Autor Wątek: ACTA  (Przeczytany 3642 razy)

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
ACTA
« dnia: 2012 01 21, 21:15:54 »
No tak... W necie o tym cholernie głośno, a co wiemy? Wiemy, że to "umowa handlowa zabraniająca korzystać z czyichś patentów". Brzmi pięknie? Ano, brzmi. Tylko za jej pomocą PE chce, kolokwialnie mówiąc, uje**ć internet, wolność słowa, zdrowie ludzi.

Na chwilę obecną Anonymous nie próżnuje i wyłączył takie strony jak:
- strona naszego Sejmu
- strona naszego Premiera
- strona naszego ministerstwa dziedzictwa kultury
- strona FBI itp.

A co wy myślicie, drodzy gracze, o ACTA?

"Nie ma sensu z nim dyskutować, kto się kmiotem urodził rycerzem nie zdechnie." - Raaban

"vibo idz sobie do piaskownicy popyskuj kolezankom" - La

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
Odp: ACTA
« Odpowiedź #16 dnia: 2012 01 22, 15:00:07 »
GHG to był przykład jeżeli masz problem z wydaniem 3,44 zł na coś z czego korzystach a wolisz wydać na piwo to sorry winettoo
chodziło mi o to ze z piractwem mozna było walczyć inaczej czy tez lepszym słowem będzie "przystosować" piractwo do użytku publicznego tak zeby kazdemu dobrze było. My mielisbyśmy legalny dostęp do plików za MNIEJ niż piwo w pubie, Artyści swoją dolę a państwo podatek.

ty chyba nie rozumiesz, jak dziala yt.

primo: to strona, ktora moze przechowywac twoje pliki video.
secundo: to rowniez strona, ktora bazuje na popularnosci.
tertio: przez co wiele FIRM FONOGRAFICZNYCH reklamuje swoich artystow poprzez teledyski, by podniesc ich popularnosc.
quatro: jak rowniez wiele innych firm (media, firmy komorkowe, itd, itd), co korzystnie wplywa na korzysc obydwoch stron.
quinto: youtube w dodatku jest polaczone z gmail, facebook, itd, itd. wiekszosc firm wrzuca swoje vid tutoriale, reklamy, itp na youtube (poniewaz to jest bezplatne, nie zajmuje miejsca na ftp firmy, jest w miare bezpieczne i proste w uzyciu do zaimplementowania na strone/profil fb firmy).

teraz powiedzmy, ze wbijesz te 3,44 zl abonamentu na youtube (zabijajac doslownie samo yt). co z vimeo i podobnymi firmami? a co jesli yt NIE CHCE jako prywatna firma zakladac abonamentu? to troche mi pachnie tyrania. w ogole to o czym my w ogole rozmawiamy? gdyby ktos mi mowil, jak mam prowadzic firme i odgornie chcial wprowadzac jakies abonamenty, zeby pomagac innym firmom to bym go wysmial, doslownie.

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #17 dnia: 2012 01 22, 15:32:47 »
YT to był przykład. Kiedyś YT było pełne filmów,teledysków,seriali itp. Oglądało się tam to co nie leciało w  telewizji.
Ja przynajmniej taki youtube pamiętam a byłam wtedy w podstawówce jeszcze.
Czyli pełno było treści obłozonych prawami autorskimi. Teraz nie zobaczysz tego co chcesz "film usuniety z powodu praw autorskich" bla bla bla. YT się zmieniło w komercyjny serwis do wypromowania takich ludzi jak J.Biber. Przestało mieć w ogóle sens. Nie zobaczysz starych teledysków Led Zeppelin w takiej jakości i wersji jak chcesz. O Janis Joplin nie wspomnę.

Ale mnie nie chodziło o YT konkretnie tylko o podobne serwisy. Wolałąbym płacić grosze i oglądać to co chcę niż za darmo i oglądać okrojone,ocenzurowane i gówniane filmiki. Korzystam z płatnych torrentów to czemu nie miałabym poświecic 3 zł na oglądanie legalnie filmów?

Wszyscy tak trąbią że internet powinien być darmowy itp. OK zgadzam się. Ale prawa autorskie to prawa autorskie (gdybym była artystą to nie chciałąbym być okradana z cięzkiej pracy )  i wielka szkoda ze Rządy wolą nam coś zabrać zamiast przeistoczyć proceder w coś na czym wszyscy by skorzystali łącznie z państwem.

Stanowcze NIE dla ACTA bo jest źle zrobione, za plecami obywateli czyli uzytkownikow internetu, NIE ponieważ jego przepisy i regulacje prawne są niejasne, NIE ponieważ dotyczy wszystkich treści zawartych w internecie nie tylko praw autorskich.
NIE ponieważ będę musiała uważać na to co piszę. NIE ponieważ za durny pomysł na galaretkę ktos może pójść siedzieć.
NIE ponieważ nie bede mogła podzielic się pomysłem na coś czy swoimi opowiadaniami bo ktoś kto to przeczyta i skomentuje bedzie mieć kłopoty.

Ja w ten sposób rozumiem ACTA.
Jeżeli w czymś się mylę to niech mnie ktoś uświadomi co konkretnie zostanie mi odebrane.

Offline AsY!um-

• Administrator
  • That's what she said.
    • http://www.dm-uo.pl/
« Odpowiedź #18 dnia: 2012 01 22, 15:59:18 »
Tutaj możecie na spokojnie poczytać o ACTA ;)

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM%3A2011%3A0380%3AFIN%3APL%3APDF

Większość stron wspominanych obecnie w newsach nie działa bo nie wytrzymują zwiększonego ruchu, jaki te wiadomości generują. Każdy chce sam sprawdzić czy to prawda ;) Taki fajny efekt lawiny. Wystarczy tylko rozesłać odpowiednią plotkę i czekać, aż serwer padnie pod naporem zupełnie normalnych żądań połączenia ;)
« Ostatnia zmiana: 2012 01 22, 16:05:43 wysłana przez AsY!um- »
16:09:08
jakie masz kompetencje czy jakos tak na dm tylko skrypter czy cos wiekszego ?

- Skąd wziąłeś ośmiornicę? U nas w mięsnym przecież nie ma.
- Siedziało w studni mówiło, że nazywa się Cthulhu

Offline krewetek

« Odpowiedź #19 dnia: 2012 01 22, 16:04:11 »
A to nie jest tak ze ACTA ma byc przeciwko walce z piratami i podrabiaczami, a skonczy sie poteznym narzedziem w rekach poteznych instytucji które będa mogły blokować niewygodne dla siebie strony i zamienią internet w mainstreamowe medium które tak jak TV będzie kreowało rzeszę tumanów niezdolnych myśleć i mieć własne zdanie?

Offline AsY!um-

• Administrator
  • That's what she said.
    • http://www.dm-uo.pl/
« Odpowiedź #20 dnia: 2012 01 22, 16:09:14 »
A jak to będzie wyglądać z shardem? UO:ML jest w sieci do pobrania za darmo, ale my nie gramy na nim na oficjalu, czyli nie wspieramy UO. Czy to oznacza że mogą nam zablokować serwer?
nie, bo serwer jest niekomercyjny

Zbyt daleko idące uproszczenie, ale sprawa jest na tyle skomplikowana, że nie będę jej tu dziś poruszał. Jedyne co mogę wspomnieć to fakt, że staram się zorganizować działania, które uczynią pomysł społeczności DM jak i samego świata niezależnym odrębnym produktem do którego nikt nie będzie mógł się nigdy przyczepić ;)
16:09:08
jakie masz kompetencje czy jakos tak na dm tylko skrypter czy cos wiekszego ?

- Skąd wziąłeś ośmiornicę? U nas w mięsnym przecież nie ma.
- Siedziało w studni mówiło, że nazywa się Cthulhu

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
« Odpowiedź #21 dnia: 2012 01 22, 16:17:51 »
YT to był przykład. Kiedyś YT było pełne filmów,teledysków,seriali itp. Oglądało się tam to co nie leciało w  telewizji.
Ja przynajmniej taki youtube pamiętam a byłam wtedy w podstawówce jeszcze.
Czyli pełno było treści obłozonych prawami autorskimi.
Teraz nie zobaczysz tego co chcesz "film usuniety z powodu praw autorskich" bla bla bla. YT się zmieniło w komercyjny serwis do wypromowania takich ludzi jak J.Biber. Przestało mieć w ogóle sens. Nie zobaczysz starych teledysków Led Zeppelin w takiej jakości i wersji jak chcesz. O Janis Joplin nie wspomnę.

Wszyscy tak trąbią że internet powinien być darmowy itp. OK zgadzam się. Ale prawa autorskie to prawa autorskie (gdybym była artystą to nie chciałąbym być okradana z cięzkiej pracy )  i wielka szkoda ze Rządy wolą nam coś zabrać zamiast przeistoczyć proceder w coś na czym wszyscy by skorzystali łącznie z państwem.

typowo kobieca logika. nawet nie wiem, jak mam odpowiedziec na te sprzeczne argumenty.

ps: artysci okradani z ciezkiej pracy? glownie przez firmy fonograficzne i kontrakty podpisywane wrecz pochopnie.

Offline Darogan

• Gracze DM
« Odpowiedź #22 dnia: 2012 01 22, 16:45:19 »
A jak to będzie wyglądać z shardem? UO:ML jest w sieci do pobrania za darmo, ale my nie gramy na nim na oficjalu, czyli nie wspieramy UO. Czy to oznacza że mogą nam zablokować serwer?
nie, bo serwer jest niekomercyjny

Zbyt daleko idące uproszczenie, ale sprawa jest na tyle skomplikowana, że nie będę jej tu dziś poruszał. Jedyne co mogę wspomnieć to fakt, że staram się zorganizować działania, które uczynią pomysł społeczności DM jak i samego świata niezależnym odrębnym produktem do którego nikt nie będzie mógł się nigdy przyczepić ;)

Popieramy ! Ale mógłbyś zdradzić więcej szczegółów ;>

Offline Gucio

• Gracze DM
« Odpowiedź #23 dnia: 2012 01 22, 16:45:26 »
Made my day :

typowo kobieca logika

:DDDDDDDDD

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #24 dnia: 2012 01 22, 17:09:18 »
typowa odzywka GHG :)

zbyt dosłowna interpretacja i zakładanie z góry ze Ghgowa filozofia jest najlepsza. Ja mam inną. Tak postrzegam ten problem i taki miałam pomysł na ukierunkowanie ACTA w lepszą stronę niż nienaruszalna cenzura i ograniczenia.

Daj lepszy pomysł na usprawnienie gospodarki, niwelowanie skutków kryzysu finansowego i ochrone praw autorskich.

Sprzeczne argumenty? Może po prostu spojrzenie na problem z kilku perspektyw a nie swojej własnej wygodnickiej dupy?

Offline mae

• Administrator
« Odpowiedź #25 dnia: 2012 01 22, 17:16:36 »
Być może dzięki temu inne podatki i opłaty państwowe takie jak podatki dochodowe uległyby obniżeniu.
Podniesli nam skladke emerytalna, wiek emerytalny, akcyze za ON, czego wynikiem nie bylo obnizenie innych podatkow, ale fundusze dla poslow wlasnie wzrosly, wiec... to powinno dac ci do myslenia.
W drodze jest podniesienie (czy jak kto wili - zmiana naliczania) podatku od nieruchomosci i pare innych rzeczy, ale... nasz rzad twierdzi, ze podniesienie ich funduszu bylo jedna z najlepszych reform w ostatnim czasie.

Tylko czemu ja zarabiam coraz mniej, bo mnie coraz bardziej okradaja?
Chyba nikt nie watpi w to, ze obecny rzad zamienil skladke emerytalna na kolejny podatek.
Problem jest zawsze jakies 40cm od monitora.

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #26 dnia: 2012 01 22, 17:20:33 »
zapomniałam dopisac "Gdybyśmy mieli normalnych polityków i rząd" :D wtedy miałoby to sens prawda?

ale jako że mamy jak mamy...

Możemy jedynie wyrażać swoje niezadowolenie i pamiętać o tym za 4 lata.

Offline Ragnall

• Gracze DM
  • Zamrożony
« Odpowiedź #27 dnia: 2012 01 22, 17:28:02 »
Malui: Pamięć wyborcza przeciętnego wyborcy sięga pół roku wstecz. Niestety mam dziwne wrażenie, że kto by u sterów nie był, to i tak byłoby źle ... o ile nie gorzej.

ACTA ? No more redtube ? :<
Zamrożony.

Offline Darogan

• Gracze DM
« Odpowiedź #28 dnia: 2012 01 22, 17:36:58 »
W każdym społeczeństwie rodzą się wielcy ludzi , którzy potrafią zmienić oblicze swych narodów, miejmy nadzieje ze w naszym się taki narodził i zmieni oblicze naszej polityki i Polski.

Offline Estel

• Gracze DM
  • Courage is immortal.
« Odpowiedź #29 dnia: 2012 01 22, 18:11:27 »
Mozna zrobić zbrojne powstanie. I zmienić władze. Libia, Egipt etc. A teraz Polska. W końcu ktoś posłuży jako zapalnik, a potem pójdzie lawinowo. I to jest fakt.
<-click

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
« Odpowiedź #30 dnia: 2012 01 22, 18:20:11 »
Mi ta cała sytuacja przypomina "V jak Vendetta" :3

"Nie ma sensu z nim dyskutować, kto się kmiotem urodził rycerzem nie zdechnie." - Raaban

"vibo idz sobie do piaskownicy popyskuj kolezankom" - La