Autor Wątek: Zmiany  (Przeczytany 1581 razy)

Offline BeLikeBird

• Gracze DM
Zmiany
« dnia: 2011 10 22, 13:35:59 »
Dlaczego od kilku miesięcy jest wprowadzanych tak mało zmian i nowości ?
Wcześniej co kilka dni jakaś ciekawa nowość, a przez te kilka ostatnich miesięcy można policzyć na palcach.
« Ostatnia zmiana: 2011 10 22, 16:31:50 wysłana przez BeLikeBird »

Thrasos

• Gość
Odp: Zmiany
« Odpowiedź #1 dnia: 2011 10 22, 14:54:40 »
admin to też człowiek i ma też życie prywatne.. to się nie kończy :)

Offline mae

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 2011 10 22, 16:27:59 »
A zaplaciles abonament?
Problem jest zawsze jakies 40cm od monitora.

Offline Pollack

• Gracze DM
« Odpowiedź #3 dnia: 2011 10 22, 17:09:12 »
Mae - bardzo chetnie. Ale wtedy bedziecie musieli zaczac z nami rozmawiac..:))

Offline Duck

• Gracze DM
  • Tropiciel Absurdów
« Odpowiedź #4 dnia: 2011 10 22, 17:28:15 »
Bo ci którzy wprowadzali zmiany zostali wyrzuceni.
There is no God but Allah, and Mohammed is his messenger.

*click*

Offline Papa Smerf

• Gracze DM
  • Come to Papa
« Odpowiedź #5 dnia: 2011 10 22, 20:59:06 »
E nie. Raczej Ci, którzy są zostali zniechęceni.
"Feel the burn of the mists. Master them. They will devour your enemies"

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #6 dnia: 2011 10 23, 13:45:38 »
Z tego co tak patrzylem to sa poprawiane rozne bugi czy tez sa balansowane te wczesniejsze zmieny.
To tez sa zmiany.
Do tego bardzo wazne.
Nie sztuka jest dodac kilka klas i zamieszac we wszytkim, potem trzeba to "zbalansoac" ;) Co okazuje sie znacznie dluzsza praca.

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #7 dnia: 2011 10 23, 21:14:41 »
Dlaczego od kilku miesięcy jest wprowadzanych tak mało zmian i nowości ?
Wcześniej co kilka dni jakaś ciekawa nowość, a przez te kilka ostatnich miesięcy można policzyć na palcach.

Dobre pytanie. Musimy chyba przemyśleć swoje postępowanie.
<xxx> leee czemu kosa to miecze :/
<xxx> ja myslalem ze jak z sierpem ze to sa piastki
<xxx> i mnie worg poskladal :(

Logika DM'a

Offline Rey

• Gracze DM
  • Zacny Naven`yer
    • http://reynevan.ovh.org
« Odpowiedź #8 dnia: 2011 10 24, 01:17:02 »
Mysle, ze kolega mial na mysli, ze bardzo uradowaloby go gdyby pojawialy sie czesciej jakies zmiany.
Zaden tam mus. ;)

To tak jak z ta prosba o sól... http://www.youtube.com/watch?v=ca1nQa2Feb0
licho: "cieszę się ze są i marudy, gdyby nikt nie marudził martwilibyśmy się że coś zrobiliśmy źle" ;]

Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

mirqxx: "a już myślałem, że nic głupszego nie będzie a tu proszę"

Offline licho

• Gracze DM
« Odpowiedź #9 dnia: 2011 10 25, 14:10:46 »
13.08.2011
Felixor otwiera wątek na forum pod tytułem "Rozwój Serwera"
http://forum.dm-uo.pl/index.php/topic,24613.0.html

28 sie, 2011
Asylum oświadcza, że będzie się działo.

30.08.2011
Korgail zamyka temat stwierdzeniem:
Dziękujemy za cenne uwagi, z pewnością weźmiemy je sobie do serca.
Zapewniam, że cała ekipa pracuje w miarę możliwości i można zobaczyć tego efekty: wystarczy otworzyć oczy. Niestety nie jesteśmy w stanie i nigdy nie będziemy sprostać wymaganiom wszystkich graczy - ludziom się nie da dogodzić.

Od tego czasu pojawiły się 3 zmiany:
postawienie spawnu moba i dodanie mu umiejętności.
zabranie tej umiejętności
zrównianie protekcji

Jak zobaczyłem dziś nową Informację ogólną:

Moi drodzy.

W ostatnim czasie dosyc burzliwie dyskutowalismy w naszym skromnym gronie na temat obrazu naszego serwera. Przedmiotem naszej uwagi w tych rozmowach byla glownie kultura graczy, ich wzajemny stosunek do siebie i klimatyczny wizerunek naszego swiata. Wszyscy bez wyjatkow zgodzilismy sie co do tego, ze sytuacja nieustannie pogarsza sie i wymaga pewnych dzialan z naszej strony, poprawy. 
to po tym zdaniu się ucieszyłem, że coś postanowiliście zrobić w końcu.

Ale okazuje się, że w pocie czoła zadecydowaliście że to gracze nie potrafią się bawić według waszych zasad.

Trochę poznałem mechaniki, te 3 newsy to jest 20 minut łącznie pracy skryptera, włączając reset serwera.
Przejeliście serwer, to się nim zajmijcie, bo jest mi żal, że tyle pracy włożonej idzie na marne.

Ja znam dokładnie teksty o życiu prywatnym, o darmowej pracy dla innych itd.
Ale w skali chyba roku odkąd mnie nie ma, nie poświęciliście chyba 1% łącznie swojego życia.
Bo jeśli każdy z wymienionych ekipantów (jest ich 10) poświęciłby tygodniowo prawdziwe 2 godziny na pracę nad serwerem to miesięcznie odbywałoby się 56 godzin questów, 16h skryptowania(przypominam że zmiany które zostały wprowadzone w ciągu dwóch miesięcy to wyhaszowanie kilku linijek i przeklejenie linijki o ataku specjalnym z jednego moba na drugiego).

« Ostatnia zmiana: 2011 10 25, 14:17:35 wysłana przez licho »
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Offline DzikiHL

• Gracze DM
  • Ten od Buccaneer's Den
« Odpowiedź #10 dnia: 2011 10 25, 14:18:11 »
To może licho wspomożesz ekipę? Bo jest mi żal że foha strzelasz o grabki i wiaderko. Rozumiem, z Twojego postu że znasz się na skryptowaniu, masz też doświadczenie po drugiej stronie lustra.
Albo oddaj post do edycji na słowa "Weźmy się i zróbcie"
Buccaneer's Den - dawniej Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Offline licho

• Gracze DM
« Odpowiedź #11 dnia: 2011 10 25, 14:27:32 »
Ja nie skryptuje, ja wiem jak skrypterzy pracują i co potrzebują.
Weźmy się i zróbcie to jest w informacjach ogólnych.
W skrócie " Wiemy że jest źle-długo myśleliśmy o powodach-doszliśmy do wniosku że źle gracie"

Ja akurat swojego czasu pokazałem jak działam gdy działam.

Ja już nie wrócę, po tym w jaki sposób przejęto serwer, wolę swoje pomysły spełniać w realu.
Chodzi mi o to że włożyłem w ten serwer dużo swojej pracy, oraz jeszcze więcej pracy innych.
Byli zmobilizowani i działali bardzo sprawnie, inni przyszli na gotowe i myśleli że jest tak prosto.
A szef przypomina mi pewną postać z LOTR.
I wygląda że za wszelką cenę chce udowodnić tezę którą postawił gdy wsiadłem do administrowania DMki.
"UO to przeżytek i trzeba się pogodzić z tym że będzie tu coraz mniej ludzi"
Ja zaprzeczyłem tej tezie zwiększając po roku online o 300%
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Offline DzikiHL

• Gracze DM
  • Ten od Buccaneer's Den
« Odpowiedź #12 dnia: 2011 10 25, 14:44:35 »
Licho, mam nadzieję że pewna część tych graczy których sprowadziłeś na DM w końcu dostanie bana ;].
Nikt z nas nie ma prawa oskarżać ekipantów o bezpodstawne olewanie serwera. Głęboko wierzę, że pewna część ekipantów nie ma czasu nawet się wysikać miedzy zajęciami jakich się podejmują. Tych osób nie należy karcić przez zdania "po co się brałeś za bycie w ekipie skoro nie masz czasu!?". Te osoby trzeba wręcz wspomóc i nagrodzić, że "nie ma czasu a mimo to chce nam, graczom pomóc jak tylko się da".
Sam też wiesz, że do ekipy byle kogo nie można wpuszczać. Myślę, że chętni są, niektórzy z nich zapewne jednak zapisaliby się w historii DM w "rodzynkach".

Dodatkowo, gdybyś się zainteresował głębiej, a nie zrobiłeś tego na pewno, to wiedziałbyś o większej ilości cichych zmian o których nawet nie ma sensu pisać. Duża część tych zmian to, że się tak wyrażę "naprawianie po Tobie". Wg mnie lepiej już nie pisać newsów "zamieniliśmy sposób działania xxx na yyy bo licho spieprzył sprawę". Oczywiście każdy popełnia błędy i ma do nich prawo, czy jednak musimy się nimi chwalić?

Osobiście jestem zdania, że ekipa ma i powinna się chwalić nawet drobnostkami. Sam takie coś robię w Bucc, nawet jak przestawię NPC z jednego miejsca do drugiego. To jednak zależy od podejścia.
By Cię pocieszyć, online stale się powiększa. Może nie skokowo ale wystarczająco by cieszyć. Może Twoich +100 nie ma ale już 84 bywa.
Buccaneer's Den - dawniej Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Offline Tinerot

• Ekipa DM
« Odpowiedź #13 dnia: 2011 10 25, 14:46:43 »
Cieszę się, że mamy kogoś takiego jak Dziki, kto jeszcze w nas wierzy i broni nawet przed jadem admina. ;)

Raaban

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 2011 10 25, 14:57:00 »
Ja przyszedłem na DM z innego shardu za panowania Licha.
Byłem tak wstrząśnięty ilością zmian i nowości że zostałem aż do dziś. Ale Dziki jakbyś ekipy nie bronił to każdy wie jak wygląda praca na freeshardach. Nie chce mi się to nie robię. Proste. I mnie osobiście drażni takie zawzięte bronienie ekipy. Nie ma Ducka, jest 1 porządkowy(Nie ujmując Dhagtowi) Ale nie ma szans być wszędzie zawsze na 84 graczy jeden porządkowy to stanowczo za mało.
O fabulantach się nie wypowiadam bo jakoś taki mało fabularny jestem ;]
Komunikacja Ekipa-Gracze też do najlepszych nie należy. Ale żeby coś zmieniać trzeba z graczami rozmawiać, a nie pisać epopeje że będzie lepiej(Kiedy?) Kiedyś.