Autor Wątek: Zamykanie tematów w offtopie  (Przeczytany 911 razy)

Online Karcharot

• Gracze DM
Zamykanie tematów w offtopie
« dnia: 2011 11 29, 22:40:27 »
ja sie pytam wtf z tym zamykaniem tematów takich jak załozył krewetek, zdaje się że tez wilq i pare innych osób?

az tak was boli że ktoś komuś może zaoferowac robote? i co z tego że sam ma też cos z tego? to Was boli? nie podoba się topic to nie musicie wchodzić, nie wiem co Wam przeszkadzają...
łamią jakiś ptk regulaminu? niebardzo.

mae, od 90% tematów w offtopie jest inna strona internetowa, więc te wstawki z "pracuj.pl" możesz sobie schować w kieszeń.

Offline zxc

• Gracze DM
    • Portfolio
Odp: Zamykanie tematów w offtopie
« Odpowiedź #1 dnia: 2011 11 29, 22:56:57 »
mnie również zszokowało odesłanie do "pracuj.pl"
i tak jak karch, pierwsza myśl "wtf?! "

osobiście bardzo mi się podoba oferta krewetka - i ciesze się, że daje takie info o pracy właśnie osobom, z którym ma styczność poprzez np forum/gre itp.

bajadera - i proponuje wrzucić na luz - przecież to offtop O_O
« Ostatnia zmiana: 2011 11 29, 22:59:00 wysłana przez zxc »

Offline Spider

• Gracze DM
« Odpowiedź #2 dnia: 2011 11 29, 23:13:35 »
Zamknijmy całego off-topa i dajmy link do Google. Wszak tam znajdziemy dyskusję na każdy zadany tutaj temat ;]

Offline mae

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 2011 11 30, 00:33:42 »
Nasze forum nie sluzy do umieszczania reklam i ogloszen. To nie polsat. Gdyby to byla promocja/prezentacja wlasnych zainteresowan - wtedy ok. Robieniu u nas kasy mowimy "nie"

Regulamin, Karcharot? Czytales ty go w ogole kiedys? Proponuje to zrobic.
O ile o temacie krewetka mozna podyskutowac, o tyle w przypadku wilq nie ma w ogole zadnych watpliwosci. Nasz regulamin explicite zabrania reklamy. W wypadku, kiedy wilq wyskakuje z haslami reklamowymi, ktore brzmia jak przeklejone z gotowego wzoru, rzuca plakaty reklamowe, a jeszcze na to wszystko ten towar jest opatrzony cena... w ogole nie ma, o czym gadac. To nie jest promocja wlasnej tworczosci czy zainteresowan. To jest zarabianie kasy.
Podobnie zarabianiem kasy jest wyszukiwanie pracownikow dla wlasnej firmy. Pracuje w korporacji i dosyc dobrze wiem, jak wyglada wyszukiwanie nowych pracownikow, jak to dziala. Sam takze chetnie bym znalazl kogos do siebie, bo na kazdej takiej osobie moglbym zarobic kilka tysiecy zl. Sam takze moglbym zamiescic takie ogloszenie podobnie jak masa innych osob tutaj. Na rynku pracy trudno znalezc odpowiedniego pracownika. Krewetek jest kolejna, a nie pierwsza osoba, ktora zamieszcza ogloszenie tego typu i intencje tych osob sa dla mnie niejasne.

To forum nie bedzie sluzyc do takich rzeczy, bo ma sie je czytac przyjemnie nie marnujac czasu na reklamowe smieci. Zadna rozwinieta organizacja nie dopuszcza wsrod swoich czlonkow spamu ogloszeniami. W wypadku, kiedy czlonkow jest duzo, kazdy ma cos do sprzedania/wynajecia/zaoferowania. To kwestia szacunku wobec kolegow wewnatrz organizacji.

I nie ma tu co sie oburzac, leciec z ryjem jak male dzieco na skarge do mamy, Karcharot. Tematy sa specjalnie zamykane, a nie usuwane. W takim wypadku cel autora tematu jest spelniony, bo ogloszenie trafia od odbiorcow, a zainteresowani dalej moga napisac do nich PW. Zamkniecie tematu jest jednak jasnym sygnalem, ze to nie jest odpowiednia forma tematu, jaka powinna sie tu znalezc. Taki Wilq lamie regulamin forum, ale nie zostaje za to ukarany. Krewetek nie opowiada o temacie tworzenia gier. 2/3 jego postu to czysta oferta pracy. Reszta to reklama branzy i firmy. Ogloszenie niczym sie nie rozni od tych z pracuj.pl. Przeczytalem ich tam mase i tez zawsze oferuja prace przy czyms niesamowicie ciekawym.

Gdyby jednak ktos z was zdecydowal sie pracowac u mnie w firmie zamiast u niego, ma u mnie za to iPhone! ;] Takze szukamy ludzi do branzy IT!

Rozmawialem o tym z Asylumem wczesniej i zaproponowalem mu wydzielenie osobnego poddzialu w offtopie na podobny syf. To wlasnie jest moja propozycja rozwiazania problemu.
Jako ekipa jestesmy zgodni co do tego, ze ogolny poziom wypowiedzi i zachowania na forum spadl na leb, na szyje w ciagu ostatnich miesiecy. Wasze dyskusje na forum ogolnym to glownie obrzucanie siebie nawzajem i nas blotem w niezdrowy sposob niezaleznie od tego, czy macie cos do powiedzenia, czy nie. Nie macie czasem sami dosc czytania tego flamu? Nie uwazacie, ze wzajemne obrzucanie sie blotem orderu i yew powinno sie skonczyc po 1 temacie? Niektorzy wchodza tutaj tylko pomarudzic. Karcharot dopiero co oskarzyl cala ekipe o wielka niesprawiedliwosc i stronniczosc na jednym z podforow. Ponoc za licho bylo tu totalne kolesiostwo. Teraz probuje nam udowodnic, ze jest tylko gorzej.
Ja sie obecnie zastanawiam, co zrobic by wygladalo to nieco lepiej. Kiedys ostrzezenie za reklame bylo rzecza normalna. Wystarczylo jednak popuscic pasa na pare miesiecy i juz niektorzy probuja mowic, ze ich to "zszokowalo", bo temat zostal zamkniety... no prosze.
To juz moze lepiej z reszta ekipy sobie stad pojdziemy i zostawimy serwer samym graczom. Nie bedzie zadnego przeszkadzania i kolesiostwa. Asyl bedzie wam go tylko restartowal w razie potrzeby. Hm?
« Ostatnia zmiana: 2011 11 30, 07:34:58 wysłana przez mae »
Problem jest zawsze jakies 40cm od monitora.

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #4 dnia: 2011 11 30, 07:44:05 »
Mae, rozumiem zamykanie tematow gdzie ktos chcialby cos sprzedawac czy wciagalby w jakies piramidy finansowe.
Ale jesli ktos przedstawia oferte pracy to co w tym zlego?
Moze komus z DM to akurat pomoze i ta prace znajdzie?

Offline Wol

• Gracze DM
  • Lupus Heterofobius
« Odpowiedź #5 dnia: 2011 11 30, 07:46:37 »
rozwala mnie to ze promuja tu rozne gry, parady gejow, marsze jarania a jak ktos chce komus pomoc to jakies spiny

Online Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #6 dnia: 2011 11 30, 07:53:36 »
regulamin znam bardzo dobrze. proszę więc równiez o zamknięcie tematu "mogę/chcę pomóc". jeśli ogłoszenie krewetka jest reklmą, to spora część tamtych również.

Karcharot dopiero co oskarzyl cala ekipe o wielka niesprawiedliwosc i stronniczosc na jednym z podforow.
jak się nauczysz czytać ze zrozumieniem to pogadamy dalej ;)

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #7 dnia: 2011 11 30, 08:34:39 »
Zawsze zastanawiałam sie dlaczego na tym forum nie moze byc normalnie. Ciągle jakies spiny osobiste wjazdy i do tego moderatorzy ktorzy po prostu przesadzają. Zluzujcie troche z zamykaniem tematów bo tylko zrażacie ludzi juz nawet do wchodzenia na forum.

Popelniacie podstawowy marketingowy błąd. Nie  "sprzedajecie" tego forum uzytkownikom gry i w druga strone nie zachecacie do grania uzytkownikow forum. Jak tak dalej pójdzie to jedyny online to bedą gracze pvp i bierni makrownicy a na forum jedyne aktywne tematy to LOL i Skyrim lub kolejne płacze na działania ekipy. Czy szanowna ekipa nie widzi tego?

Proponuję stworzyć dodatkowe "podforum" czy jak to tam sie zwie do tematu "Mogę chcę pomóc" związane z ogłoszeniami o prace itp. Naprawde nie widze powodów dla których to forum nie miałoby komus pomóc w znalezieniu pracownika czy pracodawcy. Wiele osob ma wlasne firmy a nuż znajdzie sie odpowiedni pracownik lub zleceniobiorca.

Wykorzystajmy to że naprawdę rózni ludzie, różnych zawodów tutaj bywają.

p/s Szukam fizjoterapeuty z okolic katowic ;)

Offline krewetek

« Odpowiedź #8 dnia: 2011 11 30, 08:42:40 »
Z tej oferty pracy zamieszczonej wczesniej akurat nic nie mam, zadnego srajfona ani premii.

A nawet jakby to wisialo na pracuj.pl czy gdzie indziej to wiekszosc osob nadajacych sie do takiej pracy i posiadajacej odpowiednie umiejetnosci moglaby nawet nie wiedziec za taka oferta istnieje.... ;)

A o tajnikach tej pracy mialem zamiar pogadac w temacie ktory zalozylem, gdyby pojawily sie odpowiednie pytania ;)
« Ostatnia zmiana: 2011 11 30, 08:44:54 wysłana przez krewetek »

Offline embe

« Odpowiedź #9 dnia: 2011 11 30, 10:49:06 »
Zadna rozwinieta organizacja nie dopuszcza wsrod swoich czlonkow spamu ogloszeniami. W wypadku, kiedy czlonkow jest duzo, kazdy ma cos do sprzedania/wynajecia/zaoferowania. To kwestia szacunku wobec kolegow wewnatrz organizacji.
Dobre. Nie wiem w jakich organizacjach działałeś Mae - ale były dość osobliwe. Wszystkie z którymi ja miałem do czynienia miały wewnętrzny system wzajemnej pomocy i miejsca na oferty, a jeśli organizacją była korporacja były oferty pracodawcy kierowane do pracowników.

Zastanawiam się też czy to wrodzona złośliwość czy jakaś paranoja nakazuje zakładać, że ktoś zamieszczając informację, która może się komuś przydać (choćby znalezienie pracy) oczekuje jakichś zysków. Przecież to niewyobrażalne by ktoś coś zrobił bezinteresownie, bądź dla słowa "dziękuję".

Litościwie pominę kwestię stosowania podwójnych standardów.
« Ostatnia zmiana: 2011 11 30, 11:25:36 wysłana przez embe »
Żaden problem społeczny czy gospodarczy nie jest zbyt wielki, by źle obmyślana interwencja państwa nie mogła go pogłębić.

Offline Pollack

• Gracze DM
« Odpowiedź #10 dnia: 2011 11 30, 12:47:37 »
j.w. spamu nie dopuszcza - jednakze wewnetrzne fora, badz tablice ogloszeniowe to akurat standard. Tymze korporacjom czesto zalezy na rozszerzaniu komunikacji miedzy ludzmi, poza sfera scislych obowiazkow. Pomijam juz fakt, ze ani my - ani wy, and DM - w pracy nie jestemy?

Offline licho

• Gracze DM
« Odpowiedź #11 dnia: 2011 11 30, 13:34:54 »
Obecne warunki zatrudnienia są takie że na "pracuj.pl" ogłoszenia są dawane już po procesie rekrutacji bo korporacje mają taki ustawowy obowiązek. Ale wolą zatrudnić kogoś poleconego przez pracownika.

Obecnie szukam pracy i jeśli Embe albo Krewetek dając ogłoszenie tutaj pomogą mi w znalezieniu ciekawej pracy to dla mnie mogą dostać od pracodawcy nawet prywatną wyspę na Karaibach za zrekrutowanie mnie.

Znamy się tu dosyć długo i jeśli sobie ludzie dzięki grze i zabawie pomogą w życiu realnym to według mnie jest to super.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Offline mae

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 2011 11 30, 16:34:59 »
Dobre. Nie wiem w jakich organizacjach działałeś Mae - ale były dość osobliwe. Wszystkie z którymi ja miałem do czynienia miały wewnętrzny system wzajemnej pomocy i miejsca na oferty, a jeśli organizacją była korporacja były oferty pracodawcy kierowane do pracowników.
I naprawde uwazasz, ze specjalnie wydzielone miejsca na oferty to to samo, co tony ogloszen zasypujace codziennie twoja skrzynke pocztowa, ktora niestety musisz czytac?
Rozmawialem o tym z Asylumem wczesniej i zaproponowalem mu wydzielenie osobnego poddzialu w offtopie na podobny syf. To wlasnie jest moja propozycja rozwiazania problemu.
Bo najwyrazniej nie doczytales do konca.

jak się nauczysz czytać ze zrozumieniem to pogadamy dalej ;)
Pomoz nam przeczytac ze zrozumieniem:
Tak, uważam że za Licha panowało kolesiostwo. I sądzę że właśnie w ten sposób (...) dostało swój bonus.
« Ostatnia zmiana: 2011 11 30, 16:41:09 wysłana przez mae »
Problem jest zawsze jakies 40cm od monitora.

Offline Gofer

• Gracze DM
  • Ojciec, Maruda, Podcaster
    • Księgarnia Internetowa PIĘKNA KSIĄŻKA NET
« Odpowiedź #13 dnia: 2011 11 30, 17:35:04 »
Krewetek wrzuć ogłoszenie do tematu chcę / mogę pomóc ;)
- mogę pomóc w znalezieniu pracy.

Mae, z twoim podejściem to się nerwicy nabawisz i zejdziesz z tego świata zanim dożyjesz emerytury. Starczy zrobić podforum w offtopie praca i nikt nie będzie tam musiał zaglądać niezainteresowany. Ja mam do dziś kontakty biznesowe z graczami z dm-ki i bardzo je sobie chwalę.
  . . . 

Offline embe

« Odpowiedź #14 dnia: 2011 11 30, 17:44:51 »
I naprawde uwazasz, ze specjalnie wydzielone miejsca na oferty to to samo, co tony ogloszen zasypujace codziennie twoja skrzynke pocztowa, ktora niestety musisz czytac?
Uważam, że to nie to samo. Krewetek być może zakłada podobnie, dlatego nie rozesłał oferty na PW wszystkich użytkowników forum a zamieścił temat w miejscu, z definicji przeznaczonym na zamieszczanie tematów nie związanych z podstawową funkcją forum. Część tematów zawiera stosowne oznaczenie, tak by przeglądający forum nie musieli się zajmować lekturą tych wątków, które nie są dla nich interesujące, co uważam za dobrą praktykę i godną naśladowania.
Melisę polecam na problemy z nerwami, tak przy okazji.
Żaden problem społeczny czy gospodarczy nie jest zbyt wielki, by źle obmyślana interwencja państwa nie mogła go pogłębić.