Autor Wątek: O co chodzi, czyli rozterki nowego gracza.  (Przeczytany 702 razy)

Offline Farson

O co chodzi, czyli rozterki nowego gracza.
« dnia: 2011 12 12, 16:52:50 »
Witam

Bez owijania w bawełnę.O co w tej grze chodzi?Rozumiem ,że to taka siódma woda po kisielu zwanym rpg(mam tu na myśli gry fabularne, a nie crpg), ale mimo to przydałby się jakiś KONKRETNY poradnik.Te, które są dostępne na stronie, to jakaś pomyłka.W poradniku pt."Nowy gracz", jest informacja o tym, że  jakoby można było zaciągnąć gdzieś kredyt.Tyle, ze w grze się nie da tego zrobić, a przynajmniej nie jest w owym poradniku wyjaśnione jak to zrobić.Co więcej według poradnika, po więcej informacji należy sięgnąć do działu "Komendy".Wchodzę i niestety, ale takowej informacji tam nie ma.

Tak jak i wzmianki o tym, żeby się nie pchać do najsłabszego labiryntu, tylko, że należy pierw poćwiczyć na manekinach.Nie ma informacji o tym, jak sprawdzić parametry danej zbroi, czy stanu ubrania.Skąd mam wiedzieć jaki pancerze jest najlepszy?Jak mogę sprawdzić, czy gacie w których biegam za chwilę mi nie znikną?Chyba, że rzeczy w tej grze nie mają posiadają wytrzymałości to co innego :P.Co z postaciami typu kapitan straży, czy rycerzami zakonnymi?Można się do nich dołączyć, coś od nich uzyskać?

Jest tego trochę więcej, ale nie to mnie trapi najbardziej.

Czy w tej grze w ogóle coś się dzieje?Ja jestem przeciwnikiem gier mmorpg, jednak po kilku artykułach nt. UO stwierdziłem, że chętnie spróbuję.No ok jestem wszystko fajnie pięknie, ale gdzie te przygody?Trochę czasu spędziłem grając w fabularki i jak przeczytałem, że w UO są Mistrzowie gry to spodziewałem się czegoś innego.Może i są ale ja nic nie wiem na ten temat, bo i skąd?Chyba, że mówimy o tych "questach", które daję nam "Obiezyświat", jeśli tak to dziękuje już kasuję konto i mnie tu nie ma.Wydawało mi się, że UO jest bardziej nastawione na dobra zabawę.Wchodzę tu na forum i co czytam?Że jeśli chcę nadgonić "średniaków" w tej grze to warto używać EUO, czy coś takiego, w każdym bądź razie wiecie zapewne o co chodzi.

Czy w tej grze są w ogóle jacyś gracze ?:P

Offline BeLikeBird

• Gracze DM
Odp: O co chodzi, czyli rozterki nowego gracza.
« Odpowiedź #1 dnia: 2011 12 12, 17:05:29 »
- W tej grze możesz 1). Odgrywać swoją postać 2). bawić się w przygody tworząc własne, lub korzystając z pomocy QMa 3). Rozwijać postać pod względem rzemieslniczym i/lub bojowym 4). Walczyć z potworami PVM 5). Walczyć z innymi graczami
- Nie da się zaciągnąć kredytu (kiedyś się dało, strona wymaga aktualizacji), dostajesz trochę grosza na stracie i musi ci wystarczyć, znajdź zawód wydobywczy, aby szybko zarobić (najlepiej górnik lub rybak)
- Tak są gracze, online możesz sprawdzić na stronie głównej http://dm-uo.pl/.
- Easyuo pomaga ci w grze, nie jest wymagane, ale wszyscy go używają, bo ćwiczenie umiejętności naciskając 1000000 palcem klawisz jest mało przyjemne, zarówno program jak i skrypty znajdziesz w googlach (na forum nie wolno podawać, mimo że program jest legalny na serwerze)
- Jeżeli pytasz czy są gracze, czy są tylko zombie, to odpowiem że są gracze, ponieważ za brak odpowiedzi na markoczeka powyżej 3 minut równoznaczny jest z kasacją naszej postaci.
- Jeśli chodzi o przygody są, ale w miarę rzadko, trzeba mieć szczęście żeby po prostu na taką się wkręcić. Możesz poczytać dział "Przygody" na forum.
- Parametrami zbroji jest AR, sprawdzisz w statusie, im lepsza skóra/ruda tym więcej AR, zalezy to również od rodzaju pancerza
najgorsze to skórzana nieutwardzana<skórzana utwardzana<kościana demonia<pierścieniowa<kolcza<płytowa najlepsza.
- O zużyciu broni/zbroji/narzędzi dowiesz się pod komendą .opis.
- Można posiadać łącznie 8 umiejętności do wyboru masz na stronie głównej, tylko musisz pamiętać że niektóre klasy postaci mają ograniczenia
« Ostatnia zmiana: 2011 12 12, 17:26:01 wysłana przez BeLikeBird »

Offline Farson

« Odpowiedź #2 dnia: 2011 12 12, 17:25:46 »
Reasumując:
- przygód nie ma, a to chyba esencja tego typu gier, że o graczach, którzy teoretycznie tworzą tę grę nie wspomnę.
- liczy się tylko patrzenie na to jak cyferki rosną (umiejętnosći i staty) za pomocą programu, który robi to za nas.

Super gra. Nie ma co  :(

Offline BeLikeBird

• Gracze DM
« Odpowiedź #3 dnia: 2011 12 12, 17:26:45 »
Są przygody !
Ale nie tak że 3 razy dziennie. Powiedzmy raz na kilka dni można trafić. Poza tym możesz też bawić się we własnym gronie.
A w między czasie rozwijasz postać (cyferki) i chodzisz walczyć z potworami/graczami.
« Ostatnia zmiana: 2011 12 12, 17:29:05 wysłana przez BeLikeBird »

Offline Lindi

• Gracze DM
  • Nitrogliceryna
« Odpowiedź #4 dnia: 2011 12 12, 17:42:08 »
To ewidentnie nie gra dla pana Farsona który oczekuje 20 questow na minute podczas gdy on będzie tylko stał przed bankiem i gapił się na swoje bless spodnie.   UO to zabawa głównie z graczami.. GMi to dodatek. Robisz elfa.. odgrywasz sobie z elfami.. robisz niziołka, to masz przyjemność chodzić z nimi do karczmy , robisz człowieka to możesz się udzielać w mieście albo po porstu w jakiejś grupie.
Możesz być rzemieślnikiem, wojownikiem albo magiem [zabijać potwory, chodzić na wyprawy, walczyć z wrogimi miastami). Jeśli cię to nie bawi to  rzeczywiście strata czasu.
"koń amazonki fabularnie jest tak z nią zżyty że w gdy ona pada to jemu pęka serce z żalu."  :D

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #5 dnia: 2011 12 12, 17:43:42 »
Myślę, że przede wszystkim uo na dm polega na interakcji z innymi graczami. Nie zawsze niestety można spotkać odpowiednie osoby, lub też osoby te w danej chwili nie grają. Jeżeli człowiek nie ma co robić i ma akurat wtedy straszne parcie na grę, to może porozwijać swoją postać czy to ćwicząc czy to walcząc z potworami. Może też zawsze wpaść na forum i popisać jakieś głupoty, w końcu po to to forum jest :)
<xxx> leee czemu kosa to miecze :/
<xxx> ja myslalem ze jak z sierpem ze to sa piastki
<xxx> i mnie worg poskladal :(

Logika DM'a

Offline Farson

« Odpowiedź #6 dnia: 2011 12 12, 17:47:46 »
To ewidentnie nie gra dla pana Farsona który oczekuje 20 questow na minute podczas gdy on będzie tylko stał przed bankiem i gapił się na swoje bless spodnie.   UO to zabawa głównie z graczami.. GMi to dodatek. Robisz elfa.. odgrywasz sobie z elfami.. robisz niziołka, to masz przyjemność chodzić z nimi do karczmy , robisz człowieka to możesz się udzielać w mieście albo po porstu w jakiejś grupie.
Możesz być rzemieślnikiem, wojownikiem albo magiem [zabijać potwory, chodzić na wyprawy, walczyć z wrogimi miastami). Jeśli cię to nie bawi to  rzeczywiście strata czasu.

Raczysz oczywiście żartować, albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.Jeśli, by w tej grze chodziło o odgrywanie postaci to bym był bardzo zadowolony, jednak spotkanie tu innych graczy graniczy z cudem.Zresztą ostatnio jak kogoś spotkałem to przywitał mnie słowami "siema co ta".Jak to jest odgrywanie postaci to ja nie wiem :P.

Ale może faktycznie muszę się zagłębić bardziej w tę grę...

Offline Lindi

• Gracze DM
  • Nitrogliceryna
« Odpowiedź #7 dnia: 2011 12 12, 17:49:03 »
Swoją drogą czytając o tym że jakiś gracz jest strażnikiem i że Farson nie wie czy też można być nasunęło mi się pytanie "a nie można było podejść i spytać?"  Chyba że to o NPCa chodziło.

Ja jak widzę zabłąkaną dusze to zawsze przygarnę i wytłumaczę co się da.. i jestem pewna że wielu ludzi tak robi. Wystarczy podejść i zagadać.
"koń amazonki fabularnie jest tak z nią zżyty że w gdy ona pada to jemu pęka serce z żalu."  :D

Raaban

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 2011 12 12, 17:50:01 »
Może faktycznie spuść z tego oskarżycielskiego tonu i zacznij grać i rozmawiać z graczami w grze a nie pierdzielisz smuty na forum jaki ci źle bo nie jetseś na shardzie od wczoraj i nie mialeś 4 questów.
Więcej pokory :F

The Way We See The World ! ;]

Offline ethanoll

• Ekipa DM
« Odpowiedź #9 dnia: 2011 12 12, 17:56:12 »
Z tonu to wszyscy powinniśmy spuścić. Gracz jest nowy, nie zna jeszcze ani życia w grze, ani zwyczajów na forum. Nie jego wina, że wyobraża sobie coś innym, niż w istocie jest. Taką reakcją to można go tylko przepłoszyć, zanim wsiąknie na dobre i uzależni się tak, że już nie ucieknie.
Księstwo Ocllo: Zapuść korzenie na wyspie urodzaju!
Zapraszamy na oficjalny kanał miasta: #bp

Offline BeLikeBird

• Gracze DM
« Odpowiedź #10 dnia: 2011 12 12, 18:10:05 »
Jedne miasta są bardziej zaludnione, inne mniej, może dlatego nikogo nie spotkałeś.
Dominują Cove, Yew i Ocllo.
« Ostatnia zmiana: 2011 12 12, 18:32:05 wysłana przez BeLikeBird »

Offline Bazyli

• Gracze DM
  • Cove
« Odpowiedź #11 dnia: 2011 12 12, 18:25:07 »
ocllo nie dominuje... dominuje Cove ktore ma 149 obywateli co jest najwiecej na shardzie :P (ocllo ma chyba 60) o Yew sie nie wypowiem, bo teraz nie mamy najlepszych stosunkow :)

ale kazdy chwali wlasne gacie :P
Quot capita, tot sensus...

Kanal miasta: #cove-dm

Offline Lindi

• Gracze DM
  • Nitrogliceryna
« Odpowiedź #12 dnia: 2011 12 12, 18:40:58 »
Takie gadanie to miało by sens jakbyście policzyli ludzi w mieście a nie ile macie na kamieniach:D

Offline zmijka

• Gracze DM
« Odpowiedź #13 dnia: 2011 12 12, 19:00:31 »
Wystarczy spotkać kilku graczy którzy maja taki sam styl gry jak ty...I już masz więcej rozrywek in game niż czasu :)

A tak serio to gdybym miała takie przemyślenia co do jakieś gry to bym nie drążyła tematu na forum, tylko odinstalowała ją...:)

Ale też nie dziw się, że komuś kto siedzi np. w banku i Cie nie zna może się nie chcieć z Tobą gadać. No bez jaj!
Inne opcje to: jest zajęty, nie widzi, ma kilka osób na linii które dobrze zna. Albo spieszy mu się...Albo ma log out...

I tak w tej grze chodzi też czasami o cyferki :)

Offline ethanoll

• Ekipa DM
« Odpowiedź #14 dnia: 2011 12 12, 19:52:15 »
Bazyli nie ma racji, nic a nic. Ale nie będę podejmował dyskusji, żeby flamewara w tym miejscu nie wszczynać.
Księstwo Ocllo: Zapuść korzenie na wyspie urodzaju!
Zapraszamy na oficjalny kanał miasta: #bp