Autor Wątek: Ostatnio wprowadzone  (Przeczytany 253616 razy)

Offline Gwail

Ostatnio wprowadzone
« dnia: 2005 10 12, 14:43:36 »
Informacje na temat ostatnio wprowadzonych zmian na serwerze, głównie tych pomijanych w newsach na stronie ze względu na małe znaczenie, zarówno techniczne, jak i merytoryczne.

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
Odp: Ostatnio wprowadzone
« Odpowiedź #496 dnia: 2010 02 15, 17:59:51 »
Poprawki łucznika:

- trute strzały/bełty zadają taki sam dmg jak strzały/bełty zwykłe,
- została znacznie zwiększona siła łuku refleksyjnego - obrażenia są wciąż mniejsze niż z ciężkiej kuszy.

Zapraszam do testów. W razie czego zmiany zostaną cofnięte :)
<xxx> leee czemu kosa to miecze :/
<xxx> ja myslalem ze jak z sierpem ze to sa piastki
<xxx> i mnie worg poskladal :(

Logika DM'a

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #497 dnia: 2010 02 16, 19:22:13 »
Poprawki łucznika cd. :

- System trafiania przerobiony na taki jak w innych bojówkach. Szansa trafienia przez łucznika będzie mniejsza niż przy innych bojówkach z racji ruchu, który wykonuje podczas strzelania. Na koniu dalej łucznik ma gorszą celność niż pieszo.
- Kosmetycznie podniesiony dmg.

Jak zwykle zapraszam do testów i jak zwykle zastrzegam sobie prawo do cofnięcia zmian. Generalnie zmiany są na + ale nie duży. Jeśli okaże się, że jest inaczej niż było zamierzone będę delikatnie zmieniał na -.

Logika DM'a

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #498 dnia: 2010 02 19, 01:39:25 »
Poprawki łucznika cd.:

- pociski przebijające trochę lżej ranią berka,
- tarcza w ręku widocznie zmniejsza szansę trafienia przez łucznika (zależne od umiejętności parowanie),
- kolejne polepszenie celności pieszego łucznika (zależne od wartości umiejętności łucznictwo),
- bonus do celność dla łucznika strzelającego w miejscu (bez poruszania się) zależny od wartości umiejętności łucznictwo.

Rozgraniczenie na hybrydę i czystego łucznika:
- hybryda (posiada inne bojówki niż łucznictwo) - po użyciu boli, nad głową pojawia się komunikat *kręci bolą* a celownik pojawia się dopiero po 2s od użycia,
- czysty łucznik (nie posiada innej bojówki niż łucznictwo)
   - bola działa jak do tej pory (od razu po użyciu pojawia się celownik),
   - bonus do celności zależny od bazowej wartości umiejętności łucznictwo.

Poprawione mniejsze błędy podczas walki:
- pociski przebijające zadają już odpowiednie obrażenia postaciom w nowych zbrojach płytowych,
- ciosy specjalne nie powinny już omijać reactiva.

Kamienie mocy zostają ponownie włączone.

Chciałbym podziękować wszystkich, którzy poświęcili dzisiaj swój czas, zbroje, bronie i łuki aby pomóc mi w testach. Oby wbite groty nie uwierały was dzisiaj podczas snu.

Logika DM'a

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #499 dnia: 2010 02 19, 19:19:08 »
Gdy wie się jak słuchać. Gdy wie się gdzie słuchać.
Da się usłyszeć wszystko.
Nawet plotki o dwóch potężnych kamieniach.
Podobno przez same bóstwa zesłanych.
Aby boską wolę nieść w świat śmiertelnych.
Kto jednak wierzy w plotki?
A nawet jeśli.
Plotki nie mówią.
Gdzie kamienie te są ukryte.
Nie zawsze wszystko jest oczywiste.

Kamienie Splugawienia i Oczyszczenia:

Na świecie pojawiły się dwa kamienie. Pierwsze 20 osób, którym uda się odnaleźć jeden z kamieni, zostanie wynagrodzonych 4tygodniowym podarunkiem (odliczanie zaczyna dzisiaj).

Nagrodzonych zostanie 10  pierwszych osób, które użyją Kamienia Splugawienia i 10 które dotkną Kamienia Oczyszczenia (dotknięcie jednego i drugiego daje tylko nagrodę z pierwszego).

Ponad to pierwsza osoba, która dotknie Kamienia daje prawo swojemu miastu do przeniesienia go na swoje tereny.

Trochę o tym co robią kamienie:
Ponieważ przez te wszystkie lata istnienia serwera wielu graczu przerobiło już swoimi postaciami po kilkanaście różnych skilli, na ich postaciach znajduje się masa niepotrzebnych danych, które utrudniają skrypterom naprawianie bugów, kamienie czyszczą wszystkie te niepotrzebne dane.

Na tą chwilę naprawiają też 3 następujące bugi:
- zbugowane klątwy/blessy na skille/staty,
- komunikat przy piciu kolejnej czerwonej mikstury - musisz poczekać aż przestanie działać poprzednia - gdy już dawno jest po czasie działania tej wcześniejszej,
- niemożność zejścia z wierzchowca.

Z czasem będą pojawiały się kolejne opcje.
Gdy kamienie znajdą się już w miastach każdy gracz musi z nich skorzystać.
Dodatkowo przed każdym zgłoszeniem buga dotyczącego własnej postaci, gracz będzie zobligowany do użycia kamienia. Jeśli kamień nie pomoże dopiero wtedy należy zgłaszać się z problemem do gma/skryptera.

Do kamienia nie zaleca się podchodzić gdy kontroluje się jakieś silniejsze stworzenia z racji tego, że wszystkie kontrolowane w danej chwili zwierzęta są uwalniane.

Chciałbym jeszcze dodać, że osoby, które w danej chwili używają kamienia, są święte. Nie wolno ich zabijać. Jeśli dostanę screena, na którym widać pk na takiej osobie, zabójca dostaje z miejsca 96h + wipe. Dokładnie widać kto używa kamienia, więc nie będę akceptował jakiś głupich wymówek. Czujcie się ostrzeżeni.

Nie pozostaje mi już nic innego niż życzyć wam powodzenia i miłej zabawy w szukaniu :)
Jedyną osobą, która zna położenie kamieni jestem ja, więc nawet jak zobaczycie jakiegoś gma na swoimi ludziku, biegającego za kamieniami pamiętajcie, że każdy ma takie same szanse.
« Ostatnia zmiana: 2010 02 19, 19:39:56 wysłana przez Tinerot »

Logika DM'a

Offline Tinerot

• Ekipa DM
« Odpowiedź #500 dnia: 2010 02 20, 11:00:14 »
Spirytyzm

Czar Poświęcenie zmienia nazwę na Więzi Dusz. Zostaje przeniesiony do 7 kręgu, zmienione zostają słowa czaru oraz jego działanie, które jest teraz dokładnie odwrotne do działania szamańskiego czaru Przywołanie. Składniki pozostają bez zmian.

Spóźniona informacja o pewnych zawirowaniach w kręgach czarów spirytysty. Niektóre czary jakiś czas temu zostały przeniesione do innych kręgów, jest to wynik starań o podtrzymanie ciągłości treningu tej umiejętności.

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #501 dnia: 2010 02 22, 22:30:34 »
Niewłaściwe ar zbroi demonich:

Gdzieś podczas zmian w krawiectwie, przez krótki okres czasu, skrypt źle naliczał ar produkowanych przedmiotów z demonich kości. Proszę wszystkich zainteresowanych o przejrzenie swoich przedmiotów i w razie znalezienia wyjątkowych zbroi z zaniżonym ar o zgłoszenie się do mnie przez pw, podając:
- imię postaci WRAZ Z NAZWISKIEM i EWENTUALNY DRUGIM, TRZECIM I CZWARTYM IMIENIEM (bo dla osób które do tej pory napisały nie jest to oczywiste :( ),
- lokalizację worka ze zbugowanymi kawałkami zbroi.
« Ostatnia zmiana: 2010 02 23, 15:47:26 wysłana przez Sul »

Logika DM'a

Offline Maciek

• http://fizyczny.net
« Odpowiedź #502 dnia: 2010 02 28, 00:11:39 »
System Wiary

Wprowadzony zostaje system wiary. Od tej pory dostępna jest komenda .wiara, dzięki której można (nie: trzeba) wybrać czczone przez siebie bóstwo. Wybór jest jednorazowy.
Dokonawszy tej operacji, za każdym następnym wywołaniem komendy .wiara pokaże się informacja o wybranym bóstwie, uzyskanych punktach wiary i ich ewentualnej wymianie na nagrody.

Jak są przydzielane punkty i cóż to za nagrody?

Punkty dostaje się za eliminację potworów tego świata na chwałę bożą, czyli po prostu za zabijanie mobków. Żeby nie było za łatwo, punktów dostaje się tym więcej im trudnejszy w walce i cięższy do uśmiercenia jest dany mob. Dalej, punkty dostaje postać zarówno walcząca w zwarciu (głównie wojowie) jak i wykorzystująca przywołańce bądź istoty oswojone; w party rozdzielają się one po równo.
Co do nagród... za mniejszą opłatę można dostać artowe przedmioty "wyznawcy" danego bóstwa, które jednak po dwóch tygodniach zanikają. Zaś za większą, postać otrzymuje tytuł (prefiks przez imieniem) odpowiadający danemu bogu. Tytułów jest kilka i są one bezterminowe, lecz aby dostać następny należy zdobyć poprzedni (nie ma wyboru kolejności).

Dodam, że jest to wyzwanie dla wymagających pvmowców, bowiem rzeczy mają wartości kilkuset punktów, zaś tytuły idą w tysiące.

System może jeszcze ulec niewielkim zmianom, lecz trzon, mam nadzieję, pozostanie jak wyżej. Zapraszam do testowania.
Wszelkie uwagi proszę zgłaszać do mnie na PW/IRC.

Offline Maciek

« Odpowiedź #503 dnia: 2010 03 01, 00:42:30 »
System Wiary

Weszło kilka poprawek i zmian. Po pierwsze, itemki już nie powinny znikać wcześniej niż w przeciągu dwóch tygodni od momentu "zakupienia".
Po drugie, dodany został Storn oraz opcja bezwyznaniowa, Przedwieczny wejdzie jak grupa klimatyczna ustali tytuły.
Zaś po trzecie, znacznej modyfikacji uległ przelicznik punktów. Od tej pory bazuje on nie tylko na statach, ale i na skillach moba - ważne czy jest czarujący czy nie.
Od teraz punkty dostaje się właściwie tylko za silne i bardzo silne potwory, zaś art itemy oraz tytuły stały się bardzo drogie.
Uzbieranie na tytuł to teraz powinna być kwestia tygodni, może nawet miesięcy.

Uwaga:
Punkty można dostawać również za questy, jednak scenarzyści w takim przypadku muszą uzyskać zgodę ekipy.

Uwaga2:
Punkty wiary zostały zresetowane wszystkim graczom - to nie błąd! Proszę jeszcze raz wybrać bóstwo.

Mogą się pojawiać przerwy w działaniu systemu na dniach. Wybaczcie, ale chcemy to doszlifować i pousuwać bugi.
« Ostatnia zmiana: 2010 03 01, 01:42:45 wysłana przez Maciek »

Offline Maciek

« Odpowiedź #504 dnia: 2010 03 01, 00:45:49 »
System Wynajmu

Od dziś działa system wynajmu domków w Podmroku.

Offline Marv

• Outsider
« Odpowiedź #505 dnia: 2010 03 02, 11:51:20 »
Mobki juz nie uciekaja, gdy sa bliskie smierci.
There's nothing to lose, when noone knows Your name...

Offline Duck

• Gracze DM
  • Tropiciel Absurdów
« Odpowiedź #506 dnia: 2010 05 13, 11:52:20 »
Skill Malarstwo, Tajnik Rzezba
- maly dodatek, ale nie bedzie latwo

Have Fun!
There is no God but Allah, and Mohammed is his messenger.

*click*

Offline Duck

• Gracze DM
  • Tropiciel Absurdów
« Odpowiedź #507 dnia: 2010 05 14, 16:48:56 »
Summony
- korekta regow Demon, Szyszaka, Zywiolaka Krwi i Koscianego Smoka
- problemy z zywotnoscia i wytrzymaloscia Demona zostaly naprawione

Widmowy Zuk
- problem z biletami naprawiony

*click*

Offline AsY!um-

• Administrator
  • That's what she said.
    • http://www.dm-uo.pl/
« Odpowiedź #508 dnia: 2010 05 15, 17:55:05 »
Rolnictwo:
- pola publiczne zostały ponownie włączone
16:09:08
jakie masz kompetencje czy jakos tak na dm tylko skrypter czy cos wiekszego ?

- Skąd wziąłeś ośmiornicę? U nas w mięsnym przecież nie ma.
- Siedziało w studni mówiło, że nazywa się Cthulhu

Offline Maciek

« Odpowiedź #509 dnia: 2010 05 17, 22:19:55 »
System Wiary
Poprawione nawracanie się i obsługa wcześniejszych prefiksów.

Dodatkowo kilka informacji i przypomnień
Obecny system naliczania punktów jest bardzo restrykcyjny, jeśli chodzi ich przyznawanie, stąd za wiele mobków punkty nie są przyznawanie i nie jest to bug. Nie jest on perfekcyjnie wyważony, więc jak zbiorą się mądre głowy i coś uradzą (biorąc pod uwagę Wasze sugestie), to go zmienimy.

Wymiana punktów na rzeczy jest dowolna; każda rzecz będzie miała odpowiedni dopisek, jakiego wyznawcy jest symbolem. Najczęściej są to części ubrania. Ulegają one zniszczeniu po dwóch tygodniach. Próg kosztów zaczyna się od 2000 punktów.

Jeśli chodzi o wybór tytułów - standardowo każde bóstwo ma trzy tytuły. Nie można sobie wybrać dowolnego z nich, lecz trzeba osiągnąć każdy po kolei, za każdym razem klikając "tytuł" uzbierawszy odpowiednią ilość punktów. Pierwszy tytuł można uzyskać już za 10k punktów, kolejne są droższe.

Nawrócić się można raz na 30 lat życia postaci.

Dodawanie punktów wiary nie jest ograniczone tylko do zabijania mobków. Dodawać je mogą również GMi (i wyżej) za questy wykonane przez QMów.

Jeśli o czymś nie napisałem, proszę pisać na IRCu lub PW a będę updatował ten post.

Offline Duck

• Gracze DM
  • Tropiciel Absurdów
« Odpowiedź #510 dnia: 2010 05 21, 18:28:08 »
Kompania Pocztowa
- przy logowaniu, otrzymujemy informacje o otrzymaniu listu/paczki
- info pojawia sie tylko raz dla danej przesylki

*click*