Wyszło tutaj parę problemów do których się odniosę:
1. Wiem, że nie ma możliwości przeniesienia przykładowo postaci maga z CL ze statami 60/60/100 na DM, który będzie jego lustrzanym odbiciem.
2. Wiem też że u nas kox jest szybszy niż był 3 lata temu i jeszcze szybszy niż 5 lat temu. My to wiemy, ale osoby spoza naszego shardu niekoniecznie to wiedzą.
3. Weryfikacja kont i nadużycia.
4. Problem graczy "ktoś zyskuje to ja trace"
@1. Tutaj chyba żadne skomplikowane wzory i zasady nie pomogą więc pozostaje rozwiązanie proste jak budowa cepa:
-Wojownik - 60/60/20 , Mag - 60/30/60 (lub podobne w przypadku postaci ze statami o łącznej sumie przykładowo 150)
-5 skili na 80-90% (podstawowych jak najbardziej zbliżonych do CLowskich)
-Zero dodatkowego złota i przedmiotów.
@2 Kiedyś jak DM leżało jakiś czas, miałem zamiar zobaczyć jak wygląda pvp na innym shardzie i jedyne co mnie od tego odwiodło to świadomość koxu zapamiętanego na DM za dawnych czasów. Nie chciało mi się i nie miałem już tyle czasu na kox. Gdybym miał taką okazje podczas padu DM'ki, gdy nie wiadomo było do końca czy wstanie i ktoś by mi zaproponował postać na CL z obojętnie jakimi statami to pewnie chętnie bym zobaczył jak się tam gra. Jak ktoś teraz tą sytuacje odwróci i zachęci potencjalnego gracza statami 6/6/2 + info że u nas teraz silną postać można zrobić w 2 miesiące to by pewnie wielu się pokusiło żeby tylko zobaczyć jak jest u nas. A jakby już ktoś zobaczył i jak u nas wygląda gra taka postacią ze średnimi statami to jestem przekonany, że raczej już by nie zrezygnował, bo bardziej rozbudowanego-żyjącego shardu chyba nie ma. Wiele razy w wątkach na forum padały argumenty, że nowi gracze wykładają się na instalacji albo zniechęcają na poziomie walki z harpią - tutaj ten problem mamy rozwiązany. Wystarczy Stat jak wyżej i skile (nawet na 80-90% - to i tak połowa koxu)
@3. W przypadku tego problemu to już by rzeczywiście ktoś musiał albo sprawdzać konta przez zalogowanie się po założeniu postaci na DM dla delikwenta albo na zasadzie screenów.
@4. Wiem, że spora część graczy czułaby się pokrzywdzona tym, że ktoś dostanie postać, którą można zrobić w 2 tygodnie a oni nic nie dostają. Nie chce być złośliwy z tym Psem Ogrodnika, macie pewnie też swoje racje i powody.
Weźcie jednak jeden argument pod uwagę - potencjalnie większy online wyjdzie wszystkim grupom na DM na lepsze, i w pvm i w rpg i pvp. Każdy dodatkowy aktywny gracz na DM to urozmaicenie serwera tak samo jak każda dodatkowa klasa czy wprowadzony skill.
W tym temacie gramy do tej samej bramki i jak ktoś stoi pod portalem i czeka na fraga to pewnie szybciej go spotka, ta samo jest z rpg - wiecej ludzi wiecej gry.
Podsumowując:
Wiem, że jak ktoś przejdzie już poziom harpii i pozna DM, jego klimat, różnorodność, mechanikę, pvm, pvp i grywalność to raczej już tu zostanie.
Wiem, że jak nie spróbujemy to nie zobaczymy.
Wiem, że do zyskania jest tylko większy online.