Autor Wątek: Wierny  (Przeczytany 673 razy)

Offline Dysiek

• Gracze DM
Wierny
« dnia: 2011 11 03, 21:10:03 »
Chciałbym się dowiedzieć dlaczego niektóre skille są zablokowane dla tej klasy np traperstwo bądz wykrywanie?
I czy jest możliwość w przyszłości odblokowanie niektorych skill dla wierngo ? Bo chcąc się pobawić tą klasą trzeba z dużej "ilości" skilli zrezygnować.

ps: tak mam trape chce zrobić wiernego i chce zmiany pod siebie ( uprzedzam ludzi, którzy zaraz zaczną mi takie rzeczy pisać )

Offline Dysiek

• Gracze DM
Odp: Wierny
« Odpowiedź #16 dnia: 2011 11 04, 17:21:15 »
No dobrze.. na pvm wierny, na pvp wierny, do koxu wierny i bog wie do czego jeszcze wierny.. to niech mi ktoś powie do czego jest teraz czysta płyta? Do dekoracji ? dobrze.. może mieć wykrywanie, trapke i masę innych skill. ale po co taki wojownik komuś jak jest w 100% uzaeżniony od maga?

Nie rozumiem dlaczego DM prowadzi politykę związaną z tym, że coś jest wymgane aby można było grać tutaj lub też jak masz coś nie możesz mieć tego owego i cholera wie czego jeszcze. Nie rozumiem dlaczego mag nie ma takich ograniczeń. Mag jak chce być druidem robi go jak chce być Nekrusem koxa go psionik, wamp tak samo. A płyta żeby być dobra na pvm musi zrezygnować z 90% skilli żeby mieć wiernego. Może w końcu pójdziemy w stronę taką aby ułatwić graczowi wybór klasy jaką chce grać a nie ciągłę zaksasy i blokady. Chcąc pograć wiernym musze zrezygnować z Trapy, któa strasznie mi się podoba. A dlaczego mam z niej rzygnować? A no tak bo wierny ma recala i prota i blesa.. mag też ma takie coś a nie musi rezygnować z podstawowej magi dla innych podklas.

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #17 dnia: 2011 11 04, 17:27:15 »
Idea blokowania umiejętności jest prosta. Zyskujesz coś kosztem czegoś. Wierny ma wbudowane bonusy, ale jego minusem jest to, że nie może mieć skilli rzemieślniczych, nie może się ukrywać, nie może tropić etc. Zwykły wojownik ma pod tym względem gorzej niż wierny, bo aby mieć prota, musi chodzić z magiem (co nie do końca jest prawdą, bo dodaliśmy niedawno nową miksturę kamiennej skóry, która działa jak magowski archprot - albo jest ciut słabsza, nie pamiętam - a wytwarza ją alchemik; E: sprawdziłem prot jest o 2 słabszy niż arch prot maga z 75 inta oraz o 4 słabszy od prota wiernego). W zamian za uzależnienie od maga/butli może mieć umiejętności, których nie może posiadać wierny. Pomijam w tej wyliczance wampira wojownika, który sam w sobie jest klasą, całkiem fajną zresztą.

Może faktycznie mag ma trochę lepiej pod tym względem, ale np mag który ma psionika a chciałby zobaczyć co to ta demonologia też musi tego psionika zgrzybić - chociaż może go lubić nawet bardziej niż Dysan trapkę.

Dyskusja w tym temacie nie zmieni raczej stanu rzeczy.
« Ostatnia zmiana: 2011 11 04, 17:33:34 wysłana przez Sul »
<xxx> leee czemu kosa to miecze :/
<xxx> ja myslalem ze jak z sierpem ze to sa piastki
<xxx> i mnie worg poskladal :(

Logika DM'a

Offline Thiass

• Gracze DM
« Odpowiedź #18 dnia: 2011 11 04, 17:30:34 »
Pozatym mag w momencie gdy zmienia klase magiczna z jednej na druga wyklada miliony na kox
W momencie gdy zmieniasz klase wojem zarabiasz + koxasz stat  ;)

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Offline Dysiek

• Gracze DM
« Odpowiedź #19 dnia: 2011 11 04, 17:39:02 »
Czyli nie ma po co wracać do gry na DM. a już myślałem że sobie umilę grę jak wróce  ;)

wnioskując z potu sula nie ma po co ciągnąć tego dalej czyli do zamknięcia

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #20 dnia: 2011 11 04, 17:49:35 »
Tak mi jeszcze do głowy przyszło, że można by od biedy zamienić kolejność blokowania co w praktyce owocowałoby tym, iż można być wiernym i mieć jego zakazane skille, ale nie można ich używać.

Problem w tym, że doprowadziłoby to pewnie do sytuacji, w której magowie chcieliby móc pozostawić swojego psionika i zrobić demonologię co oczywiście nie wchodzi w grę :)

Logika DM'a

Offline Dysiek

• Gracze DM
« Odpowiedź #21 dnia: 2011 11 05, 02:49:15 »
Sul to jest bardzo dobry pomysł. i jestem za

Co do płaczu magów.. to oni i tak maja za dobrze i niech nie marudzą.. mogą mieć dwie klasy czyli magia podstawowa i podklasa bez żadnych blokad więc nie mają co narzekać

Offline Aiwass

« Odpowiedź #22 dnia: 2011 11 05, 02:54:10 »
i zawsze tak bylo... podklasy maga to sa dodatkowe skille ktore bez magii sa niegrywalne... jak ci dysan nie pasuje zrob maga... bedziesz mogl miec po za zwykla magia jeszcze cos... a jak ci nie pasuje ze nie mozesz miec wiernym trapy... to nikt ci nie kaze robic wiernego...

Offline Dysiek

• Gracze DM
« Odpowiedź #23 dnia: 2011 11 05, 04:13:44 »
i zawsze tak bylo... podklasy maga to sa dodatkowe skille ktore bez magii sa niegrywalne... jak ci dysan nie pasuje zrob maga... bedziesz mogl miec po za zwykla magia jeszcze cos... a jak ci nie pasuje ze nie mozesz miec wiernym trapy... to nikt ci nie kaze robic wiernego...

Proszę Cię nie zmuszaj mnie do zmiany zdania o Tobie.. Poznałem Cie i szanuje Cie ale takim czymś przekonujesz mnie, że zmiana frontu zmienia człowieka..

Mi chodzi tu tylko o umilenie gry nic więcej. Dlaczego mag ma mieć lepiej a płyta gorzej? chce po prostu pograć wiernym bez zmiany swoich skilli czy to takie złe?

Offline zethaiks

• Gracze DM
« Odpowiedź #24 dnia: 2011 11 05, 04:36:56 »
A co ma mag lepiej niz wierny ?
wierny ma blesa prota sancta recala - tarcze zamiast corpa ---
czysty mag jest tak samo do dupy jak czysta plyta. Od tego dostalismy pod klase - wy wiernego my kilka innych - kazda klasa na forum wychodzi... ujowa... kazda klasa jest zla ---- przeciwniko jest przegieta.... nie chce zaczynac kolejnego fightu na forum kto ma lepiej. wiec jezeli piszecie o bledach wiernego nie piszcie o bustach maga czi berka czy jeszcze innych . bo za 5 postow zacznie byt co porowynwane....
Nauczcie sie - zglaszanie bledu - bugu - zalu - kazdej podklasy : skladajcie na forum - ale nie porownujcie do innych podklas - bo skonczy sie standardowo - berek kladzie maga - mag kladzie puszke - lucznik kladzie maga - mag kladzie wiernego - mag nie polozy lika itp...... nie ma co porownywac od tego jest balas. a calkiem inny jest w pvm a calkiem inny w pvm. wiec nie placzcie ze to i to jest przegiete. bo zaraz znajdzie sie 20 magow gdzie powie ze lucznika nie da sie ubic 1/1 magiek i skonczy sie na kolejnym FF w sprawie balansu

Offline Hexin

• Gracze DM
« Odpowiedź #25 dnia: 2011 11 05, 10:11:33 »
chce po prostu pograć wiernym bez zmiany swoich skilli czy to takie złe?

Stary, taka jest ta klasa, takie ma ograniczenia. Nie chcesz zmieniac skilli to zrób coś innego. To tak jakby BM zaczął narzekać, że musi skasować zielarstwo żeby mieć anatomię. Tak już jest, trudno. Masz jeszcze berka, wampira, skryto, beha, lucznika. Oni mogą mieć trapkę.

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #26 dnia: 2011 11 05, 10:38:32 »
Przyjrzałem się sprawie i już pamiętam, dlaczego blokada wygląda tak a nie inaczej. Blokowanie poszczególnych skilli gdy ich używający jest wiernym jest na tyle zawiłe i czasochłonne, że niestety nie będzie wprowadzone.

Dla wszystkich wiernych zostaje możliwość odkoxania zgrzybionych skill - co w praktyce może okazać się mniej czasochłonne niż wymagane poprawki :)

Temat zamykam bo zaczynają się jakieś słowne sparingi.

Logika DM'a