Autor Wątek: Okazja na podniesienie online  (Przeczytany 1278 razy)

Offline dave

Okazja na podniesienie online
« dnia: 2012 02 06, 11:27:47 »
Tydzień temu popularny, konkurencyjny shard Clair's Lair przestał działać. Obecnie ktoś tam nowy próbuje jeszcze go wyciągnąć nad powierzchnie, ale już widać, że się raczej nie uda.

Dla nas to okazja żeby podziałać w kwestii pozyskania nowych graczy, którzy znają ultime i nie zniechęcą się przy instalacji jak to ma miejsce w przypadku 80% nowych.

To jedyna okazja żeby użyczyć graczom CL naszej piaskownicy z pożytkiem dla nas tj większy online.

Jedyne co trzeba zrobić to opracować zasady przeniesienia ich postaci w świat naszego shardu, chodzi mi o stworzenie im na DM podobnych postaci z podobnymi skilami i względnie podobnymi statami dopasowanymi do naszego shardu.

Trzeba tylko pomyśleć nad stworzeniem czegoś w rodzaju komisji weryfikacyjnej osób które grały na CL albo znają to środowisko, tak żeby nie było przekrętów. To trudny problem, ale na pewno do rozwiązania.

Argumenty typu "psa ogrodnika": żeby skoxali sobie postacie od nowa bo ja też koxałem, są "strzelaniem w kolano". Taki nowy /stary gracz uo który dostałby max po 70 stata nam nie zaszkodzi, a napewno pomoże - dołączy do jakiejś grupy rpg, pvm, pvp, a to oznacza że bedzię wiecej pixeli do grabienia, erpegowania, i tak dalej.

Następna taka szansa się raczej nie powtórzy, albo DM się bedzie wzmacniał i korzystał z okazji rynkowych albo będzie szedl w  podobnym kierunku co ten niegdyś czołowy shard CL. To już zależy od adminów.

Offline ethanoll

• Ekipa DM
Odp: Okazja na podniesienie online
« Odpowiedź #46 dnia: 2012 02 07, 00:34:40 »
Prędzej poszedłbym na jakiś dodatkowy dopał dla zupełnie zielonych graczy z zewnątrz (gdyby ich już nie mieli), a nie dla starych wyjadaczy z innego shardu, którzy na pewno sobie poradzą w nowych warunkach. Jak już było powiedziane: kto nie chce grać w uo, grać nie będzie. Kto chce grać, niech zakłada konto, mając na uwadze, że łaski nikomu nie robi i nie jest to najlepsza okazja dla jakiś dziwacznych roszczeń.
« Ostatnia zmiana: 2012 02 07, 00:38:16 wysłana przez ethanoll »
Księstwo Ocllo: Zapuść korzenie na wyspie urodzaju!
Zapraszamy na oficjalny kanał miasta: #bp

Online Thiass

• Gracze DM
« Odpowiedź #47 dnia: 2012 02 07, 07:35:37 »
E jesli Cl faktycznie padnie i gracze beda sie przenosic to kluczowa role rozegraja 3 aspekty.

Najpierw gracz wejdzie na strone i spojrzy jaki jest online na DM i MW  :) - Ze sa podobne tym sie nie bedzie kierowal
Drugi krok to wejscie w "zaloz konto" no i tutaj spoooora czesc zostanie przy mw bo wystarczy nacisnac i mozna juz grac, u nas natomiast bedzie musial sie meczyc z podaniem
No i krok trzeci to pogrzebanie na forum, spytanie ludzi grajacych tu i tu jak wyglada kox - tu bysmy wygrali bo gainy mamy chyba szybsze  :)

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Offline Estel

• Gracze DM
  • Courage is immortal.
« Odpowiedź #48 dnia: 2012 02 07, 08:59:03 »
Koxa się dość szybko, a młodzi gracze naprawdę mogą liczyć na pomoc. Sam jakiś czas temu robiłem nową postać i nie mówiąc żadnym znajomym, samym klimatem dość szybko dorobiłem się ładnych startowych pieniędzy. ;) A i ja sam chętnie wspieram. ;) Myślę że nawet bez przenoszenia online się ciut podniesie jeśli ludziom faktycznie zależy żeby wycisnąć całą esencje tej gry - czyli klimat. Ale fakt, dobra reklama robi dużo ;) Pozdrawiam i zapraszam.
<-click

Offline dave

« Odpowiedź #49 dnia: 2012 02 07, 10:52:20 »
Wyszło tutaj parę problemów do których się odniosę:

1. Wiem, że nie ma możliwości przeniesienia przykładowo postaci maga z CL ze statami 60/60/100 na DM, który będzie jego lustrzanym odbiciem.

2. Wiem też że u nas kox jest szybszy niż był 3 lata temu i jeszcze szybszy niż 5 lat temu. My to wiemy, ale osoby spoza naszego shardu niekoniecznie to wiedzą.

3. Weryfikacja kont i nadużycia.

4. Problem graczy "ktoś zyskuje to ja trace"

@1. Tutaj chyba żadne skomplikowane wzory i zasady nie pomogą więc pozostaje rozwiązanie proste jak budowa cepa:
-Wojownik - 60/60/20 , Mag - 60/30/60 (lub podobne w przypadku postaci ze statami o łącznej sumie przykładowo 150)
-5 skili na 80-90% (podstawowych jak najbardziej zbliżonych do CLowskich)
-Zero dodatkowego złota i przedmiotów.

@2 Kiedyś jak DM leżało jakiś czas, miałem zamiar zobaczyć jak wygląda pvp na innym shardzie i jedyne co mnie od tego odwiodło to świadomość koxu zapamiętanego na DM za dawnych czasów. Nie chciało mi się i nie miałem już tyle czasu na kox. Gdybym miał taką okazje podczas padu DM'ki, gdy nie wiadomo było do końca czy wstanie i ktoś by mi zaproponował postać na CL z obojętnie jakimi statami to pewnie chętnie bym zobaczył jak się tam gra. Jak ktoś teraz tą sytuacje odwróci i zachęci potencjalnego gracza statami 6/6/2 + info że u nas teraz silną postać można zrobić w 2 miesiące to by pewnie wielu się pokusiło żeby tylko zobaczyć jak jest u nas. A jakby już ktoś zobaczył i jak u nas wygląda gra taka postacią ze średnimi statami to jestem przekonany, że raczej już by nie zrezygnował, bo bardziej rozbudowanego-żyjącego shardu chyba nie ma. Wiele razy w wątkach na forum padały argumenty, że nowi gracze wykładają się na instalacji albo zniechęcają na poziomie walki z harpią - tutaj ten problem mamy rozwiązany. Wystarczy Stat jak wyżej i skile (nawet na 80-90% - to i tak połowa koxu)

@3. W przypadku tego problemu to już by rzeczywiście ktoś musiał albo sprawdzać konta przez zalogowanie się po założeniu postaci na DM dla delikwenta albo na zasadzie screenów.

@4. Wiem, że spora część graczy czułaby się pokrzywdzona tym, że ktoś dostanie postać, którą można zrobić w 2 tygodnie a oni nic nie dostają. Nie chce być złośliwy z tym Psem Ogrodnika, macie pewnie też swoje racje i powody.
Weźcie jednak jeden argument pod uwagę - potencjalnie większy online wyjdzie wszystkim grupom na DM na lepsze, i w pvm i w rpg i pvp. Każdy dodatkowy aktywny gracz na DM to urozmaicenie serwera tak samo jak każda dodatkowa klasa czy wprowadzony skill.

W tym temacie gramy do tej samej bramki i jak ktoś stoi pod portalem i czeka na fraga to pewnie szybciej go spotka, ta samo jest z rpg - wiecej ludzi wiecej gry.

Podsumowując:
Wiem, że jak ktoś przejdzie już poziom harpii i pozna DM, jego klimat, różnorodność, mechanikę, pvm, pvp i grywalność to raczej już tu zostanie.
Wiem, że jak nie spróbujemy to nie zobaczymy.
Wiem, że do zyskania jest tylko większy online.
« Ostatnia zmiana: 2012 02 07, 11:02:29 wysłana przez dave »

Offline DzikiHL

• Gracze DM
  • Ten od Buccaneer's Den
« Odpowiedź #50 dnia: 2012 02 07, 11:15:09 »
Dodaj do listy:
Wiem, że do zyskania jest też lista nowych konfliktów na linii gracz <-> ekipa <-> gracz.

Proszę Cie, nie bądź człowiekiem jednej wizji. To że ekipa nie wykorzysta Twojego pomysłu nie oznacza że się nie stara i nie pracuje nad poprawą.
Buccaneer's Den - dawniej Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Offline dave

« Odpowiedź #51 dnia: 2012 02 07, 11:20:59 »

Dodaj do listy:
Wiem, że do zyskania jest też lista nowych konfliktów na linii gracz <-> ekipa <-> gracz.
DzikiHL:
Idąc twoim tokiem rozumowania - "Nie ma graczy nie ma problemów na żadnej linii."

To że ekipa nie wykorzysta Twojego pomysłu nie oznacza że się nie stara i nie pracuje nad poprawą.
Nigdy tak nie sądziłem.

Offline Badalaman

• Gracze DM
« Odpowiedź #52 dnia: 2012 02 08, 08:52:36 »
Admin DM napisal ze przeniesienie nie bedzie, wiec uparte drazenie tego raczej juz nic nie da ;)
Natomaist mozna by ulatwic samo zalozenoie kont, skoro piszecie ze konkurencja ma konto od razu.

Skoro ludzie grali dlzuej w UO na polskim shardzie to i na DM beda nie gorzej pasowac niz inni. Wiec moze akcja darmowe konta dla ocalalych z konca swiata CL ? ;)

A koksac niech sobie koksaja juz normalnie.

Offline DzikiHL

• Gracze DM
  • Ten od Buccaneer's Den
« Odpowiedź #53 dnia: 2012 02 08, 12:12:00 »
Tylko tak zapytam, bo się nie znam. CL wymagało klimatu?
Jeśli CL nie miało nic wspólnego z klimatem, jedynie ewentualnie z kulturą to ich wyborem naturalnym będzie MW, gdzie nawet o kulturę było kiedyś ciężko.
DM będzie dla nich za trudne nawet jeśli do każdego konta dołożymy szampon do włosów.
Przyznam, że dla tych ... 40 osób więcej to ja z klimatu na całym serwerze nie zamierzam rezygnować, moje osobiste odczucie.
Buccaneer's Den - dawniej Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Offline Ropuch

• Gracze DM
  • *wystawia sygnet*
« Odpowiedź #54 dnia: 2012 02 08, 13:13:15 »
przecież na CL nie ma żadnego klimatu. Jeśli chcą grać, to niech udowodnią, że umieją pisać i czytać.
« Ostatnia zmiana: 2012 02 08, 16:14:31 wysłana przez Ropuch »

Offline Gonzorr

• Gracze DM
  • Pesymistyczny realista
« Odpowiedź #55 dnia: 2012 02 08, 14:41:55 »
A propos pisania Ropuch :D Umieją nie umią

"Nie ma sensu z nim dyskutować, kto się kmiotem urodził rycerzem nie zdechnie." - Raaban

"vibo idz sobie do piaskownicy popyskuj kolezankom" - La

Offline Ropuch

• Gracze DM
  • *wystawia sygnet*
« Odpowiedź #56 dnia: 2012 02 08, 16:14:10 »
my bad.

Offline mae

• Administrator
« Odpowiedź #57 dnia: 2012 02 08, 19:49:43 »
Zgadzam sie z Tinkiem i Asylem.
Problem jest zawsze jakies 40cm od monitora.

Offline el

• Gracze DM
  • Miłość i nienawiść ze sobą sypiają
« Odpowiedź #58 dnia: 2012 02 08, 22:21:25 »

Zgadzam się z Mae, że on sie zgadza z Tinkiem i Asylem.

Offline Ropuch

• Gracze DM
  • *wystawia sygnet*
« Odpowiedź #59 dnia: 2012 02 08, 23:07:53 »

Zgadzam się z Mae, że on sie zgadza z Tinkiem i Asylem.

Zgadzam się z  tym, że zgadzasz się z Mae, który także zgadza się z Tinem i Asylem, a ja zgadzam się z następną wypowiedzią, w której jakiś światły człowiek zgodzi się ze mną, że nie ma sensu zgadzać się na takie przenoszenie kont...

Online zethaiks

• Gracze DM
« Odpowiedź #60 dnia: 2012 02 08, 23:10:06 »
ale juz na ircu widac wysyp nowych postaci :D wiec i tak troche przychodzi :D