Mam Galaxy SII już ponad 2 miesiące, kolega z uczelni ma iPhone`a 4g, inny znajomy z kolei ma nowe HTC Desire HD (tak się słodko składa). Wyświetlacz przereklamowany? Nie zgadzam się totalnie - dla mnie super amoled plus bije na głowę nawet Retinę iPhone`ową. iPhone co prawda ma nieco większość rozdzielczość na mniejszej przekątnej, ale odwzorowanie kolorów, jasność i ogólne wrażenie samego szkła po prostu w Galaxy SII jest o wiele lepsze. HTC jest w porządku, ale porównywałem i też wydaje mi się jakiś bardziej 'przydymiony', ciemniejszy. Jak dla mnie smarfon samsunga ma obecnie najlepszy wyświetlacz na rynku (chociaż nie dotykałem jeszcze nowej nokii, ale w smartfonach nie brylują).
Jeżeli chodzi o bebechy to w Galaxy SII masz DWURDZENIOWY 1.2 Ghz procesor, HTC mocno w tyle. Biorąc pod uwagę fakt, że obydwa telefony są na mocno wymagającym androidzie - Samsung do przodu i to o kilometr. HTC przy wielu aplikacjach otwartych potrafi zwolnić, chwilami 'przycina' menu. HTC ma 768 mb ram, Galaxy SII - 1gb. GSII Jest szybszy. iPhone`a nie porównuję, bo to iOS.
Jak dla mnie zdecydowanie Galaxy SII. Nie mam żadnych problemów, chodzi non stop bez restartów, oglądam filmy, słucham muzyki, mam ściągnięte ponad 20 aplikacji, które w większości są w użyciu bardzo często i nie doświadczałem żadnych zgrzytów. Poza tym z opinii znajomego, HTC Desire HD przy intensywnym użyciu (jakiś 720p film, wymagająca gra) mocno się grzeje w stosunkowo krótkim czasie.
Niemniej, czy Galaxy SII czy HTC czy iPhone 4g (albo gs już teraz) to wszystko naprawdę solidne smartfony, kolosalnych różnic nie ma, wybór to w gruncie rzeczy kwestia gustu. Jeżeli jesteś z androidem, to od siebie polecam Samsunga, ale jak nie boisz się prostego jak cep iOSa, którego średnio można sobie ułożyć po swojemu, to wal śmiało w iPhone 4gs.