Autor Wątek: Ostatnio wprowadzone  (Przeczytany 253619 razy)

Offline Gwail

Ostatnio wprowadzone
« dnia: 2005 10 12, 14:43:36 »
Informacje na temat ostatnio wprowadzonych zmian na serwerze, głównie tych pomijanych w newsach na stronie ze względu na małe znaczenie, zarówno techniczne, jak i merytoryczne.

Offline AsY!um-

• Administrator
  • That's what she said.
    • http://www.dm-uo.pl/
Odp: Ostatnio wprowadzone
« Odpowiedź #511 dnia: 2010 06 03, 02:02:33 »
Część konfiguracji wynajmowanych domków wciąż wymaga sprawdzenia, ale w 98% przedmioty niezablokowane nie powinny już z nich znikać.

Cove dorobiło się w końcu swojego osiedla. (długo to trwało, my bad :()

EDIT 2010-06-10:
- dodałem obsługę makra 'OpenDoor' z opcji, póki co otwiera, z czasem umożliwię trzaskanie drzwiami ;),
- ułatwione stawianie kurnika i kompostownika - miały niedorzeczne flagi sprawdzające teren,
- odstęp między zapisami stanu świata skrócony do 30 minut,
- poprawione literówki w kilku komunikatach,
- przyspieszona reakcja na komendy w wynajętych domach,
- szybsze generowanie lootu po zabiciu potwora,
- zniesione bany czasowe za logowanie przy starcie - jeśli jednak włączone jest ograniczenie logowania dla graczy, to zostaniecie rozłączeni,
- perkalowy kilt, mieści się już na warstwie kiltu, a nie nogawic, jak to było wcześniej.

Nadal w niektórych domach występuje problem ze znikającymi przedmiotami, staram się na bieżąco poprawiać konfigurację, na pewno w kilku domach w Yew jest taki problem.
« Ostatnia zmiana: 2010 06 10, 03:06:29 wysłana przez AsY!um- »
16:09:08
jakie masz kompetencje czy jakos tak na dm tylko skrypter czy cos wiekszego ?

- Skąd wziąłeś ośmiornicę? U nas w mięsnym przecież nie ma.
- Siedziało w studni mówiło, że nazywa się Cthulhu

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #512 dnia: 2010 06 27, 00:54:18 »
Zmiany w działaniu kuszy samopowtarzalnej:

- Znacznie zmniejszony dmg w pvp,
- Każde kolejne trafienie w potwora powoduje zwiększenie obrażeń następnego strzału. Bonus znika gdy łucznik się poruszy bądź zmieni cel. Chwilowe zaprzestanie ataku w danego potwora nie resetuje licznika.
- Trafienia naliczają się tylko gdy łucznik nie dosiada wierzchowca i znajduje się min 5 pól od atakowanego potwora.
- Zmiana broni resetuje licznik.

Zapraszam do testów. Obrażenia mogą ulec zmianie zarówno na plus jak i na minus w zależności od tego co pokażą testy.
<xxx> leee czemu kosa to miecze :/
<xxx> ja myslalem ze jak z sierpem ze to sa piastki
<xxx> i mnie worg poskladal :(

Logika DM'a

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #513 dnia: 2010 06 28, 12:02:23 »
Medalion przemiany:

Zniesiony delay pomiędzy użyciami medalionu.

Logika DM'a

Offline Duck

• Gracze DM
  • Tropiciel Absurdów
« Odpowiedź #514 dnia: 2010 06 28, 19:16:07 »
Peruka
- po zbanowaniu w miescie osobnika, ktory mial na sobie peruke, oczywiscie nadal zwraca komunikat ze "osoba o takim imieniu nie ustnieje"
- po zbanowaniu peruki wlacza sie licznik ktory odmierza 30 min, po czym peruka rozpada sie
- wlasciciel perku co 5 min otrzymuje komunikaty informujace o tym
- wylogowanie nic na to nie pomoze, licznik bedzie tykac dalej
- po pierwszym czerwonym komunikacie polecam przyjac, ze zostalo max 25 min.
There is no God but Allah, and Mohammed is his messenger.

*click*

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #515 dnia: 2010 07 02, 22:53:05 »
Łucznik:

Zamiana ciosów specjalnych dla kuszy i kuszy samopowtarzalnej (czyli kusza ma specjale samopowtarzalnej, a samopowtarzalna kuszy)

Logika DM'a

Offline Maciek

• http://fizyczny.net
« Odpowiedź #516 dnia: 2010 07 03, 01:11:56 »
Mounty:
W walce obrażenia dostają również mounty. Gdy atakujący przeciwnika na wierzchowcu sam jest pieszo, wierzchowiec dostaje większy dmg niż gdy atakujący sam siedzi na swoim pupilku. Czary ofensywne również zadają obrażenia wierzchowcom. Mountów nie ranią szpony, łucznicy i liki. Rzecz się tyczy tylko pvp.

Kontrola mountów:
Od tej pory wszyscy mogą jeździć na mountach wymagających mniej niż 90 tamerki. Osoby mające mniej niż 90 wspomnianego skilla mogą tym wierzchom wydawać jedynie polecenia "za mna" i "stop". Można takie mounty przekazywać i brać od tresera. Dla graczy z tamingiem 90+ nic się nie zmieniło.

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #517 dnia: 2010 07 03, 02:00:37 »
Skrytobójca - nowa klasa: projekt opracował Licho

Nieludzko szybcy, niezwykle precyzyjni, potrafiący rozpłynąć się w powietrzu na oczach tłumu. Ich specjalnością jest błyskawiczny atak wymierzony prosto w gardło przeciwnika. Są sprytni i przebiegli. Zatrute strzałki, rozdzierające kończyny pułapki, bliźniacze ostrza. Nie ma przed nimi ucieczki.

Choć to tylko plotki, bujdy i wymysły. Nikt nigdy nikogo takiego nie widział.

Strona techniczna:

1. Opis ogólny
- Skrytobójcą może zostać każda postać, jednakże jeżeli posiada, którąś z poniższych umiejętności nie może używać przedmiotów skrytobójcy ani jego zdolności (prostymi słowy, ma tylko zapchany skillcap i dodatkowo ograniczone uzbrojenie):
 magia, spirytyzm, szamanizm, wampiryzm, zmiennokształtność, łucznictwo, berzerker,
- Skrytobójca nie może używać tarcz ani nosić zbroi metalowych
- Skrytobójca aby użyć swych zdolności specjalnych musi być pieszo i trzymać w dłoni Bliźniacze Ostrza
- Umiejętności skrytobójstwa uczą specjalni vendorzy, których miejsce zamieszkania jest tajne a ich odnalezienie jest pierwszym wyzwaniem na drodze skrytobójcy
- Skrytobójca potrafi niezwykle wprawnie posługiwać się Bliźniaczymi Ostrzami.
- Skrytobójca nie może używać innych broni z klasy szpad poza Bliźniaczymi Ostrzami. [wejdzie niebawem]

2. Komendy
- Skrytobójca otrzymuje komendę .skrytobójstwo. Przy jej pomocy uruchamia się wszystkie zdolności skrytobójcy. Aby obejrzeć listę zdolności należy wpisać .skrytobojstwo info. Zdolności uruchamia się poprzez wpisanie .skrytobojstwo nr_zdolnosci

3. Przedmioty
- Bliźniacze Ostrza - bronie 1 polowe, zajmujące obie ręce, zadające połowę obrażeń jakie mają bronie dwuręczne ale za to dwukrotnie szybsze. Uzależnione od walki szpadami. Wymagane do używania zdolności skrytobójcy. Kowal może wykuć ich podstawową wersję. W niedługim czasie na świecie pojawia się trzy typy specjalnych zwojów - Tajniki wytwarzania ostrzy. Po przeczytaniu zwoju, kowal który go użył nabywa możliwość przekuwania Bliźniaczych Ostrzy i zmiany ich grafiki (3 zwoje, 3 różne grafiki). Zwoje będzie można trafić w najsilniejszych mobach, lub pojawi się jeden całkiem nowy. Wymagane 33 skrytobójstwa.
- Dmuchawka - Pozwala strzelać zatrutymi strzałkami. Przed każdym strzałem należy ją załadować. Odbywa się to poprzez dwuklik na dmuchawce i wskazanie zatrutego bełtu. Wystrzelenie dmuchawki odbywa się poprzez użycie komendy .skrytobojstwo dmuchawka. Trafiony cel zostaje zatruty trucizną o takiej samej mocy, jakiej nasączony był bełt. Strzał z dmuchawki wyrzuca postać strzelająca z ukrycia, ale dopiero po oddaniu strzału (do momentu wskazania celu postać jest ukryta)
- Kolczatka - mała pułapka, która po rzuceniu na ziemię pozostaje w miejscu przez kilkanaście sekund. Jeśli ktoś na nią wejdzie dostaje obrażenia. Kolczatkę rzuca się poprzez dwuklik na niej (położenie na ziemi nie uaktywni pułapki).

4. Zdolności
- Prędkość cienia
- Krok cienia
- Piach w oczy - przeciwnika, którego atakujemy przez krótki czas pieką oczy, przez co nie potrafi tak dobrze unikać ciosów w niego wymierzonych - szansa na trafienie takiej postaci możne przekroczyć 80% (blokada jest chwilowo wyłączona, czyli jeśli mamy wysokie statystyki możemy mieć szansę trafienia równą 100%)
- Przemieszczenie
- Obłok dymu
- Strzał z dmuchawki
- Precyzja

Odkrycie działania pozostałych zdolności pozostawiamy wam. Użycie każdej z nich kosztuje trochę many, każda z nich posiada także oddzielny delay na ponowne jej użycie. Delay nie jest zależny od wartości umiejętności skrytobójstwo.

5. Bliźniacze Ostrza i ciosy specjalne
- Bliźniacze Ostrza posiadają następujące ciosy specjalne: Rozbrojenie, Dekoncentracja, Podwójne Uderzenie oraz nowy cios specjalny dostępny tylko dla tej broni - Odepchnięcie.

6. Kox
- Czyli to co najistotniejsze :) Umiejętność skrytobójstwo rośnie podczas walki, warunkiem jest jednak trzymanie w rękach Bliźniaczych Ostrzy.

Życzymy udanej zabawy!

Aby narobić wam smaku. Podstawowa grafika Bliźniaczych Ostrzy:

Oraz grafiki dodatkowe, do zdobycia.

Do czasu udostępnienia przez Asyla nowych plików uo, komunikaty o wzroście skilla Skrytobójstwo będą wyświetlały nazwę Zauroczenie. Możecie spokojnie koxać :)
« Ostatnia zmiana: 2010 07 03, 17:53:22 wysłana przez Sul »

Logika DM'a

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #518 dnia: 2010 07 03, 09:28:23 »
Mounty

Zmiany chwilowo wyłączone. Ale jeszcze tu wrócą! :)

Logika DM'a

Offline Marv

• Outsider
« Odpowiedź #519 dnia: 2010 07 03, 11:49:27 »
  • Wszyscy jezdzcy mountow nie posiadaja juz lootu.
  • Zniknely spawny solomobow w LL - stopniowo nastapi reorganizacja.
  • Zywiolak Damascenu posiada juz rude w loocie.
There's nothing to lose, when noone knows Your name...

Offline AsY!um-

• Administrator
  • That's what she said.
    • http://www.dm-uo.pl/
« Odpowiedź #520 dnia: 2010 07 03, 22:26:28 »
Niestety musiałem cofnąć zmianę związaną ze znikaniem przedmiotów w wynajętych domkach. Przedmioty będą dalej znikać.

Niektórzy gracze mają mały bałagan w skrzynkach bankowych. To nie włam, ale moja działalność mająca na celu upewnienie się, że nic Wam nie zginęło podczas wprowadzanych zmian.
« Ostatnia zmiana: 2010 07 03, 22:49:28 wysłana przez AsY!um- »
16:09:08
jakie masz kompetencje czy jakos tak na dm tylko skrypter czy cos wiekszego ?

- Skąd wziąłeś ośmiornicę? U nas w mięsnym przecież nie ma.
- Siedziało w studni mówiło, że nazywa się Cthulhu

Offline Marv

• Outsider
« Odpowiedź #521 dnia: 2010 07 04, 22:51:53 »
Nieznacznie zostal zwiekszony zasieg masowek silniejszych mobow (np. burza sniezna Ernithel).
There's nothing to lose, when noone knows Your name...

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #522 dnia: 2010 07 05, 13:50:06 »
Skrytobójca

- Bliźniaczych Ostrzy nie można używać będąc konno.
- Skrytobójstwo można ćwiczyć używając kryssa. Gainy umiejętności skrytobójstwo są w tym przypadku nieco wolniejsze.

cdn. :)

Skrytobójca jest wciąż w fazie testów i poprawek. Taka wersja beta, a każdy kto teraz nim gra jest testerem, toteż bardzo proszę wrzucać swoje przemyślenia i uwagi w tym temacie:
http://forum.dm-uo.pl/index.php/topic,19524.new.html#new
« Ostatnia zmiana: 2010 07 05, 21:06:06 wysłana przez Sul »

Logika DM'a

Offline Duck

• Gracze DM
  • Tropiciel Absurdów
« Odpowiedź #523 dnia: 2010 07 05, 20:18:20 »
aaaaaaaa zapomnialem

WSZYSCY CO PRZED ZMIANA MIELI ZALOZONA PERUKE I NADAL MAJA, PROSZENI SA O ZDJECIE I ZALOZENIE NA NOWO (takie reset)
There is no God but Allah, and Mohammed is his messenger.

*click*

Offline Sul

• Ekipa DM
  • Szalony Farmer
« Odpowiedź #524 dnia: 2010 07 06, 18:59:54 »
Mounty

System ponownie włączony. Błędy zgłaszajcie tutaj:
http://forum.dm-uo.pl/index.php/topic,19552.new.html#new
lub bezpośrednio do Maćka.

Logika DM'a

Offline licho

• Gracze DM
« Odpowiedź #525 dnia: 2010 07 06, 21:12:33 »
Zwierzęta Widmowe na których można jeździć stały się bardziej żywotne.

wejdzie najpóźniej po resie.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.