Autor Wątek: Hodowla jeży afrykańskich.  (Przeczytany 776 razy)

Offline krewetek

Hodowla jeży afrykańskich.
« dnia: 2011 09 19, 18:00:34 »
Hejka,

spotkał się ktoś z tym tematem, może ktoś zajmuje się hodowlą? od kilku dni przeglądam strony/fora w internecie i na prawdę ciężko znaleźć coś konkretnego. każda strona pisze co innego. na jednej dozwolony sposób żywienia okazuje się ciężko zabroniony na drugiej...

Z góry dzięki za pomoc.

(temat grzecznościowy)

Offline Lindi

• Gracze DM
  • Nitrogliceryna
Odp: Hodowla jeży afrykańskich.
« Odpowiedź #1 dnia: 2011 09 19, 18:35:14 »
ouu a to sie hoduje jak nie wiem.. szynszyla czy maja jakieś zastosowania?:P [pytam bo nie mam pojęcia]
"koń amazonki fabularnie jest tak z nią zżyty że w gdy ona pada to jemu pęka serce z żalu."  :D

Online kwiatek

• Gracze DM
« Odpowiedź #2 dnia: 2011 09 19, 18:37:45 »

Offline krewetek

« Odpowiedź #3 dnia: 2011 09 19, 22:07:48 »

Online kwiatek

• Gracze DM
« Odpowiedź #4 dnia: 2011 09 20, 00:08:46 »
chętnie odpowiem na pytania dotyczące hodowli jaszczurek i ptaszników w razi czego :p

generalnie jeże z tego co wiem są jak koty, wybierają jednego pana i za nim łażą wszędzie i tolerują tylko jego, jednym słowem są zajebiste, jedzą mięcho i resztki ze stołu (potwierdzone przez hodowce) i lubią się bawić, a jak chcą się bawić to są wręcz namolne ;d
« Ostatnia zmiana: 2011 09 20, 00:12:00 wysłana przez kwiatek »

Offline Lindi

• Gracze DM
  • Nitrogliceryna
« Odpowiedź #5 dnia: 2011 09 20, 10:18:41 »
brzmi fajnie:D
"koń amazonki fabularnie jest tak z nią zżyty że w gdy ona pada to jemu pęka serce z żalu."  :D

Offline krewetek

« Odpowiedź #6 dnia: 2011 09 20, 11:56:41 »
chętnie odpowiem na pytania dotyczące hodowli jaszczurek i ptaszników w razi czego :p

generalnie jeże z tego co wiem są jak koty, wybierają jednego pana i za nim łażą wszędzie i tolerują tylko jego, jednym słowem są zajebiste, jedzą mięcho i resztki ze stołu (potwierdzone przez hodowce) i lubią się bawić, a jak chcą się bawić to są wręcz namolne ;d

Nie do konca.
Nie toleruja laktozy, wiec nie do konca wszystko ze stolu moga wszamac. Jedza glownie sucha karme dla mlodych kotow + robaki (maczniaki, drewnojady, ich larwy); nie moga jesc kwasnych owocow ani slodkich rzeczy (cukru);
co do zabaw to zalezy od charakteru jeza - niektore potrafia ledwo tolerowac tylko swojego wlasciciela, inne z kolei kochaja wszystko co chodzi na dwoch nogach; z kazdym zwierzakiem tak jest.
dodatkowo sa w miare czyste - nie smierdza tak jak chomik czy krolik, potrafia sie nauczyc wyprozniania do kuwety;
prowadza nocny tryb zycia (budza sie pod wieczor i potrafia sie wiercic cala noc);

Offline Lindi

• Gracze DM
  • Nitrogliceryna
« Odpowiedź #7 dnia: 2011 09 20, 12:33:22 »
Jak ktoś pisze, że są jak koty to znaczy, że każdy jest inny :P [z resztą jak każde zwierze]  ;D

Offline Gucio

• Gracze DM
« Odpowiedź #8 dnia: 2011 09 20, 12:49:53 »
Jak ktoś pisze, że są jak koty to znaczy, że każdy jest inny :P [z resztą jak każde zwierze]  ;D

koty smierdzOM

Offline Lindi

• Gracze DM
  • Nitrogliceryna
« Odpowiedź #9 dnia: 2011 09 20, 14:02:08 »
moczem i starymi ludzmi

Offline Yavanna

• Gracze DM
« Odpowiedź #10 dnia: 2011 09 20, 14:57:17 »
Śliczne stworzonka. Ja znalazłam o nich tą stronę: 

http://www.jezafrykanski.pl/index.php?pokaz=index

Mam nadzieję, że ci się przyda, założył ją fan tych przesympatycznych istotek :)
Zawsze trzeba podejmować ryzyko. Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie, gdy będziemy gotowi przyjąć niespodzianki, jakie niesie nam los.

Offline krewetek

« Odpowiedź #11 dnia: 2011 09 20, 15:28:58 »
Co ciekawe sam zacząłem myśleć o sprawieniu sobie jednego kłującego towarzysza...

Dosyć duże koszta na początek wychodzą. Terrarium + wyposażenie to wydatek minimum 150 złotych (oczywiście można zbić samemu z płyty, wstawić szybe i jakoś oprawić), dodatkowo sam jeżyk to minimum 300-400zł (od zaufanego hodowcy, aby mieć pewność, że jest zdrowy, odrobaczony i po wizycie u weterynarza).

Problem się pojawia, co gdy wyjeżdżamy na weekend w sprawach służbowych. Jeżyk z nami nie pojedzie bo to tylko niepotrzebny stres. Jeżeli uda się go nauczyć pić wodę z poidełka to pół biedy. Nawet jak go głód przyciśnie to zje resztki suchej karmy (w piątek przed wyjazdem dostaje świeżą, w sobotę jeżeli będzie bardzo głodny to zje i zwietrzałe chrupki), a jak nie zje to dieta jednodniowa w sumie krzywdy mu nie zrobi. Gorzej jeżeli jeżyk z poidełka nie będzie chciał pić i będzie tolerował wodę tylko z miseczki. Czasem się zdaży że wywali miskę, rozleje wodę i co wtedy... Przez dwa dni bez wody w najgorszym wypadku to katorga... ;/
Ale problemy wyjazdów towarzyszą posiadaniu każdego zwierzątka.

Z kotami jest o tyle dobrze, że w przypadku gdy mieszka się na wsi, w domu, koty z reguły większość czasu spędzają na dworzu. Przyzwyczajone są do polowań i zawsze w ostateczności na wyżerkę pójdą do sąsiadów :)

A tak w ogóle to raz na kilka tygodni powinno się jeża wykąpać... :)
http://www.youtube.com/watch?v=P0NrIatqy5w
(ten jest nad wyraz spokojny. w przypadku przerażenia, fukają i zwijają sie w kulkę... a ten siedzi w spokoju...)

Offline Lindi

• Gracze DM
  • Nitrogliceryna
« Odpowiedź #12 dnia: 2011 09 20, 15:35:44 »
Koty to się pakuje do kontenerka i bierze ze sobą ;p W sumie sama się zastanawia lam nad jeżem [po przeczytaniu tego tematu] ale jakoś się ostatecznie rozmyśliłam. Jeże powinny sobie biegać na wolności ;)

Offline Rudus

• Ekipa DM
  • Szara Eminencja
    • Takie tam...
« Odpowiedź #13 dnia: 2011 09 20, 15:41:07 »
A ja myslalem ze to bedzie troll-topic ....

-_-'

Nie znam internetu jednak...
Ethanoll o ocllo
hrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

http://nihai.deviantart.com/

Offline krewetek

« Odpowiedź #14 dnia: 2011 09 20, 15:55:00 »
Koty to się pakuje do kontenerka i bierze ze sobą ;p W sumie sama się zastanawia lam nad jeżem [po przeczytaniu tego tematu] ale jakoś się ostatecznie rozmyśliłam. Jeże powinny sobie biegać na wolności ;)

Dla kota też to może być stres. Ciężko powiedzieć zależy od osobowości kota. Co do tej hodowli to często takie jeże mają się dużo lepiej pod okiem człowieka niż na wolności. Nie mówię tu o jeżach europejskich które hasają sobie po lasach :) Średnia życia jeża afrykańskiego/pigmejskiego w dzikich warunkach to 2-5 lat. W hodowli, potrafią dożyć nawet do 8-10 lat. Są o tyle fajne że podobno można je spokojnie puszczać po pokoju (tym lepiej jak nauczą się korzystać z kuwetki), nie gryzą mebli i kabli. Są jednak bardzo wrażliwe na zapachy i dźwięki z czym trzeba się liczyć...

@Rudus: trolling is a art ;)