że wszyscy starzy politycy są już zepsuci do szpiku kości i osobiście szukam partii nowych twarzy, młodych, którzy nie dali się jeszcze zepsuć czy też przekonać tym starym piernikom.
Buccaneer's Den - dawniej Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #14 dnia: 2011 08 16, 09:10:33 »
Niema takich bo ich ci z obecnej ekipy zajmojacej miejsca przy korycie by ich nie dopuscili.
Od lat nie zdarzylo sie nic co pozwoliloby stowrzyc i wejsc na stale do polityki nowej i silnej parti.

Raz ze potrzebne jest finansowanie by stowrzyc i urtzymac struktury. A finansowanie skupia sie na obecnych politykach, w zamian za obecnie osiagane korzysci. Badz na opozycji liczac na przyszle korzysci.
Jesli taka partia mialaby zaprezentowac cos wiecej niz tylko program oparty na pustych sloganach portrzebowalaby nie tylko politykow ale i expertow z praktycznie kazdej dziedziny gospodarki. Mowiac "expert" mam na mysli ludzi z naprawde duzym doswiadczeniem, nie tylko wyksztalceniem. A tacy, jesli sa zainteresowani polityka, to juz sa z kims powiazani.

Bez jakiegos duzego wstrzasu o charakterze wrecz rewolucyjnym niewidze dzis mozliwosci wejscia liczacej sie nowej sily do sejmu.
W innych panstwach UE moze czesc sceny zajma partie nacjonalistyczne, dzieki niezadowoleniu z przyjmowania imigrantow. W Polsce jest malo Arabow wiec poki co niemaja dobrej pozywki do rozkwitu takie sily.

Natomiast co wybory pojawiaja sie rozne male a glosne twory polityczne, jak taka Nowa Prawica JKM.