Autor Wątek: EVE  (Przeczytany 17718 razy)

Offline Kirvin

• LaZy Starcraft
EVE
« dnia: 2007 07 06, 23:51:59 »
Wiem ze są tu osoby które grają w EVE.
Zgłaszam sie z prośbą, jeśli ktoś gra juz długo i jest dobrze rozwinięty gospodarczo że mu nie bedzie żal rzuci darowizną na konto nooba ktory zaczął gra na trialu to będe dozgonnie wdzieczny.

Potrzeba mi 340milionów do zapłacenia za 3miechy gry, i nie ukrywam ze bardzo nie chce płacic PLNami. :)

Każda kwota sie przyda.
Info na priv
www.youtube.com/lazystarcraft - casy SC2 z mojej gry i ligi zawodowej.

Offline Bloobik

EVE
« Odpowiedź #16 dnia: 2007 07 19, 08:53:53 »
Cytat: "Lenon"
Cytat: "Bloobik"

2) naukowiec... to zdecydowanien ie na start ;] trzeba miec bpo (koszty rozne), a zabawa z inwencja tez wymaga duzych nakladow.
3) handel teraz jest bardzo oplacalny (zwlaszcza w zwiazku z zamieszaniem ze stuffem t2), jednak trzeba miec kapital poczatkowy oraz znac troche mechznike i tendencje
4) do misji ofc missile (oraz caldari z ich okretami rakietowymi)... tak przez ciekawosc spytam, co masz na mysli piszac 'tanie rakiety'? Naprawde duzo latwiej kupic te 50k wrathow (akurat po caldari space i gemiante sie szlajam), niz szukac kogos w korpie z obrobionym bpo na missile i z minsami w pogotowiu... a samemu mi sie nie4 chce budowac mimo pe na 5 ;]
dronki tez sa mile,a le trzeba sie umiec nimi poslugiwac (uniaknie aggro)... imho droga do carriera (i capitali generalnie) to nie dronki (drone interfacing dokladniej) a bsy 5 ;]

A do myśliwców i carrierow nie potrzeba skilli pośrednich z dron (zabawę z dronami skończyłem dosyć szybko stad moja niewiedza)?
Z rakietami chodzi mi o zasoby korpa. U mnie wyglądało tak, ze w magazynach zalegały rakiety i nie trzeba było tracić czasu na latanie w poszukiwaniu jakiś tanich, a im większe skille to rakiety i wyrzutnie droższe. Jeszcze do tego znajomy trader i za darmo miałem ;)
Z handlem jest ciężko bo w końcu by zarobić latasz po low secach i bez eskorty ani rusz (lub bez znajomości). Dlatego dla początkujących może być to trudne.

samo lotnisko z dron wymaga tylko dwoch skilli (drones i drones interfacing; skill na mysliwce nie jest potrzebny). pozostale skille poprostu odblokowuja kolejne dronki, poprawiaja ich osiagi etc. A jak juz sie lata lotniskiem, to z rozpedu wiele osob robi adv drone miedzymordzie (odblokowuje specjalny modul tylko dla carrierow i mothershipow pozwalajacy na wystrzelenie kolejnych dron/mysliwcow)

Sam mam takie ilosci zdobycznego ammuno, ze tydzien w iraku moge zasponsorowac i jeszcze zostanie ;] to o czymm owisz, to kwestia organizacji wewnatrz korpa. czasem poprostu latwiej kupic sobie na zapas. cyrki zaczynaja sie jak latasz po 0.0 odcietym od empire i trzeba marudzic pilotom capitali zeby zakupy porobili ;]

A z handlem to wacpan chyba za duzo pil i cos bredzi ;] jezeli znasz rynek i tendencje (kwestia wprawy i ogrania), to mozena zgarniac kokosy bez opuszczania empire (znam takich co nawet z jita nie wylatuja... ale to juz zboczenie). Owszem handel po low secu jest tez oplacalny, ale to juz wyzsza szkola jazdy; handel w 0.0 to juz w ogole pomijam, bo bez czlokostwa w dobrym korpie (majacym dostep do 0.0 i wyrobione standy w okolicy) to samobojstwo - glownie dlatego ze 98% korpow/sojuszy w 0.0 dziala na zasadzie NBSI (Not Blue Shoot It; niebieski plusik przy nicku oznazca 'przyjaciol' brak czegokolwiek 'neutrail', a wszystko co czerwone to wrog; przy NBSI jak latwo sie domyslec neutral twoim wrogiem;), i mozna sie zdziwic jak wpadnei sie na kampe i zginie chwalebna smiercia lotnika przytrzasnietego wrotami hangaru.

polecam polska centrale eve. tam mozna sobei poczytac o podstawach, o problemach technicznych, o glupich numerach i w ostatecznosci poflejmowac ;]

PS
z ta karta graficzna to polecam powalczyc ze sterami, ewentualnie z ustawieniami gry (paleta barw, rozdzialka etc). Sam przez dlugi czas gralem na gf2 100 (32mb) i jakos to szlo.

Lenon

• Gość
EVE
« Odpowiedź #17 dnia: 2007 07 19, 14:57:30 »
Ja z EVE mialem czasami problemy przy karcie GForce 64mb w momencie gdy dochodzilo do malej walki, moze to tez wina procesora wtedy no ale mniejsza.

Trader latwy? Nie rob sobie zartow, mam kumpla, dwa lata gra traderem. Kiedys latalem jego postacia bo nie mial czasu, jak dla mnie za duzo kombinacji, trzeba sie duzo orientowac, a nie sadze by ktos kto zaczyna grac w EVE dal sobie od razu rade. Wez pod uwage ze w low sectorach trade nie wyglada jak w high. W high dajesz autopilota i odchodzisz do kompa na 3h az ten sam doleci do miejsca przeznaczenia. W lowach ustawiasz marki tak zeby warpowac pod stargate i od razu jump. Przy okazji modlisz sie, aby nie bylo tam pirata albo czlonkow wrogiej frakcji.

Offline Bloobik

EVE
« Odpowiedź #18 dnia: 2007 07 19, 17:47:31 »
Ja z EVE mialem czasami problemy przy karcie GForce 64mb w momencie gdy dochodzilo do malej walki, moze to tez wina procesora wtedy no ale mniejsza.

a ile masz ramu? evka jest strasznie ramozerna

Trader latwy? Nie rob sobie zartow, mam kumpla, dwa lata gra traderem. Kiedys latalem jego postacia bo nie mial czasu, jak dla mnie za duzo kombinacji, trzeba sie duzo orientowac, a nie sadze by ktos kto zaczyna grac w EVE dal sobie od razu rade. Wez pod uwage ze w low sectorach trade nie wyglada jak w high. W high dajesz autopilota i odchodzisz do kompa na 3h az ten sam doleci do miejsca przeznaczenia. W lowach ustawiasz marki tak zeby warpowac pod stargate i od razu jump. Przy okazji modlisz sie, aby nie bylo tam pirata albo czlonkow wrogiej frakcji.

a) przeczytaj jeszcze raz co napisalem (dokladniej fragment o znajomosci tendencji i ograniu). Jak ktos lubi takie zabawy to o wiele szybciej sie dorobi niz na misjach czy ratowaniu (bo skilli nie trzeba robic tylu)
b) nooo, cosik mi sie wydaje ze po low secu malo sie latalo (i dawno). od revelations (bodajze... skleroza nie boli). jest mozliwosc skoku na 0km, wiec bmki na sg/stacje nei sa potrzebne. A na kampy sa metody (odpowiedni szip, fit, zwiad etc).

Lenon

• Gość
EVE
« Odpowiedź #19 dnia: 2007 07 20, 00:16:19 »
Cytat: "Blobik"

a) przeczytaj jeszcze raz co napisalem (dokladniej fragment o znajomosci tendencji i ograniu). Jak ktos lubi takie zabawy to o wiele szybciej sie dorobi niz na misjach czy ratowaniu (bo skilli nie trzeba robic tylu)
b) nooo, cosik mi sie wydaje ze po low secu malo sie latalo (i dawno). od revelations (bodajze... skleroza nie boli). jest mozliwosc skoku na 0km, wiec bmki na sg/stacje nei sa potrzebne. A na kampy sa metody (odpowiedni szip, fit, zwiad etc).

Przed revelations gralem, po tylko dwa miechy.
Mielismy pomagac poczatkujacym, a nie klocic sie kto zna lepiej gre. Troche sie nasluchalem o doli tradera.
Odpowiedni szip, fit i zwaid? Napewno ktos poczatkujacy bedzie to mial...

Offline Badalaman

• Gracze DM
EVE
« Odpowiedź #20 dnia: 2007 07 20, 06:28:28 »
Ano wlasnie, narazie to jest mowa o ty jak radzic sobie majac "odpowiedni statek i skille" - czyli pogadanki koxikow ;)
A tu trzeba by jakies info dla poczatkujacych :D

Jakies polskie kanaly IRCa?
Dobre stronki/fora
Z jakim stanem postaci mozna sie rozgladac za gildia, gdzie ich szukac i jakie dobre itp ;)

No i jaka "bojowke" wybrac lasery/rakiety/kij wie co jeszcze.

No i jakies porady dla gornikow ;)
Czyli gdzie bezpiecznie kopac, co, a takze gdzie i komu to sprzedawac?

Offline Bloobik

EVE
« Odpowiedź #21 dnia: 2007 07 20, 10:23:20 »
Cytat: "Badalaman"

Jakies polskie kanaly IRCa?
Dobre stronki/fora
Z jakim stanem postaci mozna sie rozgladac za gildia, gdzie ich szukac i jakie dobre itp ;)

No i jaka "bojowke" wybrac lasery/rakiety/kij wie co jeszcze.

No i jakies porady dla gornikow ;)
Czyli gdzie bezpiecznie kopac, co, a takze gdzie i komu to sprzedawac?

Jest kanal IRC, ale nikt z niego nie korzysta ^^'
Dobra strone/forum polecilem w poprzednim swoim poscie (www.eve-centrala.pl)
'korporacja' a nie 'gildia'; zalezy co chcesz robic i czego oczekujesz. sa korporacje przyjmujace po oplaconym trialu (czyli chary 15 dniowe), i sa korporacje przyjmujace chary powyzej np 30m sp (srednio robi sie 1-1,5m sp na miesiac). Sa korpy no life, sa korpy freelance... mamy nawet jedna demokracje, ale chyba CEO sie zirytowal i dal posmakowac ludkom dyktatury ;]

Na poczatek dobrze wybrac korporacje o profilu ogolnym, zeby podszkolic sie w mechanice gry; dobrze jest jezeli jest staly doplyw swiezej krwi, wtedy mozna sobie polatac z ludzmi na swoim poziomie. Jezeli korp ma dostep do 0.0 to mozna szybko dorobic sie przyzwoitej gotowki (z tym, ze trzeba najpierw troche zainwestowac w sprzet).

I tu taka uwaga - wiele osob twierdzi ze mlode chary nie maja szans w pvp... mroczny udowadnial ze trzema fregatami naraz mozna zniszczyc dowolny statek na pasie asteroidow (a mial oplaconego jednego chara z miesiecznym stazem i dwa na trialu). Wszystko sie da, trzeba tylko troche poknuc ;]

wiele porad znajduje sie na centrali (lacznie z poradnikami dla gornikow).

PS
Lenon, ty zaczales o handlu w low secu, wiec nie czaruj teraz ;]

Lenon

• Gość
EVE
« Odpowiedź #22 dnia: 2007 07 20, 14:24:34 »
Ja tylko mozliwe profesje wymienilem :wink:
Grajac w EVE uzywasz venta i team speaka.
Oprocz tego EVE ma wbudowany chat mniej wiecej jak irc. Sa kanaly, prywatne pogawedki no i zwykle msg w grze (email?:))
I wbudowany odtwarzacz mp3ek,ktorego nigdy nie uzywam, w ogole wylaczam muzyke, aczkolwiek klimatyczna musze przyznac.

Borry

• Gość
EVE
« Odpowiedź #23 dnia: 2007 07 20, 18:58:20 »
w ogole wylaczam muzyke, aczkolwiek klimatyczna musze przyznac.

Trudno to nazwać muzyką, prędzej podkładem dźwiękowym.
EVE jest jedną z niewielu gier, w których nie wyłączyłem dźwięku po godzinie.

Lenon

• Gość
EVE
« Odpowiedź #24 dnia: 2007 07 21, 00:31:44 »
Niech bedzie i podklad ;)
Zawsze kojarzy mi sie z homeworldem, ale to juz inna bajka.

Offline Bloobik

EVE
« Odpowiedź #25 dnia: 2007 07 21, 11:20:10 »
ja gram na dwa klienty plus ts, wiec z dzwiekiem sie nie da...
za to bedac szczesliwym posiadaczem dwoch kart dzwiekowych, z jednej puszczam tsa (sluchawki) z drugiem muze z foobara (glosniki). i jakos sie gra ;]

btw, jezeli ktos ma problemy z plynnoscia, to wylazcenie efektow i dzwieku poprawia znacznie plynnosc (ctrl shift e/t/F12). dodatkowo evka jest strasznie ramozerna, wiec wylaczenie programow dzialajacych w tle zwykle pomaga. dodatkowo niektorym niedzialaja cataclysty (sam jade na omegach)

Lenon

• Gość
EVE
« Odpowiedź #26 dnia: 2007 07 22, 14:02:25 »
Podczas jakis wiekszych bitew wylaczenie efektow to podstawa :)

Offline Bloobik

EVE
« Odpowiedź #27 dnia: 2007 07 25, 14:12:29 »
raczej bat na lagi, modlitwa i FC z dobrym laczem ;]

na Athlonie 3.0 1800Mhz (venice z nowej serii, przekrecony na 2200; nie mam plyty ani pamieci pod takie zabawy, bo spokojnie proc dziala na 2700), z 512 DDR i radkiem 9800pro na  jednym kliencie z efektami nieshcodze ponizej 60 fps (z wyjatkiem POSow; sa zbugowane, niewiele jest kompow ktore nie mula przy starbase forcefield na gridzie*), przy dwoch klientach dziala troche gozej bo malo ramu. evka minimum 1gb do komfortowej gry, ale przez ponad rok gralem na 256 SDR i P3 750:)
Problemu z lagami nie ma jezeli unika sie systemow 'handlowych' jak Jita** czy Rens, albo walk duuzych flot (systemy maja ograniczenie 700 luda, a floty potrafia byc znacznie wieksze)

*
- POS = Player Owned Structure
- starbase forcefield (w skrocie banka) = tarcze ktorymi sa otoczone POSy.
- grid = przestrzen okolo 250km w kazda strone, w ktorej umiejscowione sa stale obiekty

**
Z doswiadczenia wiem, ze jezeli ktos ma problem z zalogowaniem sie przy sprawnym serwie (czyli jak nie ma dt/resa), to na 90% wlecial do Jita i ma laga giganta. Jedynym skutecznym rozwiazaniem jest pozostawic ekran logowania, skoczyc po pare piw do sklepu, ustawic autopilota, wypic zakupione piwa w czasie jak automat stara sie wyrwac. Moj rekord to stracone 3h przy nieopatrznym wskoczaeniu do Jita w godzinach szczytu

Offline Dal

• Gracze DM
EVE
« Odpowiedź #28 dnia: 2007 07 25, 16:11:20 »
Potwierdzam. Bloobika sposób na Jita Syndrom sprawdza się bardzo dobrze :wink:

P.S.
Ostatnio bardzo mi się fajnie lata przy soundtracku z Firefly.
"Ukarzę Cię w imieniu księżyca!" - anonimowy wilkołak

Lenon

• Gość
EVE
« Odpowiedź #29 dnia: 2007 07 25, 20:27:54 »
Jita jest złe, laguje.
Uciekam zawsze stamtąd ;)

Offline Kirvin

• LaZy Starcraft
EVE
« Odpowiedź #30 dnia: 2007 07 25, 21:16:49 »
No dokowanie w Jita jest fajne.... ide sobie herbate robić ;P

A mi sie skonczyl juz trial i zbieram pieniazki na timecoda :<
www.youtube.com/lazystarcraft - casy SC2 z mojej gry i ligi zawodowej.