Autor Wątek: "Tablet" do czytania ebookow  (Przeczytany 1680 razy)

Offline kamrad

• Gracze DM
"Tablet" do czytania ebookow
« dnia: 2011 11 27, 07:12:41 »
Witam. Mam w planach kupno "tableta" do czytania ebookow i ewentualnie sluchania muzyki w formacie mp3.

Nie zalezy mi na tablecie wielkosci monitora ani zadnych dostepow do internetu czy innych nie potrzebnych mi funkcji.

Cena to maxymalnie 350zl (nie zaplace wiecej za cos na czym bede tylko czytac)

Offline Robinton

• Gracze DM
Odp: "Tablet" do czytania ebookow
« Odpowiedź #1 dnia: 2011 11 27, 11:13:39 »
ebook reader (np. amazon kindle) >>>>>> tablet

kwestia tego, że ekran w kindlu po prostu nie świeci co przekłada się na brak zmęczenia wzroku i odbiór ebooka analogiczny do czytania książki

ino muzyki to raczej nie posłuchasz na poziomie ;P

Offline Tinerot

• Ekipa DM
« Odpowiedź #2 dnia: 2011 11 27, 11:18:05 »
Też miałem polecić Kindla jako ebook readera, żaden tablet się do niego nawet nie zbliży pod tym względem. Kolejnym plusem jest darmowy net 3G zapewniany przez Amazon razem z urządzeniem. Minus to ekran tylko w odcieniach szarości, no i ukierunkowanie urządzenia tylko na czytanie i przeglądanie treści z netu. W innych zastosowaniach jest kilometry do tyłu.

Offline Robinton

• Gracze DM
« Odpowiedź #3 dnia: 2011 11 27, 11:22:32 »
Co do netu, to jakoś nie specjalnie ta funkcja mi podeszła. Obsługa koszmarna. Może w tych nowych wersjach dotykowych coś pozmieniali.

Kolejną przewagą małego kindla jest właśnie jego rozmiar no i waga. Bierzesz do autobusu czy tramwaju bo i w przeciętną kieszeń się mieści, a i wygodnie w 1 ręce trzymać :)

Jak kupować to tylko przez amazon. Wysyłka darmowa a ceny zdecydowanie niższe niż na allegro. (chociaż szkoda, że dolar teraz po 3,x)

Offline Spider

• Gracze DM
« Odpowiedź #4 dnia: 2011 11 27, 13:38:00 »
Najtańszy Kindle chyba kosztuje teraz 109 $, więc przy obecnym kursie dolara wyjdzie ~450 zł. Ale nie zmienia to faktu, że za taką kasę jeśli w ogóle kupisz jakiś tablet, to będzie się wieszał / zacinał co chwilę + jak wspomniano wcześniej, na błyszczącym ekranie czyta się dużo gorzej niż na e-papierze.

Offline mae

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 2011 11 27, 14:02:59 »
Zeby miec kindla, ktory ma cos do zaoferowania, trzeba zaplacic kolo 2000zl. Inaczej domyslam sie, ze mowimy o gowienku z malutkim ekranikiem, gdzie wygodna jest porownywalna do czytania z telefonu. Rozwazalismy ostatnio zakup kindlow dla firmy, ale niestety polityka licencyjna amazonu jest na to zbyt glupia ;]

Trzeba sobie odpowiedziec tez na pytanie - gdzie bedziesz czytal? Jesli masz zamiar czytac poza domem, "e-papier" jest swietnym rozwiazaniem w slonecznym swietle. Jesli jednak chcesz czytac tylko w domu, musisz sie w przypadku tej technologii przygotowac na "smugi", wolny czas reakcji i slady poprzednich stron pozostawiane po przerzuceniu kartki. "e-papier" nie jest tworem idealnym i generalnie uwazam, ze jest mocno przereklamowany.

Wez tez pod uwage, ze za 700-1000zl mozna miec juz tablet z androidem i ekranem dotykowym, ktorego nie ma kindle.
« Ostatnia zmiana: 2011 11 27, 14:08:04 wysłana przez mae »
Problem jest zawsze jakies 40cm od monitora.

Offline Spider

• Gracze DM
« Odpowiedź #6 dnia: 2011 11 27, 14:10:53 »
Wróć do pierwszego posta i zobacz, o jakich funkcjach rozmawiamy. Kindle jest urządzeniem typowo konsumenckim przeznaczonym niemal wyłącznie do czytania książek i gazet, więc rozmowa o jego zastosowaniu w firmie mija się z celem.

Edit: Smugi czasami (1 na 100 przewinięć strony?) widoczne przy oglądaniu obrazków - w moim wypadku przy czytaniu mangi. W przypadku czytania e-booków nie spotkałem się z niczym takim od początku użytkowania.
« Ostatnia zmiana: 2011 11 27, 14:13:43 wysłana przez Spider »

Offline mae

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 2011 11 27, 14:36:52 »
Kindle jest urządzeniem typowo konsumenckim przeznaczonym niemal wyłącznie do czytania książek i gazet, więc rozmowa o jego zastosowaniu w firmie mija się z celem.
A to w firmie pracownicy nie czytaja ksiazek i gazet? ;] Bywa, ze ksiazka w wersji papierowej to (powiedzmy) 200 dolarow, a na amazonie elektroniczna tylko 40. W takim wypadku dla firmy oplaca sie kupic pracownikom czytniki. Publikacje specjalistyczne sa drogie i oszczednosc na nich bylaby duza.
Problemem nie jest sam czytnik, ale licencje na zakupowane publikacje.
Osobiscie uwazam, ze Amazon sprzedajac specjalistyczne ksiazki i probujac uchodzic za powazna firme, powinien miec jakas polityke skierowana do firm. Napisalismy do nich i okazalo sie, ze nic takiego nie ma.
« Ostatnia zmiana: 2011 11 27, 14:43:15 wysłana przez mae »
Problem jest zawsze jakies 40cm od monitora.

Offline Robinton

• Gracze DM
« Odpowiedź #8 dnia: 2011 11 27, 15:59:49 »
Mae ale tutaj chodzi o całkowicie inne wykorzystanie z tego co zrozumiałem. Nie ma to być kobyłą ala kindle 3 w formacie A4 tylko coś, co jest wygodne m.in. w podróży. Dodatkowo książki i mp3, po co do tego najlepsza wersja? Mały kindle ten bodajże 6", jest w formacie porównywalnym z małą książką (trochę mniejszy niż A5). W wygodnym formacie, interlini i wielkości liter dla mnie na stronie mieści się dokładnie tyle samo tekstu ile w przypadku normalnych książek. Ponadto kwestię oryginalności książek chyba przemilczymy :P

Nie mniej racja. Jeśli ktoś chce czytać na tym pdfy czy coś to za mały ekran i za cholerę nie wygodne to jest. Dodatkowo trochę wkurza, że muszę przekonwertować doc na txt, ale cóż....

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #9 dnia: 2011 11 27, 16:53:10 »
mae amazon jest skierowany tylko na jednostki konsumenckie w sprzedazy online i koniec. moja firma rowniez wspolpracuje z amazonem, ale nie spodziewamy sie super bonusow. ta firma to jeden wielki robot i tego nie zmienisz. wola sprzedac jednej osobie z upustem 2-3% i maja za to marze (reszta idzie do producenta lub dystrybutora), niz bawic sie w jakies znizki na firmy.

Offline BeLikeBird

• Gracze DM
« Odpowiedź #10 dnia: 2011 11 27, 17:21:40 »
Na allegro dużo osób kupuje coś takiego, myślicie że warte uwagi?
http://allegro.pl/tablet-7-goclever-i70-tab-android-wifi-rysik-4gb-i1935215674.html

Pisze że można słuchać muzykę, a nawet oglądać filmy HD  :o

Offline Shem

« Odpowiedź #11 dnia: 2011 11 27, 17:34:06 »
Ja jestem posiadaczem czegos co sie zwie Nook Color. Przywiazlem sobie to sobie z za oceanu i kosztowalo mnie 240$. U nas na allegro http://allegro.pl/nook-kolor-barnesnoble-czytnik-ebookow-wi-fi-i1951402726.html cosik drogawo wychodzi. Generalnie Nook jako produkt polecam (mala wada jest fakt blokady transkacji na applety jesli sie nie jest w USA - zadnej aplikacji na razie nie da sie kupic)

Offline Robinton

• Gracze DM
« Odpowiedź #12 dnia: 2011 11 27, 17:39:46 »
No tak, ale w przypadku czytnika książek dla mnie podstawową cechą jest waga urządzenia, a trzymanie w 1 ręce 0,45 kg do wygodnych nie należy :P

kindle 3 - ok 250g

Offline BeLikeBird

• Gracze DM
« Odpowiedź #13 dnia: 2011 11 27, 18:14:01 »
Hmm... po głębszym rozeznaniu i zastanowieniu chyba najlepszym wyjście będzie Amazon Kindle 4.
http://allegro.pl/nowosc-kindle-4-wifi-nastepca-kindle-3-w-polsce-i1954424028.html

Bardzo ważne, że nie męczy wzroku i waży 170gram  :o
Bateria wytrzymuje 10 dni nieustannego działania.
« Ostatnia zmiana: 2011 11 27, 22:08:55 wysłana przez BeLikeBird »

Offline ethanoll

• Ekipa DM
« Odpowiedź #14 dnia: 2011 11 27, 18:54:16 »
Otóż to. Też planuje zaopatrzyć się w taki czytnik, aby mi służył właśnie do czytania e-booków. Internety, granie muzyczek i filmów, dotykowe ekrany są mi nie potrzebne w nim, od tego są inne urządzenia. Ważne, żeby bateria trzymała długo, litery wyświetlało wyraźnie, żeby to był ten nieświecący papier, który nie katuje oczu, żeby pliki można było łatwo i szybko wgrywać (usb?) i żeby obsługiwał popularne formaty (jak to jest z .txt w tego rodzaju zabawkach? formatuje go jakoś rozsądnie i automatycznie dzieli na strony, czy przewijasz w nieskończoność stronę, tak jak w notepadzie?).
Księstwo Ocllo: Zapuść korzenie na wyspie urodzaju!
Zapraszamy na oficjalny kanał miasta: #bp