Tydzień temu popularny, konkurencyjny shard Clair's Lair przestał działać. Obecnie ktoś tam nowy próbuje jeszcze go wyciągnąć nad powierzchnie, ale już widać, że się raczej nie uda.
Dla nas to okazja żeby podziałać w kwestii pozyskania nowych graczy, którzy znają ultime i nie zniechęcą się przy instalacji jak to ma miejsce w przypadku 80% nowych.
To jedyna okazja żeby użyczyć graczom CL naszej piaskownicy z pożytkiem dla nas tj większy online.
Jedyne co trzeba zrobić to opracować zasady przeniesienia ich postaci w świat naszego shardu, chodzi mi o stworzenie im na DM podobnych postaci z podobnymi skilami i względnie podobnymi statami dopasowanymi do naszego shardu.
Trzeba tylko pomyśleć nad stworzeniem czegoś w rodzaju komisji weryfikacyjnej osób które grały na CL albo znają to środowisko, tak żeby nie było przekrętów. To trudny problem, ale na pewno do rozwiązania.
Argumenty typu "psa ogrodnika": żeby skoxali sobie postacie od nowa bo ja też koxałem, są "strzelaniem w kolano". Taki nowy /stary gracz uo który dostałby max po 70 stata nam nie zaszkodzi, a napewno pomoże - dołączy do jakiejś grupy rpg, pvm, pvp, a to oznacza że bedzię wiecej pixeli do grabienia, erpegowania, i tak dalej.
Następna taka szansa się raczej nie powtórzy, albo DM się bedzie wzmacniał i korzystał z okazji rynkowych albo będzie szedl w podobnym kierunku co ten niegdyś czołowy shard CL. To już zależy od adminów.