Autor Wątek: ACTA  (Przeczytany 3642 razy)

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
ACTA
« dnia: 2012 01 21, 21:15:54 »
No tak... W necie o tym cholernie głośno, a co wiemy? Wiemy, że to "umowa handlowa zabraniająca korzystać z czyichś patentów". Brzmi pięknie? Ano, brzmi. Tylko za jej pomocą PE chce, kolokwialnie mówiąc, uje**ć internet, wolność słowa, zdrowie ludzi.

Na chwilę obecną Anonymous nie próżnuje i wyłączył takie strony jak:
- strona naszego Sejmu
- strona naszego Premiera
- strona naszego ministerstwa dziedzictwa kultury
- strona FBI itp.

A co wy myślicie, drodzy gracze, o ACTA?

"Nie ma sensu z nim dyskutować, kto się kmiotem urodził rycerzem nie zdechnie." - Raaban

"vibo idz sobie do piaskownicy popyskuj kolezankom" - La

Offline Ghg

• Ekipa DM
  • see hero, kill hero
    • udyr wouldn't let me farm in lane, so I reported him for harassment. He reported me unskilled, I reported him dead.
Odp: ACTA
« Odpowiedź #61 dnia: 2012 01 23, 21:28:08 »
kto to jest hipster?

Osobnik twierdzący, że jest fajny, alternatywny. Ubiera się w lumpach lub szuka odzienia w koszach na śmieci. Często nosi ze sobą stary, ruski aparat, którym napierdala hipsterskie focie. Jest wrażliwy na otoczenie i nieszczęście zwierząt.

Nastolatek, głównie w wieku od 16 do 19 lat,który lubi się wyróżniać. Hipsterzy słuchają ogółem muzyki typu: Indie rock, ubierają się "indywidualnie" <czyli w ubrania z second-hand'u>. Odżywiają się zdrowo: "wegetarianizm górą!".Bardzo lubią imprezy, są na nie często zapraszani. Gustują w alkoholu, dragach i wszystkim co ich rozbawi na imprezie.

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #62 dnia: 2012 01 23, 21:29:06 »
Rudus oczywiscie masz racje.
Ale my, jesli cos pobieramy za free z netu, zyskujemy na piractwie. Wiec dla pobierajacych jest dobre i niechca ograniczen.
A moze nie tyle ograniczen co raczej utrudnien, bo jak polikwiduja europejskie serwisy z plikami to po prostu rozwina sie te z Rosji i sie na nie przerzucimy. No chyba ze je beda w stanie ocenzurowac na terenie UE.

I tu powiedzialbym rozumiem dzialania wydawcow, bronia swego. To sprzeczne z moim interesem wiec wole by tego nie bylo, jednak traktuje to jako walke stron.

Natomiast niepokoj budza potencjalne mozliwosci blokowania nielegalnych tresci za pomoca ACTA - to zwykla cenzura z mozliwoscia modelu chinskiego. Strona antyrzadowa organizujaca protesty - nielegalna, ban. Czy tak daleko pojda mozliwosci za ACTA, niewiem. Moze nie za obecna wersja ale jak ludzie przyzwyczaja sie do danego poziomu cenzury to mozna go spokojnie zwiekszac. A to juz zle samo w sobie. A moze byc przepchniete pod haslami wlaki o prawa wydawcow wlasnosci intelektualnej.

Offline zxc

• Gracze DM
    • Portfolio
« Odpowiedź #63 dnia: 2012 01 23, 21:30:09 »

Offline Maelui

• Vampirella
    • Forum Vamiprica
« Odpowiedź #64 dnia: 2012 01 23, 21:33:24 »
to juz nie emo? ja pier...nie nadązam za tym światem...

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #65 dnia: 2012 01 23, 21:35:25 »
zygam juz tym acta. wszedzie o acta, niech zamkna neta i po krzyku.

co do sciagania z ruskich stron, tak Badyl, mozesz to robic, ale Twoj dostawca bedzie mogl ogladac sobie Twoje pakiety danych i bedzie mial obowiazek donosic na Ciebie zdaje się ;>

a aktualnie kontrola Twoich poczynań w necie jest możliwa tylko jesli zachodza jakieś podstawy do tego, wiec teoretycznie najpierw Ci musza udowodnic żeby potem Cie skontrolować ;P  tak mi sie przynajmniej wydaje. (stad aktualne prawo ejst dość nieskuteczne, a po ACTA może się okazać zbyt skuteczne.

ale to tylko moje domysly, przygode z prawem skonczylem dawno temu wiec nie wiem i nie orientuje sie.

Offline Rudus

• Ekipa DM
  • Szara Eminencja
    • Takie tam...
« Odpowiedź #66 dnia: 2012 01 23, 21:40:41 »
Rey :D Nie jestem hipsterem. Raczej wlasnie widze tlumy hipsterow jadace po ACTA ;p

To ze swiat nie jest sprawiedliwy to nie jest nowa sprawa, ale prawda jest taka ze kradziez to nie jest uczciwa forma wyrownywania szans. Duzo lepiej byloby wziac sie do roboty i po prostu kupic plyty, kupic serial na dvd albo oplacic cyfre czy inny polsat i obejrzec serial w tv.

Zreszta :> trzeba sie zastanowic kto oplaca np te kilka duzych firm prawniczych ze stanow ktore wstawily sie przeciw SOPA. Nie zapominajmy ze taki Megaupload tez troche zarobil na tym ze istnial i byl popularny :]
Mowicie "bogaci maja za duzo, wiec dajcie nam w spokoju troche to wyrownac." Ale to nasze rownanie wypycha kieszenie sprytnych. Mysle ze robin hood poza tym ze rozdawal biednym to sam nigdy glodny nie chodzil :]

Nie jestem fanem teorii spiskowych, ale tak swiat jest skonstruowany ze owce pedza tam gdzie im pasterz powie. A juz super sprawa jest to ze bardzo ostatnimi czasy stal sie popularny obrazek/tekst

Go to work,
 get married,
 have some kids,
 pay your bills,
 pay your taxes,
 watch your tv,
 follow fashion,
 act normal,
 obey the law
 and repeat after me: I am free!

I to juz w ogole jest totalny odpal.
Dlaczego ktos kto robi to co zwykli ludzie nie jest wolny?
Co jest takiego niewolniczego w malzenstwie czy posiadaniu dzieci?
Jesli faktycznie ktos chcialby innej osobie zasugerowac ze cos jest nie tak z jej "wolnoscia" to raczej nie powinien przytaczac rzeczy ktore niektorzy po prostu lubia/chca osiagnac.
Ludzie powinni sami myslec za siebie duzo sluchac mniej gadac a juz na pewno mniej krzyczec :)
Tak samo jak rzad moze sterowac ludzmi tak samo grupa hakerow moze dokladnie to samo.

Edit dla badyla

Gdzie w ACTA jest napisane ze mozna dopuscic sie takiej cenzury ?
Powiem wiecej - takie rzeczy zawsze beda wychodzic, bo swiat zachodni nie da sie wpedzic juz w taki poziom cenzury. Chocby ostatnia akcja Polskiego BOR-u czy CBA ktore sprawdzalo bilingi dziennikarzy. Juz nastepnego dnia byla taka afera ze drugi raz sie zastanowia.
Jesli ktos zrobilby strone antyrzadowa i zostalaby ona zablokowana to byloby najglupsze posuniecie rzadu w historii ludzkosci. Bo kto zaklada strony antyrzadowe? Najwieksi krzykacze. A co krzykacze robia jak im sie zabierze zabawki? Krzycza kilka razy mocniej. :] Czlowiek ktory jest u wladzy i odpowiada za cenzure doskonale o tym wie. Tylko w chinach moga sobie na to pozwolic bo tam nikt sie nie dziwi ze ludzie czasem "znikaja". U nas to niestety nie przejdzie.
« Ostatnia zmiana: 2012 01 23, 21:46:14 wysłana przez Rudus »
Ethanoll o ocllo
hrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

http://nihai.deviantart.com/

Offline niziol

« Odpowiedź #67 dnia: 2012 01 23, 21:56:18 »
Ile słodzicie?

"Byłem ja, Tinerot, Riven, Alkus, Korhil, Sommer i nizioł, którego prawie nikt nie lubił jak wujka wariata i niby mieszkał w piwnicy i każdy udawał, że o tym nie wie. Wtedy było Stado." - Will

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #68 dnia: 2012 01 23, 22:01:11 »
Karcharot, coz z tego? Dzis tez banalnie moga sprawdzic kto sciaga a jednak w Polsce prywatnych ludzi niebardzo maja jak karac.
Wiec moga sobie wiedziec ze ktos jest megapiratem netowym, niemaja co mu zrobic. Nieiwem czy ACTA ma cos do "sciagajacych" czy tylko do udostepniajacych.
Podejrzewam ze sa sprytni i wola uderzyw w miejsca udostepniajace pliki, mniej celi, mniej wrogow ;) A efekt moze byc podobny.

W wersji skrajnej nasili sie dawne zjawisko kupowania magranych juz piratow. W przypadku filmow i muzyki sie to swietnie sprawdzi, moze jeszcze sprzedawcy napedow i plyt DVD zarobia ;)
W przypadkow ebokow to na 1 DVD beda mogli wrzucic wszystko co wydane w Polsce w danym roku, z okreslonego gatunku, w epub/mobi/text ;)
Ogolnie co do ebookow to zakladam ze zadne ACTA nie pomoga, pliki sa tak male ze mozna je sciagnac nawet najbadziewniejszym laczem na darmowym zmianie ip.
(co ciekawe posiadanie kindla i piracenie ebookow nie zmniejszylo liczby ksiazek ktore kupuje drukowanych, raczej mniej uczeszczam do biblioteki, choc niewiem czy tak to dziala globalnie)

Offline Rey

• Gracze DM
  • Zacny Naven`yer
    • http://reynevan.ovh.org
« Odpowiedź #69 dnia: 2012 01 23, 22:16:50 »
Czlowiek jest taka istota, ktora do wszystkiego sie przyzwyczai.
I to co dzis moze wydac sie nam nieprawdopodobne, "jutro" nie wzbudzi wiekszego zainteresowania.

Jak juz byla wczesniej mowa, wiadomo komu na ta chwile najbardziej zalezy na tym, by projekt ACTA upadl.
Chodzi oto co potem?

Co do "wez sie do roboty". Bardzo chetnie, nie nalezy sie zaslaniac rachunkami, kredytami bo moze nie na wszystko ale ulubiony film/gre sie oszczedzi.
Kupilem w ciemno gre, gre z bledami na ktore weszla taka ilosc patchy, ze w koncu wydano ja na nowej plycie. Poczulem sie oszukany.
Co do mp3 niech tworza wiecej portali z urozmaicona muzyka, czasem zamiast plyty chce jeden kawalek kupic. Wiem, ze sa ale zamiast to rozwijac walczy sie z piractwem.
« Ostatnia zmiana: 2012 01 23, 22:18:56 wysłana przez Rey »
licho: "cieszę się ze są i marudy, gdyby nikt nie marudził martwilibyśmy się że coś zrobiliśmy źle" ;]

Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

mirqxx: "a już myślałem, że nic głupszego nie będzie a tu proszę"

Offline Rudus

• Ekipa DM
  • Szara Eminencja
    • Takie tam...
« Odpowiedź #70 dnia: 2012 01 23, 23:06:44 »
Rey ja ksiazke kupilem i nie bylo w srodku wydrukowanych kilku stron !!! Do dopiero oszustwo :]

Co do muzyki po 1 kawalku - na zachodzie mozna juz spokojnie tak kupowac, u nas niestety jestesmy sto lat za zaiksem ktory dzielnie stoi na strazy utrudniania ludziom sluchania muzyki przez np radio internetowe... To juz totalny bezsens.

Jest Pandora.com, Spotify.com Google music ale co z tego... jak niestety nie mamy mozliwosci z tego korzystac. Bardzo nad tym boleje, bo nie musialbym miec nawet jednej mp3 na kompie majac takie uslugi w necie. I tak! z checia poslucham reklam ktore leca co 5 kawalkow a i nawet zaplace troche zeby taka usluge miec.
Ale mieszkam w Polsce i takiej mozliwosci nie mam.
Ethanoll o ocllo
hrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #71 dnia: 2012 01 23, 23:53:04 »
grooveshark.com
mozesz z tego krozystac Rudus ;)

Offline Rudus

• Ekipa DM
  • Szara Eminencja
    • Takie tam...
« Odpowiedź #72 dnia: 2012 01 24, 00:38:58 »
Ou karch no prosze prosze... zaskoczyles mnie :P

Zawsze jak ktos podaje mi taka stronke sprawdzam najbardziej nieznany zespol swiata czyli hangedup :P i zwykle nie ma, ale tu mile zaskocznie.

Musze sie temu przyjrzec :]
Ethanoll o ocllo

Offline AsY!um-

• Administrator
  • That's what she said.
    • http://www.dm-uo.pl/
« Odpowiedź #73 dnia: 2012 01 24, 06:29:21 »
16:09:08
jakie masz kompetencje czy jakos tak na dm tylko skrypter czy cos wiekszego ?

- Skąd wziąłeś ośmiornicę? U nas w mięsnym przecież nie ma.
- Siedziało w studni mówiło, że nazywa się Cthulhu

Offline froger

• Gracze DM
« Odpowiedź #74 dnia: 2012 01 24, 07:20:44 »
No to od jutra nie ma wolnego internetu!

Offline Karcharot

• Gracze DM
« Odpowiedź #75 dnia: 2012 01 24, 10:14:33 »
a mnie w sumie jedno zastanawia.... ACTA nijak zdaje się nie zmienia tego, ze można pobierać pliki na wlasny uzytek i do czasu gdy ich nie wysyłamy to jesteśmy czyści ;>
a jesli tak jest, to nic sie nikomu nie utrudni, po prostu serwery przesuna sie do innych państw ;>