Autor Wątek: ACTA  (Przeczytany 3642 razy)

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
ACTA
« dnia: 2012 01 21, 21:15:54 »
No tak... W necie o tym cholernie głośno, a co wiemy? Wiemy, że to "umowa handlowa zabraniająca korzystać z czyichś patentów". Brzmi pięknie? Ano, brzmi. Tylko za jej pomocą PE chce, kolokwialnie mówiąc, uje**ć internet, wolność słowa, zdrowie ludzi.

Na chwilę obecną Anonymous nie próżnuje i wyłączył takie strony jak:
- strona naszego Sejmu
- strona naszego Premiera
- strona naszego ministerstwa dziedzictwa kultury
- strona FBI itp.

A co wy myślicie, drodzy gracze, o ACTA?

"Nie ma sensu z nim dyskutować, kto się kmiotem urodził rycerzem nie zdechnie." - Raaban

"vibo idz sobie do piaskownicy popyskuj kolezankom" - La

Offline el

• Gracze DM
  • Miłość i nienawiść ze sobą sypiają
Odp: ACTA
« Odpowiedź #226 dnia: 2012 02 05, 16:22:21 »
Istnieją prawa na dobrach niematerialnych i nie widzę, żadnego powodu, aby były nie przestrzegane, do tego społeczeństwo zachowuje się jakby wchodziło drugi raz do Unii...
Wyszło tyle opinii krytycznych, ponieważ wszystko ustawione jest politycznie. Dr Wiewiórowski (obecny GIODO, który 2 razy zmieniał zdanie) i prof. Lipowicz ( RPO, której wniosek jest tak samo niedookreślony jak ACTA :) ) są wybrani z ramienia Platformy Obywatelskiej - co oznacza, że muszą zachowywać się ( po protestach )tak aby nie podpaść partii, historia potoczyłaby się analogicznie jeśli mielibyśmy jakąkolwiek inną partię rządzącą. Myślisz, że Ci młodzi którzy teraz strajkowali, w kolejnych wyborach zagłosują na PO... napewno tak nie będzie, dlatego każdy stara się złagodzić burdel, który wogóle nie powinien mieć miejsca. Ciekawa jestem jaki tok rozumowania mogą przyjąc licealiści i gimnazjaliści, którzy też tam strajkowali albo osoby, które przypadkiem stawiły się, "bo kolega z facebooka też poszedł". 1. Obywatele chcą łamać dalej prawa, ponieważ się do tego przyzwyczaili. 2. ZAiKSy i innopodobne chcą je chronić, ponieważ to w końcu prawa twórców. 3. Politycy walczą o poparcie.

Gdybym miała czas wypisałabym Wam wszystkie różnice i podobieństwa umowy mn vs polskie prawo, jednak mam na głowie obecnie urzędy skarbowe i ordynacje podatkową, która się jakoś do mnie nie uśmiecha, gdy ją czytam :)

Nie wierzcie w to co mówią Wam media. Wszystko trzeba brać przez sitko, mieć własną wiedzę na dany temat, analizować. Ta umowa międzynarodowa nie różni się niczym innym od pozostałych umów.

Offline Tinerot

• Ekipa DM
« Odpowiedź #227 dnia: 2012 02 05, 16:38:27 »
To zabawne, że wierzysz, że te wszystkie umowy chronią twórców. Może by tak tych twórców najpierw posłuchać? Może nie Coelho (który oficjalnie piractwo popiera - dobra reklama), bo on sobie przy obecnej sławie i pieniądzach może mówić cokolwiek i nie zbiednieje. Kogoś z własnego podwórka. Na przykład stąd. http://booklips.pl/newsy/polscy-pisarze-fantastyki-o-acta/
« Ostatnia zmiana: 2012 02 05, 16:43:20 wysłana przez Tinerot »

Offline el

• Gracze DM
« Odpowiedź #228 dnia: 2012 02 05, 16:50:59 »
Trzeba rozgraniczać to co jest sprawiedliwe, między to co jest słuszne. Nie wciskam Wam przecież bycia ZA, czy PRZECIW. Mam własne zdanie na ten temat, po prostu - " jestem szarą kowalską, która cośtam wie :) ". W sumie to wszystko to zwykły konflikt interesów, a umową, rządem, opozycją, apelami o protest i całym tym chłamem można sobie podetrzeć D.   
« Ostatnia zmiana: 2012 02 06, 16:30:17 wysłana przez AsY!um- »

Offline embe

« Odpowiedź #229 dnia: 2012 02 06, 10:02:13 »
Istnieją prawa na dobrach niematerialnych i nie widzę, żadnego powodu, aby były nie przestrzegane, do tego społeczeństwo zachowuje się jakby wchodziło drugi raz do Unii...
Prawa trzeba przestrzegać. Natomiast akurat te prawa mają poważne wady i należałoby je usunąć. Wtedy nie trzeba byłoby, siłą rzeczy, ich przestrzegać.

1. Obywatele chcą łamać dalej prawa, ponieważ się do tego przyzwyczaili. 2. ZAiKSy i innopodobne chcą je chronić, ponieważ to w końcu prawa twórców. 3. Politycy walczą o poparcie.
1. Daleko posunięta nadinterpretacja połączona z krzywdzącym uogólnieniem.
2. ZAiKSy i innopodobne chcą je chronić, gdyż to ich rynek. Zniknięcie takowych, wymusi zniknięcie tych podmiotów. Na podobnej zasadzie doradcy podatkowi byliby przeciwko zniesieniu podatków.
3. Święta prawda (choć słowo święta w jakikolwiek sposób łączone ze słowem polityk/polityka to chyba zbrodnia).

Gdybym miała czas wypisałabym Wam wszystkie różnice i podobieństwa umowy mn vs polskie prawo, jednak mam na głowie obecnie urzędy skarbowe i ordynacje podatkową, która się jakoś do mnie nie uśmiecha, gdy ją czytam :)
Prawda, że złe prawo utrudnia życie?

Nie wierzcie w to co mówią Wam media. Wszystko trzeba brać przez sitko, mieć własną wiedzę na dany temat, analizować. Ta umowa międzynarodowa nie różni się niczym innym od pozostałych umów.
Podpisuję się pod wszystkim łącznie ze stwierdzeniem nt. ACTA, z zastrzeżeniem, że nie mam dostępu do załączników i dokumentów negocjacyjnych, które mogłyby zmienić moje stanowisko.
Żaden problem społeczny czy gospodarczy nie jest zbyt wielki, by źle obmyślana interwencja państwa nie mogła go pogłębić.

Offline licho

• Gracze DM
« Odpowiedź #230 dnia: 2012 02 06, 12:57:24 »
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Offline growin

• Gracze DM
« Odpowiedź #231 dnia: 2012 02 06, 13:35:31 »
he he

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #232 dnia: 2012 02 06, 14:32:11 »
ostatnio oglądałam właśnie batlle of haditha ;]

ładnie zołnierze misji pokojowej rozwalili  dzieci i kobiety w wiosce... ;] takich sie powinno scigac i dokonalic prawo karne dla tego typu zbrodni a nie jakie ACTA podpisywać

Acta srakta smoleńsk ...
« Ostatnia zmiana: 2012 02 06, 16:31:26 wysłana przez AsY!um- »

Offline Lindi

• Gracze DM
  • Nitrogliceryna
« Odpowiedź #233 dnia: 2012 02 06, 14:57:02 »
Jak kogoś to interesuje to właśnie Tusk z ludźmi rozmawia.. a raczej się broni ;D
"koń amazonki fabularnie jest tak z nią zżyty że w gdy ona pada to jemu pęka serce z żalu."  :D

Offline el

• Gracze DM
« Odpowiedź #234 dnia: 2012 02 06, 15:14:03 »
Licho zdyskryminował czarnoskórych! 3 białych, żadnego afroamerykanina! Nie wiesz, że calny muzinek dostaje dożywocie za kradzież sznurówki z buta na rzepy!

Offline Darogan

• Gracze DM
« Odpowiedź #235 dnia: 2012 02 06, 17:41:09 »
Acta nie wejdzie - Tusk się wycofał...

Offline Rey

• Gracze DM
  • Zacny Naven`yer
    • http://reynevan.ovh.org
« Odpowiedź #236 dnia: 2012 02 06, 19:55:17 »
No co Ty El, mi to pod cele smierci podchodzi... ;)

Daro zobaczymy, bo on nam jzu kilka rzeczy obiecywal.
Na razie mamy druga Irlandie, ciekawe co dalej.
licho: "cieszę się ze są i marudy, gdyby nikt nie marudził martwilibyśmy się że coś zrobiliśmy źle" ;]

Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

mirqxx: "a już myślałem, że nic głupszego nie będzie a tu proszę"

Offline froger

• Gracze DM
« Odpowiedź #237 dnia: 2012 02 13, 13:33:51 »
Acta nie wejdzie - Tusk się wycofał...

Nie wycofal a wstrzymał. A to juz znaczaca roznica :-)

Offline Kusznik

• Kabum?
    • http://www.kuszu.adler.org.pl
« Odpowiedź #238 dnia: 2012 02 15, 16:01:52 »
To my ich Kabuuuum!

Offline Svennson

« Odpowiedź #239 dnia: 2012 02 17, 16:23:14 »
eee dalej o tym gadacie Oo
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

Offline Jackob

« Odpowiedź #240 dnia: 2012 02 18, 20:30:45 »
a co svenson ? po ratyfikacji juz? w trakcie? a cholera wie co temu debilnemu rządowi odbije.

Póki nie wypieprzą tej amerykańskiej propagandy to będziemy o tym mówić.