Autor Wątek: ACTA  (Przeczytany 3642 razy)

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
ACTA
« dnia: 2012 01 21, 21:15:54 »
No tak... W necie o tym cholernie głośno, a co wiemy? Wiemy, że to "umowa handlowa zabraniająca korzystać z czyichś patentów". Brzmi pięknie? Ano, brzmi. Tylko za jej pomocą PE chce, kolokwialnie mówiąc, uje**ć internet, wolność słowa, zdrowie ludzi.

Na chwilę obecną Anonymous nie próżnuje i wyłączył takie strony jak:
- strona naszego Sejmu
- strona naszego Premiera
- strona naszego ministerstwa dziedzictwa kultury
- strona FBI itp.

A co wy myślicie, drodzy gracze, o ACTA?

"Nie ma sensu z nim dyskutować, kto się kmiotem urodził rycerzem nie zdechnie." - Raaban

"vibo idz sobie do piaskownicy popyskuj kolezankom" - La

Offline Ropuch

• Gracze DM
  • *wystawia sygnet*
Odp: ACTA
« Odpowiedź #1 dnia: 2012 01 21, 21:18:00 »
nie będę sę na ten temat rozpisywał, i prowadził wykładu, z wyimaginowanego pojęcia "własności intelektualnej", a także wyrażał moje sceptyczne, albo wręcz krytyczne podejście do instytucji typu KRRIT, albo innych organów cenzurowania/koncesjonowania mediów. Powiem krótko, acz dosadnie:

WON OD INTERNETU KNYPY.

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
« Odpowiedź #2 dnia: 2012 01 21, 21:23:05 »
Like! :3

"Nie ma sensu z nim dyskutować, kto się kmiotem urodził rycerzem nie zdechnie." - Raaban

Offline Zathaniel

• Gracze DM
  • W ogrodzie mojej pamięci pielęgnuję różne kwiaty.
« Odpowiedź #3 dnia: 2012 01 21, 21:27:20 »
Myślę że niekoniecznie chcę o tym czytać również na tym forum choć pewnie nie da się tego ominąć.

Nie wiem dokładnie o co ta afera(poza MU/MV) a wypadałoby się dowiedzieć (nie mam na myśli kolokwialnych przekazów osób które również wiedzą niewiele). Powtarzanie w kółko ACTA to, ACTA tamto, cenzura i wyłączenie internetu niestety niewiele wnosi w moją znajomość sprawy.

O ile ktoś zaraz nie zamknie tego tematu: Czy ktoś posiada link do pełnej wersji ACTA lub obiektywnego streszczenia?
Aion no i teraz wyszedłeś na idiote w sumie jak zawsze.

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
« Odpowiedź #4 dnia: 2012 01 21, 21:29:26 »

Offline daCe

• http://www.dace.prv.pl/
« Odpowiedź #5 dnia: 2012 01 21, 23:29:07 »

po małej własnej przeróbce :P

░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░░░░░█░░░█░█░████░░░░░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░░░░░██░░█░█░█░░░░░░░░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░░░░░█░█░█░█░██░░░░░░░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░░░░░█░░██░█░█░░░░░░░░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░░░░░█░░░█░█░████░░░░░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░░████░░░█░░░░░█████░░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░░█░░░█░░█░░░░░█░░░█░░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░░█░░░█░░█░░░░░█████░░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░░█░░░█░░█░░░░░█░░░█░░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░░████░░░████░░█░░░█░░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░████░████░█████░████░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░█░░█░█░░░░░░█░░░█░░█░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░████░█░░░░░░█░░░████░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░█░░█░█░░░░░░█░░░█░░█░░░░░░░░░░
░░░░░░░░░░█░░█░████░░░█░░░█░░█░░░░░░░░░░

████████████████████████████████████████
███▓███████▓▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓███▓▓▓▓█▓╬╬╬▓█
███████▓█████▓▓╬╬╬╬╬╬╬╬▓███▓╬╬╬╬╬╬╬▓╬╬▓█
████▓▓▓▓╬╬▓█████╬╬╬╬╬╬███▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬█
███▓▓▓▓╬╬╬╬╬╬▓██╬╬╬╬╬╬▓▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓█
████▓▓▓╬╬╬╬╬╬╬▓█▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓█
███▓█▓███████▓▓███▓╬╬╬╬╬╬▓███████▓╬╬╬╬▓█
████████████████▓█▓╬╬╬╬╬▓▓▓▓▓▓▓▓╬╬╬╬╬╬╬█
███▓▓▓▓▓▓▓╬╬▓▓▓▓▓█▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓█
████▓▓▓╬╬╬╬▓▓▓▓▓▓█▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓█
███▓█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓█
█████▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▓▓█▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓█
█████▓▓▓▓▓▓▓██▓▓▓█▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
█████▓▓▓▓▓████▓▓▓█▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
████▓█▓▓▓▓██▓▓▓▓██╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
████▓▓███▓▓▓▓▓▓▓██▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬█▓╬▓╬╬▓██
█████▓███▓▓▓▓▓▓▓▓████▓▓╬╬╬╬╬╬╬█▓╬╬╬╬╬▓██
█████▓▓█▓███▓▓▓████╬▓█▓▓╬╬╬▓▓█▓╬╬╬╬╬╬███
██████▓██▓███████▓╬╬╬▓▓╬▓▓██▓╬╬╬╬╬╬╬▓███
███████▓██▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬████
███████▓▓██▓▓▓▓▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓████
████████▓▓▓█████▓▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓█████
█████████▓▓▓█▓▓▓▓▓███▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓██████
██████████▓▓▓█▓▓▓╬▓██╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓███████
███████████▓▓█▓▓▓▓███▓╬╬╬╬╬╬╬╬╬▓████████
██████████████▓▓▓███▓▓╬╬╬╬╬╬╬╬██████████
███████████████▓▓▓██▓▓╬╬╬╬╬╬▓███████████

« Ostatnia zmiana: 2012 01 21, 23:44:28 wysłana przez daCe »

Offline Estel

• Gracze DM
  • Courage is immortal.
« Odpowiedź #6 dnia: 2012 01 22, 00:09:27 »
http://www.youtube.com/watch?v=IFpxyRGYyak

Majowie się pomylili tylko 12 miesięcy ; ) Żadne słońca, meteoryty etc. Sami siebie nawzajem powykańczamy, to nie będzie koniec świata, to będzie koniec ludzkości ; ] III Wojno Światowa - Witamy : [
<-click

Offline AsY!um-

• Administrator
  • That's what she said.
    • http://www.dm-uo.pl/
« Odpowiedź #7 dnia: 2012 01 22, 10:07:50 »
Gonzorr zanim coś napiszesz to sprawdź czy jest to prawda ;) Żadni anonimowi nie zablokowali ani jednej strony rządowej w ostatnim czasie. Nie wiemy czy faktycznie ktoś próbował się włamać na którąś ze stron rządowych. Jedyne co jest pewne to fakt, że za sprawą plotki obciążenie serwerów wzrosło o kilkaset procent ;)

EDIT: oczywiście piszę o stronach polskich. FBI i sprawy USA mnie tak bardzo nie interesują.

Tutaj trochę więcej na ten temat: http://www.niebezpiecznik.pl

Co do samego ACTA no jest to temat znacznie szerszy i niestety nasi politycy po raz kolejny dają ciała na całej linii.
« Ostatnia zmiana: 2012 01 22, 10:11:07 wysłana przez AsY!um- »
16:09:08
jakie masz kompetencje czy jakos tak na dm tylko skrypter czy cos wiekszego ?

- Skąd wziąłeś ośmiornicę? U nas w mięsnym przecież nie ma.
- Siedziało w studni mówiło, że nazywa się Cthulhu

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #8 dnia: 2012 01 22, 11:30:37 »
ACTA ograniczy wymianę danych między ludzmi za pomocą internetu. Programy rządowe będą  monitorować przepływ danych i pakietów poprzez udostepnienie tych informacji przez dostawców internetu. Zostaną zablokowane strony na których znajdują się treści objęte prawami autorskimi m.in youtube i wrzuta nie mówiąc juz o torrentach.  ACTA niby ma chronić prawa autorskie co zdjae sie byc na korzyść artystów i autorów ale tak naprawde nie zobaczą ani złamanego grosza za to. Szacuje się ze walka z piractwem po podpisaniu ACTA osiągnie pułap miliardów dolarów i euro i odejdzie się od walki z przestepczoscia realną. Będą chcieli udowodnic skuteczność systemu ACTA i zostaną zaniedbane gwałcone i bite dzieci i mordowani ludzie.

Pytanie co przywódcy światowi chcą tym osiągnąć? Pokazać że internet nie bedzie wolna przestrzenia bez jakiejkolwiek kontroli?

Dużo lepiej byłoby po prostu opodatkować strony zawierajace tresci objete prawami autorskimi.

SMS 3,44 zł za dostep miesieczny  do YT czy torrentów. TO chyba nikogo nie zaboli po kieszeni a mogłoby wspierać artystów.

A tak to ACTA wpsierać będzie rząowe kieszenie kosztem internautów, wolności słowa i walki z realnym zagrożeniem.

Offline Girv

• Gracze DM
  • Życie to gra... z Biedronki
« Odpowiedź #9 dnia: 2012 01 22, 12:15:07 »
http://www.youtube.com/watch?v=IFpxyRGYyak

Majowie się pomylili tylko 12 miesięcy ; ) Żadne słońca, meteoryty etc. Sami siebie nawzajem powykańczamy, to nie będzie koniec świata, to będzie koniec ludzkości ; ] III Wojno Światowa - Witamy : [

Gdzieś kiedyś czytałem artykuł , że III wojna światowa rozegra się w internecie. Podobno każdego dnia rząd np USA jest bombardowany atakami hakerskimi liczonymi w setkach. Czytałem też , że hakerom udało się odebrać obraz z bezzałogowych samolotów sterowanych komputerowo przez USA w Nevadzie. W USA wszystko wyjaśniły zbliżające się wybory : http://www.cdaction.pl/news-24571/amerykanski-senat-odroczyl-glosowanie-nad-pipa-a-esa-wycofalo-swoje-wsparcie.html

Offline Estel

• Gracze DM
  • Courage is immortal.
« Odpowiedź #10 dnia: 2012 01 22, 12:31:31 »
A jak to będzie wyglądać z shardem? UO:ML jest w sieci do pobrania za darmo, ale my nie gramy na nim na oficjalu, czyli nie wspieramy UO. Czy to oznacza że mogą nam zablokować serwer?
<-click

Offline Bazyli

• Gracze DM
  • Cove
« Odpowiedź #11 dnia: 2012 01 22, 12:35:51 »
A jak to będzie wyglądać z shardem? UO:ML jest w sieci do pobrania za darmo, ale my nie gramy na nim na oficjalu, czyli nie wspieramy UO. Czy to oznacza że mogą nam zablokować serwer?
nie, bo serwer jest niekomercyjny
Quot capita, tot sensus...

Kanal miasta: #cove-dm

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #12 dnia: 2012 01 22, 12:36:37 »
znalezli sobie kurde skrot, pipa. nawet gdybym chcial brac udzial w jakiejs akcji, to jak mozna byc przeciwko pipie? ;/

edit:

SMS 3,44 zł za dostep miesieczny  do YT czy torrentów. TO chyba nikogo nie zaboli po kieszeni a mogłoby wspierać artystów.

rozbawilas mnie tym. ;) to tak, jak ja bym poszedl w tej chwili do tesco i powiedzial, ze za uzywanie ich sklepow jest miesieczny abonament 3,44 zl, poniewaz beda wspierac tym rynek.
« Ostatnia zmiana: 2012 01 22, 13:21:03 wysłana przez gh0uligh »

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
« Odpowiedź #13 dnia: 2012 01 22, 13:52:26 »
Gonzorr zanim coś napiszesz to sprawdź czy jest to prawda ;) Żadni anonimowi nie zablokowali ani jednej strony rządowej w ostatnim czasie. Nie wiemy czy faktycznie ktoś próbował się włamać na którąś ze stron rządowych. Jedyne co jest pewne to fakt, że za sprawą plotki obciążenie serwerów wzrosło o kilkaset procent ;)

EDIT: oczywiście piszę o stronach polskich. FBI i sprawy USA mnie tak bardzo nie interesują.

Tutaj trochę więcej na ten temat: http://www.niebezpiecznik.pl

Co do samego ACTA no jest to temat znacznie szerszy i niestety nasi politycy po raz kolejny dają ciała na całej linii.

AsY!um-, siedziałem trochę na Twitterze, forum Anonimowych. Oni nie przeprowadzali jako takich ataków, tylko DDoS'owali dane strony. Dlatego padł onet na 30 sekund ok. 3, strona Parlamentu Europejskiego na 15 ok. północy.

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #14 dnia: 2012 01 22, 14:28:08 »
GHG to był przykład jeżeli masz problem z wydaniem 3,44 zł na coś z czego korzystach a wolisz wydać na piwo to sorry winettoo
chodziło mi o to ze z piractwem mozna było walczyć inaczej czy tez lepszym słowem będzie "przystosować" piractwo do użytku publicznego tak zeby kazdemu dobrze było. My mielisbyśmy legalny dostęp do plików za MNIEJ niż piwo w pubie, Artyści swoją dolę a państwo podatek.

Policz sobie 44 gr. za każdy ściągnięty przez ciebie plik, każdy pakiet wysyłanych danych. Być może dzięki temu inne podatki i opłaty państwowe takie jak podatki dochodowe uległyby obniżeniu.
w tej chwili miesieczny podatek dochodowy w moim przypadku  to 215 zł x2
wolałąbym płacić 3,44 za YT niż 430  zł od tego co zarobię w miesiąc.

ACTA zostało źle pokierowane.