cisnieniowy ;] moja mama dostała go w prezencie od taty bo tez uwielbiała parzoną kawkę. Jest mały i wygodny niezbyt skomplikowany i w zestawie mial sliczny zielony kubeczek

ale ja tam wole filiżankę.
w pracy mam taki duzy co robi kazdy rodzaj kawy O_o
ale nikt nie potrafi go obsługiwać

:D
a szkoda bo pewnie robi świetną kawusie
ja mam przepis na super kawe prawie jak w kawiarni
i jest z pewnością tańsza

mleko do kawy 7,5 % odlewasz 3/4 a pozostałe mleko "trząchasz" w pojemniczku
tzw kawa trzepana! (hahaha)
po prostu ubijasz mleko na delikatną piankę bez koniecznosci uzywania wiekszej ilosci sprzetów kuchennych.
moze byc kawa parzona lub rozpuszczalna po prostu jak kto lubi
najpierw wlewasz troche mleka ktore wczesniej zostalo odlane aby zabielić napar
potem delikatnie mieszasz aby płyn był w ruchu i po sciance filizanki powoli wlewasz to ubite mleczko
jak sie dojdzie do pewnej wprawy mozna obic wzorki jak prawdziwy barista
ja na koniec posypuję piankę odrobiną cynamonu lub kardamonu
mozna tez poslodzic kawe cukrem waniliowym lub dodać pół łyżeczki kakao to daje swietny efekt smakowy
taka kawa to fajny dodatek do sniadanka dla kochanej osoby
ja osobiscie bym sie bardzo ucieszyla z tak przygotowanej kawy rano
a co do herbaty...
jaśminowa zielona herbata z "kwiatem lotosu" nie wiem jak sie nazywaja te kwiatki ale gdy zaleje sie ję wrzątkiem puszczaja piekny czerwony kolor i nadają herbacie owocowego aromatu. Pamiętam ze to jakieś japońskie kwiatki i zostało mi ich tylko kilka sztuk.
Zielona herbata jest wprost zajedwabista.
Szczególnie młode listki swietnie smakują a poza tym zielona herbata jest bardzo zdrowa ^^
hamuje procesy starzenia i jest bogata w wiele witamin (A,E B2..)
jednak jezeli ktos lubi słodzić to niech lepiej sie za taką nie zabiera bo to grzech cięzki słodzić herbate zieloną cukrem ;/ juz lepiej miodem.
Czerwona herbata jest szczegolnie polecana jak ktos się odchudza

zmniejsza poziom cholesterolu i wspomaga trawienie dodatkowo hamujac proces wchłaniania węglowodanów
ale z dawkowaniem to tez ostroznie..
no i Biała herbata
szczerze powiem mi nie smakuje bo jak dla mnie zbyt lekka w smaku a ja lubie jednak wyraziste aromaty
natomiast jest naturalnym lekiem na raka.
no moze nie uzdrawia cudownie ale pomaga przy zahamowaniu niekontrolowanych podziałów komórek-mutacji
i ogranicza podział juz zmutowanych komórek
działa tez pobudzająco i z pewnością jest zdrowasza od energy drinków
a czarną herbate wszyscy znamy...ja osobiscie kłade torebki herbaty "saga" na oczy bo tylko do tego sie nadaje ten syf ;o